Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Missede du en historie fra Trekanten?

Kan du få flere ansøgninger ved at sige din mening offentligt? Hvor længe kan du tale om grøn omstilling uden af gøre noget? Og hvad har corona gjort ved graden af digitalisering?

Det er bare et lille udvalg af de emner, som Erhvervsliv Trekanten har været omkring de seneste par måneder, og måske har du misset en enkelt eller to historier. Men her er chancen for at catche up, inden et nyt år står for døren.

For mange virksomheder vil de møde ind til en hverdag i 2022, hvor de fortsat skal kæmpe om at tiltrække arbejdskraft. En af måderne er at være synlig i samfundsdebatten.

Erhvervsliv Trekanten har også dyrket den grønne omstilling. Vi har blandt andet været omkring Vejle-virksomheden Elektro-Isola, der har tilsluttet sig et initiativ, hvor de grønne mål bliver målbare. Det bliver "licens to operate" lige om lidt. Det er særligt de store virksomheder, der trykker på for, at underleverandørerne bliver grønnere.

Det er samtidig tydeligt, at pandemien har presset virksomhederne til at digitalisere ekstra hurtigt. Det er ret tydeligt, når man i dag kan sælge et raffinaderi online, hvor købere ser varen via et par Google-briller. Hvis det kan lade sig gøre, hvad er så de næste muligheder online.

Og nu når du sidder og læser på nettet, så kan du også lige få et par fif til, hvordan du gør dig til på LinkedIn. Der er kunder i det, hvis du tør være dig selv.

Husk, du er velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk, så vi kan levere overblik og inspiration omkring erhvervslivet i Trekantområdet direkte i mailboksen til endnu flere. Nye læsere i 2022 kan tilmelde sig her.

Tak fordi du deler – vi ses i det nye år.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det forpligter at stille sig op på ølkassen. Tingene skal være i orden. Du får ikke noget ud af at råbe op, hvis du leverer et dårligt produkt, siger Peder J. Madsen, der er direktør på Hotel Koldingfjord. Arkivfoto:  Søren Gylling

Åbenmundet direktør vinder på at mene noget: Erhvervsledere skal være mere end hvide skjorter

Har du som erhvervsleder noget på hjerte, så kom ud med det. Sådan lyder det fra Peder J. Madsen, der er administrerende direktør på Hotel Koldingfjord, og han ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille sig frem.

Inden for det seneste år har hoteldirektøren været i TV2 News og deltaget i Debatten på DR2. Han har udtalt sig til i TV Syd, JydskeVestkysten og deltaget i indslag i TV Avisen.
 
- Jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.

Er direktøren ikke lidt af en bulderbasse og lidt rigeligt i medierne? Det er bagsiden af medaljen, at folk tænker i de baner, når hoteldirektør Peder J. Madsen stiller sig frem i aviser og fjernsyn. Men fordelene er større end ulemperne, lyder vurderingen.

KOMMUNIKATION: Under nedlukningen i januar røg hoteldirektøren på Hotel Koldingfjord op i det røde felt og i medierne, da han fik øje på piger, der fløj til Dubai, mens han stod med et nedlukket hotel.

På sociale medier luftede han sin frustration, og TV Syd tog fat i direktøren. Og bare inden for de seneste måneder har direktøren været i TV2 News, TV Avisen og Debatten om alt fra manglen på arbejdskraft til en hackersag hos en leverandør, der ramte hotellets bookingsystem.

- Når jeg i januar sidder og ser nogle lyshårede piger, der tager til Dubai midt i den værste coronakrise, og undskyld mit sprog – skider på systemet, advarsler og giver os fingeren - så skriver jeg om det. Jeg får lige hjælp til et par kommaer. Men jeg mener det, og jeg ville ønske, at der var flere erhvervsledere, der turde stille op. Vi skal være mere end pæne, hvide skjorter, siger Peder J. Madsen.

- Men det skal komme fra hjertet. Du må aldrig påtage dig en mening fordi, en brancheorganisation mener, det kunne være smart. Du skal mene det, siger Peder J. Madsen.

Han har efterlyst handling på sociale medier under overskriften: "Hallo. Er der en politiker til stede?" Han har for nylig været ude at sige, at vi har pligt til at hjælpe afghanere, der har hjulpet Danmark. Han har været i TV2 News og Debatten for at fortælle om, hvordan han oplever ledige, der er stemplet som jobparate, er langt fra at kunne møde ind på hotellet hver dag.

