Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tiltrækning af arbejdskraft til Trekantområdet er det vigtigste punkt lige nu, lyder det fra formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind. Foto: Henrik Kruse 

Lokal DI-formand "leger" borgmester for 426.810 borgere

Op til kommunalvalget har Erhvervsliv Trekanten lavet et lille "tankeeksperiment" med formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind. Her skulle han "lege" borgmester for Trekantområdet og pege på tre ting, der var vigtige, hvis han havde borgmesterkæden i hele området.

Det første punkt på alle dagsordener ville være arbejdskraft. Trekantområdet vokser, men der er brug for mere arbejdskraft. Det er suverænt den største udfordring for hele området, lyder det fra Carsten Kind.

Lige nu er situationen akut, og den hurtige løsning er udenlandsk arbejdskraft. Den langsigtede løsning handler blandt andet om at tiltrække en ingeniøruddannelse til de mange produktionsarbejdspladser.

I det lidt større og længere perspektiv er konkurrenterne Odense og Aarhus, og formanden er grundlæggende optimistisk på vegne af Trekantområdet. Med 426.810 borgere i ryggen er der også grund til at være optimist.

Så mange borgere bor der i de syv kommuner, der er en del af Trekantområdet Danmark. Her er tallet de seneste år vokset, viser en undersøgelse fra foreningen. Alene de seneste 10 år er området vokset med 16.860 borgere.

Mens arbejdskraft vil være det vigtigste punkt på agendaen i den næste valgperiode for  "borgmesteren", så ville der også være plads til at kigge på den grønne omstilling i samspil med digitalisering, og så skal der fokus på infrastrukturen til at binde Trekantområdet bedre sammen.

Nyhedsbrevet byder også på  "Tre værktøjer", der kan hjælpe med at gøre hverdagen lettere, og så kan du også lytte i ugens sidste nyhedsbrev, hvor du kan høre om udfordringerne for energigiganten Ørsted, der opererer på den globale scene, men fortsat har en stor afdeling i Fredericia.

God fornøjelse  - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Tiltrækning af arbejdskraft er det vigtigste lige nu. Det handler blandt andet om at sikre udenlandsk arbejdskraft. Vi skal efteruddanne folk, og vi skal have uddannet flere højtuddannede i området, siger Carsten Kind, der er formand for DI Trekantområdet. Foto: Henrik Kruse

Lokal DI-formand "låner" borgmesterkæden: En ting vil fylde de første tre et halvt år

- Vi er Danmarks produktionscentrum. Derfor skal vi nu være Danmarks grønne produktionscentrum, lyder det fra formanden DI Trekantområdet Carsten Kind.

Men skal den omstilling lykkes, så kræver først og fremmest arbejdskraft. Det vil være det vigtigste punkt på dagsordenen i lang tid, hvis DI-formanden blev borgmester for hele Trekantområdet, og så drømmer han om en lokal ingeniøruddannelse. 

- Det her område har så mange borgere, at det sagtens kan rumme en ingeniøruddannelse,  siger Carsten Kind.

Trekantområdet kan sagtens byde Odense og Aarhus op til dans, lyder det fra formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind, der spiller med på tankeeksperimentet: "Hvis jeg var borgmester i Trekantområdet". Efter valget ville de næste fire år blive grønne og digitale. Der skulle fokus på infrastrukturen. Men spørgsmålet om arbejdskraft ville være det tema, der stjal mest tid for "borgmesteren".

VALG: Lad os for en kort bemærkning lege, at der var én kommune i Trekantområdet, og borgmesteren var formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind. Selv er hovedpersonen lidt skeptisk i forhold til "forsøget", han har ingen ambitioner i den retning, og han vil nødig kloge sig.

Til daglig er han er administrerende direktør i Interacoustics, der arbejder med udstyr til at måle lyd. Det er en højteknologisk virksomhed med base i Middelfart. Her er tre punkter, der vil fylde på dagsordenen, hvis han var borgmester.

Hvordan tiltrækker vi arbejdskraft?

