De unge vil have planter på tallerkenen - og fødevarefyrtårn viser vejen
Det kræver nye færdigheder og teknikker i køkkenet, når de plantebaserede fødevarer tager markedsandele fra kødindustrien, og forbruget af mælkeprodukter falder.
Derfor kommer vi til at øve os ved kødgryderne. Eller skal vi sige "plantegryderne". For der vil komme flere plantebaserede fødevarer i supermarkedet de kommende år.
Det er kun et spørgsmål om, hvor hurtigt ærter, hestebønner og havredrik presser sig på, lyder det fra lederen af Food Innovation House i Vejle.
FØDEVARER: Tørrede ærter og hestebønner som alternativ til kød. Eller hvad med en havredrik med blåbær til morgenmad?
Det plantebaserede køkken vil vinde frem, lyder det fra Gyda Bay, der er daglig leder af Food Innovation House i Vejle.
- Vækstraterne taler deres eget sprog, og det er særligt de unge, der vil trække flere plantebaserede fødevarer ind på hylderne, siger Gyda Bay, der er leder af huset, som præsenterer sig som et fødevarefyrtårn, hvor fødevarevirksomheder kan tænke nyt og samtidig skabe forretninger.
Huset er en del af Dandy Business Park i Vejle, og i huset med fødevarer mødes iværksættere, forskning og den etablerede fødevareindustri for at finde nye veje og skabe nye forretninger. Og her har det plantebaserede køkken fået en særlig plads, efter man i foråret etablerede "Plantbased Innovation Hub".
Flere planter på hylden
Det er unge - og fleksitarer, der vil mindske forbruget af animalske fødevarer – der de kommende år vil sætte deres præg på, hvad kunderne finder af nye produkter i supermarkedet.
- Ser du på de fleste prognoser for væksten for plantebaserede fødevarer, så ligger væksten mellem syv og 12 procent. Nogle er højere, og samtidig falder forbruget af blandt andet svinekød. Det siger de store spillere selv, når vi ser på Danmark, forklarer Gyda Bay, som henviser til både internationale og danske rapporter, der peger på, at plantebaserede fødevarer vil tage en større bid af kagen.
Food Innovation House
- Food Innovation House ligger i Vejle og fungerer som et mødested for fødevarevirksomheder, der vil medvirke til at skabe innovation og kommercialisering af fødevarer.
- Huset på 3000 kvadratmeter tilbyder alle typer virksomheder at leje sig ind.
- Huset tilbyder kantine og konferencelokale – en række faciliteter, der kan understøtte et innovationsforløb gennem alle faser. Fra produktidé frem til kommercialiseringen.
- Faciliteterne er et stort udviklingskøkken, udviklingsbageri, demo-supermarked, demo-restaurant, fotostudie og udstillingsområde.
- Food Innovation House er ejet Dandy Business Park, der rummer blandt andet AI Innovation House. Parken er er ejet af Bagger-Sørensen-familiens investeringsselskab.
Fødevareproducenter kan kigge mod blandt andet Tyskland, hvor plantebaserede fødevarer fylder mere og mere.
- Selv om det går langsommere i Danmark end i nogle af andre lande, så er jeg slet ikke i tvivl om, at det plantebaserede vil fylde mere. Som jeg hørte på en konference, så har det taget 15 år for økologi at komme fra Nørrebro til Nørre Nissum. Det har taget 15 måneder for den plantebaserede branche at komme lige så langt, fordi de unge tager det til sig på grund af bæredygtighed og klima, men også mange ældre er med på vognen, fordi de vil gøre noget for deres sundhed, siger Gyda Bay.
- Dagsordenen med klima rammer også unge i Nørre Nissum i dag, så derfor er der slet ikke tvivl om, at det er den vej, vi skal. Det er vi også nødt til, hvis landbruget og samfundet som helhed skal nå målet om 70 procents reduktion af CO2 i 2030. Det betyder mindre kød og flere planter, siger Gyda Bay.
Et smukt match
Men at det kan lykkedes, er der allerede flere eksempler på fra hubben i Vejle, hvor der er cirka 500 virksomheder tilknyttet huset i forskellige netværk.
Der er blandt andet store virksomheder, der er på udkig efter de nye trends. Et godt eksempel er Brannatura, der har udviklet en havredrik, der kan fungere som et alternativ til mælk.
Selskabet er stiftet i 2017 af blandt andet Sander Siewerts, der inden han blev selvstændig i mange år havde arbejdet i Arla. I stedet rettede han og makkeren opmærksomheden på havredrik og har indgået en aftale med Crispy Food, der blandt andet står bag mærket Solgryn.
I foråret 2022 kommer havredrikken på markedet i hele landet.
- Jeg er helt overbevist om, at vi kigger på et marked, hvor udviklingen vil accelerere. Vi har selv en havredrik på vej, men der vil komme mange andre alternativer. Mange vil kigge på, at det er god ernæring, siger Sander Siewerts.
Gyda Bay, leder af Food House Innovation i VejleDet er det smukkeste match, som jeg har været med til. Det er så svært for startups inden for fødevarer at komme ud på markedet.
Det er den type af koblinger, som skaber store smil i Food Innovation House. Her har man matchet en iværksætter, der har været tilknyttet Københavns Universitet, med en stor spiller, som har adgang til markederne.
- Det er det smukkeste match, som jeg har været med til. Det er så svært for startups inden for fødevarer at komme ud på markedet. Du skal ud i kæder, specialbutikker eller foodservice, og det er bare svært.
- Kæderne vil ofte godt være med, men de vil selv have, at du markedsfører produktet. Og det skal til for at blive kendt. Så det er svært at komme ind i kæderne. Det kræver meget kapital. Her kan vi matche de små iværksættere med nogle større virksomheder, der får innovationskraft, slutter Gyda Bay.