Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Direktør i Hands-on Mikrofonden Jørgen Andersen håber, at fonden i år kan investere i yderligere tre iværksættervirksomheder. Indtil videre har fonden investeret i tre virksomheder. Foto: Henrik Kruse
30 investorer og 60 millioner kroner spejder efter det perfekte match
Hands-on Mikrofonden, der har base i Vejle, står og tripper for at investere flere af de cirka 60 millioner kroner, som fonden råder over.
Corona har dog betydet, at det blev sværere end ventet af matche iværksættere med de cirka 60 millioner kroner i fonden og en af i alt 30 hands-on-investorer, der også selv kommer med penge.
Det sidste er afgørende for fonden, som så dagens lys for halvandet år siden, men altså foreløbig kun har investeret i tre virksomheder. Det er hands-on-investorerne, der gør forskellen, fortæller Jørgen Andersen, der er direktør i Dandy Business Park og Hands-on Mikrofonden.
I USA taler man om "friends, family and fools", når iværksættere vil realisere drømmen om at blive selvstændig. Hverken familie eller venner er en god kombination, hvis man vil ud over stepperne. Herhjemme taler vi om tantebestyrelser, og det er ikke altid tanten, der kan stille de rigtige spørgsmål.
- Her får du den professionelle sparring. Det har du som iværksætter sjældent råd til at betale. Mange går derfor til venner og netværk. De kan ofte være gode sammen og har en god forståelse, men når du om få år skal sælge 10 gange så meget, så kræver det noget andet, siger Jørgen Andersen.
En af de tre iværksættere, der har fået en investor og Hands-On Mikrofonden med ombord, er it-iværksætter Søren Laursen, som står bag Signit, og han fortæller, hvorfor det var så vigtigt, at han fik en investor med, der har hånden på kogepladen.
- Den største udfordring som iværksætter er jo ofte det mentale pres. Derfor er det afgørende af få en med, du kan sparre med i dagligdagen. Hun forstår, at man nogle gange står med nogle valg, hvor det er enten pest eller kolera, du skal vælge imellem, siger Søren Laursen.
Du er som altid velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk, og nye læsere kan selv tilmelde sig her.
God fornøjelse med læsningen.
Henrik KruseErhvervsjournalist
Skokæden Bianco lukker alle 23 butikker, og nu vil ejerne sælge sko gennem grossister og partnere, der har detail- og onlinebutikker. Foto: Lars Juul
Skokæden Bianco lukker alle 23 butikker, og nu vil ejerne sælge sko gennem grossister og partnere, der har detail- og onlinebutikker. Foto: Lars Juul
Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Bianco lukker og slukker for butikkerne. På toppen havde skokæden 180 butikker.
Ny lokalplan baner vejen for en ny etape af Kanalbyen i Fredericia. Den omdiskuterede plan åbner for byggeri i seks etager.
Vejle Byråd har godkendt en lokalplan, der skaber plads til 120 nye boliger på et centralt hjørne.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 14:56
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
RUNDT I TREKANTOMRÅDET: Skokæden Bianco har efter mange år med store underskud valgt at lukke alle detailbutikker. Det drejer sig om ni butikker i Danmark og 14 i Norge. I stedet vil skokæde, der er ejet af Last Studio, bygge fremtiden på salg af sko gennem grossister og gennem partnere inden for detail og online.
Det første butik blev åbnet tilbage i 1987 i Vejle af René Piper Laursen fra Kolding. I 2016 købte Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen den nødlidende kæde. I dag ejer han cirka en fjerdedel af skokæden. To af de ni butikker, der lukker, ligger i Kolding og Vejle. Butikkerne lukker i takt med ejerne kan komme ud af lejekontrakterne. Læs mere i AvisenDanmark.
Byrådet i Vejle har netop godkendt en lokalplan, der giver mulighed for at bygge et lejligheds- og butiksprojekt på mellem fem og seks etager på hjørnet af Flegmade og Boulevarden.
Her er det planen at indrette 120 boliger, en dagligvarebutik og en række mindre butikker og erhverv. Med placeringen på hjørnet over for Campus Vejle bliver butikken samtidig genbo til det Lidl-supermarked, der åbnede først på året. På Flegmades andet hjørne har Junge Byg opført en ejendom med butik og studieboliger. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.
Byrådet i Fredericia har nu vedtaget lokalplanen for en ny etape i Kanalbyen, hvor det bliver muligt at bygge i seks etager. 20 ud af 21 politikere stemte for den lokalplan, skal bane vejen for bæredygtige byggeri i området mellem Oldenborggade, Fynsgade og Kongensgade. Det samlede område udgør cirka 4200 kvadratmeter. Der kan maksimalt opføres 6000 kvadratmeter byggeri på området.
