Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Georg Jensen Damask og direktør Peter Hulweg Christiansen red på en bølge i 2017, men på trods af det besluttede virksomheden at "vende forretningen på hovedet" for at satse digitalt. Foto: Søren Gylling

Skal det fysiske kasseapparat væk?

Der var intet, der signalerede, at der skulle ske noget drastisk. Der var fremgang over hele linjen hos tekstilvirksomheden Georg Jensen Damask, der havde en god forretning med at sælge duge, viskestykker og håndklæder til den kræsne forbruger.

Men i 2017 blev forretningen vendt på hovedet.

Nu skulle den digitale forretning være spydspidsen. Fra at være "fyld på toppen" skulle webshoppen være omdrejningspunktet, forklarer Peter Hulweg Christiansen, direktør i design-ikonet, der har været med i gamet siden 1756.

Strategiskiftet viste sig at være det helt rigtige, og i dagens nyhedsbrev kan du læse mere om, hvilke overvejelser virksomheden gjorde sig i forbindelse med det nye fokus.

En af direktørens pointer er, at det er farligt at tro, at man er verdensmester bare fordi, at det går godt. Tingene rykker sig meget hurtigt, lyder det fra Peter Hulweg Christiansen, der har vist, at han gerne går nye veje for at kunne følge med.

Nu er turen kommet til butikkerne - og særligt en kommende butik i Hellerup. Her kigger man på, om der overhovedet skal være et kasseapparat og en traditionel disk.

Det vil ikke være første gang i Danmark, at man sløjfer disken. I sommeren var jeg med familien på shopping i København, og i en af strøgbutikkerne har de allerede fjernet kasseapparatet. Så står du ved siden af ekspedienten og smalltalker og betaler.

Som læser af dette nyhedsbrev har du allerede bemærket, at meget rykker online, og noget af det fine ved det er, at man lynhurtigt kan dele oplevelser og viden. Eller det her nyhedsbrev.

Du er meget velkommen til at dele budskabet om, at Trekantområdet har fået et nyt erhvervsmedie, der lander i indbakken. For eksempel ved at sende linket, hvor du tilmelder dig online, videre. Linket er lige her.

Vi har også en Linkedin-side, hvor du kan stemple ind og connecte med os.

Tak fordi du læser med - og deler.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Peter Hulweg Christiansen besluttede i 2017 at satse på den digitale forretning, og den kommende tid opruster virksomheden kraftigt på den digitale front, der meget hurtigt er blevet det vigtigste forretningsben. Foto: Søren Gylling

Gammel design-virksomhed vendte tingene på hovedet for at satse digitalt

Det gik strygende hos Georg Jensen Damask. Alligevel besluttede de at vende forretningen på hovedet.

Fra at online-forretningen fyldte næsten ingenting skulle webshoppen være omdrejningspunktet.

Den beslutning har de ikke fortrudt i den gamle designvirksomhed fra 1756.

På få år er online-delen blevet det vigtigste forretningsben, og nu sætter virksomheden yderligere skub i den digitale forretning.

Georg Jensen Damask er en af landets ældste virksomheder. Men der er ikke noget plejer hos tekstilvirksomheden, som siden 2017 har haft fokus på det digitale, der på kort tid er blevet det vigtigste ben i forretningen.

ONLINE: Digitalisering var også et buzzword for fire år siden. Men var der grund til at gå så drastisk til værks og vende det hele på hovedet og satse på det digitale frem for salget i fysiske butikker?

Dengang var det digitale ”kun fyld på toppen”, fortæller administrerende direktør i Georg Jensen Damask, Peter Hulweg Christiansen. I dag leger firmaet med tanken om at sløjfe disken i deres butikker og gemme kasseapparatet lidt væk. Det er online, at det skal rykke.

Det digitale salg fylder allerede mere end 50 procent af omsætningen hos Georg Jensen Damask, der har domicil i Kolding, og i næste strategiperiode skruer man op digitalt, og man vil satser endnu mere på at levere badekåber og håndklæder direkte til døren.

