Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det var selvfølgelig afgørende, at min kompagnon sagde god for det. Havde han sagt nej, så kunne det ikke lade sig gøre, siger Lau Christensen, der har rykket kontoret til Sydspanien. Han er medejer af Meresalg Markering, der ligger i Kolding. Privatfoto

Lau kører forretningen med udsigt ud over Middelhavet

Kan du drive en virksomhed fra Solkysten? Det kræver lidt tilvænning, men svaret er et rungende ja. Corona har givet de digitale løsninger medvind. Samtidig er hjemmearbejde blevet en del af rutinerne i mange virksomheder.

Det har åbent døren for, at Lau Christensen, der er medejer af Meresalg Marketing, nu driver virksomheden fra Sydspanien. Kunderne er i dag vant til at kommunikere digitalt med bureauet, og han er hver dag i tæt kontakt med teamet i Danmark på de digitale kanaler.

Ideen til udlandseventyret dukkede op, da han under nedlukningerne drev virksomheden fra distancen. Det påvirkede ikke forretningen negativt, og efter han er rykket til Sydspanien, har bureauet leveret det bedste halvår nogensinde.

- Jeg tror på, at du bliver mere kreativ, når du er et sted, hvor du trives. Det tror jeg, de fleste kan genkende. Du bliver mere effektiv og fokuseret, siger Lau Christensen, der samtidig kommer med en række ”indspark” til dig, der sidder og drømmer om at bestille en enkeltbillet til et sted, hvor temperaturen dufter af forår og sommer.

- Sidder du på Bali, så kan det være en udfordring, når du skal tale med kunder – men mon ikke det godt kunne lade sig gøre alligevel, lyder det fra Lau Christensen.

I nyhedsbrevet kan du også blive klogere på den grønne omstilling i landbruget, hvor formanden for Vejle-Fredericia Landboforening fortæller om nogle af de tiltag, der skal hjælpe med at gøre landbruget grønnere og samtidig give danske landmændene en konkurrencefordel.

Har du forslag til, hvad Erhvervsliv Trekanten skal dykke ned i, er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve lige her, og du velkommen til at følge med på vores LinkedIn-side.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Selvtest for corona er blevet populære, og hos hotelkæden Comwell fra Kolding bruges selvtest til at få vagtplanen til at gå op. Foto: Morten Pape

Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten

Hotelkæde Comwell selvtester personalet, fordi lange ventetider på testcentrene gør det svært at få vagtplanen til at hænge sammen ved sygemeldinger.

Iværksætter, der satser på bølgekraftenergi, håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år.

Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervsugen i Trekantområdet.

TREKANTOMRÅDET: Med pres på testcentrene i form af lange køer og lange svartider på pcr-test, kan det være svært som virksomhed at få vagtplanen til at gå op i en coronatid - især hvis mandskabet rammes af pludselig sygdom, og der må indkaldes afløsere med kort varsel.

Det fortæller Mai-Britt Jensen, HR-direktør hos den koldingensiske Comwell-hotelkæde til JydskeVestkysten. Her er man nemlig begyndt at selvteste ansatte som supplement til coronapasset og de eksisterende testmuligheder.

- Efter vejledning fra smitteopsporingens hotline har vi indkøbt et større parti CE-godkendte selvtest, som har en fejlmargin på kun to procent. Det er samme sikkerhed, som de etablerede kviktest leverer. Vi gør det ikke for at erstatte de eksisterende tilbud om at blive testet, men vi bruger de her selvtest som ekstra sikkerhed, især når vi nogle gange må indkalde personale med kort varsel. Det kan være ved sygemeldinger, fortæller Mai-Britt Jensen.

Tommy Larsen, der står bag Weptos i Fredericia, der arbejder med bølgeenergi, håber fortsat, at hans opfindelse kan føre til et nyt energieventyr udsprunget i Danmark og på linje med vindmøllerne.

Tanken er, at hans bølgekraftanlæg skal kunne producere strøm med hjælp fra kraften fra havets bølger, skriver Fredericia Dagblad. Iværksætteren har arbejdet med projektet i 15 år og har ad flere omgange testet sin opfindelse med gode resultater. Men udfordringen er stadig at finde investorer, så projektet kan nå op i en økonomisk rentabel og kommerciel interessant størrelse.