På højeste sted bliver byggeriet som nævnt seks etager, men øverste etage må kun bruges som tagterrasse, ikke en egentlig bebyggelse. Læs mere i Fredericia Dagblad.
- Alle undersøgelser viser, at det er afgørende, hvem du har i din bestyrelse, hvis din virksomhed skal vækste, siger Jørgen Andersen, der er direktør i Hands-on Mikrofonden, som investerer i iværksættervirksomheder. Foto: Henrik Kruse
- Alle undersøgelser viser, at det er afgørende, hvem du har i din bestyrelse, hvis din virksomhed skal vækste, siger Jørgen Andersen, der er direktør i Hands-on Mikrofonden, som investerer i iværksættervirksomheder. Foto: Henrik Kruse
60 millioner "kloge" kroner står klar i startblokken: Her er ingen rygklappere
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Foreløbig har Hands-on Mikrofonden kun investeret i tre iværksættere. Men yderligere tre investeringer er på tegnebrættet i fonden, der så dagens lys for halvandet år siden.
Før fonden investerer i et selskab kræver det, at der også er en investor, der har hænderne på kogepladen.
- Vi troede, at det ville gå hurtigere. Men det har været en udfordring at mødes med hands-on-investorerne under corona. Men vi skal have en hands-on-investor med. Vi skal have klogskaben med. Det er dem, der kan hjælpe med at rykke virksomheden og skabe vækstvirksomheder, siger Jørgen Andersen, der er direktør i Hands-On Mikrofonden og Dandy Business Park i Vejle.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 14:56
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Det har været sværere end først ventet at matche iværksættere med cirka 60 millioner kroner og en investor, der selv har hånden på kogepladen. Hands-on Mikrofonden håber at investere i yderligere tre selskaber inden årsskiftet.
IVÆRKSÆTTERI: Det er halvandet år siden, at Hands-On Mikrofonden blev stiftet, og foreløbig er det blevet til tre investeringer for fonden, der har cirka 60 millioner kroner i puljen. Ambitionen har fra start været, at fonden skal investere i 18 virksomheder.
- Vi troede, at det ville gå hurtigere. Men det har været en udfordring at mødes med hands-on-investorerne under corona. Men vi skal have en hands-on-investor med. Vi skal have klogskaben med. Det er dem, der kan hjælpe med at rykke virksomheden og skabe vækstvirksomheder, siger Jørgen Andersen, der er direktør i Hands-On Mikrofonden og Dandy Business Park i Vejle, der i dag dækker over otte erhvervshuse med cirka 1000 vidensmedarbejdere.
Det er direktøren, der har bragt fem familievirksomheder sammen omkring fonden. De fem familier tæller blandt andet familien Bagger-Sørensen, som står bag businessparken, og alle familier har skudt 10 millioner kroner i Hands-on Mikrofonden.
Derudover er der i dag tilknyttet 30 hands-on-investorer, der som navnet fortæller, også har hænderne på kogepladen, og selv skal skyde penge i iværksætterne. Se listen med de 30 investorer her.
- Det særlig ved os er, at vi vil matche iværksætteren med en hands-on-investor, og der har vi været udfordret i store perioder. Jeg tror, at vi har haft 80 ansøgninger det første år - og har kun investeret i tre. Men nu kommer der forhåbentlig tre mere i år. Så vi når op på seks. Det er ambitionen, men det er helt afgørende er, at der kommer en investor med, der tror på ideen, siger Jørgen Andersen.
Skal løbes i gang
De første halvandet år har fonden modtaget cirka 80 ansøgninger, og i 25 tilfælde har en hands-on-investorer kigget nærmere på forretningsplanen.
- Overordnet set opererer vi efter de tre p’er: Planet, people og profit. Det skal være bæredygtigt. Vi gør noget for mennesker, og det skal være økonomisk bæredygtigt. De første år vil vi ofte se røde tal, men hvis forretningsplanen er god, så er der perspektiver, siger Jørgen Andersen.
Ideen med fonden er at skabe en professionel bestyrelse. Typisk har hands-on-investoren også prøvet noget lignende.
Jørgen Andersen, direktør i Hands-on Mikrofonden
Seneste investering er i TrendXplorer.AI, der ved at benytte kunstig intelligens og big data skal hjælpe med at forudse trends i markedet på et meget tidligt stadie. Foreløbig er alle kandidater, der har fundet en hands-on-investor også blev godkendt af investeringskomiteen i mikrofonden.
Har investorerne været for kritiske?
