Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Direktøren på Hotel Koldingfjord, Peder J. Madsen, er ikke bange for at stille sig frem i medierne. Han er overbevist om, at synlighed hjælper med at rekruttere og få kunder i butikken. Arkivfoto: Søren Gylling

Den, der lever stille, går glip af kandidater til ledige stillinger

"Den, der lever stille, lever godt". Smag på det. Mottoet passer ikke til 2021, og det er vist også et stykke tid siden, at det for alvor havde en klangbund i erhvervslivet. Omvendt er der ikke noget, der tyder på, at erhvervsfolk er vilde med at larme og mene noget.

Men der er undtagelser. Tag direktøren på Hotel Koldingfjord, Peder J. Madsen. Da han manglede udmeldinger fra regeringen under nedlukningen i januar, var overskriften på de sociale medier: "Hallo? Er der en politiker til stede?"

Det var ikke første gang, han råbte op. Det blev heller ikke sidste gang i 2021. Siden har han været i TV 2 News, Debatten, TV Syd  og JydskeVestkysten. Det har blandt andet handlet om ledige og deres evne til at tage et arbejde på hotellet, når de har fået stemplet "jobparate". Senest har han været i TV Avisen i forbindelse med et hackerangreb på en leverandør, hvilket også ramte hotellet.

Han ved godt, folk synes, han stikker hovedet lidt for langt frem, og han risikerer at blive et "slidt" ansigt. Men fordelene er større end ulemperne. Det gælder i forhold til rekruttering, hvor han er overbevist om, at det styrker hotellet, at han tør sige sin mening.

Erhvervsledere og synlighed var også på tapetet hos vores søstermedie i Aarhus, Erhvervsliv Aarhus, for et par uger siden. I en klumme opfordrede Uffe Lyngaae, der er direktør i kommunikationsbureauet Publico, til, at flere erhvervsleder skulle mene noget:

"Tiden kalder nemlig på transparens, åbenhed, ærlighed, mod og klar tale om virksomheders samfundsbidrag. Jeg vil vove den påstand, at de virksomheder, der fortsætter taktikken med at leve musestille, kommer til at dø en langsom og pinefuld død".

Måske har han ret?

Nyhedsbrevet byder også på en historie om Sunset Boulevard og et meget konkret bæredygtighedskoncept, hvor de dyrker krydderurter i restauranterne. Det er i øvrigt en virksomhed, der gerne fortæller om, hvad de går og laver. Hvis man følger med på sidelinjen kan ingen være i tvivl om, at de gerne vil markere sig med bæredygtige historier.

Derudover byder nyhedsbrevet på en lille debut til et format, vi håber, kan blive et tilbagevendende element. Her fortæller erhvervsfolk om tre "værktøjer", de bruger. Det kan være alt fra apps til tips om, hvordan de holder sig opdateret.

Hvis du er blevet inspireret til at mene noget, så er du meget velkommen til at række ud til Erhvervsliv Trekanten. Skriv en mail.

Du er også velkommen til af følge os på LinkedIn eller dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det forpligter at stille sig op på ølkassen. Tingene skal være i orden. Du får ikke noget ud af at råbe op, hvis du leverer et dårligt produkt, siger Peder J. Madsen, der er direktør på Hotel Koldingfjord. Arkivfoto:  Søren Gylling

Åbenmundet direktør vinder på at mene noget: Erhvervsledere skal være mere end hvide skjorter

Har du som erhvervsleder noget på hjerte, så kom ud med det. Sådan lyder det fra Peder J. Madsen, der er administrerende direktør på Hotel Koldingfjord, og han ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille sig frem.

Inden for det seneste år har hoteldirektøren været i TV2 News og deltaget i Debatten på DR2. Han har udtalt sig til i TV Syd, JydskeVestkysten og deltaget i indslag i TV Avisen.
 
- Jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.

Er direktøren ikke lidt af en bulderbasse og lidt rigeligt i medierne? Det er bagsiden af medaljen, at folk tænker i de baner, når hoteldirektør Peder J. Madsen stiller sig frem i aviser og fjernsyn. Men fordelene er større end ulemperne, lyder vurderingen.

