Den grønne omstilling måles: Det er licens to operate
Virksomhederne har nu ni år til at reducere CO2-udledningen med 50 procent. Det er meget målbart, og det er den vej, vinden blæser.
Vejle-virksomheden Elektro-Isola er blandt de 50 første virksomheder i Danmark, der har tilsluttet sig the The Science Based Targets initiative, hvor man forpligtiger sig til at måle udledningen.
- Så når nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej. De vil komme til os med den dagsorden, og så kan vi så sige, at vi er klar. Forhåbentligt giver det os en fordel, siger Kasper Simonsen, der er forretningsudviklings- og marketingchef i Elektro-Isola.
Klima: Det er ikke nok med hensigter. Eller at installere en lader til el-biler. Nu skal der tal på bordet, hvis virksomheden vil frem i bussen, når det gælder klimadagsordenen.
Nogle af landets helt store virksomheder har allerede tilsluttet sig The Science Based Targets initiative.
Det gælder virksomheder som Lego, Vestas og Danfoss, der har forpligtet sig til at nå bestemte mål. Men nu er Vejle-virksomheden Elektro-Isola, der selvfølgelig har en lader til en el-bil, også kommet med i det grønne selskab, hvor man går videnskabeligt til værks.
- Vi er helt klart nogle af de små. Men når de helt store har valgt at gå ind i Science Based Targets, så er det også interessant for os. Tidligere har vi haft meget fokus på FN's Verdensmål. Men i dag er det bare noget, du skal opfylde. Det er ikke unikt at gå efter verdensmålene, siger Kasper Simonsen, der er forretningsudviklings- og marketingchef i Elektro-Isola i Vejle.
Kasper Simonsen, forretningsudviklings- og marketingchefNår nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej.
Virksomheden har i dag omkring 140 ansatte og producerer produkter af kompositmateriale til brug i en række industrier, blandt andet vindindustrien, hvor den grønne dagsorden allerede fylder meget. Og når virksomheden nu har tilsluttet sig The Science Based Targets initiative betyder det, at de er forpligtet til at nedbringe CO2-udledningen med minimum 50 procent frem mod 2030 sammenlignet med niveauet i 2018.
- Det her er licens to operate. Det bæredygtige fylder så meget på agendaen i hele verden, siger Kasper Simonsen.
Tager ansvar og får en fordel
Virksomheden var frem til foråret med i et projekt omkring CO2-udledning med overskriften "Klimaklar SMV". Projektet var finansieret af Dansk Industri, hvor virksomheden fik hjælp til at at kortlægge udledningen med 2018 som basisår.
- Det er Klimaklar, der har givet os det sidste skub, for det er afgørende at finde nogen, der kan hjælpe med at kortlægge dit samlede CO2-udslip. Det er en svær opgave, siger Kasper Simonsen.
Men det har samtidig været meget naturligt at gå i den retning. Helt tilbage i 1984 var virksomheden på forkant med at rense luften på et niveau, der lå ud over lovkravene.
- Så handler det også om, at vi selvfølgelig tager et ansvar. Det ligger i vores natur. Men kommercielt har vi også en interesse i det her. Som dansk produktionsvirksomhed skal vi ikke slå på billige varer. Lønningerne er højere end andre steder. Vi skal positionere os, og den grønne agenda er meget vigtig for vores kunder, og vi har mange kunder inden for vind.
- Mange af vores kunder har tilmeldt sig det her initiativ om at nedbringe deres CO2-udledning, og de vil blive målt på, at deres underleverandører nedbringer deres udledning, siger Kasper Simonsen og fortsætter:
- Så når nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej. De vil komme til os med den dagsorden, og så kan vi så sige, at vi er klar. Forhåbentligt giver det os en fordel, siger Kasper Simonsen.
Kæmpe interesse for initiativet
Ved at gå ind i The Science Based Targets initiative, skal der løbende måles CO2-udledning, og årligt rapporteres i forhold til udledning og vurdere fremdriften.
En stor del af reduktionen skal hentes over energiforbruget. Derudover skal der også investeres et tocifret millionbeløb i energiforbedringer, og Energistyrelsen har givet tilsagn om at de støtter et projekt, hvor man genbruge varmen i produktionen.
Simon Slæger Vergo, forretningsudviklerVi skal nok bare et par år frem, og så er det den nye "normal" at arbejde sådan her.
- Det har været en stor hjælp, at vi deltog i Klimaklar, hvor vi fik modeller, så vi kan beregne udledningen. Skulle vi selv have lavet alle de udregninger, så ved jeg ikke, hvor vi ville stå i dag. Det har været en stor hjælp, siger Simon Slæger Vergo, der er forretningsudvikler i virksomheden og nu skal følge projektet tæt.
Han skal sikre, at de holder snuden i sporet i forhold til, at virksomheden overholder de krav, der er til virksomheden.
- Vi skal nok bare et par år frem, og så er det den nye "normal" at arbejde sådan her. Det går så hurtigt med den her agenda, siger Simon Slæger Vergo.
Lige nu vælter det også ind med virksomheder, der tilslutter sig initiativet. Det er også derfor, at virksomheden skal ud med budskabet nu, forklarer Kasper Simonsen.
- Når vi gerne vil fortælle den historie, så er det fordi, at vi er blandt de første i Danmark. Men om bare et halvt eller helt år, så er det ikke unikt. Så vil det være noget, som alle skal gøre, siger Kasper Simonsen.