- Du skal ikke gå ud og mene noget, hvis det ikke ligger naturligt til dig. Du skal ikke mene noget fordi, det kunne være smart og en del af en kommunikationsstrategi og sådan noget halløj. Det bliver forkvaklet og mærkeligt. Det bliver noget konstrueret noget. Det virker ikke, siger Peder J. Madsen.

Ros for at blande sig

Direktøren er klar over, at det også koster at have sine meningers mod. For det er ikke alle, der er vilde med at have en chef, som mener noget om evakueringen af afghanere og har behov for at række hånden frem, når de kommer til Danmark.

Men i sidste ende er han overbevist om, at det er positivt i forhold til at tiltrække ansatte og kunder.

- Ofte har ting to sider. Når jeg siger, at vi mangler medarbejdere i forbindelse med et udspil fra regeringen, så reagerer folk. Men på den anden side er der også nogle, der synes, at jeg er en værre bulderbasse. Og når du optræder i elektroniske og skrevne medier, er det ofte meget kort. Du ser kun et udsnit af en større kontekst. Så selvfølgelig kan du komme galt af sted, og der vil være nogle, som konkluderer, at der vil jeg ikke arbejde. Du kan også opleve det modsatte, og det er det, vi har oplevet. Det gælder også i forhold til kunder. Her efter corona har jeg oplevet, at kunderne siger, det er fedt, at jeg tager bladet fra munden, siger Peder J. Madsen.

Der sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om.

Peder J. Madsen, direktør på Hotel Koldingfjord

I dag er bestyrelsen godt klar over, at de har en direktør, der tør blande sig, og han gør det da også med "baglandets" accept. Løbende orienterer han også bestyrelsen om, hvad han mener. Men det er hele tiden en balancegang.

- En ting er, hvad folk læser i avisen eller ser i tv. Og så er der den del, der vender indad. Det interne. Hvordan oplever mine medarbejdere det, når der er en artikel i avisen, hvor jeg er med? Betyder det, at en medarbejder henne i Netto skal stå på mål for, at jeg mener noget? Hvordan oplever de det? Det er væsentligt, at mine medarbejdere er komfortable. Men der er ikke tvivl om, at det betyder noget for mine medarbejdere, at de ser deres virksomhed i TV Avisen eller i TV2 News. Det er klart, og det skal du være bevidst om, siger Peder J. Madsen.

Skal komme fra hjertet

Nogle af de seneste gange, hvor han har været i medierne, har han da også grundigt overvejet, om det var det rigtige. I september var han i Debatten på DR2, og i oktober medvirkede han i et indslag i TV Avisen om en hacker-sag, hvor adgangen til hotellets systemer forsvandt efter, at en ekstern leverandør blev hacket.

- Jeg har da mine overvejelser, blandt andet omkring hackersagen. Kan det være en boomerang? Er der nogle, der får lyst til at gå efter Hotel Koldingfjord bagefter? Men jeg synes, at sagen var så væsentlig, at jeg gerne ville stille op. Der er også gange, hvor jeg ikke vil være med, og jeg gjorde da også mine overvejelser, da jeg stillede op i Debatten på DR2 omkring arbejdskraft. Men igen, hvis du mener det oprigtigt, så kan du også svare for dig, siger Peder J. Madsen

Men hvad nu, hvis du som erhvervsleder faktisk ikke har lyst til at mene noget?

- Så skal du holde din kæft. Hvis du går ud med noget, der ikke kommer fra hjertet, så er det bedre at lade være. Du skal ikke kopiere det, som brancheorganisationen mener. Drop det. Det kan alle lugte på afstand, siger Peder J. Madsen.

Han er samtidig godt klar over, at han risikerer at blive "slidt", hvis han stiller op for tit, og at der allerede er folk, der har fået nok.

- Der sidder helt sikkert nogle derude og tænker, at nu har vi vist også set Peder Madsen i avisen, tv og på de sociale medier. Det skal du være bevidst om. Hvorfor skal han hele tiden promovere sig selv? Men for mig handler det om, at det aldrig må miskreditere eller gå ud over virksomheden. Det er det vigtigste, siger Peder J. Madsen.

