Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Journalist Henrik Kruse (th) og redaktør Henrik Skov Anhøj udgør redaktionen bag Erhvervsliv Trekanten, der skriver om og for virksomheder i Kolding, Vejle og Fredericia. Foto: Michael Svenningsen

Velkommen til Erhvervsliv Trekanten: Knudepunkt og kraftcenter har fået et nyt erhvervsmedie

Det var den industrielle vækst, områdets centrale placering i kongeriget og trekanten mellem Kolding, Vejle og Fredericia, der fra begyndelsen af 1960'erne skabte navnet Trekantområdet. Her 60 år senere er området fortsat et af landets stærkeste kraftcentre og et knudepunkt.

Det er kun hovedstaden og Aarhus, der har flere muskler. Derfor er det også på tide, at området får et medie, der fokuserer på erhvervslivet i netop Vejle, Fredericia og Kolding.

Der er tale om et nyt digitalt medie, og i vores ugentlige nyhedsbreve skriver vi om lokale virksomheder på tværs af brancher. Målet er at inspirere dig, så du og andre kan få større værdi af at være en del af erhvervslivet i Trekantområdet.

Jysk Fynske Medier, som står bag blandt andet Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad og JydskeVestkysten, har sat Erhvervsliv Trekanten i søen med en ambition om at fortælle historier, der giver dig både overblik og indsigt i, hvad der rører sig i de lokale virksomheder.

Vi lægger ud med en historie om it-virksomheden C2IT, der har etableret et investeringsfirma, C2IT GreenHouse, der i stil med Løvens Hule investerer i it-startups.

De vil gerne lave en god forretning. Men det er også vigtigt, at de får et blik ind i fremtiden, når iværksætterne præsenterer det "nye". Måske andre brancher kunne blive inspireret af den tankegang?

Samtidig kommer vi forbi en meget ambitiøs iværksætter, der uden at tøve fortæller, at firmaet skal være det største i verden. Intet mindre.

Ideen er så stærk, at de var de første, der fik en investering fra investeringsselskabet C2IT GreenHouse. Iværksætteren har i øvrigt læst i Monaco, og det var ikke tilfældigt, at Christian Bertelsen søgte mod det lille fyrstedømme. For det handler om at opsøge heldet, lyder argumentet.

Vi sørger også for, at du i kort form får overblikket over, hvad der er sket i Trekantområdet i den seneste uges tid.

Vi har mange ideer til historier, der kunne inspirere på kryds og tværs af kommunegrænserne i Trekanten, men vi er samtidig overbeviste om, at vi bliver bedre ved at være i dialog med virksomhederne. Derfor vil vi række ud til jer, ligesom I altid er velkommen til at række ud til os.

Vi vil meget gerne have dine input til interessante historier. Så skriv til os eller giv et kald på 7211 4206.

Hvordan får jeg nyhedsbrevet? Du modtager Erhvervsliv Trekanten i din mailboks ved at tilmelde dig via linket her, og du kan læse mere om os på erhvervslivtrekanten.dk

I første omgang - mens vi bygger områdets nye erhvervsmedie op - er det gratis at modtage nyhedsbrevet. Det giver dig mulighed for at lære os endnu bedre at kende, ligesom du er velkommen til at connecte og følge vores arbejde på LinkedIn.

God fornøjelse - vi glæder os til at skabe Erhvervsliv Trekanten sammen med dig.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Carsten Sixhøi, der medstifter af og direktør i C2IT, har sammen med en række ledende medarbejder stiftet et investeringsselskab, der vil købe sig ind i mindre startups. Foto: C2IT Group

It-firma har lavet sin egen Løvens Hule: Det skal hjælpe os til at holde os skarpe

Hvad er det nye?

Hvad er det næste, der sætter dagsordenen?

C2IT har ikke selv svaret. Men ved at investere i startups gennem sit investeringsselskab, C2IT GreenHouse, får it-virksomheden øjnene op det nye, og kommer tæt nogle af dem, der vil tegne fremtiden.