Virksomhederne tørster efter arbejdskraft. Med fare for at overdrive som så ville Carsten Kind derfor bruge det meste af tiden på at tiltrække arbejdskraft til Trekantområdet. Den hurtige model – et quickfix – er at hente udenlandsk arbejdskraft, lyder hans vurdering. Men på den lange baner skal ”borgmesteren” selv i arbejdstøjet.

- De første tre et halvt år vil det være første punkt på dagsordenen, siger Carsten Kind.

- Tiltrækning af arbejdskraft er det vigtigste lige nu. Det handler blandt andet om at sikre udenlandsk arbejdskraft. Vi skal efteruddanne folk, og vi skal have uddannet flere højtuddannede i området. Nu er der sat et loft på ingeniøruddannelsen i Odense, og derfor vil det være oplagt at placere en ingeniøruddannelse i Trekantområdet. Det vil fylde meget af min tid at gøre en ekstra indsats for at presse på for at få en ingeniøruddannelse, siger Carsten Kind.

Han ville argumentere med, at Trekantområdet er Danmarks største produktionsområde, og at området har flere produktionsarbejdspladser end Aarhus, Aalborg og Odense til sammen. Kigger man på hele Trekantområdet, hvor man inkluderer Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle, så bor der samlet set godt 426.000.

Konkurrenterne er Odense og Aarhus. Men vi kan sagtens være med, hvis vi tænker på tværs.

Carsten Kind, formand for DI Trekantområdet

- Så vi kan sagtens matche Odense og Aarhus på mange områder. Selvfølgelig skal man ikke smøre tingene for tyndt ud. Men det her område har så mange borgere, at det sagtens kan rumme en ingeniøruddannelse. Området har virkelig mange arbejdspladser inden for produktion, og på den rejse som mange små og mellemstore virksomheder er på, så får de brug for mere viden. Skal de løfte sig på den digitale og grønne dagsorden, så har de brug for højtuddannede medarbejdere, siger Carsten Kind.

Det kan godt være, at en by som Aarhus har en anden "klang" og appeal. Men Trekantområdet kan samlet set godt matche Aarhus. Det kræver, at man ser området i et større perspektiv.

- Hvis du bor i Tyskland eller Estland eller et andet sted i Danmark, så skal du have lyst til at flytte til Trekantområdet. Det handler om at sikre, at der er gode boliger, gode skoler og daginstitutioner og en masse job – også til ægtefællen. Det er hele pakken, vi skal have med.

- Det kræver, at Trekantområdet er på radaren. Det tror jeg ikke, at det er i dag. Men vi har det hele: Teater, topfodbold, gode boliger, shopping og fede midtbyer. Konkurrenterne er Odense og Aarhus. Men vi kan sagtens være med, hvis vi tænker på tværs, siger Carsten Kind.

Kommunen skal gå forrest i klimakampen

Hvis Carsten Kind var borgmester i Trekantområdet, ville han gå helhjertet ind i dagsordenen med klima og digitalisering.

- Vi er Danmarks produktionscentrum. Derfor skal vi nu være Danmarks grønne produktionscentrum. Der er mange SMV’er, der skal omstilles. De skal have hjælp til at sætte nogle klimamål, og de skal digitaliseres, siger Carsten Kind, der i denne uge deltog i Industriens Dag.

Her var blandt andet Connie Hedegaard på talerstolen, hvor hun serverede en pointe, som han ville forfølge.

- Vi skal binde det grønne sammen med det digitale. Den grønne dagsorden fylder meget i Danmark. Men den fylder også meget i vores nabolande. Det er knap så unikt, som vi måske forestiller os i Danmark. Men vi er meget dygtig på det digitale. Vi skal koble de to ting, siger Carsten Kind, og her skal "Trekantkommunen" går forrest og stille krav.

- Kommunerne har store indkøb, og de skal stille nogle krav til deres leverandører. Det er i forhold til produkter, men også boliger og byggerier. Man kan rykke meget ved at stille nogle krav, og dermed er kommunen med til at drive en forandring fremad, siger Carsten Kind.