Elektro-Isola er blandt de 50 første virksomheder i Danmark, der har tilsluttet sig the The Science Based Targets initiativ, fortæller siger Kasper Simonsen, der er forretningsudviklings- og marketingchef. Foto: Henrik Kruse

Den grønne omstilling måles: Det er licens to operate

Virksomhederne har nu ni år til at reducere CO2-udledningen med 50 procent. Det er meget målbart, og det er den vej, vinden blæser.
 
Vejle-virksomheden Elektro-Isola er blandt de 50 første virksomheder i Danmark, der har tilsluttet sig the The Science Based Targets initiative, hvor man forpligtiger sig til at måle udledningen.

- Så når nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej. De vil komme til os med den dagsorden, og så kan vi så sige, at vi er klar. Forhåbentligt giver det os en fordel, siger Kasper Simonsen, der er forretningsudviklings- og marketingchef i Elektro-Isola.

Vejle-virksomheden Elektro-Isola er blandt de 50 første virksomheder i Danmark, der har tilsluttet sig the The Science Based Targets initiative. - Vi skal nok bare et par år frem, og så er det den nye "normal" at arbejde sådan her, lyder det fra chefen for forretningsudvikling.

Klima: Det er ikke nok med hensigter. Eller at installere en lader til el-biler. Nu skal der tal på bordet, hvis virksomheden vil frem i bussen, når det gælder klimadagsordenen.

Nogle af landets helt store virksomheder har allerede tilsluttet sig The Science Based Targets initiative.

Det gælder virksomheder som Lego, Vestas og Danfoss, der har forpligtet sig til at nå bestemte mål. Men nu er Vejle-virksomheden Elektro-Isola, der selvfølgelig har en lader til en el-bil, også kommet med i det grønne selskab, hvor man går videnskabeligt til værks.

- Vi er helt klart nogle af de små. Men når de helt store har valgt at gå ind i Science Based Targets, så er det også interessant for os. Tidligere har vi haft meget fokus på FN's Verdensmål. Men i dag er det bare noget, du skal opfylde. Det er ikke unikt at gå efter verdensmålene, siger Kasper Simonsen, der er forretningsudviklings- og marketingchef i Elektro-Isola i Vejle.

Når nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej.

Kasper Simonsen, forretningsudviklings- og marketingchef

Virksomheden har i dag omkring 140 ansatte og producerer produkter af kompositmateriale til brug i en række industrier, blandt andet vindindustrien, hvor den grønne dagsorden allerede fylder meget. Og når virksomheden nu har tilsluttet sig The Science Based Targets initiative betyder det, at de er forpligtet til at nedbringe CO2-udledningen med minimum 50 procent frem mod 2030 sammenlignet med niveauet i 2018.

- Det her er licens to operate. Det bæredygtige fylder så meget på agendaen i hele verden, siger Kasper Simonsen.

Tager ansvar og får en fordel

Virksomheden var frem til foråret med i et projekt omkring CO2-udledning med overskriften "Klimaklar SMV". Projektet var finansieret af Dansk Industri, hvor virksomheden fik hjælp til at at kortlægge udledningen med 2018 som basisår.

- Det er Klimaklar, der har givet os det sidste skub, for det er afgørende at finde nogen, der kan hjælpe med at kortlægge dit samlede CO2-udslip. Det er en svær opgave, siger Kasper Simonsen.

Men det har samtidig været meget naturligt at gå i den retning. Helt tilbage i 1984 var virksomheden på forkant med at rense luften på et niveau, der lå ud over lovkravene.

- Så handler det også om, at vi selvfølgelig tager et ansvar. Det ligger i vores natur. Men kommercielt har vi også en interesse i det her. Som dansk produktionsvirksomhed skal vi ikke slå på billige varer. Lønningerne er højere end andre steder. Vi skal positionere os, og den grønne agenda er meget vigtig for vores kunder, og vi har mange kunder inden for vind.

- Mange af vores kunder har tilmeldt sig det her initiativ om at nedbringe deres CO2-udledning, og de vil blive målt på, at deres underleverandører nedbringer deres udledning, siger Kasper Simonsen og fortsætter:

- Så når nogle af vores helt store kunder går ud og siger, at de vil være C02-neutrale i 2030, så ved vi godt, at vi skal hjælpe dem med at gå den vej. De vil komme til os med den dagsorden, og så kan vi så sige, at vi er klar. Forhåbentligt giver det os en fordel, siger Kasper Simonsen.

