Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Benny Falkesgaard Nielsen, der står bag Next Dimension, er sikker på, at 3D-scanning og kunstig intelligens kan hjælpe byggebranchen med at begå færre fejl i byggefasen. Foto: Henrik Kruse

Digitale trends og kunstig intelligens, der virker

Kunstig intelligens er ikke længere noget, der kun foregår i de højere luftlag og i Silicon Valley. Når Benny Falkesgaard Nielsen rykker ud med sin 3D-scanner på en byggeplads, og bagefter kommer hjem med en masse data, så er softwaren i stand til at gøre os klogere.

Har programmet først lært, hvordan for eksempel en stikkontakt ser ud, så bliver den bare bedre og bedre til at spotte en stikkontakt. Programmet kan også se, når der mangler en stikkontakt.

Benny Falkesgaard Nielsen, der står bag Next Dimension, har store forventninger til, hvordan byggebranchen kan udnytte noget af den nyeste teknologi inden for 3D-scanning og kunstig intelligens. Byggebranchen tøver lidt, men iværksætteren er overbevist om, at man kan undgå en masse fejl ved løbende at scanne byggepladser, og at det er en fordel, at man på byggepladsen ved præcist, hvor langt man er i processen.

I dagens nyhedsbrev får du også indblik i, hvad det "nye" er. Vi har talt med den nye COO i AI Innovation House, Michaela Andersen, om, hvad de arbejder med lige nu. Noget af det, som fylder lige nu, er, hvordan det digitale og virkeligheden smelter sammen – og at man kan udnytte kunstig intelligens. Lidt ligesom hos Next Dimension.

Som altid er du velkommen til at dele dagens indhold og tippe nye læsere om, at de kan tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

God læselyst.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Flammen, der er ejet familien Rosenfeldt Sunddal, vil etablere en ny arm af forretningen inden for catering. Foto: Søren Gylling

Rundt om virksomhederne i Trekanten

Flammen tabte 18 millioner kroner og vil nu ind på catering-markedet for at sprede risikoen.

To nye topdirektører skal hjælp Ecooking med at vokse på det internationale marked.

Byggeriet på Posthusgrunden midt i Vejle forventes at at gå i gang efter sommerferien.

Vi giver dig her overblikket over, hvad der også er værd at vide fra virksomhederne i Trekantområdet.

Flammen vil skabe et nyt forretningsben i 2022

Restaurant Flammen, der er grundlagt i Kolding, vil ind på markedet for catering, skriver onlinemediet FødevareWatch.

Det sker dels, fordi restauranten tror på, at de som aktør kan gøre en forskel. Og så sker satsningen for at sprede den risiko, som efter snart to år med corona er blevet rigtig tydelig i restaurationsbranchen, der i flere omgange har været ramt af nedlukninger.

Nedlukningerne har hos flere forskellige virksomheder på tværs af landet medført meget store millionunderskud, og hos moderselskabet bag Flammen har det resulteret i et underskud på knap 18 millioner kroner.

To nye topdirektører ansat hos Ecooking

I 2021 blev aktiemajoriteten af Ecooking solgt til en britisk kapitalfond, og som led i visionen om at blive det største danske skønhedsbrand internationalt henter virksomheden nu to internationale profiler ind til posterne som CEO og CFO.

Henrik Aaen Kastberg tiltræder som CEO for Ecooking og House of Cosmetics, mens Henning Andersen Bröchner bliver ny CFO.

Henrik Aaen Kastberg (tv) tiltræder som CEO for Ecooking og House of Cosmetics, mens Henning Andersen Bröchner bliver ny CFO. I midten stifter Tina Søgaard, der i dag er udviklingsdirektør i selskaberne. Foto: Teis Bruno

Henrik Aaen kommer til den koldingensiske virksomhed med mere end 28 års erfaring inden for international ekspansion og dyb kendskab til distribution og ledelse. Henning Andersen Bröchner tiltræder officielt som CFO efter en periode som interim CFO for Ecooking og House of Cosmetics. Siden 1997 har han bestridt adskillige CFO-poster i både danske og internationale virksomheder, og flere bestyrelsesposter.

Om udnævnelserne siger Tina Søgaard, stifter og udviklingsdirektør i Ecooking og House of Cosmetics, samt bestyrelsesmedlem:

- Siden jeg for knap et år siden traf beslutningen om at folde min internationale drøm ud for Ecooking, har vi arbejdet hen i mod at finde det hold, der kan løfte vores virksomheder endnu længere ud i verden med den internationale erfaring, det kræver. Derfor er jeg meget glad for, at både Henrik Aaen og Henning Andersen Bröchner går ind ad døren hos Ecooking og House of Cosmetics efter lang tids søgen på de rette profiler.