KOMMUNIKATION: Under nedlukningen i januar røg hoteldirektøren på Hotel Koldingfjord op i det røde felt og i medierne, da han fik øje på piger, der fløj til Dubai, mens han stod med et nedlukket hotel.

På sociale medier luftede han sin frustration, og TV Syd tog fat i direktøren. Og bare inden for de seneste måneder har direktøren været i TV2 News, TV Avisen og Debatten om alt fra manglen på arbejdskraft til en hackersag hos en leverandør, der ramte hotellets bookingsystem.

- Når jeg i januar sidder og ser nogle lyshårede piger, der tager til Dubai midt i den værste coronakrise, og undskyld mit sprog – skider på systemet, advarsler og giver os fingeren - så skriver jeg om det. Jeg får lige hjælp til et par kommaer. Men jeg mener det, og jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.

- Men det skal komme fra hjertet. Du må aldrig påtage dig en mening fordi, en brancheorganisation mener, det kunne være smart. Du skal mene det, siger Peder J. Madsen.

Han har efterlyst handling på sociale medier under overskriften: "Hallo. Er der en politiker til stede?" Han har for nylig været ude at sige, at vi har pligt til at hjælpe afghanere, der har hjulpet Danmark. Han har været i TV2 News og Debatten for at fortælle om, hvordan han oplever ledige, der er stemplet som jobparate, er langt fra at kunne møde ind på hotellet hver dag.

- Du skal ikke gå ud og mene noget, hvis det ikke ligger naturligt til dig. Du skal ikke mene noget fordi, det kunne være smart og en del af en kommunikationsstrategi og sådan noget halløj. Det bliver forkvaklet og mærkeligt. Det bliver noget konstrueret noget. Det virker ikke, siger Peder J. Madsen.

Ros for at blande sig

Direktøren er klar over, at det også koster at have sine meningers mod. For det er ikke alle, der er vilde med at have en chef, som mener noget om evakueringen af afghanere og har behov for at række hånden frem, når de kommer til Danmark.

Men i sidste ende er han overbevist om, at det er positivt i forhold til at tiltrække ansatte og kunder.

- Ofte har ting to sider. Når jeg siger, at vi mangler medarbejdere i forbindelse med et udspil fra regeringen, så reagerer folk. Men på den anden side er der også nogle, der synes, at jeg er en værre bulderbasse. Og når du optræder i elektroniske og skrevne medier, er det ofte meget kort. Du ser kun et udsnit af en større kontekst. Så selvfølgelig kan du komme galt af sted, og der vil være nogle, som konkluderer, at der vil jeg ikke arbejde. Du kan også opleve det modsatte, og det er det, vi har oplevet. Det gælder også i forhold til kunder. Her efter corona har jeg oplevet, at kunderne siger, det er fedt, at jeg tager bladet fra munden, siger Peder J. Madsen.

Der sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om.

Peder J. Madsen, direktør på Hotel Koldingfjord

I dag er bestyrelsen godt klar over, at de har en direktør, der tør blande sig, og han gør det da også med "baglandets" accept. Løbende orienterer han også bestyrelsen om, hvad han mener. Men det er hele tiden en balancegang.

- En ting er, hvad folk læser i avisen eller ser i tv. Og så er der den del, der vender indad. Det interne. Hvordan oplever mine medarbejdere det, når der er en artikel i avisen, hvor jeg er med? Betyder det, at en medarbejder henne i Netto skal stå på mål for, at jeg mener noget? Hvordan oplever de det? Det er væsentligt, at mine medarbejdere er komfortable. Men der er ikke tvivl om, at det betyder noget for mine medarbejdere, at de ser deres virksomhed i TV Avisen eller i TV2 News. Det er klart, og det skal du være bevidst om, siger Peder J. Madsen.

Skal komme fra hjertet

Nogle af de seneste gange, hvor han har været i medierne, har han da også grundigt overvejet, om det var det rigtige. I september var han i Debatten på DR2, og i oktober medvirkede han i et indslag i TV Avisen om en hacker-sag, hvor adgangen til hotellets systemer forsvandt efter, at en ekstern leverandør blev hacket.

