Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Markedsdirektør i Rambøll, Pia Jakobsgaard-Iversen, direktør i Trekantområdet Danmark, Morten Rettig (tv), formand for DI Trekanten, Carsten Kind og formanden for Ingeniørforeningen Thomas Damkjær Petersen giver deres bud på, hvad det betyder, at Vejle måske får et universitet. Fotocollage

Kæmpe julegave til Vejle - og det er ikke en blød pakke

200 ingeniørstillinger bliver aldrig besat i virksomhederne i Trekantområdet. Hvert år. Dertil kommer alle de stillinger, der ikke bliver slået op, fordi man ved, at markedet er "tømt".

Det er den slags tal, der gør, at erhvervslivet i Trekantområdet fik armene op over hovedet, da Syddansk Universitet, Vejle Kommune og Dandy Business Park fortalte, at de har til hensigt at etablere et universitet i Vejle. Der er tale om uddannelser inden for it-, sundhed- og ingeniørområdet.

Baggrunden er, at regeringen har besluttet at flytte uddannelser ud fra de store byer. I det nye år skal skitserne fyldes ud og hensigter gøres til virkelighed.  Det er derfor lidt for tidligt at konkludere, at det er årets bedste gave. Men hvis Trekantområdet sad med "pakken" i hænderne som til juleaften, så er der intet, der tyder på, at det er en blød pakke, der skal byttes.

Det er tydeligt, at erhvervslivet er meget begejstret. Problemet med de 200 ubesatte ingeniørstillinger fordufter ikke lige med det samme. Men på længere sigt er perspektiverne opløftende, lyder det fra Trekantområdet Danmark.

Hos DI Trekanten har de længe forsøgt at få universiteterne til området. Det er afgørende, at de mange små og mellemstore virksomheder får fyldt noget mere værdi ind i produkterne. Her kan ingeniører gøre en forskel, lyder argumentet. Det er samme melding fra et af de store ingeniørfirmaer i området.

- Der er brug for at øge kompetencer på alle niveauer, og det her er et vigtigt skridt, siger Pia Jakobsgaard-Iversen, der er markedsdirektør i Rambøll.

I dagens nyhedsbrev kan du også læse, hvad formanden for Ingeniørforeningen mener om planerne. Han er positiv. Men håber samtidig ikke, at man bare flytter uddannelsespladser fra Odense. Der er brug for at udvide optaget i hele landet.

Har du gode ideer til, hvad vi skal dykke ned i næste gang, så er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her, og har du lyst, kan du også følge med på LinkedIn.

God læselyst - og god jul.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Waturu Aps er taget under konkursbehandling. Arkivfoto: Mette Mørk

Det skal du også vide fra virksomhederne i Trekanten

Waturu er gået konkurs. Det tilføjer endnu et kapitel til historien om det skandaliserede selskab fra Vejle.

Kolding-diskotek får bøde på 79.000 kroner for at indgå i ulovligt netværk. Aftalen var, at man holdt sig væk fra hinandens byer.

Fredericia Kommune vil udvide muligheden for flere butikker i vestbyen. Planerne skal åbne for yderligere 10.000 kvadratmeter ved Vejlevej i Fredericia.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervslivet i Trekantområdet.

TREKANTOMRÅDET: Vejle-selskabet Waturu Aps, der er et datterselskab til Green Impact Ventures A/S - det skandaleramte tidligere Waturu Holding A/S - er blevet erklæret konkurs som følge af et krav fra en kreditor, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Selskabet, der tidligere har været noteret på børsen, solgte bæredygtige vandvarmere. Efter børsnoteringen i 2019 steg markedsværdien voldsomt efter en række positive selskabsmeddelelser. Men produktionen kom aldrig i gear, og aktiekursen faldt, og i 2020 blev selskabet smidt af børsen. Ifølge Nasdaq fordi selskabet havde overtrådt reglerne og misinformeret markedet.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har uddelt bøder til i alt 18 forskellige barer og diskoteker på tværs af Jylland og på Fyn, herunder Tordenskiold i centrum af Kolding, skriver JydskeVestkysten.

Virksomhederne får bøderne for at være en del af et kartel-netværk, hvor de har indgået aftaler om at holde sig væk fra hinandens områder. I Kolding får indehaver af diskoteket Tordenskiold, Thomas Lunderskov, en bøde på 79.000 kroner, efter diskoteket har erklæret sig skyldig.