Det handler om at være "teknologisk skarpe", og selvfølgelig lave en god forretning. Sådan lyder det fra Carsten Sixhøi, der er direktør i it-firmaet C2IT. Sammen med flere ledende medarbejder har han etableret et investeringsselskab, hvor startups fire gange om året kan komme ind i Løvens Hule.

INVESTOR: Iværksættere, der bare har brug for penge til deres it-startup, skal ikke ulejlige sig med at forberede salgstalen.

- Ud over at det kan være en god forretning, så får vi også noget ud af at møde dygtige mennesker, der brænder. Det er også derfor, at vi gør det, siger Carsten Sixhøi, der er administrerende direktør i C2IT Group, der har base i Kolding og kontorer spredt ud over hele landet.

Direktøren har gennem flere år fået mange henvendelser fra iværksættere på udkig efter hjælp, og han har i flere år bakset med at sætte det ind i en ramme. Løsningen blev et selvstændigt investeringsselskab, hvor direktøren og en række ledende medarbejdere står sammen om investeringsselskabet C2IT GreenHouse.

- Vi er slet ikke i tvivl om, at det vil tilføre os noget nyt. Vi bliver klogere. Det sker lige nu så meget inden for eksempel kunstig intelligens og machine learning. Det er ofte yngre mennesker, som måske kommer fra universitetet, der driver det. På den her måde kan vi knytte dem tættere på os, siger Carsten Sixhøi.

- Vi kommer til at kende til nogle teknologier, vi måske ikke lige havde hørt om. Senest handlede det om noget med satellitter og sikkerhed. Så det holder os teknologisk skarpe. For hvis vi synes, at tingene er gået stærkt de seneste 10 år, så er det ingenting i forhold til, hvad der kommer til at ske de næste mange år. Det er jeg helt overbevist om. Det er også grunden til, at prisen på mange it-firmaer er så høj lige nu, siger Carsten Sixhøi.

Vil gøre en forskel

C2IT Group er vokset markant gennem opkøb de seneste år, men i det nye selskab er der tale om investeringer i startups, der kan sælges videre.

Det skal typisk være efter to til fem år. Men rammen er meget bred. Til gengæld holder de fast i, at de kun investerer, hvis investorerne kan komme ind og kigge i maskinrummet og hjælpe til.

- Det handler ikke om at tilføre nogle penge, og derefter se, hvad vi kan tjene på det. Vi vil gerne gøre en forskel, siger Carsten Sixhøi.

- Ofte vil iværksættere have brug for penge, men de har lige så meget brug for viden omkring salg, teknisk viden, og hvordan de bliver internationale. Så kommer man kun for pengene, så skal de ikke komme til os. Så skal de overveje banken i stedet, siger Carsten Sixhøi.

C2IT Group

  • C2IT Group arbejder med digitalisering af danske virksomheder og organisationer og består af tre ben: C2IT, IT Kartellet og People-IT. 
  • C2IT Group blev stiftet af Benthe Andersen og Carsten Sixhøi tilbage i 2003, og de er fortsat hovedaktionærer.
  • It-virksomheden har domicil på Birkemosevej og kontorer i Herning og Århus samt tre kontorer i København. Der er cirka 100 ansatte i gruppen. 
  • Overskuddet i 2020 var positivt påvirket af, at it-virksomheden i begyndelsen af året solgte et par datterselskaber, og overskuddet landede på 52 millioner kroner før skat.

Inden iværksætterne holder "salgstalen", skal forretningen gennem en screening for at se, om forretningsplanen passer til it-virksomheden. Kan C2IT overhovedet tilføre noget til forretningsplanen? Derefter vil kandidaterne skulle præsentere forretningen for et investorboard i stil med tv-programmet Løvens Hule.

- Der er lidt Løvens Hulen over det. Det er bare uden populismen, siger Carsten Sixhøi, der planlægger ét møde i hvert kvartal.

Der er lidt Løvens Hulen over det. Det er bare uden populismen.

Carsten Sixhøi, direktør i C2IT GreenHouse

- Når jeg siger uden populisme, så hentyder jeg til, at det her ikke skal handle om os. Løvens Hule er blevet til et show, der handler mere om kække bemærkninger end om forretningsideen. Nu har jeg ikke set alle programmer. Men for mig handler det for meget om de dommere, der er med i programmet end om virksomhedens plan.