- Jeg har da mine overvejelser, blandt andet omkring hackersagen. Kan det være en boomerang? Er der nogle, der får lyst til at gå efter Hotel Koldingfjord bagefter? Men jeg synes, at sagen var så væsentlig, at jeg gerne ville stille op. Der er også gange, hvor jeg ikke vil være med, og jeg gjorde da også mine overvejelser, da jeg stillede op i Debatten på DR2 omkring arbejdskraft. Men igen, hvis du mener det oprigtigt, så kan du også svare for dig, siger Peder J. Madsen

Men hvad nu, hvis du som erhvervsleder faktisk ikke har lyst til at mene noget?

- Så skal du holde din kæft. Hvis du går ud med noget, der ikke kommer fra hjertet, så er det bedre at lade være. Du skal ikke kopiere det, som brancheorganisationen mener. Drop det. Det kan alle lugte på afstand, siger Peder J. Madsen.

Han er samtidig godt klar over, at han risikerer at blive "slidt", hvis han stiller op for tit, og at der allerede er folk, der har fået nok.

- Der sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om. Hvorfor skal han hele tiden promovere sig selv? Men for mig handler det om, at det aldrig må miskreditere eller gå ud over virksomheden. Det er det vigtigste, siger Peder J. Madsen.

It-iværksætter Søren Laursen forsøger at skrue ned for den tid, han bruger på at tale i telefon. Foto: Henrik Kruse

Tre "værktøjer" der kan gøre hverdagen lettere

It-iværksætteren Søren Laursen har skruet ned for den tid, han bruger på at tale i telefon. Han vil hellere holde et onlinemøde med en stram dagsorden. 

- Jeg sammenligner nogle gange telefonopkaldet med en kollega, der bare bryder ind hele tiden. Det er som om, telefonen har ret til at afbryde alt, siger Søren Laursen, der har stiftet Signit.

Han holder han sig orienteret ved at læse internationale aviser, og så har han en regel om, at der skal være god tid til de fysiske møder. Her vil han gerne lære folk at kende.

Her har du tre "værktøjer", du kan finde inspiration i til dit eget arbejdsliv. Vi har spurgt iværksætter Søren Laursen, der har stiftet it-virksomheden Signit, om tre "værktøjer", han bruger i hverdagen.

Erhvervsliv Trekanten talte med iværksætteren i forbindelse med, at vi skrev om Hands-on Mikrofonden, hvor han er én af foreløbigt tre iværksættere, der har fået en investering fra fonden og en hands-on investor med ombord.

Skru ned for afbrydelser og telefonsnak

Jeg forsøger at skrue ned på den tid, jeg bruger på telefonen. Alle de systemer, der afbryder mig i nuet, afbryder mit fokus. Så jeg har lavet et system, hvor jeg sender et link, hvor man kan booke et møde med mig. Det kan også være et videomøde. Det giver også en bedre dialog, når jeg er forberedt på, hvad vi skal snakke om. 

Når jeg bliver afbrudt af telefonen, står jeg typisk midt i noget, og det er ikke produktivt at blive afbrudt hele tiden. Lange og komplekse ting er sjældent gode at ordne i en telefon. Der er det bedre med et videomøde, og her kan du også dele din skærm. 

Jeg sammenligner nogle gange telefonopkaldet med en kollega, der bare bryder ind hele tiden. Det er som om, telefonen har ret til at afbryde alt. Men det er forstyrrende, og i dag er der jo så mange kanaler, hvor du kan blive forstyrret.

Kigger efter tendenser internationalt

Du skal holde dig ajour. Jeg læser overskrifterne på danske aviser, har et abonnement på Financial Times og læser den gratis version af The Guardian. Når jeg læser Financial Times, er det fordi, de har nogle analytiske artikler, der går dybt. Det hjælper mig med at se, hvad der kommer til at ske. Jeg spotter trends på den måde, og så giver det et internationalt udsyn, som er vigtigt.

Afsætter god tid til fysiske møder

Når jeg holder fysiske møder, er min agenda knap så stram, som når jeg holder et onlinemøde. Så handler det ofte om, at jeg vil lære folk at kende. Der sætter jeg også altid god tid af. Det virker for mig.

