Industrien skal op på tæerne - og det kræver mere viden
Flere robotter, grøn omstilling og pres på forsyningskæderne. Der er nok at tage fat på for industrivirksomheder i Trekantområdet, og det ved virksomhederne, viser undersøgelse.
Svaret på de mange udfordringer er udveksling af viden, og at de ansatte kommer på skolebænken, for der er ingen, der forventer, at der på den korte baner kommer mere arbejdskraft med de rette kompetencer.
- Noget af det bemærkelsesværdig i undersøgelsen er, at virksomhederne selv har meget fokus på kompetenceudvikling. De ved godt, at de ikke kan rekruttere til alle nye udfordringer. Der er ikke nogen medarbejdere at få. Derfor er de nødt til at gøre de eksisterende medarbejdere dygtigere, siger Morten Rettig, der er direktør i Trekantområdet Danmark.
Omstilling: Den grønne omstilling vil ramme alle. Der er pres på for at digitalisere, og der skal oprustes med flere robotter. Samtidig er forsyningskæderne udfordret. Læg dertil at der er akut mangel på arbejdskraft.
Der er nok af udfordringer for de mange industrivirksomheder i Trekantområdet. Inden sommerferien fik Danish International Manufactoring Academy (Dima) udarbejdet en analyse af den industrielle konkurrencekraft i Trekantområdet, der pegede på, at ingen kommer uden om grøn omstilling, digitalisering og flere robotter.
Nu har Dima fået lavet en ny undersøgelse for at se efter løsningerne, og beskeden er, at der er brug for viden og mere uddannelse.
Morten Rettig, direktør i Trekantområdet DanmarkVi har kun den mængde arbejdskraft, som der er til rådighed, og der ikke noget, der tyder på, at vi løser den strukturelle mangel på arbejdskraft til industrien.
- Du kan vælge at se på det på to måder: Virksomhederne står overfor rigtig mange udfordringer, som vil kræve rigtig meget af dem. Det er én måde at læse tilbagemeldingerne. En anden og mere positiv tilgang er at konstatere, at mange virksomheder har en meget høj strategisk bevidsthed om, hvilke udfordringer de står overfor, og at de er parate til at gøre noget, siger Morten Rettig.
Både analysen og interviewundersøgelsen danner bagtæppe for nogle de indlæg og debatter, der bliver afholdt under Industriens Dag 3. november. Dagen er arrangeret af Trekantområdet Danmark, der også fungerer som sekretariat for Dima.
De ansatte skal uddannes
Analysen fra tidligere på året viste, at trefjerdedele af de adspurgte virksomheder forventer, at kompetencer inden for digitalisering, data, bæredygtig produktion, grøn omstilling og cirkulær økonomi vil få stærkt stigende betydning for dem.
Hele 82 procent af de adspurgte virksomheder forventer, at klima og krav fra omgivelserne om lavere CO2-udledning vil påvirke dem.
- For de virksomheder, som ikke selv går proaktivt ind i det grønne, er det kun et spørgsmål om tid, før det bliver et krav fra deres kunder. Det kommer alle til at forholde sig til, siger Morten Rettig, og udfordringen med digitalisering og automatisere vil også ramme bredt.
- Vi har kun den mængde arbejdskraft, som er til rådighed, og der er ikke noget, der tyder på, at vi løser den strukturelle mangel på arbejdskraft til industrien. Der kan du som virksomhed tænke på automation for at opretholde den samme produktion med mindre mængde arbejdskraft. Og så er vi der, hvor det handler om kompetencer. Du kan ikke "bare" finde folk med de rigtige kompetencer. Du er nødt til at give de nuværende medarbejdere et løft, siger Morten Rettig.
Og virksomhederne ved sådan set godt, at de skal reagere. Både i forhold til mere uddannelse og innovation. Men også når det gælder maskiner. 50 procent forventer at investere i robotteknologi inden for to- tre år. 65 procent forventer at investere i "Anden automationsteknologi" og 53 procent forventer at investere i "Energi og CO2-besparende teknologier".
- Det er meget høje forventninger til investeringer. Det er et udtryk for, at man er parat til at gøre mange ting. Men så kommer vi til udfordringerne og barriererne. For tingene kommer ikke bare af sig selv, siger Morten Rettig.
Svært at finde efteruddannelse
Den største udfordring er mangel på arbejdskraft – det gælder højtuddannede ingeniører og faglærte. Men den del af ligningen er taget ud af undersøgelsen. I stedet har der været fokus på det, virksomhederne selv kan gøre noget ved.
- Det er tydeligt, at virksomhederne godt ved, at de står over for mange udfordringer, der kommer på samme tid. Så der er brug for nye kompetencer og teknologier. Og noget af det bemærkelsesværdige i undersøgelsen er, at virksomhederne selv har meget fokus på kompetenceudvikling. De ved godt, at de ikke kan rekruttere til alle nye udfordringer. Der er ikke nogen medarbejdere at få. Derfor er de nødt til at gøre de eksisterende medarbejdere dygtigere, siger Morten Rettig.
Meldingerne fra virksomhederne er, at de har svært ved at finde frem til de rigtige uddannelsestilbud til de ansatte.
- Der er stor afstand mellem virksomhedernes reelle behov og deres evner til at få mere kompetence. Det er lidt paradoksalt, for der er mange muligheder, men behovene møder sjældent hinanden. Her ligger et stykke arbejde, så virksomheder får kendskab til, hvor de faktisk kan hente noget viden, siger Morten Rettig.
Mange vil arbejde med forskere
Samtidig med virksomhederne efterlyser mere uddannelse, er de meget optaget af at skabe et miljø i Trekantområdet, hvor de kan dele viden med hinanden og suge viden fra blandt andet uddannelsesinstitutioner. 29 procent af de adspurgte virksomheder forventer at samarbejde med forskere.
- Når du skal lave innovation, skal du ofte gøre det samme med andre. Der er meget få virksomheder, der selv kan skabe innovation. Du kan gøre det i værdikæden og sammen med leverandører. Men i dag har du også brug for at gøre det med nogle, der har større viden, og der er store forventninger til samarbejde uden for virksomhederne, når 29 procent forventer at arbejde samme med forskere. Det er et højt tal, siger Morten Rettig.