- Vores udgangspunkt er forretningsplanen. Men det er ikke sådan, at vi skal ændre den. Vi vil gerne hjælpe dem, så de gør det bedre og hurtigere. Eller tilføre teknisk viden, siger Carsten Sixhøi.

Mere træfsikre startups

Investeringsselskabet vil kun vil eje mellem 10 og 49 procent af virksomhederne, så det fortsat er stifterne, der skal drive det. Man risikerer, at "ilden" slukker, hvis man blander sig for meget, lyder argumentet.

- Det skal være deres projekt. Vi er der for at hjælpe. Du skal ikke fortælle en iværksætter, hvad de skal, siger Carsten Sixhøi, som oplever, at der er meget stort potentiale i de it-firmaer, han har stødt på.

- Der er mange unge, der ikke starter med at søge til A. P. Møller eller Lego. De starter op selv, og det er jo superfantastisk. Det er dem, vi skal leve af i fremtiden. Det er også derfor, at du ser så mange nyheder med it-firmaer, der har fået kapital eller går på børsen.

- De gammeldags investeringer er ikke så spændende lige nu, når renten er nul. Så pengene flyver over i startups, og det vil vi gerne være en del af, siger Carsten Sixhøi, der selvfølgelig forventer at kunne lave en god forretning, selv om det er en risikobetonet investering.

- Den største værditilvækst ser du typisk, når du har været i markedet, og du har bevist, at du har et godt produkt og har nogle kunder. Så skal du ud i Danmark og hele verden. Det er typisk også der, hvor det går i stå. Men nu har vi drevet it-virksomhed i flere år, så de undgår at lave de fejl, vi selv har lavet. Så det bliver mere træfsikkert for iværksætteren, siger Carsten Sixhøi.

Planen er at investere i 10-15 virksomheder. Foreløbig er der skudt ni millioner kroner ind i investeringsselskabet. På sigt vil man måske også åbne for eksterne investorer, men det vil være et krav, at investorerne ud over penge også involverer sig med tid og kompetencer.

Christian Bertelsen var i starten af året ude at præsentere Nida.tools for seks forskellige investorer. Valget faldt på C2IT GreenHouse. De kom ikke med den største pose penge, men investeringsselskabet har nogle af de kompetencer, som iværksættervirksomheden har brug for. Foto: Henrik Kruse 

It-iværksætter har sat barren højt: Vi skal være de største i verden

Du er nødt at opsøge dit eget held. Det er et mantra, som it-iværksætter Christian Bertelsen dyrker.

Det var også derfor, at han læste på universitet i Monaco. Her kom han tæt på folk, der har vist, at de kan noget. Ellers har de ikke råd til at bo i fyrstedømmet.

Virksomheden Nida.tools var den første, der landede en investering fra C2IT GreenHouse. Og de to parter tog ikke hinanden for pengenes skyld.

Allerede som 10-årig deltog han i det første bestyrelsesmøde. Godt nok serverede han kun kaffe til mødet i familievirksomheden, men meget tidligt har Christian Bertelsen vidst, at han skulle skabe noget.

IVÆRKSÆTTER: Markedet er kæmpe. Nu vil it-virksomheden Nida.tools ud og have deres bid.

Eller rettere sagt de vil have en stor bid. For de vil være de største inden for deres felt. I hele verden.

Siden starten af 2021 har iværksætter Christian Bertelsen og teamet omkring it-firmaet Nida.tools været på fuldtid omkring virksomheden, der tilbyder, at de kan skære i indlæsningstiden på hjemmesider, der er bygget med Wordpress.

Det er det mest benyttede program til at lave hjemmesider i verden i dag, og første skridt mod at blive stor var en investering fra det nystartede C2IT GreenHouse, der skyder penge i startups.

- Ambitionen er, at vi skal være de største i verden. Nogle gange tolker folk det som arrogance, når vi siger det. Det føler jeg ikke, at det er. Arrogance handler om, hvordan du taler til folk og behandler folk.