Forretningsudviklingskonsulent, Sara Yelva Ring Kristensen og administrerende direktør i Sunset Boulevard, Jens Broch, høster grøntsager i restauranten i Kolding. Nu skal deres vertikal farming ud i 10-15 restauranter. Foto Henrik Kruse

Fastfood-kæde dyrker basilikum ultra lokalt

I stedet for at snakke om bæredygtighed og mål langt ude i fremtiden, vil Sunset Boulevard hellere handle nu. Senest har kæden, der har hovedkontor i Kolding, sat gang i et projekt, hvor man dyrker krydderurter i restauranten.
 
- Vi kan bare godt lidt at gøre bæredygtighed konkret. Det giver også god respons. Vi har tidligere udfaset sugerør, når gæsten køber sodavand, og sagt farvel til engangskopper. Det her er også et lille skridt, men det er meget konkret. Folk kan se skabet med krydderurter, siger Jens Broch, der er administrerende direktør i fastfood-kæden.
 
- Vi taler ikke så meget om 2030 mål. Vi er mere optagede af action her og nu.

Når gæsterne sætter tænderne i en sandwich hos Sunset Boulevard, så kan krydderurterne være dyrket lige ved siden af bordet. - Isoleret set redder det her ikke verden. Det er vi ret opmærksomme på. Men vi producerer ultra lokalt, siger direktøren.

Fødevarer: Fastfood-kæden Sunset Boulevard er den første i landet, der prøver kræfter med vertical farming i større skala inde i selve restauranten. Det er cirka to år siden, kæden kastede sig ind i projektet, hvor man ville dyrke salat i restauranterne. Men nu er fokus rettet mod krydderurter.

Det handler om bæredygtighed og smagen af friske krydderurter, og i dag er de nye restauranter indrettet , så der er plads til de nye væksthuse, der er fremstillet i samarbejde med Nextfood.

- Det er et lille skridt. Isoleret set redder det her ikke verden. Det er vi ret opmærksomme på. Men vi producerer ultra lokalt. Vi bruger meget mindre vand. Der er ingen pesticider. Vi undgår spild. Og når vi er bedst, høster vi kun den mængde persille og basilikum, vi har brug for. Det er også bæredygtighed. Samlet set er det helt sikkert et skridt i den rigtige retning, siger Jens Broch, der er administrerende direktør i Sunset Boulevard.

Det er 1000 års landbrugshistorie, vi står på. Vi skal lære teknologien og at lære at være "landmænd", og hvordan kan vi gøre det i vores restaurant.

Jens Broch, administrerende direktør i Sunset Boulevard

Kæden har gennem mange år arbejdet med grønne tiltag. Sugerør er sparet væk. Emballagemængden er reduceret. Der er ikke legetøj i børnemenuen. I stedet planter man et træ, hver gang der bliver bestilt en børnemenu, og gæsterne i take away får en pantflaske, der kan genbruges.

De første skridt

Vertikal farming handler typisk om kæmpestore farme, hvor man giver planterne de optimale betingelser for at gro i forhold til vand, lys og temperatur. Her er tale om et miniputanlæg. Men princippet er det samme.

Krydderurterne vokser i et lille plugin uden jord. Planterne bliver vandet med en tågedamp i kassen. Det betyder, at vandforbruget er 98 procent mindre end ved konventionel udendørsdyrkning.

- Vi kan bare godt lide at gøre bæredygtighed konkret. Det giver også god respons. Vi har tidligere udfaset sugerør, når gæsten køber sodavand, og sagt farvel til engangskopper. Det her er også et lille skridt, men det er meget konkret. Folk kan se skabet med krydderurter. Vi taler ikke så meget om 2030 mål. Vi er mere optagede af action her og nu, siger Jens Broch.

Hvor er forretningen i det?

- Du får altid en frisklavet sandwich med friske råvarer. Der passer det her rigtig godt til vores brand. Det her er også noget, der definerer os i forhold nogle af de store amerikanske hurtigmadsgiganter, som vi konkurrerer med. Det er frisklavet fastfood på en helt ny måde, så det her passer spot on, siger Jens Broch.