Trekantområdet skal bindes sammen

I løbet af valgperioden skal der også være plads til at kigge på infrastrukturen, selv om en del af det ligger hos staten. Det gælder blandt andet forslaget om en tredje Lillebælts-forbindelse og udvidelse af Vejlefjordbroen, som ifølge Carsten Kind vil gavne området.

- Men der er også brug for at kigge på den kommunale infrastruktur og den offentlige transport. Det er jo ikke supernemt at komme frem og tilbage i Trekantområdet. Der er brug for at tænke det som et stort område. Jeg har ikke de vises sten og løsningen. Men der bor 426.000 i området, og hvis du vil rundt i området i dag, så kræver det en bil. Der er ikke andre muligheder. Der har Odense og Aarhus en fordel, hvor det er mere naturligt at tænke på en by, siger Carsten Kind.

- Vi er i et KPI-helvede i Danmark, hvor vi måler næsten alt. Men ofte handler det om at gøre det mere simpelt og kun måle på én ting, lyder et godt råd fra Ove Stein. Foto: Henrik Kruse

Skru ned for KPI-helvedet, ræk ud og skru op for humøret: Tre "værktøjer" der gør hverdagen lettere

Ove Stein sprang i begyndelsen af året ud som iværksætter. Her deler han tre værktøjer, der har gjort hans hverdag lettere. Han har tidligere været fabrikschef hos blandt andet Coca-Cola i Fredericia og Flügger i Kolding.

Det handler om altid at række ud i netværket – internt og eksternt – når man møder udfordringer. Det kræver, at du kender dine egne begrænsninger. 

Det andet "værktøj" handler om at være skarp på, hvad det er for nogle tal, som virksomheden måler på. Mange virksomheder drukner i KPI’er. Det handler ofte om ikke at gøre tingene for kompliceret. 
 
Det sidste "værktøj" er mere en indstilling. Skal du som leder lykkes, så skal du møde ind med energi og godt humør.

LEDELSE: Ove Stein har tidligere været fabrikschef og er nu blevet selvstændig. Han har startet sin egen konsulentvirksomhed.

Det fortalte Erhvervsliv Trekanten om i et tidligere nyhedsbrev. Her deler Ole Stein tre "værktøjer", der gør hverdagen lettere for ham - og også kan gøre det for andre.

Brug dit netværk aktivt – også det interne

- Du skal bruge dit netværk. Det gælder internt og eksternt. Dybest set handler det om at bruge de rigtige kompetencer i virksomheden.

- Men du skal også kunne række ud til dem uden for organisationen, som du tror kender en, der måske kender en, der kan hjælpe. Du skal kende dine egne begrænsninger. Så bruger du også dine egne kræfter rigtigt.

Find de rigtige målepunkter og gør det simpelt

- Du er nødt til ofte at stille dig spørgsmålet, hvor skal du hen? Det kræver, at datagrundlaget skal være på plads. Men du skal være sikker på, at du har de rigtige KPI-tal, og at du rent faktisk måler på det, som du vil måle. 

- Du skal være tryg ved data. Det siger jeg samtidig med, at du sagtens kan måle for meget i hverdagen. Vi er i et KPI-helvede i Danmark, hvor vi måler næsten alt. Men ofte handler det om at gøre det mere simpelt og kun måle på én ting.

Din energi smitter, så skru op for humøret

- Jeg ved ikke, om det er et værktøj, men som leder kommer du ingen steder, hvis du ikke har en god energi og noget humør. Du er nødt til at gå positivt til opgaven. Du skal altid gå efter en løsning. 

- Du skal faktisk have 10 procent mere energi end dine medarbejdere. Det har jeg selv forsøgt at praktisere. Ser du træt ud, så trækker du folk ned. Det må du ikke som leder.

Lyt: Ørsted går svære år i møde, men tjener godt på den sorte del af deres forretning

Ørsted har skuffet på stribe i 2021, hvor indtjeningen har ligget langt under, hvad investorerne har drømt om. Hovedproblemet lige nu er, at det ikke blæser nok til, at Ørsted kan tjene penge. 