- Det er ikke arrogant at have store ambitioner, og dybest set fokuserer vi på os selv. Men ja, selvfølgelig det er ambitiøst. Og ja, det er svært. Ellers ville alle jo bare gøre det. Men sådan er vi. Vi går efter det bedste, siger Christian Bertelsen.

Omdrejningspunktet er et værktøj målrettet professionelle designere af hjemmesider i Wordpress, der skal gøre det muligt at forbedre indlæsningstiden af hjemmesider markant. Det er afgørende for den måde, Google arrangerer hjemmesider, og i sidste ende afgørende for, at der kommer kunder til hjemmesiden.

- Der er evig kamp for at komme langt op i en Google-søgning. Ender du på side tre, så bliver du glemt, og med vores værktøj scorer du højt hos Google på grund af indlæsningstiden samt den bagvedliggende kvalitet af hjemmesiden, siger Christian Bertelsen og fortsætter:

- Vi skal blive de største inden for salg af værktøjer til Wordpress globalt. Så vi kunne hurtigt se, at vi havde brug for hjælp og de rigtige folk til at hjælpe. Foreløbig har responsen været virkelig god, siger Christian Bertelsen, der nu skal ud til kunderne for at præsentere værktøjet.

Alle ville med ombord

I begyndelsen af året var det potentielle investorer, som fik præsenteret ideen. Det endte med en investering fra C2IT GreenHouse, og her var det ikke beløbets størrelse, der var det afgørende.

- Jeg pitchede ideen til seks forskellige investorer, og vi stod i den dejlige situation, at vi fik seks forskellige bud. Der var faktisk en investor, der satte værdien tre gange højere end det, som C2IT GreenHouse bød ind med. Men det er mindst lige så meget kompetencerne og sparringen, vi gik efter. Nogle af de andre steder fik vi cool cash, og så stod vi med det hele selv, siger Christian Bertelsen.

Christian Bertelsen

  • 27 år og direktør og medstifter af it-firmaet Nida.tools.
  • Han har en bachelor i business administration med speciale i global strategi fra universitet i Monaco.
  • Opvokset i Hejls og Christiansfeld. Bor i dag i Kolding.

Selve motoren i programmet er udviklet af Mike Sørensen, som Christian Bertelsen kender fra sin skoletid i Christiansfeld, og han er med direktørens ord "en vanvittig dygtig programmør".

Han tidligere arbejdet med opbygning af hjemmesider, og derudover er Natasja Bang medejer. Hun står for brugerfladen, og siden starten af 2021 har de alle tre været fuldtid på projektet.

- Men vi kunne ret hurtigt se, at hvis vi skulle tage det til næste niveau, så skulle vi bruge nogle mennesker, der kunne hjælpe os og selvfølgelig nogle penge, så vi kun skulle koncentrere os om Nida.tools. Det afgørende blev, at vi fik adgang til nogle kompetencer hos C2IT, der kunne hjælpe os videre, siger Christian Bertelsen.

- Man kan ikke undgå at lave fejl. Vi har jo aldrig stået i spidsen for et udviklingsprojekt, og vi vidste, at folkene i C2IT har kørt den her slags projekter igennem med succes. Så vi undgår nogle faldgruber, når vi kan trækker på deres erfaring inden for it-branchen meget bredt.

- Vi får noget ud af samarbejdet i forhold til det tekniske og it. Og samtidig lærer jeg en masse fra Carsten Sixhøi, der er direktør i C2IT, siger Christian Bertelsen.

Opsøger selv sig held

Allerede som dreng begyndte han indflyvningen til livet som selvstændig. Hans far og farfar havde etableret smedevirksomheden Hitsa i Hejls, og både far og farfar er i dag på listen over forbilleder sammen med ikoner som Elon Musk og Steve Jobs.

Nida.tools

  • It-firma, som arbejder med at optimere Wordpress, der er verdens mest benyttede program til hjemmesider.
  • Firmaet er stiftet i starten af 2021 af direktør Christian Bertelsen, Mike Sørensen, der står for det tekniske og Natasja Bang, der står for det grafiske.
  • I marts blev investeringsfirmaet C2IT GreenHouse, der udspringer af C2IT, medejer af virksomheden, der beskæftiger omkring syv ansatte.