Tordenskiold er en del af indkøbsforeningen NOX Network, hvor det ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er blevet aftalt, at stederne ikke måtte åbne filialer i hinandens byer og kommuner eller inden for en afstand af 20 kilometer fra hinanden, hvilket er et klart brud på konkurrenceloven.

Der er i forvejen mange forretninger og varehuse langs Vejlevej i Fredericia. Men der kan godt være flere. Fredericia Kommune er i gang med forarbejdet og indkalder lige nu forslag og kommentarer i en offentlig høring.

Derefter skal et kommuneplantillæg tillade yderligere 10.000 kvadratmeter detailhandel. De ønskede 10.000 kvadratmeter kan realiseres som nye butikker - eller udvidelse af eksisterende butikker.

Markedsdirektør i Rambøll i Trekantområdet, Pia Jakobsgaard-Iversen, direktør i Trekantområdet Danmark, Morten Rettig, og formanden for DI Trekanten Carsten Kind har store forventninger til, at der er planer om et universitet i Vejle. Fotocollage: Chresten Bergh/Trekantområdet Danmark/Søren Gylling

Nyt universitet i støbeskeen: Kæmpe boost til hele Trekanten

Trekantområdet har udråbt sig selv til "Danmarks Produktionscentrum", og i lang tid har erhvervslivet drømt om at få tekniske uddannelser på universitetsniveau placeret i området.

Måske det er ved at lykkes, hvis planerne i Vejle bliver til realiteter, og selv om der går flere år, før de første studerende er klar til arbejdsmarkedet, så er der grund til at glæde sig, lyder det fra virksomheder og erhvervsorganisationer.

- Der er i størrelsesordenen 200 ingeniørstillinger, der ikke bliver besat i Trekantområdet hvert år. Det er mange, og vi ved, at manglen på ingeniører og it-folk koster ordrer, siger Morten Rettig, der er direktør i Trekantområdet Danmark.

Et nyt universitet i Vejle, der blandt andet kan uddanne ingeniører, falder på et tørt sted, lyder det fra flere aktører i området, blandt andet DI Trekanten og Trekantområdet Danmark. Hos Rambøll har de lige nu 25 ingeniørstillinger slået op. - Så vi er meget begejstrede over udsigten til det, som er på vej, lyder det fra markedsdirektøren i Trekantområdet.

UNIVERSITETSPLANER: Syddansk Universitet, Vejle Kommune og  Dandy Business Park har indgået en fælles hensigtserklæring om at etablere SDU Vejle. Universitetet skal bygges i forbindelse med Dandy Business Park, og udgangspunktet er, at der skal tilbydes it-, sundhed- og ingeniøruddannelser.

Partnerne håber,  at når universitetet er fuldt indfaset, vil omkring 2000 studerende få deres gang på SDU Vejle. Det er ambitionen, at der årligt uddannes 500 kandidater med kompetencer afstemt til Trekantområdets arbejdsmarked.

- Vejle skal være et aktivt tilvalg

Markedsdirektør i Rambøll i Trekantområdet Pia Jakobsgaard-Iversen. Arkivfoto: Chresten Bergh

Det vil gøre en forskel for erhvervslivet i hele Trekantområdet, hvis der etableres en ingeniøruddannelse i Vejle. Sådan lyder det fra Pia Jakobsgaard-Iversen, der er markedsdirektør for Rambøll i Trekantområdet. Rambøll har i Vejle base i Dandy Business Park, hvor det er planen at bygge det kommende universitet.

- Det er vigtigt for hele Trekantområdet, at der kommer disse typer uddannelser til området. Det gælder, når vi taler industriel produktion, det store fødevareområde, og når vi sigter ind i behovet for den grønne omstilling. Der er brug for at øge kompetencer på alle niveauer, og det her er et vigtigt skridt, siger Pia Jakobsgaard-Iversen, der ser frem til, at de første studerende – hvis alt falder i hak – kan begynde at læse i Vejle fra 2023.

- Vi er omkring 200 ingeniører i Rambøll i Trekantområdet, og vi står overfor en kæmpe vækstmulighed. Lige nu har vi 25 stillingsopslag i området. Ud af de 25 stillinger er der cirka 10 opslag inden for feltet omkring fødevaresektoren og industriel produktion samt affødte områder som byggeri, miljø og cirkulær økonomi, som vi forventer bliver et af de helt store fokusområder her i Vejle. Så vi er meget begejstrede over udsigten til det, som er på vej, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.