- Vi skal fremadrettet vækste via de digitale platforme. Vores butikker skal fortsat være der, og de skal også generere noget salg. Men det er ikke her, at vi skal vækste. Vi skal bruge dem som et afsæt til de digitale platforme, siger Peter Hulweg Christiansen, der siden 2003 har stået i spidsen for virksomheden, der gang på gang har sat nye rekorder.

Det netop offentliggjorte regnskab, der løber frem til udgangen af marts, viser et overskud på 31,8 millioner kroner før skat. Et resultat, der er båret af den digitale satsning, og nu opruster virksomheden med otte digitale specialister, der får base over den nye butik i Hellerup.

I forvejen er der fem ansatte, der arbejder med det digitale salg.

- Det vil sige, at vi bruger butikken som et levende showroom, hvor vi kan tage billeder, der kan bruges på nettet. Det handler blandt andet om hastighed. Vi skal hele tiden være til stede, siger Peter Hulweg Christiansen.

Hvor er kunden henne?

Den digitale succes begyndte i 2017, hvor man lagde en treårig strategi. I dag er strategiperioden skåret ned til et år, fordi tingene udvikler sig så hurtigt.

Det er i øvrigt en vigtig pointe, lyder det fra direktøren. Hastighed er afgørende. Ligesom man konstant forsøger at se forretningen fra kundens perspektiv.

- Vi har haft succes siden 2003, hvor vi bare har vækstet og vækstet, og en af de helt store grunde er, at vi ikke tror, at vi er verdensmestre. Vi siger aldrig, at vi kan forstå kunden ved at stå og kigge på dem. Vi har hele tiden deres perspektiv. Hvilke platforme bevæger de sig på? Hvordan køber de ind? Hvor er de på vej hen? siger Peter Hulweg Christiansen.

Georg Jensen Damask

  • Tekstilvirksomheden er en af Danmarks ældste designvirksomheder, der sælger tekstil til boligen.
  • Virksomheden blev grundlagt i 1756, men væverslægten Georg Jensen kan dateres tilbage til 1500-tallet.
  • Virksomhedens seneste regnskab, der løb til udgangen af marts 2021, viste et overskud på  31,8 millioner kroner før skat.
  • Hovedaktionær er advokat Jesper Hviid, der i 2003 købte virksomheden sammen med sin far Bent Hviid.
  • Virksomheden har siden 2000 båret prædikatet Kongelig Hofleverandør.

Der var ellers ikke umiddelbar grund til de store justeringer af forretningen, der siden 1756 har vævet og solgt tekstiler. Godt nok var virksomheden i 2003 på randen af konkurs, men siden redningsaktionen er det kun gået fremad. Alligevel skulle posten rystes i 2017.

- Vi vendte det hele på hovedet. Vi ville være en digitalt baseret forretning med et wholesale og retail på toppen. Rent organisatorisk og systemmæssigt var vi ikke klar. Men det viste sig meget hurtigt, at det var den rigtige beslutning, siger Peter Hulweg Christiansen.

Det blev nemmere at få ejerskab på alle dele af forretningen. Det gav et bedre dækningsbidrag. Forretningen blev bedre til at styre rabatter og tilbud, og det blev nemmere selv at "styre historien".

Nyt mindset

Virksomheden var allerede i gang på det digitale marked, men en så radikal ændring af forretningen betød, at virksomheden havde brug for specialister fra flere konsulenthuse til at ændre virksomheden.

- Vi havde selv en stor viden, men vi var nødt til at teame op med konsulenthuse, der hjalp os, og de hjælper os fortsat. Sådan er det nemlig. Vi må aldrig tro, at vi er verdensmestre bare fordi, at det går godt lige nu. Tingene rykker så hurtigt, siger Peter Hulweg Christiansen, der fremhæver to vigtige elementer i, at strategien lykkedes.

For det første, at man holdt fast, selv om det var dyrt og krævede store investeringer.

- For det andet skal du være sikker på, at du har de rigtige med ombord. Du skal have nogle medarbejdere med, der skal kunne agere digitalt og forstå termerne. Det kræver, at du ændrer folks mindset til en helt anden type marketing, siger Peter Hulweg Christiansen.

Hastighed som nøgleord

Det gav også nye udfordringer, da meget af salget blev flyttet fra BtB til BtC, fordi Fru Jensen stiller nogle andre krav.