Kæmpe interesse for initiativet

Ved at gå ind i The Science Based Targets initiative, skal der løbende måles CO2-udledning, og årligt rapporteres i forhold til udledning og vurdere fremdriften.

En stor del af reduktionen skal hentes over energiforbruget. Derudover skal der også investeres et tocifret millionbeløb i energiforbedringer, og Energistyrelsen har givet tilsagn om at de støtter et projekt, hvor man genbruge varmen i produktionen.

Vi skal nok bare et par år frem, og så er det den nye "normal" at arbejde sådan her.

Simon Slæger Vergo, forretningsudvikler

- Det har været en stor hjælp, at vi deltog i Klimaklar, hvor vi fik modeller, så vi kan beregne udledningen. Skulle vi selv have lavet alle de udregninger, så ved jeg ikke, hvor vi ville stå i dag. Det har været en stor hjælp, siger Simon Slæger Vergo, der er forretningsudvikler i virksomheden og nu skal følge projektet tæt.

Han skal sikre, at de holder snuden i sporet i forhold til, at virksomheden overholder de krav, der er til virksomheden.

- Vi skal nok bare et par år frem, og så er det den nye "normal" at arbejde sådan her. Det går så hurtigt med den her agenda, siger Simon Slæger Vergo.

Lige nu vælter det også ind med virksomheder, der tilslutter sig initiativet. Det er også derfor, at virksomheden skal ud med budskabet nu, forklarer Kasper Simonsen.

- Når vi gerne vil fortælle den historie, så er det fordi, at vi er blandt de første i Danmark. Men om bare et halvt eller helt år, så er det ikke unikt. Så vil det være noget, som alle skal gøre, siger Kasper Simonsen.

Det store raffinaderi i Fredericia, der producerer cirka 35 procent af det danske forbrug af brændstoffer, blev solgt til amerikanere inden sommerferien, og de havde kun set stedet med Google-briller. Foto: Crossbridge Energy.

Boost i digitale muligheder: Normalt ville køber komme på besøg

Der var to muligheder, da salget af raffinaderiet i Fredericia blev ramt at corona-nedlukninger og rejserestriktioner. Man kunne sætte processen på pause eller tænke nyt. 
 
Man valgte den sidste løsning, og da handlen skulle landes, blev to ansatte i Fredericia udstyret med Google-briller, så de kunne vise det frem, som køberen var interesseret i at se nærmere på.

- Den interesserede køber fulgte med via en opkobling til et møderum her i Fredericia, som havde kontakt til vores erfarne medarbejdere ude på sitet, der var iført Google Glass. De agerede som købers øjne. Normalt ville køber jo komme på besøg. Men det var ikke muligt, siger Torben Øllegaard Sørensen, der er pressechef ved Crossbridge Energy.

Det var først, da køberen af Crossbridge Energy skulle skrive endeligt under, at køberen fysisk så raffinaderiet i Fredericia. Køber havde kun set stedet via to medarbejdere, der iført Google Glass gik rundt på raffinaderiet.

DIGITALISERING: Køberen kunne ikke komme ind i landet på grund af restriktioner. Så skulle salgsprocessen køre videre, var raffinaderiet tvunget til at tænke nyt og alternativt.

Det betød, at man sendte to ansatte ud på fabrikken iført Google Glass, så køberen fik øjne på stedet. I sidste ende betød det, at det tidligere Shell-raffinaderi med 240 ansatte fik nye ejere efter en millionhandel.

- Den interesserede køber fulgte med via en opkobling til et møderum her i Fredericia, som havde kontakt til vores erfarne medarbejdere ude på sitet, der var iført Google Glass. De agerede som købers øjne. Normalt ville køber jo komme på besøg. Men det var ikke muligt, siger Torben Øllegaard Sørensen, der er pressechef ved Crossbridge Energy.

Du skal være øjne for andre, og det kræver, at du har den faglige baggrund på plads. Du skal vide, hvad en køber vil finde interessant.

Torben Øllegaard Sørensen, pressechef i Crossbridge Energy

I forvejen var raffinaderiet blevet fotograferet fra top til tå. Shell satte raffinaderiet på salgslisten tilbage i 2014, og inden sommerferien i år købte amerikanske Postlane Partners så fabrikken. Og ambitionen er nu at skabe et grønt raffinaderi, der i 2035 er CO2-neturalt.