Hun ser frem til at knytte studerende til virksomheden allerede under uddannelsen, hvor de som ingeniørpraktikanter og i studiejobs skal være med til at løse opgaver for eksempel inden for industriel produktion og den grønne omstilling, og netop samarbejdet med de mange produktionsvirksomheder skulle gerne være noget særligt ved et universitet i Vejle.

- Jeg håber, at universitetet i Vejle bliver unikt på den måde, at der bliver et tæt samarbejde med erhvervslivet. Vi har jo produktionsdanmark i ryggen i Trekantområdet. Du har dermed adgang til rigtig mange produktions- og fødevarevirksomheder. De studerende kan derved komme ud og arbejde med "rigtige projekter" under deres studie. Rambøll har sammen med en række andre virksomheder i området sagt, at de vil være med til dette nære samarbejde mellem virksomheder og studerende, hvis der kommer et universitet til Vejle, og det gør vi, fordi Vejle skal være et aktivt tilvalg for de studerende, fordi de netop får disse muligheder, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.

Et kæmpe boost for Trekantområdet

Direktør i Trekantområdet Danmark Morten Rettig. Foto: Trekantområdet Danmark

Det er en stor "julegave", der er landet lidt tidligt i Trekantområde, hvis planerne om at etablere et universitet i Vejle bliver en realitet, siger Morten Rettig, der er administrerende direktør i Trekantområdet Danmark,

- Jeg vil sige det sådan, at uanset hvor man vil placere en uddannelse med ingeniører eller it, så er det et kæmpe boost for Trekantområdet, fortæller Morten Rettig.

Foreningen består i dag af syv kommuner: Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle. Kommunerne samarbejder blandt andet om at skabe gode rammer for "Danmarks produktionscentrum".

- Der er i størrelsesordenen 200 ingeniørstillinger, der ikke bliver besat i Trekantområdet hvert år. Det er mange, og vi ved, at manglen på ingeniører og it-folk koster ordrer. Så det har betydning for omsætning og vækst, at der mangler ingeniører. Oven i det tal skal du lægge de "stillinger", som aldrig bliver slået op, fordi man ved, at der er stor mangel på ingeniører, siger Morten Rettig.

På den korte bane afhjælper planerne ikke manglen på ingeniører. Men på den længere bane vil det gøre en forskel.

- Du får forskningskapacitet, studerende og undervisere til området. Virksomhederne får mulighed for at samarbejde med de studerende, og det kan ske allerede fra, de starter på uddannelsen. Det er vigtigt, at erhvervslivet bakker op om initiativet og fortsat viser, at der er et behov for en universitetsuddannelse, siger Morten Rettig.

- Vigtigt at få den her type af uddannelser

Formanden for DI Trekantområdet Carsten Kind. Arkivfoto: Søren Gylling

DI har i mange år kæmpet for at tiltrække en ingeniøruddannelse til Trekantområdet. Det er "Danmarks produktionscentrum", så selvfølgelig skal der uddannes ingeniører i baghaven. 

Det har været argumentet fra blandt andet formanden for DI Trekantområdet, Carsten Kind. Han er sikker på, at det vil skabe flere vækstvirksomheder i området, hvis planerne bliver realiseret.

- Trekantområdet er det sted i landet, hvor der er flest smv'er. Skal de her virksomheder tage næste skridt, det kunne være i forhold til eksport eller andre ting, så har de behov for at udvikle sig og få nye kompetencer, så de er andet end underleverandører. Her er der brug for ingeniører, derfor er det enormt vigtigt, at vi får den her type af uddannelser til Trekantområdet, siger Carsten Kind, og fortsætter:

- Du skal tilføre dine produkter noget værdi, så du kan tilbyde noget mere end konkurrenterne i Østeuropa eller Asien. Det kræver kompetencer. Og det er netop her,  at ingeniørerne kan bidrage, siger Carsten Kind,  der håber, at hensigtserklæringerne bliver til egentlige planer i løbet af 2022.  

- Vi løser ikke det strukturelle problem ved at flytte pladser med ingeniøruddannelser fra Odense til Vejle, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA. Foto: IDA

Ingeniørforening: Krydser fingre for at Vejle bliver en udvidelse

Der er brug for flere uddannelsespladser inden for ingeniørfaget. Der er ikke brug for at flytte rundt på pladserne, fortæller formanden for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen.