- Nej, men jeg tror, at vi har underkendt, at det er svært at få dialogen mellem investor og iværksætter, når man ikke kan mødes. Det er det vigtigste. Som en ny fond tror jeg også, at det tager noget tid, før vi bliver kendte, og de gode iværksættere finder os. Og der har også været nogle gode ideer imellem, men hvor vi ikke har den investor, der har kompetencer til at hjælpe, siger Jørgen Andersen.
Ingen rygklappere
Hands-on Mikrofondens ambition er at skabe de næste vækstvirksomheder, og fokus er på bæredygtige virksomheder inden for tre felter: Grøn energi, fødevarer og digitalisering.
- Alle undersøgelser viser, at det er afgørende, hvem du har i din bestyrelse, hvis din virksomhed skal vækste. Når mange virksomheder starter, så er udgangspunktet "family, friends and fools". Det er dem, der støtter dig, når du starter. Familien låner måske iværksætteren lidt penge. Vennerne køber dit produkt, og de klapper dig på skulderen. Men er det godt, hvis du vil vokse? Nej. De klapper dig bare på skulderen, uanset hvad du gør. De tænker ikke professionelt, siger Jørgen Andersen.
Hands-on Mikrofonden
Fonden, der har base i Dandy Business Park i Vejle, investerer i bæredygtige vækstvirksomheder inden for grøn teknologi, fødevarer og AI/digitalisering fra hele Danmark. Der kan søges om en investering på mellem en halv og tre millioner kroner.
Virksomhederne får hjælp til at lave en forretningsplan, som de pitcher over for de 30 hands-on-investorer, der kommer med deres egne penge, og derudover kommer investeringen fra Hands-on Mikrofonden.
Fonden er oprettet af fem familievirksomheders investeringsselskaber. Følgende familier har investeret i fonden: Familien Gundersen fra Assens, Camilla og Carina Christiansen fra Kolding, og de tre Vejle-familier Allan og Torben Christensen, Claus og Steen Bagger-Sørensen samt familien Eskildsen.
Det er selvfølgelig vigtigt at finde penge til at finansiere opstarten. Men det er lige så vigtigt, at der er nogle, der stiller de rigtige spørgsmål.
- Ideen med fonden er at skabe en professionel bestyrelse. Typisk har hands-on-investoren også prøvet noget lignende. De tør godt sige til iværksætteren: "Fint nok. Men du kan aldrig sælge til den pris. Det er ikke noget, jeg tror. Det er noget jeg ved." De har nemlig selv prøvet det.
- Vi erkender, at en tredjedel af dem, vi investerer i, dør. En tredjedel bliver en succes, og den sidste tredjedel noget midt imellem, siger Jørgen Andersen. Foto: Henrik Kruse
- Her får du den professionelle sparring. Det har du som iværksætter sjældent råd til at betale. Mange går derfor til venner og netværk. De kan ofte være gode sammen og har en god forståelse for hinanden, men når du om få år skal sælge 10 gange så meget, så kræver det noget andet, siger Jørgen Andersen.
Men selv om fonden har skabt et setup, hvor der er investorer, der selv går med, så er man godt klar over, at det er risikofyldt at investere i iværksættere. Cirka halvdelen af alle nystartede firmaer eksisterer ifølge Danmarks Statistik ikke efter fem år.
- Vi erkender, at en tredjedel af dem, vi investerer i, dør. En tredjedel bliver en succes, og den sidste tredjedel noget midt imellem. Men i udgangspunktet tror vi selvfølgelig på dem alle sammen. Men realistisk set ved vi godt, at det ikke er alle, der klarer den. Sådan er det, siger Jørgen Andersen.
Kigger på teamet
Ambitionen fra familievirksomhederne bag fonden er naturligvis at lave en god forretning ved at investere i fremtidige succeser. Men det handler også om at skabe arbejdspladser.
- Det er ikke de store virksomheder, der driver landet. Det er SMV’erne, og det er også for at støtte dem, at familierne er gået med i fonden. De vil gerne skabe nogle job. Men alle ved, at det er risikofyldt at starte, siger Jørgen Andersen.
Skulle man som iværksætter have lyst til at søge fonden, så kan direktøren her ”løfte” lidt af sløret for, hvad man særligt kigger efter?
- Vi kigger rigtig meget på teamet. Hvem er det, som står foran os? Hvordan er holdet? Så kigger vi selvfølgelig på, hvad de har lavet før og deres go-to-market-plan, når vi investerer. Og endelig handler det om commitment. Vil de noget? siger Jørgen Andersen.