Henrik Egebæk, der siden 2018 har været CEO for Ecooking og House of Cosmetics, overgår desuden omgående som CEO for Tina Søgaards to egne virksomheder: Lille Kanin ApS, der er certificerede børnehudplejeprodukter fremstillet af naturlige råvarer, samt Barberianscph, der er et eksklusivt danskproduceret sortiment af kvalitetsprodukter til mænd.

Byggeri på kæmpegrund går i gang efter sommerferien

Inden det store karrébyggeri skyder i vejret på Posthusgrunden, skal det først bankes mange pæle i bund som de mange bolig-, erhvervs- og butikslokaler skal bygges på, skriver Vejle Amts Folkeblad. 

- Pæle-ramningen kommer til at strække sig over en periode på cirka fire til fem måneder i første etape. Det er alt efter, hvor mange rammemaskiner vi sætter på, fortæller Kim Lang Sørensen, der er partner og vicedirektør i NPV A/S, der står bag det store byggeprojekt.

- Vi er i en situation, hvor der er en voldsom efterspørgsel på betonelementer, som gør, at producenterne ikke kan følge med, men har lang leveringstid. Derfor vil byggestarten også bero på den dialog, vi skal have med totalentreprenøren, siger direktøren.

Iværksætter Benny Falkesgaard Nielsen og firmaet Next Dimension tilbyder byggebranchen løsninger, der udnytter 3D-scanninger og kunstig intelligens til at undgå fejl. Foto: Henrik Kruse 

Benny rykker ind på byggepladsen med kunstig intelligens og scannere

- Byggeri ændrer sig i byggefasen, så det er en fordel at fange ændringerne og fejl så tidligt som muligt, lyder det fra stifter af Next Dimension, Benny Falkesgaard Nielsen, der kombinerer teknologi fra 3D-scannere og kunstig intelligens.

Med løbende "scanninger" kan man følge med i hvert lille fremskridt på byggepladsen, og med indbygget kunstig intelligens, så lærer udstyret at genkende stort og småt på byggepladsen.

- Folk skal lige opdage, hvad den her teknologi kan. Men jeg er ret sikker på, at det bliver meget udbredt, når branchen får øjnene op for fordelene, siger Benny Falkesgaard Nielsen.

Hvorfor gætte på, hvor langt byggeriet er kommet, når der i dag er værktøjer, der præcist kan fortælle, hvor langt man er i processen, og man samtidig kan styre uden om fejl? Hos Next Dimension ”fotograferer” de byggepladsen med 3D-scannere, så alle faser bliver dokumenteret.

VEJLE: Det er ikke et spørgsmål om 3D-scannere, der kan lære sig selv at genkende noget som stikkontakter, bliver en fast del af byggepladser landet over. Det er mere et spørgsmål om hvornår.

Siden 2017 har Benny Falkesgaard Nielsen, der står bag Next Dimension, været med helt fremme, når det gælder den nyeste teknologi inden for opmåling af byggepladser og bygninger.

- Folk skal lige opdage, hvad den her teknologi kan. Men jeg er ret sikker på, at det bliver meget udbredt, når branchen får øjnene op for fordelene, siger Benny Falkesgaard Nielsen og fortsætter:

- Du kan spare en masse tid på at undgå, at der skal laves en masse ændringer, for med den her teknologi kan du hele tiden følge processen meget tæt. Her kan vi finde fejlene, inden de opstår. Det er der, vi gerne vil hen. Byggeri ændrer sig i byggefasen, så det er en fordel at fange ændringer og fejl så tidligt som muligt, siger Benny Falkesgaard Nielsen, der er sikker på, at der er penge at spare på den konto.

Men det er fortsat en udfordring at fremvise konkrete tal.

- Vi er lige nu mest fokuseret på alle de problemer, man undgår i byggeprocessen, når du løbende kan følge med i processen og få alle detaljer dokumenteret, siger Benny Falkesgaard Nielsen, der driver virksomheden med base i AI Innovation House i Vejle.

Alle detaljer bliver registreret

Stifteren er uddannet tømrer og konstruktør, og det var under opmåling af at stort sygehus, at iværksætteren fik ideen til at blive selvstændig. Han var med på et team, der i et halvt år med tommestok og stige målte hele sygehuset. Det var en lang proces, og målingerne var ikke superpræcise.