- Vi har cirka 600 kilometer rør, mange tanke og avanceret udstyr. På den her måde kunne den potentielle køber få et godt indtryk af raffinaderiet og vores havneterminal, siger Torben Øllegaard Sørensen.

Øjne på jorden

Det svarer lidt til at sælge et hus. Men hvor køberen ikke har mulighed for selv at gå rundt i huset. Det kræver noget forarbejde, fortæller pressechefen.

- Den potentielle køber kommunikerede med folkene i mødelokalet her i Fredericia, som så sendte beskeden videre til to ansatte, der var klar ude på fabrikken. Det kan lyde enkelt. Men det kræver en del planlægning, og at de ansatte ude i marken har en god forståelse af, hvad der kunne være interessant for køberen af se, siger Torben Øllegaard Sørensen.

En af udfordringerne var at kommunikere til de ansatte ude i marken. Men stille og roligt blev der udviklet et godt "samarbejde", så de to øjne på stedet viste det, køberen ville se.

- Du skal være øjne for andre, og det kræver, at du har den faglige baggrund på plads. Du skal vide, hvad en køber vil finde interessant. Du skal vide noget om det, du viser frem. Kommer du til en pumpe, så er der noget, der er mere interessant end andet. Ellers er det svært at være øjne for andre, siger Torben Øllegaard Sørensen.

Løsningen gjorde det muligt at gennemføre salgsprocessen. Uden den tekniske løsning, så var handlen blevet udskudt.

- Da corona kom ind over i salgsprocessen, der kunne man vælge at standse op eller prøve at finde en løsning, og der opstod jo mange tekniske løsninger på det tidspunkt. Vi fik hurtigt mange onlinemøder, og vi blev trygge ved det. I salgsprocessen var der også et stort hensyn til sikkerheden. Det fyldte også. Men vi havde fået nogle erfaringer online efter, at vi havde foretaget et afsluttende gennemsyn af noget nyt udstyr, vi havde købt af en udenlandsk producent. Det hjalp os også, da vi gik i gang med Google Glass i selve salgsprocessen, siger Torben Øllegaard Sørensen.

- Vi vil gerne være det modsatte af corporate. Vi vil være relaterbare, og det modsatte af dem i jakkesæt og alle dem med de fine ord, siger Steffen Wandel, der dagligt opdaterer om stort og småt på LinkedIn. Foto: Henrik Kruse 

Den største kunde er høstet over LinkedIn: Daglig indsats på fem minutter giver pote

Pas på med at skabe et glansbillede på LinkedIn. Det risikerer at krakelere. Sådan lyder det fra Steffen Wandel, der er medstifter af det digitale bureau Betterclicks. Han har haft succes med at finde kunder via LinkedIn. 

- Vi vil gerne være det modsatte af corporate. Vi vil være personlige, relaterbare og interaktive, og det modsatte af dem i jakkesæt og alle dem med de fine ord. Vi går med kasket, og jeg har tatoveringer, og du skal ikke lave dig om, når du går på LinkedIn.

- Du skal ikke lave indlæg, der ikke matcher det, man møder fysisk. Så forsvinder det troværdige. Jeg synes godt, at man kan fornemme, når folk vil "virke" professionelle, siger Steffen Wandel.

Hyppige indlæg på LinkedIn og en spontan tilgang til opdateringerne har givet Steffen Wandel og virksomheden Betterclicks medvind og nye kunder. Drop glansbilledet, lyder opfordringen fra iværksætteren.

LINKEDIN: Hvilken farve skal væggene have i det nye kontor? Nu er der bordfodbold på det nye kontor. Og efter syv dage med sygdom er iværksætteren desperat efter at komme tilbage på jobbet. For han elsker sit arbejde, skriver han på LinkedIn.

Man kommer vidt omkring, når man følger Steffen Wandel på LinkedIn, hvor han rækker ud og deler stort og småt i det sociale netværk.

- Vi har landet mange af vores kunder via LinkedIn, og den største kunde er kommet ind ad den vej. Vi får beskeder ud af det blå fra virksomheder, der har brug for hjælp. Det har givet os rigtig meget, og det betyder, at vi ikke selv skal være så aktive for at få et møde, siger Steffen Wandel, der er medstifter af Betterclicks.