Omvendt er priserne på el og gas så høje, at selskabet kan hive noget af det tabte hjem her. Der ligger også en god indtjening på den del af Ørsted forretning, som fortsat er sort - blandt andet fra nogle af de kraftværker, som Ørsted råder over.

Alt tyder dog på, at Ørsted går svære år i møde, så længe den grønne omstilling lader vente på sig, også selvom Ørsted ligger godt at vinde flere auktioner på havvindmølleparker - blandt andet i Asien.

I "Erhvervsklubben" ser din vært, Anne-Marie Lindholm, nærmere på de store historier fra erhvervslivet og gør dig sammen med tre gæster klogere på erhverv og økonomi.

I denne uge kommer det til at handle om:

Per Hansen, Aktieanalytiker Nordnet: Vestas er selskabet med ni liv, men denne gang er nedturen muligvis for markant.

Jens Bertelsen, erhvervsredaktør Avisen Danmark: Mærsk skummer fløden, mens kunderne taber penge. Det kan Mærsk ikke leve med i længden.

Per Fogh, aktieanalytiker Sydbank: Ørsted går svære år i møde, hvis ikke der kommer fart på den grønne omstilling.
DM i Skills i 2023 bliver afviklet i MesseC i Fredericia, der får besøg af 60.000 unge. Arkivfoto: Dorthe Rasmussen

Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten

Fredericia har sikret sig DM i erhvervsfag i 2023, og det betyder, at 60.000 unge smutter forbi MesseC.

Markant højhus i 15 etager i Kolding kan være på vej til at blive revet ned. I stedet vil Alfabo bygge boliger i i fire-fem etager med ligeså mange boliger som nu. 

Hotelbyggeriet på Havneøen i Vejle er et par måneder forsinket på grund af leverance-problemer. Byggepladsen vil være rømmet, når Tour de France kommer forbi.

TREKANTOMRÅDET: Danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser holdes i 2023 i MesseC i Fredericia, og dermed kommer op mod 60.000 unge deltagere og tilskuere til byen. Omkring 350 af de bedste lærlinge dyster i 40-50 fag.

- Da DM i Skills 2021, som også skulle være afholdt i Fredericia, blev aflyst på grund af corona, havde Høng på Vestsjælland allerede sikret sig DM i 2022. Nu får vi det så i 2023, siger Rikke Hvid, der er Fredericia Kommunes projektkoordinator for den store begivenhed, til Fredericia Dagblad.

Højhuset på Kløvervej i Kolding skal muligvis rives ned. Foto: Søren Gylling

Meget tyder på, at dagene er talte for et af Koldings ældste højhuse. Det er boligselskabet Alfabo, der ønsker at rive sit 15 etager høje hus på Kløvervej ned og erstatte det med et splinternyt og lavere byggeri med samme antal boliger - 112 i alt.

Baggrunden for Alfabos ønske er, at højhuset har hårdt brug for en omfattende renovering, som har vist sig at ville løbe op i svimlende 170 millioner kroner eller 1,5 millioner kroner pr. lejlighed - og så vil der ikke engang komme væsentlig bedre lejligheder ud af det. Til gengæld vil huslejen blive noget nær fordoblet for beboerne, skriver JydskeVestkysten.

Da bygherren Kirk Kapital og hotelkæden Zleep Hotels præsenterede planerne for et 12 etager højt og 124 værelser stort hotel på Havneøen i Vejle Havn, håbede de at indvie hotellet, når Tour de France kom forbi på havnefronten næste år.

Men de første gæster er ikke tjekket ind på Zleep-hotellet, når rytterne ruller ned ad startrampen på havnepladsen. Byggeprojektet i Vejle er lige som mange andre projekter rundt i landet ramt af leveranceproblemer. Udvendigt vil bygningen stå færdig, når cykelløbet kommer til Vejle, skriver Vejle Amts Folkeblad.