- Hvis vi tidligere fejlede med en leverance til et bolighus, så ringede vi og undskyldte og beklagede. Det kan du ikke, når du taler med en forbruger. De vil helst have varen i går og fragtfrit. Så vil lærte ret hurtigt, at vi var nødt til udvide vores kundeservice, og klæde dem på til at tage mange opkald, håndtere chat, mail og telefoner, siger Peter Hulweg Christiansen, der samtidig fortæller, at fragtdelen gav yderligere udfordringer.

Igen er hastighed et nøgleord. Forbrugeren vil helst have deres ordre nu.

- Det er noget af det, vi var nødt til at vende med vores fragtfirma. Folk vil gerne vente på unika, hvis de får deres navn broderet i stoffet. Men ellers skal det bare gå hurtigt, siger Peter Hulweg Christiansen.

Ud med kasseapparatet

Næste skridt bliver strategien "The new landscape – digital first", der skal rulles ud fra det nye regnskabsår fra april. Her vil man se på, hvordan de fysiske butikker skal indrettes.

- Du er nødt til fortsat at have fysiske butikker. Det skal du bevare - i hvert fald i vores verden. Du skal have muligheden for at føle, mærke og se. Men butikkerne vil forandre sig. Det er ikke nødvendigvis der, hvor salget sker. Det er der, hvor du får service og fortælling om produktet. Så går du hjem, vender tingene med din veninde, før du køber produktet online, siger Peter Hulweg Christiansen.

I forlængelse af den tanke har virksomheden overvejet, om der skal være en traditionel disk i butikken.

- Giver det mening, at der en sådan barriere mellem kunden og vores medarbejdere? Skal vi fjerne den, så folk bevæger sig mere frit rundt sammen med personalet. Det kigger vi på.

- Vi får i hvert fald en ny indretning for den nye forretning i Hellerup, og den bliver spydspids for vores ageren fremover. Fokus er på, hvad kunden føler og oplever, dermed bliver kasseapparatet ikke så tydeligt, siger Peter Hulweg Christiansen.

Søren Olling er ny områdedirektør i Sydbank. Han afløser Dennis Vibjerg. Foto: Sydbank

Kort nyt fra virksomhederne i Trekanten

Sydbank skifter direktør.

Fyringer hos Fertin Pharma.

Flyselskab går ind i rejseselskab.

Her er tre udvalgte erhvervsnyheder fra Fredericia, Vejle og Kolding.

TREKANTOMRÅDET: Søren Olling er ny områdedirektør i Sydbank med ansvar for Kolding, Vejen, Fredericia og Middelfart. Han afløser Dennis Vibjerg, som fremover skal være områdedirektør for det private kundeområde i hele Sydbank, og han rykker derfor til hovedkontoret i Aabenraa.

Søren Olling har et langt cv fra ind- og udland med finanssektoren, som en del af sin dna og sad blandt andet som en del af ledelsen i Alm. Brand Bank, som Sydbank overtog sidste år.

Fertin Pharma i Vejle, der tidligere på året blev opkøbt af den amerikanske tobaksgigant Philip Morris International, gennemførte onsdag en fyringsrunde, skriver Vejle Amts Folkeblad. Ifølge avisens oplysninger rammer fyringsrunden mellem 15-20 ansatte i produktionen.

Fyringsrunden kommer to en halv måned efter, at den amerikanske tobaksgigant Philip Morris International købte Fertin Pharma af de hidtidige ejere, kapitalfonden EQT og Bagger-Sørensen- familien. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Flyselskabet DAT, der har hovedkontor i Vamdrup, har netop indgået en aftale med det tidligere rejsebureau Atlantis Rejser, som i begyndelsen af 2021 måtte erklære sig konkurs.

Dermed kan man fra efteråret flyve sydpå med det nye rejseselskab, der har fået navnet Atlantis. DAT flyver i dag blandt andet ruter til Bornholm.

Rejseselskabets første tur går mod Egypten fra Københavns Lufthavn, og direktør i DAT, Jesper Rungholm, der er uddannet pilot, sidder selv ved rorpinden. Læs mere i JydskeVestkysten.