- Som helt lille dreng sad jeg på kontoret hos min farfar fra klokken seks, og indtil jeg skulle i skole, og når jeg havde fri, så tog jeg tilbage. Så allerede her fik jeg interesse for forretning, og vi har altid snakket meget om forretning i vores hjem. Det har fyldt meget.

- Som 10-årig var jeg med til mit første bestyrelsesmøde. Jeg hentede dog kun kaffe. Men jeg lyttede og fik det hele med, og jeg så meget op til min farfar, siger Christian Bertelsen.

Familien havde nok også et lille håb om, at han ville gå ind i smedeforretningen, men han var ikke så optaget af den verden. I stedet satte han kurs mod Monaco efter sin Hf-eksamen.

Det lugtede af lidt mere, og han betalte selv 250.000 kroner for at læse i det sydfranske. Pengene blev sparet op ved at arbejde på Arla i Christiansfeld.

Christian Bertelsen.

- Jeg ved ikke helt, hvor ideen kom fra. Men jeg kan huske, at da jeg på HF fortalte mine klassekammerater og lærer, at jeg skulle til Monaco, så forstod de det ikke helt. Men jeg vidste, at jeg ville læse økonomi, og at gøre det i Monaco var en god mulighed for at komme til at kende nye mennesker. En lejlighed på 30 kvadratmeter koster cirka 10 millioner kroner, så du ved, at alle, der bor i Monaco, har opnået et eller andet, siger Christian Bertelsen.

De tre år i Monaco var han til at starte et projekt med virtual reality, hvor brugerne kan shoppe i butikken online, og firmaet D World, hvor han fortsat er medejer, har været med til i samarbejde med fyrstedømmet at opbygge Monaco virtuelt.

- Held er ikke noget, der opstår. Det er noget, du selv skaber. Det gør du for eksempel ved at studere på universitetet i Monaco. Chancen for, at du møder nogle, der kan hjælpe med dine drømme og ligesindede, er større end andre steder, siger Christian Bertelsen.

Vigtig erfaring fra opstarten

Ifølge direktør Christian Bertelsen har det været svært at tidsestimere, hvor lang tid de forskellige dele af blandt andet programmeringen vil tage.

Nogle dele er gået hurtigere end forventet. Andre ting har taget meget længere tid.

Quorning Boats i Skærbæk, der bygger både, modtog i sidste uge Business Fredericias Erhvervspris 2020. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Kort nyt fra erhvervslivet

Familievirksomhed fik årets erhvervspris i Fredericia.

Hotel i Vejle udvider med 87 værelser.

Hummel køber tøjfirma i Kolding.

Her er tre udvalgte erhvervsnyheder fra Fredericia, Vejle og Kolding.

TREKANTEN: Quorning Boats, der sælger både i hele verden, modtog i sidste uge Business Fredericia Erhvervspris 2020. Det var en tydeligt stolt stifter af virksomheden, Jens Quorning, der modtog prisen.

- Jeg er stolt og ydmyg. Jeg ved, hvilken udvikling Fredericia er inde i - og hvilke virksomheder der har fået prisen før, lyd det fra Jens Quorning. Læs mere i Fredericia Dagblad.

Nyheden om en stor udvidelse af Torvehallerne blev også præsenteret i sidste uge. Man vil bygge en helt ny hotelfløj med 87 værelser, og dermed bliver Torvehallerne til Vejle-områdets største hotel med i alt 161 værelser.

- Med de planlagte hotelbyggerier i byen vil Vejle med større kapacitet distancere sig væsentligt i forhold til de omkringliggende byer, og man vil kunne tiltrække endnu større møder og kongresser til, siger medejer og direktør i selskabet bag Torvehallerne, Terje Thesbjerg. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Christian Stadil og Hummel har købt Sometime Soon. Tøjfirmaet fra Kolding har fokus på streetwear-inspireret tøj til drenge i alderen 0-14 år.

Virksomheden blev etableret i 2015 af Jacob og Cathrine Høilund, og Cathrine Høilund fortsætter i Sometime Soon, der nu flytter til Aarhus. Læs mere i JydskeVestkysten.