- Den største udfordring som iværksætter er jo ofte det mentale pres. Derfor er det afgørende at få en med, du kan sparre med i dagligdagen, siger Søren Laursen. Foto: Henrik Kruse
- Den største udfordring som iværksætter er jo ofte det mentale pres. Derfor er det afgørende at få en med, du kan sparre med i dagligdagen, siger Søren Laursen. Foto: Henrik Kruse
Iværksætteren værdsætter de "kloge penge": Der er meget, som jeg ikke skal forklare
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
It-iværksætter Søren Laursen fortæller, at det var vigtigt for ham at få en investor med, der selv har investeret i firmaet og selv har været med til at bygge noget op fra bunden.
Det handler blandt andet om, at hans investor meget hurtigt kan sætte sig ind i de dilemmaer, han står i, og at investoren også er vant til at operere i en verden, hvor man umuligt kan vide alt.
- Det gør ofte beslutningsprocessen meget kortere, når jeg kan vende tingene med en investor, der ved, hvad der sker. Min investor er vant til at operere under usikkerhed, og det gør du som iværksætter hele tiden, siger Søren Laursen.
tirsdag 12. okt. 2021 kl. 14:56
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
- Folk, der rådgiver mig, sagde fra starten, at jeg skulle gå efter kloge penge, hvis jeg skulle have en investor med. Jeg skulle gå efter penge, der har netværk og viden, siger it-iværksætter Søren Laursen.
SPARRING: Der skal fart på for Signit. Virksomheden er etableret i 2017 og fik i 2020 en investering fra Hands-on Mikrofonden, hvor hands-on-investor Helle Ghodt samtidig købte en mindre bid af virksomheden, der er stiftet af Søren Laursen.
- Den her business er binær. Det vil sige, at vi er enten et eller nul. Hvis du ikke får en position i markedet, så er du nul. Vi vil være et. Men vores forretningen kan ikke skaleres organisk.
- Vi skal vokse hurtigt, og jeg vil hellere have en del af en stor kage end en stor andel af en lille kage. Skal det lykkes, så er det nødvendigt, at du samler gode folk omkring dig, så de kan rådgive dig, siger Søren Laursen.
It- virksomheden, der har base i Dandy Business Park i Vejle, har i dag 15 ansatte, og er på vej ud på de europæiske markeder, og it-iværksætteren er glad for, at han får professionel sparring fra sin hands-on-investor.
- Det gør ofte beslutningsprocessen meget kortere, når jeg kan vende tingene med en investor, der ved, hvad der sker. Min investor er vant til at opererer under usikkerhed, og det gør du som iværksætter hele tiden. Der er jo ingen, der ved noget med sikkerhed. Derfor er det også vigtigt, at der er mange ting, som jeg ikke behøver at forklare. Hun forstår tingene med det samme, siger Søren Laursen.
Råd: Gå efter kloge penge
Virksomheden har skabt en løsning, hvor virksomheder, store foreninger og uddannelsesinstitutioner kan sende dokumenter digitalt, og hvor modtageren kan underskrive digitalt. Det kan blandt andet være samtykkeerklæringer. Forretninger, der har mere komplekse behov, betaler for premium-pakken gennem et abonnement.
- Folk, der rådgiver mig, de sagde fra starten, at jeg skulle gå efter kloge penge, hvis jeg skulle have en investor med. Jeg skulle gå efter penge, der har netværk og viden. Det handler om få en investor du kan sparre med, samtidig er der et stort netværk i Dandy Business Park. Det sætter jeg stor pris på, og så er det fedt, at jeg nemt kan mødes med min investor, der er bosiddende i Kolding, siger Søren Laursen.
Signit
Grundidéen hos Signit er at hjælpe private, offentlige myndigheder og virksomheder med at få fuldt udbytte af mulighederne med NemID, der nu bliver til MitID.
Missionen for virksomheden er samlet i deres slogan "Cut the paper(work) not the trees". Det handler om at understøtte en mere bæredygtig verden ved at reducere forbruget af træ.
Samtidig handler det også om at skære i papirarbejdet og gøre tingene smartere i en digital hverdag.
Investoren, Helle Ghodt, har tidligere arbejdet i blandt andet Lego, og hun har selv bygget en forretning op fra bunden for så at sælge den. Og det er den erfaring, Søren Laursen kan bruge til daglig.
- Noget af det som ligger i DNA’et hos mange af investorerne, der er med i fonden, det er, at de har været med til at skalere en virksomhed, siger Søren Laursen og fortsætter:
- Det var vigtigt for mig at få en sparringspartner, der har bygget noget op fra grunden, og at hun har arbejdet internationalt. Det giver noget særligt knowhow, og jeg ved, at hun selv har stået i lignende situationer.
- Den største udfordring som iværksætter er jo ofte det mentale pres. Derfor er det afgørende at få en med, du kan sparre med i dagligdagen. Hun forstår, at man nogle gange står med nogle valg, hvor det er enten pest eller kolera, du skal vælge imellem, siger Søren Laursen.