Han er umiddelbart positivt stemt over for, at Syddansk Universitet vil placere en afdeling af universitetet i Vejle, der kan uddanne ingeniører. Men det skal ikke være på bekostning af  Odense, for det er ikke kun i Trekantområdet, at der mangler ingeniører, siger formanden.

- Det er ærgerligt og lidt spild af ressourcer, hvis du bare bygger noget op i Vejle, når der nu er tilbud i Odense, som du skruer ned. Så jeg krydser fingre for, at man på den længere bane vil øge det samlede optag, når nu der er så stor efterspørgsel efter ingeniører, siger Thomas Damkjær Petersen.

Vejles centrale placeringer er et godt match til en ny ingeniøruddannelse, lyder det fra formanden i Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen, der håber, at planerne i Vejle ikke bliver på bekostning af optaget i Odense.

UNIVERSITETSPLANER: Der er stort set nul arbejdsløshed for ingeniører. Det samme er tilfældet med it-uddannede, der er medlem af IDA.

- Der er ikke noget, der tyder på, at det billede vil ændre sig. Så vi løser ikke det strukturelle problem ved at flytte pladser med ingeniøruddannelser fra Odense til Vejle, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA, der har 130.000 medlemmer, der arbejder med teknik og naturvidenskab.

Han er positivt stemt over for, at Syddansk Universitet sammen med Vejle Kommune og Dandy Business Park et gået sammen om at etablere et universitet i Vejle, der efter planen skal have fokus på uddannelser inden for it-, sundhed- og altså ingeniøruddannelser.

Parterne har fundet sammen efter, at Folketinget i sommer besluttede, at flere uddannelsespladser skal flyttes ud af de største byer. Syddansk Universitet skal frem mod 2030 reducere eller udflytte optaget af studerende i Odense med 10 procent svarende til 665 studiepladser.

Det er ærgerligt og lidt spild af ressourcer, hvis du bare bygger noget op i Vejle, når der nu er tilbud i Odense, som du skruer ned.

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA

- Umiddelbart så tænker jeg, at det er fint, at der bliver skabt flere uddannelsespladser for ingeniører. Vi skal samtidig sikre os, at der er høj kvalitet, og der er forskningsbaseret undervisning på stedet. Men jeg må samtidig sige, at jeg er lidt ærgerlig over, at det ligger i forlængelse af diskussionen om, hvor uddannelsespladserne skal ligge i landet.

- Det betyder, at der ikke bliver tale om, at der bliver optaget flere, men der i stedet bliver flyttet nogle pladser fra Odense. Det løser ikke problemstillingen med, at vi mangler ingeniører bredt i hele landet, siger Thomas Damkjær Petersen.

Må ikke blive et nulsumsspil

Folketinget skal i foråret 2022 forhandle en aftale på plads om udflytningerne på landets uddannelsesinstitutioner, og ingeniørformanden krydser fingre for, at man her finder frem til, at Vejle bliver en udvidelse.

- Det er ærgerligt og lidt spild af ressourcer, hvis du bare bygger noget op i Vejle, når der nu er tilbud i Odense, som du skruer ned. Så jeg krydser fingre for, at man på den længere bane vil øge det samlede optag, når nu der er så stor efterspørgsel efter ingeniører.

- Jeg håber, at man politisk bliver enige om at oprette flere pladser. Det skal helst ikke blive et nulsumsspil. Vi mangler rent faktisk ingeniører, og det er ikke kun i Trekantområdet, siger Thomas Damkjær Petersen, der godt kan se ideen med at placere en ingeniøruddannelse i Vejle på grund af den centrale beliggenhed.

- Vejle er et fornuftigt sted at placere en uddannelse, hvis du kan få et forskningsbaseret miljø og kvalitet i undervisningen. Jeg er sikker på, at du kan trække gode, unge mennesker til et universitet i Vejle. Det ligger jo meget centralt, og kan derfor trække fra alle hjørner, siger Thomas Damkjær Petersen, som samtidig håber, at man i Vejle vil skabe en ingeniør-uddannelse, der er meget fokuseret.

- Du skal ikke uddanne 30 forskellige slags ingeniører. Du skal nok mere have fokus på to. Det kan være produktions- eller maskiningeniører eller noget i den stil, der hænger sammen med nogle it-uddannelser, siger Thomas Damkjær Petersen.