Blot halvandet år efter han sprang ud som selvstændig, har 33-årige Rune Oland Therkildsen, Vonge, solgt transport-firmaet Oland Transport ApS med 65 ansatte og en flåde på 36 lastbiler.

Køberen er Rune Oland Therkildsens tidligere arbejdsgiver, Fogtmann Logistik fra Aabenraa, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Jeg fik et rigtig godt tilbud men blev også lokket af udsigten til at implementere den grønne omstilling i et stort transportfirma. Jeg var glad for, at jeg tog chancen og prøvede min drøm om at være selvstændig af, udtaler Rune Oland Therkildsen.

- Klimaet har været et stort trækplaster. Hvis det regnede, og der var koldt, så havde jeg ikke siddet her. Og skulle vi finde ud af, at det ikke er os, så kommer vi bare hjem, siger Lau Christensen, der er medejer af Meresalg Marketing. Privatfoto

It-iværksætter har rykket kontoret til Solkysten: Uden corona havde jeg ikke siddet her

To måneder i sommerhuset under nedlukningerne såede et frø hos it-iværksætter Lau Christensen. Hvorfor ikke drive forretningen fra et klima, hvor du kan bruge sandaler?

Siden september har kontoret derfor været privatadressen 20 minutter fra Málaga. Her bor han samen med kæresten i en lejlighed med udsigt over Middelhavet, og han har skabt en hverdag, hvor arbejdstiden er meget fleksibel.

- Mine forældre forstår ikke, at det kan fungere. Men det gør det. Det fungerer faktisk vildt godt, siger Lau Christensen.

Nu er det nok ikke alle iværksættere, der kan flytte forretningen 3000 kilometer væk. Men historien fortæller noget om, at corona har rykket ved den måde, vi arbejder på. Uanset om vi har en hjemmearbejdsdag i Børup eller Benalmádena.

Medejer af Meresalg Marketing Lau Christensen købte efter sommerferien sammen med sin kæreste en enkeltbillet til Malaga for at arbejde 'remote'. - Jeg tror på, at du bliver mere kreativ, når du er et sted, hvor du trives.

ARBEJDE FRA DISTANCEN: Når Lau Christensen slår blikket væk fra computerskærmen, ser han ud over Middelhavet. Temperaturen her i starten af december er som på en god forårsdag i Danmark. Sandalerne er derfor ikke pakket væk.

- Det er skønt. Der er solskin 320 dage om året, og jeg sidder i en t-shirt og har sandaler på her i december. Lyset og solen giver ekstra energi, siger Lau Christensen, der er medejer af Meresalg Marketing.

Siden starten af september har han drevet virksomheden fra privatadressen i Benalmádena, der ligger godt 20 minutter fra lufthavnen i Málaga, og han savner ikke vintermånederne

- Jeg kan godt blive lidt træt i de mørke måneder. Sol og varme derimod smitter af på humøret. Det er svært at være sur i solskinsvejr. Selvfølgelig er der dage, der er lidt øv, hvor tingene driller. Sådan er det også, selv om du bor i Sydspanien. Men så skal du bare gå en tur i solskinnet og trække vejret, siger Lau Christensen.

Han har siden 2019 stået bag Meresalg Marketing sammen med sin makker Andreas Thomsen. Virksomheden er specialiseret i online markedsføring og har særligt fokus på Google, og det kræver i princippet bare en internetforbindelse at drive forretningen.

Jeg tror, at mange vil tænke: Kan man det? Hvad sker der, når jeg flytter fra de vante rammer i Danmark? Men det har fungeret rigtig fint. Jeg skal bare have adgang til nettet.

Lau Christensen, medejer af Meresalg Marketing

Under nedlukningerne koblede han på fra et sommerhus, og det satte nogle tanker i gang hos iværksætteren, der giver corona "skylden" for, at han nu prøver udlandseventyret sammen med kæresten.

- Det var lidt en øjenåbner for mig. Du har muligheden for at sidde, hvor du vil, når du bygger en forretning. Den går jo ikke i stå. Det kunne vi se under corona, siger Lau Christensen.