Siden begyndelsen af september har gæsterne kunne følge med i hele processen - fra spire til færdigvokset basilikum og persille.

Vertikal farming

En vertikal farm i fire lag, der fylder cirka en kvadratmeter, kan producere, hvad der svarer til 160 kvadratmeter udendørs landbrugsproduktion. Årsagen er, at planterne altid har optimale forhold, så de gror hurtigere, og Sunset Boulevard kan høste mere end en gang om måneden, i stedet for to gange om året, som man kan udenfor.

Vandingen foregår med en ekstremt fin tåge med næringsstoffer, som går direkte ind i rødderne - rødderne hænger frit i luften inde i dyrkningsbakkerne. Det betyder, at man sparer 98 procent vand og over 75 procent næringsstoffer.

- Det her handler om bæredygtighed, men det giver os også mulighed for hele tiden at forny vores menukort. Lige nu har vi persille, som vi bruger i tunsandwichen. Måske vi skal dyrke estragon til vores herefordsandwich næste gang, siger Jens Broch.

- Det er 1000 års landbrugshistorie, vi står på. Vi skal lære teknologien og at være "landmænd", og hvordan vi kan gøre det i vores restaurant. Alt sammen noget, vi ikke lærer på en dag. Men nu er vi i gang, de første konkrete skridt er taget, siger Jens Broch.

Et kontorbyggeri på knap 25.000 kvadratmeter er på tegnebordet til havnefronten i Kanalbyen i Fredericia. Tegning: Kanalbyen

Tre erhvervshistorier fra Trekanten i ugen der gik

Planer om byggeri på havnefronten i Fredericia kan skabe 1600 job i energibranchen. Kontorbyggeriet placeres mellem boliger og havneterminalen.

Vejle-virksomheden Fertin Pharma A/S, der for nylig kom på amerikanske hænder, giver alle ansatte en ekstra månedsløn. Virksomheden søger nu nye medarbejdere. Det er kun to måneder siden, at virksomheden var gennem en fyringsrunde.

Kolding-virksomheden SAC Group er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse. Køberen er amerikanske Boumatic, der også producerer malkeudstyr. Kolding-virksomheden har samlet tabt 90 millioner kroner de seneste år.

Et knap 25.000 kvadratmeter stort kontorbyggeri er på tegnebordet til havnefronten i Kanalbyen. Projektet hedder "Base of Energy", og visionen er et nyt bæredygtigt kontorbyggeri i Fredericia med plads til 1600 medarbejdere. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Business Fredericia.

Målet er at tiltrække og samle landets mest innovative virksomheder, iværksættere og vidensinstitutioner i et nyt udviklingscentrum for grøn energi. Det skal ske med afsæt i Fredericias styrkeposition i den grønne omstilling inden for transport, logistik, energi og klima. Læs mere i Fredericia Dagblad.

Alle ansatte på Fertin Pharma A/S, der omfatter omkring 700 medarbejdere i Vejle, har fået at vide, at de kan se frem til at modtage en ekstra månedsløn.

Fordoblingen af månedslønnen hænger sammen med, at Fertin Pharma A/S onsdag 15. september skiftede hænder, så den nu officielt er ejet af amerikansk-schweiziske Philip Morris International. Det er mindre end to måneder siden, at Fertin Pharma A/S gennemførte en større fyringsrunde, skriver Vejle Amts Folkeblad.

SAC Group, der er grundlagt i Kolding i 1938, og som i dag er en af landets største producenter af malkeudstyr, får ny ejer. Køber er amerikanske Boumatic, der også producerer malkeudstyr og malkerobotter.

- Vi er nået til et punkt, hvor vi tjener penge på driften, og hvor forretningen er stabiliseret. Derfor er vi rigtig glade for, at Boumatic fremover skal bygge videre på det arbejdet og forhåbentlig kan løfte vores virksomhed yderligere fremad, siger administrerede direktør Christian Ørum Madsen, der siden 2019 har stået i spidsen for virksomhedens turn around. Læs mere i JydskeVestkysten. 

Landechef for Boumatic Europe Carsten Nielsen bliver ny mand i spidsen for SAC Group sammen med Finn Knudsen, som er driftsdirektør i Boumatic Europe.