- Nu er det ikke softwaren, der ikke virker. Nu er det branchen, der holder igen, siger Benny Falkesgaard Nielsen, der står bag Next Dimension. Foto: Henrik Kruse

- Jeg investerede bagefter i nogle 3D-scannere. De samler billeder og målinger, og med den nyeste software, så er programmet også begyndt at lære, hvad programmet "ser" på billederne. Udstyret kan blandt andet genkende stikkontakter, og den del med genkendelse bliver hele tiden mere og mere avanceret. Og med de nyeste scannere, der skal jeg bare gå rundt i rummet med en scanner. Tidligere skulle jeg altid stille udstyr op. Det sparer en masse tid, siger Benny Falkesgaard Nielsen.

Byggeri ændrer sig i byggefasen, så det en fordel at fange ændringer og fejl så tidligt som muligt.

Benny Falkesgaard Nielsen, stifter af Next Dimension

Lige nu finder han primært opgaver hos kunder, der er i gang med renoveringer og ombygninger, men teknologien kan også med fordel udnyttes fra opstarten af et byggeprojekt, fortæller iværksætteren. For selv om alt er planlagt, så vil der altid ske uforudsete ting i byggefasen.

- Du starter i princippet forfra, når du bygger. Det er ikke ligesom en produktion. Her får du et værktøj, hvor du hurtigt kan scanne en byggeplads, og så gøre det igen ugen efter. Du kan følge med i alle ændringer. Du kan meget præcist se, hvor mange skillevægge, der er blevet bygget, siger Benny Falkesgaard Nielsen, der dog kæmper med en branche, der helst gør tingene, som man plejer.

- Det er ikke på alle byggepladser, der er en iPad eller computer. Og så kan du jo ikke bruge vores værktøj. Men der er større entreprenører, der bruger værktøjet. Branchen begynder at blive mere åbne. Men da de første IPads kom ud på byggepladsen, der var mange, der lavede apps, der ikke fungerede. Det betød, at mange opgav at bruge den type teknologi. Men det begynder at komme igen. Nu er det ikke softwaren, der ikke virker. Nu er det branchen, der holder igen, siger Benny Falkesgaard Nielsen.

Søger partner til at sparke døre ind

Når branchen fortsat er lidt tøvende, så hænger det sammen med, at branchefolkene er lidt skeptiske. Folk kan næsten ikke tro, at opmålingerne er så præcise.

- Når du kommer med noget nyt, så kræver det nogle eksempler, der tydeligt viser, hvad de undgår. Og samtidig er problemet, at folk ikke tror på, at teknologien er tilgængelig. Men det findes, og det er et meget stærkt værktøj til præcist at vise, hvordan tingene ser ud på byggepladsen eller den færdige bygning, der skal driftes og vedligeholdelse, siger Benny Falkesgaard Nielsen, der lige nu søger en partner til virksomheden, som kan løfte salg og udbrede kendskabet til ydelserne, da stifteren selv står stærkest i forhold til udvikling.

- Mine kompetencer ikke er i salg og sparke døre ind, som også er en faktor i forhold til at få teknologien brugt, siger Benny Falkesgaard Nielsen.

- Der er ikke tvivl om, at corona har givet det digitale et kæmpe boost. Det er helt vildt, siger Michaela Andersen, der er ny COO i AI Innovation House. Foto: Henrik Kruse

Ny chef for AI Innovation House peger på de vigtigste digitale trends

Michaela Andersen er fra årsskiftet ny COO i AI Innovation House i Vejle, og her fortæller hun om nogle af de digitale trends, som AI Innovation House vil have fokus på den kommende tid.

Helt grundlæggende har digitaliseringen fået et kæmpe boost under pandemien, lyder det fra den nye chef. Noget af det, som mange virksomheder vil møde de kommende år, er teknologi, hvor den virkelige verden og det digitale flyder sammen, og det kan virksomhederne eksperimentere med i huset i Vejle.

Derudover bliver der arbejdet med cybersikkerhed og kunstig intelligens, som er noget, der er højt på dagsordenen i mange brancher.

Pandemien har sat skub i digitaliseringen, og der er kun udsigt til, at digitalisering får endnu større betydning for det at drive virksomhed. Erhvervsliv Trekanten har talt med den nye COO for AI Innovation House i Vejle om nogle af de vigtigste trends, de vil arbejder med i AI Innovation House.

