Lokal DI-formand "låner" borgmesterkæden: En ting vil fylde de første tre et halvt år
- Vi er Danmarks produktionscentrum. Derfor skal vi nu være Danmarks grønne produktionscentrum, lyder det fra formanden DI Trekantområdet Carsten Kind.
Men skal den omstilling lykkes, så kræver først og fremmest arbejdskraft. Det vil være det vigtigste punkt på dagsordenen i lang tid, hvis DI-formanden blev borgmester for hele Trekantområdet, og så drømmer han om en lokal ingeniøruddannelse.
- Det her område har så mange borgere, at det sagtens kan rumme en ingeniøruddannelse, siger Carsten Kind.
VALG: Lad os for en kort bemærkning lege, at der var én kommune i Trekantområdet, og borgmesteren var formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind. Selv er hovedpersonen lidt skeptisk i forhold til "forsøget", han har ingen ambitioner i den retning, og han vil nødig kloge sig.
Til daglig er han er administrerende direktør i Interacoustics, der arbejder med udstyr til at måle lyd. Det er en højteknologisk virksomhed med base i Middelfart. Her er tre punkter, der vil fylde på dagsordenen, hvis han var borgmester.
Hvordan tiltrækker vi arbejdskraft?
Virksomhederne tørster efter arbejdskraft. Med fare for at overdrive som så ville Carsten Kind derfor bruge det meste af tiden på at tiltrække arbejdskraft til Trekantområdet. Den hurtige model – et quickfix – er at hente udenlandsk arbejdskraft, lyder hans vurdering. Men på den lange baner skal ”borgmesteren” selv i arbejdstøjet.
- De første tre et halvt år vil det være første punkt på dagsordenen, siger Carsten Kind.
- Tiltrækning af arbejdskraft er det vigtigste lige nu. Det handler blandt andet om at sikre udenlandsk arbejdskraft. Vi skal efteruddanne folk, og vi skal have uddannet flere højtuddannede i området. Nu er der sat et loft på ingeniøruddannelsen i Odense, og derfor vil det være oplagt at placere en ingeniøruddannelse i Trekantområdet. Det vil fylde meget af min tid at gøre en ekstra indsats for at presse på for at få en ingeniøruddannelse, siger Carsten Kind.
Han ville argumentere med, at Trekantområdet er Danmarks største produktionsområde, og at området har flere produktionsarbejdspladser end Aarhus, Aalborg og Odense til sammen. Kigger man på hele Trekantområdet, hvor man inkluderer Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle, så bor der samlet set godt 426.000.
Carsten Kind, formand for DI TrekantområdetKonkurrenterne er Odense og Aarhus. Men vi kan sagtens være med, hvis vi tænker på tværs.
- Så vi kan sagtens matche Odense og Aarhus på mange områder. Selvfølgelig skal man ikke smøre tingene for tyndt ud. Men det her område har så mange borgere, at det sagtens kan rumme en ingeniøruddannelse. Området har virkelig mange arbejdspladser inden for produktion, og på den rejse som mange små og mellemstore virksomheder er på, så får de brug for mere viden. Skal de løfte sig på den digitale og grønne dagsorden, så har de brug for højtuddannede medarbejdere, siger Carsten Kind.
Det kan godt være, at en by som Aarhus har en anden "klang" og appeal. Men Trekantområdet kan samlet set godt matche Aarhus. Det kræver, at man ser området i et større perspektiv.
- Hvis du bor i Tyskland eller Estland eller et andet sted i Danmark, så skal du have lyst til at flytte til Trekantområdet. Det handler om at sikre, at der er gode boliger, gode skoler og daginstitutioner og en masse job – også til ægtefællen. Det er hele pakken, vi skal have med.
- Det kræver, at Trekantområdet er på radaren. Det tror jeg ikke, at det er i dag. Men vi har det hele: Teater, topfodbold, gode boliger, shopping og fede midtbyer. Konkurrenterne er Odense og Aarhus. Men vi kan sagtens være med, hvis vi tænker på tværs, siger Carsten Kind.
Kommunen skal gå forrest i klimakampen
Hvis Carsten Kind var borgmester i Trekantområdet, ville han gå helhjertet ind i dagsordenen med klima og digitalisering.
- Vi er Danmarks produktionscentrum. Derfor skal vi nu være Danmarks grønne produktionscentrum. Der er mange SMV’er, der skal omstilles. De skal have hjælp til at sætte nogle klimamål, og de skal digitaliseres, siger Carsten Kind, der i denne uge deltog i Industriens Dag.
Her var blandt andet Connie Hedegaard på talerstolen, hvor hun serverede en pointe, som han ville forfølge.
- Vi skal binde det grønne sammen med det digitale. Den grønne dagsorden fylder meget i Danmark. Men den fylder også meget i vores nabolande. Det er knap så unikt, som vi måske forestiller os i Danmark. Men vi er meget dygtig på det digitale. Vi skal koble de to ting, siger Carsten Kind, og her skal "Trekantkommunen" går forrest og stille krav.
- Kommunerne har store indkøb, og de skal stille nogle krav til deres leverandører. Det er i forhold til produkter, men også boliger og byggerier. Man kan rykke meget ved at stille nogle krav, og dermed er kommunen med til at drive en forandring fremad, siger Carsten Kind.
Trekantområdet skal bindes sammen
I løbet af valgperioden skal der også være plads til at kigge på infrastrukturen, selv om en del af det ligger hos staten. Det gælder blandt andet forslaget om en tredje Lillebælts-forbindelse og udvidelse af Vejlefjordbroen, som ifølge Carsten Kind vil gavne området.
- Men der er også brug for at kigge på den kommunale infrastruktur og den offentlige transport. Det er jo ikke supernemt at komme frem og tilbage i Trekantområdet. Der er brug for at tænke det som et stort område. Jeg har ikke de vises sten og løsningen. Men der bor 426.000 i området, og hvis du vil rundt i området i dag, så kræver det en bil. Der er ikke andre muligheder. Der har Odense og Aarhus en fordel, hvor det er mere naturligt at tænke på en by, siger Carsten Kind.