- Jeg tror, at mange vil tænke: Kan man det? Hvad sker der, når jeg flytter fra de vante rammer i Danmark? Men det har fungeret rigtig fint. Jeg skal bare have adgang til nettet, siger Lau Christensen.

Flytter sammen i Sydspanien

Mens han arbejder med Meresalg Markering, så blogger kæresten om livet i Sydspanien. Derudover har hun en række mindre arbejdsopgaver, og lige nu overvejer hun at starte sin egen webshop.

Parret fik ideen til eventyret under nedlukningerne, men det var først efter, at hans kompagnon havde nikket, at de undersøgte mulighederne.

- Det var selvfølgelig afgørende, at min kompagnon sagde god for det. Havde han sagt nej, så kunne det ikke lade sig gøre. Han synes, at det lød fedt, og da jeg havde hans go, der begyndte jeg at undersøge tingene, siger Lau Christensen.

Tanken om at flytte til Solkysten faldt også sammen med, at han og kæresten gik og overvejede at flytte sammen.

- Min kæreste boede i Odense. Jeg boede i Kolding. Så skulle vi flytte til Kolding eller Odense? Jeg var ikke klar til Odense. Hun var ikke klar til Kolding. Hvad så med Spanien? Ja, hvorfor ikke, siger Lau Christensen.

Klimaet har været et stort trækplaster. Hvis det regnede, og der var koldt, så havde jeg ikke siddet her.

Lau Christensen, medejer af Meresalg Marketing

De tog beslutningen i foråret. Efter jul ville de flyve syd på. Men hvorfor egentlig vente? Så da deres lejligheder var opsagt, flyttede de i september.

- Klimaet været et stort trækplaster. Hvis det regnede, og der var koldt, så havde jeg ikke siddet her. Og skulle vi finde ud af, at det ikke er os, så kommer vi bare hjem. Vi er kun os to og er ikke låst af noget. Derfor ved vi heller ikke, hvor lang tid vi bliver. Vi lever i nuet, siger Lau Christensen.

Mere fleksible arbejdstider

Arbejdsmæssigt har det dog krævet tilpasninger. Selv om det vigtigste er en internetforbindelse, så er det noget andet at drive en forretning, hvor din kompagnon og tre deltidsansatte sidder knap 3000 kilometer væk.

Der er nogle rutiner, der skal bygges op, så i opstarten var Lau Christensen online over platformen Discord fra morgenstunden til fyraften.

- Men det var meget stressende. Jeg sidder jo heller ikke foran skærmen derhjemme hele dagen. Men det var nok noget med, at jeg skulle bevise for teamet og mig selv, at det godt kunne lade sig gøre, og at 'jeg var på'. Men det var en stressfaktor, at jeg var på hele tiden. Så vi fandt hurtigt ud af, at jeg skulle gøre noget andet, siger Lau Christensen.

I dag er han primært koblet på om formiddagen, hvor de ansatte kan møde hinanden i forskellige digitale rum. Over middag fanger de hinanden, når der er konkrete opgaver.

- Det betyder også, at jeg har fået en stor fleksibilitet ind i mit arbejde, hvor jeg arbejder på de tidspunkter, hvor det passer bedst. Jeg kan godt holde lidt fri midt på dagen. Så går jeg en tur eller dyrker motion. Jeg tror, at der er mange, der efterspørger den fleksibilitet. Det skal ikke være enten eller. Du kan gøre begge dele og kombinere tingene. Det tror jeg også, at jeg tager med i resten af mit arbejdsliv, siger Lau Christensen.

Det bedste halvår

De nye arbejdsrutiner betyder, at arbejdsdagen er blevet spredt lidt mere ud.

- Jeg arbejder også lidt om aftenen, lørdag og måske lidt søndag. Det er meget motiverende for mig lige nu, og jeg synes, det er en meget underholdende arbejdsgang, hvis man kan sige det sådan. Mine forældre forstår ikke, at det kan fungere. Men det gør det. Det fungerer faktisk vildt godt, siger Lau Christensen og påpeger, at Meresalg Marketing har haft deres bedste halvår, mens han har arbejdet 'remote'.