Det tager fem minutter om dagen. Der er faktisk rigtige mange, der tror, at jeg bruger rigtig lang tid på det. Det gør jeg overhovedet ikke. Det er meget spontant.

Steffen Wandel, medstifter af Betterclicks

Ligesom på det sociale medie deler han gerne ud og tager os med ind i sine overvejelser omkring at bruge LinkedIn. Et af hans vigtigste budskaber er, at man skal være sig selv og droppe glansbilledet. Det vil krakelere på et tidspunkt.

- Jeg tror, at det her virker, fordi det er autentisk, og at jeg ikke tænker så meget over, hvad jeg lægger op. Det er tit drevet af noget, som jeg synes er sjovt, eller jeg har brug for lidt input til. Jeg tror ikke, at det ville virke, hvis jeg lagde en content-plan for min LinkedIn-profil. Det var faktisk på min to-do-list, da vi startede virksomheden. Men det nåede jeg ikke til. Det var nok meget godt, siger Steffen Wandel.

Tør stille sig frem

Betterclicks er startet i marts 2021. Det er et digitalt bureau, der leverer totalløsninger. De står for alt fra markedsføring til hjemmesider og grafisk arbejde, så kunden skal gå ét sted hen, og siden opstarten har der været tryk på.

De to stiftere, Steffen Wandel og Søren H. Madsen, har allerede ansat to på fuldtid, en mere er på vej, og der er to studentermedhjælpere i virksomheden, der hjælper både små og mellemstore virksomheder i hele landet.

- Det bedste råd er, at du skal være dig selv. Ellers møder kunden et glansbillede, og når kunden møder dig i virkeligheden, er du ikke den samme person. Så krakelerer relationen, siger Steffen Wandel. Foto: Henrik Kruse

- Jeg begyndte i opstarten at bruge LinkedIn, hvor vi fortalte om stort og småt, for eksempel da vi fik et mødelokale. Vi tog folk med i processen, og så har vi bare bygget på fra marts. Vi skulle jo selvfølgelig ud med budskabet om, at vi var i gang. Jeg har tidligere levet af at livestreame. Så det er ikke nyt for mig at stille mig frem. I den verden lægger du ikke fingre i mellem. Det har jeg taget med, siger Steffen Wandel.

Han har levet af at livestreame skydespillene Counterstrike og Fortnite på Twitch, men i dag er han helt stoppet for at få plads til både virksomheden og studiet på IBA, hvor han læser entreprenørskab og design. Det samme gør hans makker.

- Vi vil gerne være det modsatte af corporate. Vi vil være personlige, relaterbare og interaktive, og det modsatte af dem i jakkesæt og dem med alle de fine ord. Vi går med kasket, og jeg har tatoveringer. Du skal ikke lave dig om, når du går på LinkedIn. Du skal ikke lave indlæg, der ikke matcher det, man møder fysisk. Så forsvinder det troværdige. Jeg synes godt, at man kan fornemme, når folk vil ”virke” professionelle, siger Steffen Wandel.

Fokus på mennesket virker

Han kunne ret tidligt mærke, at der var "hul" igennem til kunderne, og for en måned siden besluttede han at skrue endnu mere op. Han besluttede sig for næsten dagligt at lægge et indlæg på hans personlig profil, og det har virket.

I dag er han oppe på 850 forbindelser, og får typisk på et opslag et sted mellem 1000 og 3000 visninger. Enkelte opslag har været oppe på 8000 visninger, og rækkevidden giver kunder i butikken.

- Det tager fem minutter om dagen. Der er faktisk rigtige mange, der tror, at jeg bruger rigtig lang tid på det. Det gør jeg overhovedet ikke. Det er meget spontant. Jeg skriver indlægget og læser det lige igennem én gang. Det betyder også, at jeg efterfølgende kan se fejl i formuleringer. Men det lever jeg med. Sådan skal det være. Det skal være spontant, siger Steffen Wandel, der i dag altid opfordrer kunderne til selv at gå i gang på LinkedIn. Ud over at det giver kunder, så gør du dig også attraktiv som arbejdsplads, og det giver uopfordrede ansøgninger.

- Under studiet har jeg også arbejdet med human experience marketing, som underbygger, at hvis du gør dig selv relaterbar, er der større chance for, at kunden vil handle med dig, fordi de stoler på dig. I stedet for at der er fokus på virksomheden, er der fokus på mennesket. Det virker, siger Steffen Wandel.