VEJLE: Hvilken vej bevæger teknologien sig, og hvordan glider virkelighed og data sammen de kommende år?

Erhvervsliv Trekanten har været på besøg hos AI Innovation House i Vejle, hvor vi har talt med COO Michaela Andersen om nogle de vigtigste og stærkeste trends inden for digitalisering og kunstig intelligens, som AI Innovation House vil have fokus på den kommende tid.

AI Innovation House er en del af Dandy Business Park, og kører parløb med Food Innovation House og Green Tech House, og ambitionen er at skabe et miljø, hvor virksomhederne kommer tæt på den nyeste teknologi.

Tæt kontakt til de øvrige virksomheder, events og begivenheder skal hjælpe med at understøtte ambitionerne om at skabe et digitalt kraftcenter i deres økosystem.

- Vi kan godt lide at tænkt stort, og det er ambitionen, at vi skal være Danmarks fyrtårn inden for kunstig intelligens og digitalisering. Når der bliver talt om kunstig intelligens og digitalisering, som skal man også tale om AI Innovation House, siger Michaela Andersen.

Den nye COO kommer fra DigitalLead, og hun har i over 25 år arbejdet med events, netværk og matchning – de sidste 10-15 år inden for teknologiområdet.

Her er de fem vigtigste trends ifølge Michaele Andersen:

Virkeligheden får et ekstra lag

- Det går rivende hurtigt med tech. Så hvad vi ved nu, det kan være anderledes om bare et halvt år. Men det, vi har fokus på i første halvår af 2022, er blandt andet Microsofts HoloLens, som vi har i huset. Her får du via et par "briller" et ekstra lag på virkeligheden. Det er vi nødt til at dyrke, når vi som hus sætter spot på kunstig intelligens og digitalisering. Det er noget, som vinder frem inden for mange virksomheder. Det er også derfor, at vores virksomheder kan teste teknologien af i huset.

Kunstig intelligens presser sig ind

- Der vil komme fortsat mere fokus på kunstig intelligens. Det gælder inden for alle områder. Det kan være søgemaskiner, der bliver endnu "klogere" og som vil forstå, hvad vi siger. Kunstig intelligens vil også påvirke den måde, vi indretter teknologien, når du kan lave digitale løsninger, der bliver klogere og klogere.

- Der vil fortsat være nogle, som er skeptiske - og med god grund. Helt lavpraktisk kan vi se det, når vi får gæster, og de møder vores robot, der skal lære af de mennesker, robotten møder ved indgangen. Men helt grundlæggende så bliver kunstig intelligens et meget stort fokusområde i stort og småt. Hvilken data er tilgængelig, og hvordan kan den bruges kommercielt?

Den virtuelle verden vil vokse

- Vi er på vej med en digital ”tvilling” af hele huset. Her er hele huset "fotograferet" med en 3D-scanner, og det bliver en måde, hvor folk kan besøge huset på en ny måde. Det bliver et virtuelt site, og det er noget, du fremover vil se mange steder. Det er en platform, hvor du kan gå rundt i huset og møde virksomheder og partnere. Du vil kunne opleve det på computere, din tablet eller telefonen, men også i virtuel reality.

- Når der bliver talt om kunstig intelligens og digitalisering, som skal man også tale AI Innovation House, siger Michaela Andersen, der fra årsskiftet er ny COO i huset i Vejle. Foto: Henrik Kruse

Pandemien har sat tryk på digitaliseringen

- Der er ikke tvivl om, at corona har givet det digitale et kæmpe boost. Det er helt vildt. Det er som om, at vi har siddet på kontoret og talt om digitalisering på lidt længere sigt. Men så kommer der en kæmpe kugle, hvor der stod covid-19. Så vi er blevet meget mere digitale meget hurtigt.

- Det slår også igennem i forhold til e-commerce, og det vil ændre den måde, vi handler online. I fremtiden vil du kræve mere af oplevelsen online. Vi vil ikke bare have ord og billeder, når vi handler. Vi vil se digitale "tvillinger”, hologrammer og flere dimensioner. Men helt generelt så går det hurtigt med teknologier, og hver generation vil videre.

Sikkerhed bliver endnu vigtigere

- Cybersikkerhed bliver et meget væsentligt emne. Det er det i forvejen, men det bliver forstærket. Vi har jo set "gidselforhandlere", når it-systemer bliver overtaget. Fordi det digitale fylder så meget i dag, så vil det være naturligt, at sikkerhed er et centralt punkt for alle virksomheder.