Trivslen bliver tjekket hver uge: - Vi fanger tingene i opløbet
Hver uge skal de ansatte lige vende blikket indad. Er alt, som det skal være? Og er der noget, som chefen skal vide.
- Vi har fingeren på pulsen hele tiden internt. Vi ved hele tiden, hvad der sker hos medarbejderne, og det gør, at vi fanger tingene i opløbet, og inden der er "noget", der bliver til en stor ting, så kan vi adressere det, siger Lennart Svenstrup, der er direktør for Retio By Zignifikants afdelingerne i Vejle og Holstebro, hvor der sidder i alt 14 ansatte.
Virksomheden har målt trivslen løbende i snart to år i forbindelse med, at de arbejdede henimod en arbejdsuge på fire dage, så de vidste, om de bevægede sig i den rigtige retning i forhold til trivslen.
Nu er den korte arbejdsuge gjort permanent, men de ugentlige målinger med fem spørgsmål og et modul til feedback fortsætter.
- Vi vil gerne bevæge os. Det gælder i forhold til vores kunder og ikke mindst i forhold til vores medarbejdere. Det er også en af grundene til, at vi satte det i søen. Vi gør det også for vores medarbejdere. Det giver os data, så vi kan gøre det til en endnu bedre arbejdsplads, siger Mia Svenstrup, der er kommunikationsansvarlig og teamleder for kontoret i Vejle.
Én gang om ugen skal de ansatte hos Retio By Zignifikant lige mærke efter, hvordan det går. Er der nogen steder, hvor skoen trykker? Det betyder, at ledelsen har fået en bedre føling med, hvordan ”temperaturen” er hos medarbejderne. Det tager selvfølgelig tid at kigge på tallene og læse medarbejdernes feedback, men det er det hele værd i forhold til at flytte virksomheden i den rigtige retning.
- Vi har fingeren på pulsen hele tiden internt. Vi ved hele tiden, hvad der sker hos medarbejderne, og det gør, at vi fanger tingene i opløbet, og inden der er "noget", der bliver til en stor ting, så kan vi adressere det, siger Lennart Svenstrup, der er direktør for afdelinger i Vejle og Holstebro, hvor der sidder i alt 14 ansatte.
Lennart SvenstrupDet kan være decideret skadeligt at indføre sådan et værktøj, hvis du ikke følger op og lytter til, hvad der bliver sagt. Så gør det mere skade end gavn.
Virksomheden hjælper små og mellemstore virksomheder med bogholderi, økonomisk forretningsudvikling og digitalisering. Men hver uge skal de løfte blikket væk fra arbejdsopgaverne og i stedet vende blikket mod de interne forhold, når de skal svare på fem spørgsmål. Spørgsmålene er taget fra en pulje på over hundred spørgsmål, der er designet til at måle trivslen, fortæller Mia Svenstrup, der er kommunikationsansvarlig og teamleder for Vejle.
- Systemet hjælper med til, at vi er i sync med medarbejderne. Vi får en melding den dag, hvor medarbejderen synes, at det hele er noget skidt. Det giver en ”dårlig” dag i systemet. Men vi får også de gode dage. Summen skal give hele billedet, og vi kan ret hurtigt spotte, hvis der er noget, der er mere end bare en dårlig dag. Vi kan se, om der er noget, vi som ledelse skal gå videre med, siger Mia Svenstrup.
Som eksempel nævner hun, at det ikke er så længe siden, at stress-scoren bevægede sig den forkerte vej. Det betød, at hun kunne tage det med som et punkt på de månedlige 1:1-samtaler.
- Der kom nogle meget konkrete ting på bordet i de samtaler i den forbindelse, og vi kunne ret hurtigt se, at det kunne isoleres til en sygemelding. Det betød, at jeg meget hurtigt kunne pege på problemet, siger Mia Svenstrup.
Drop mavefornemmelsen
Virksomheden gik i gang med de løbende målinger i forbindelse med, at virksomheden for to år siden besluttede, at de ville arbejde frem mod en fire dages arbejdsuge, hvilket i øvrigt netop er gjort permanent.
I forandringsprocessen var virksomheden på udkig efter et værktøj, der kunne måle trivslen i virksomheden løbende, og her faldt valget på systemet Officevibe. De løbende målinger skulle hjælpe med at holde øje med, at de nye rutiner ikke gik ud over trivslen. Ambitionen var nemlig, at trivslen skulle stige, hvilket også har været tilfældet.
Om Retio By Zignifikant
- Retio By Zignifikant leverer digitale økonomifunktioner til små og mellemstore virksomheder.
- Virksomheden har afdelinger i Vejle, Holstebro, Frederikshavn, Aarhus og København.
- Samlet er der 40 ansatte i virksomheden.
- Virksomheden selv er meget datastyret, og derfor var vi opsat på, at vi kunne måle udviklingen løbende, så vi ikke gik videre med projektet med en fire dages arbejdsuge baseret på en mavefornemmelse, siger Lennart Svenstrup.
Retio By Zignifikant valgte at gå videre med en løsning, hvor de ansatte ugentligt får en mail med fem spørgsmål, og derudover er der en feedback-modul, hvor medarbejderen selv vælger, om det skal være med navn eller anonymt.
- Det er et meget fintmasket system, der måler mange ting. Der er 10 forskellige parametre, der løbende bliver målt, og så er der et feedback-modul, der betyder, at vi også kan få kvalitative tilbagemeldinger, hvor de ansatte selv kan vælge at være anonym. Det var meget vigtigt, at den del også var med i setuppet, da vi valgte systemet, siger Mia Svenstrup.
Du skal turde kigge indad
I dag er tallene noget af det første, som Mia Svenstrup kigger på, når hun møder ind, og det tager måske et kvarter at kigge på tallene igennem. Men er der noget, der kræver en reaktion, så tager det længere tid. Og netop prioriteringen af ressourcer er afgørende, hvis man vil kaste sig ud i et lignende projekt. Og at man skal være villig til at justere i forhold til de meldinger, der kommer ind.
- Vi vil gerne bevæge os. Det gælder i forhold til vores kunder, og ikke mindst i forhold til vores medarbejdere. Det er også en af grundene til, at vi satte det i søen. Vi gør det også for vores medarbejdere. Det giver os data, så vi kan gøre det til en endnu bedre arbejdsplads," siger Mia Svenstrup og fortsætter:
- Men det kræver, at du som leder tør kigge på dig selv. Som leder bliver vi jo målt. Hvis du ikke er interesseret i at flytte dig, så skal du ikke gå den vej, siger Mia Svenstrup, der bliver suppleret af Lennart Svenstrup.
- Det kan være decideret skadeligt at indføre sådan et værktøj, hvis du så ikke følger op og lytter til, hvad der bliver sagt. Så gør det mere skade end gavn, siger Lennart Svenstrup.