Åbenmundet direktør vinder på at mene noget: Erhvervsledere skal være mere end hvide skjorter
Har du som erhvervsleder noget på hjerte, så kom ud med det. Sådan lyder det fra Peder J. Madsen, der er administrerende direktør på Hotel Koldingfjord, og han ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille sig frem.
Inden for det seneste år har hoteldirektøren været i TV2 News og deltaget i Debatten på DR2. Han har udtalt sig til i TV Syd, JydskeVestkysten og deltaget i indslag i TV Avisen.
- Jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.
KOMMUNIKATION: Under nedlukningen i januar røg hoteldirektøren på Hotel Koldingfjord op i det røde felt og i medierne, da han fik øje på piger, der fløj til Dubai, mens han stod med et nedlukket hotel.
På sociale medier luftede han sin frustration, og TV Syd tog fat i direktøren. Og bare inden for de seneste måneder har direktøren været i TV2 News, TV Avisen og Debatten om alt fra manglen på arbejdskraft til en hackersag hos en leverandør, der ramte hotellets bookingsystem.
- Når jeg i januar sidder og ser nogle lyshårede piger, der tager til Dubai midt i den værste coronakrise, og undskyld mit sprog – skider på systemet, advarsler og giver os fingeren - så skriver jeg om det. Jeg får lige hjælp til et par kommaer. Men jeg mener det, og jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.
- Men det skal komme fra hjertet. Du må aldrig påtage dig en mening fordi, en brancheorganisation mener, det kunne være smart. Du skal mene det, siger Peder J. Madsen.
Han har efterlyst handling på sociale medier under overskriften: "Hallo. Er der en politiker til stede?" Han har for nylig været ude at sige, at vi har pligt til at hjælpe afghanere, der har hjulpet Danmark. Han har været i TV2 News og Debatten for at fortælle om, hvordan han oplever ledige, der er stemplet som jobparate, er langt fra at kunne møde ind på hotellet hver dag.
- Du skal ikke gå ud og mene noget, hvis det ikke ligger naturligt til dig. Du skal ikke mene noget fordi, det kunne være smart og en del af en kommunikationsstrategi og sådan noget halløj. Det bliver forkvaklet og mærkeligt. Det bliver noget konstrueret noget. Det virker ikke, siger Peder J. Madsen.
Ros for at blande sig
Direktøren er klar over, at det også koster at have sine meningers mod. For det er ikke alle, der er vilde med at have en chef, som mener noget om evakueringen af afghanere og har behov for at række hånden frem, når de kommer til Danmark.
Men i sidste ende er han overbevist om, at det er positivt i forhold til at tiltrække ansatte og kunder.
- Ofte har ting to sider. Når jeg siger, at vi mangler medarbejdere i forbindelse med et udspil fra regeringen, så reagerer folk. Men på den anden side er der også nogle, der synes, at jeg er en værre bulderbasse. Og når du optræder i elektroniske og skrevne medier, er det ofte meget kort. Du ser kun et udsnit af en større kontekst. Så selvfølgelig kan du komme galt af sted, og der vil være nogle, som konkluderer, at der vil jeg ikke arbejde. Du kan også opleve det modsatte, og det er det, vi har oplevet. Det gælder også i forhold til kunder. Her efter corona har jeg oplevet, at kunderne siger, det er fedt, at jeg tager bladet fra munden, siger Peder J. Madsen.
Peder J. Madsen, direktør på Hotel KoldingfjordDer sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om.
I dag er bestyrelsen godt klar over, at de har en direktør, der tør blande sig, og han gør det da også med "baglandets" accept. Løbende orienterer han også bestyrelsen om, hvad han mener. Men det er hele tiden en balancegang.
- En ting er, hvad folk læser i avisen eller ser i tv. Og så er der den del, der vender indad. Det interne. Hvordan oplever mine medarbejdere det, når der er en artikel i avisen, hvor jeg er med? Betyder det, at en medarbejder henne i Netto skal stå på mål for, at jeg mener noget? Hvordan oplever de det? Det er væsentligt, at mine medarbejdere er komfortable. Men der er ikke tvivl om, at det betyder noget for mine medarbejdere, at de ser deres virksomhed i TV Avisen eller i TV2 News. Det er klart, og det skal du være bevidst om, siger Peder J. Madsen.
Skal komme fra hjertet
Nogle af de seneste gange, hvor han har været i medierne, har han da også grundigt overvejet, om det var det rigtige. I september var han i Debatten på DR2, og i oktober medvirkede han i et indslag i TV Avisen om en hacker-sag, hvor adgangen til hotellets systemer forsvandt efter, at en ekstern leverandør blev hacket.
- Jeg har da mine overvejelser, blandt andet omkring hackersagen. Kan det være en boomerang? Er der nogle, der får lyst til at gå efter Hotel Koldingfjord bagefter? Men jeg synes, at sagen var så væsentlig, at jeg gerne ville stille op. Der er også gange, hvor jeg ikke vil være med, og jeg gjorde da også mine overvejelser, da jeg stillede op i Debatten på DR2 omkring arbejdskraft. Men igen, hvis du mener det oprigtigt, så kan du også svare for dig, siger Peder J. Madsen
Men hvad nu, hvis du som erhvervsleder faktisk ikke har lyst til at mene noget?
- Så skal du holde din kæft. Hvis du går ud med noget, der ikke kommer fra hjertet, så er det bedre at lade være. Du skal ikke kopiere det, som brancheorganisationen mener. Drop det. Det kan alle lugte på afstand, siger Peder J. Madsen.
Han er samtidig godt klar over, at han risikerer at blive "slidt", hvis han stiller op for tit, og at der allerede er folk, der har fået nok.
- Der sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om. Hvorfor skal han hele tiden promovere sig selv? Men for mig handler det om, at det aldrig må miskreditere eller gå ud over virksomheden. Det er det vigtigste, siger Peder J. Madsen.