- Jeg kan godt holde lidt fri midt på dagen. Så går jeg en tur eller dyrker motion. Jeg tror, at der er mange, der efterspørger den fleksibilitet, siger Lau Christensen. Privatfoto

- Det er meget motiverende, at resultaterne er gode. Vi synes, det skal være sjovt at gå på arbejde. Men du skal også tjene noget, og det, har vi vist, kan lade sig gøre. Jeg tror på, at du bliver mere kreativ, når du er et sted, hvor du trives. Det tror jeg, de fleste kan genkende. Du bliver mere effektiv og fokuseret, siger Lau Christensen, der sikker på, at andre iværksættere kunne bygge en forretning op fra bunden uden at sidde i Danmark.

Her har corona rykket nogle grænser.

- Uden corona havde jeg ikke siddet her, men helt generelt har vi fået en fælles forståelse af, at vi ikke altid skal mødes fysisk. Mig og min makker tog tit af sted for at tage et møde for eksempel i København. Der var vi to mand, der var af sted en hel dag. Det er også rart at mødes fysisk, og du får en anden relation. Selvfølgelig. Det er fint. Men du kan meget online, afslutter Lau Christensen.

Lau Christensen, der er medejer af Meresalg Markering, tog efter sommerferien sammen med sin kæreste en enkeltbillet til Malaga for at arbejde 'remote'.  Privatfoto 

Drømmer du også om en enkeltbillet til Syden? Her er fem gode råd, før flyet letter

Efter Lau Christensen er flyttet til Solkysten, får han jævnligt henvendelser fra folk i Danmark, der drømmer om at følge i hans fodspor. Her er et par af hans fif til, hvad du skal overveje, hvis du gerne vil flytte kontoret syd på. Det er historien om, at kontoret er blevet en flydende størrelse.

- Folk spørger, hvor lang tid vi har tænkt at blive her. Det tror jeg ikke, du skal tænke så meget over hjemmefra. Det kan godt blive uoverskueligt, hvis du siger, at du minimum skal være her for eksempel et år, lyder det fra it-iværksætteren.

Lau Christensen har skabt sig et nyt netværk, siden han flyttede til Spanien, og det er et af de gode råd, som han her deler med Erhvervsliv Trekanten.

ARBEJDE PÅ DISTANCEN: Lau Christensen er flyttet til Sydspanien med sin kæreste efter corona har åbnet for mere hjemmearbejde.

Hans makker sidder i Danmark, mens iværksætteren logger på 3000 kilometer væk. Her er et par fif og overvejelser til dig, der måske drømmer om at arbejde 'remote'.

Skab et netværk på den nye adresse

- Du skal bruge dit netværk. Folk vil gerne hjælpe der, hvor du kommer frem. Både danskere og spaniere vil gerne hjælpe, hvis du rækker ud. Du har jo ikke det samme netværk som hjemme i Danmark, og det ved folk godt, så de vil ofte gerne hjælpe dig. Vi er faktisk overrasket over, hvor hurtigt vi bliver inviteret hjem til folk.

Der er ikke grund til at sætte en slutdato

- Folk spørger, hvor lang tid vi har tænkt at blive her. Det tror jeg ikke, du skal tænke så meget over hjemmefra. Det kan godt blive uoverskueligt, hvis du siger, at du minimum skal være her for eksempel et år. Hvis du er træt af det efter en måned, så dur det ikke, at du skal blive. Men hvis du har lyst, så gå efter det. Der er også internet andre steder end i Danmark.

En fordel at sidde i den danske tidszone

-Jeg får en del henvendelser fra folk, der overvejer at gøre det, som vi har gjort. Men jeg synes, det er svært at hjælpe folk. Det er jo meget individuelt, hvorfor folk overvejer at flytte ud. Men det betyder noget for mig, at jeg sidder i en tidszone, der passer med Danmark. Sidder du på Bali, så kan det være en udfordring, når du skal tale med kunder – men mon ikke det godt kunne lade sig gøre alligevel.

Du skal hurtigt lave en hverdag

- Få etableret en hverdag. Du skal give dig selv lov til lige at falde på plads, men så handler det om at få skabt nogle rammer og en hverdag.

Dyrk din hobby i de nye rammer

- Har du en hobby, så skal du tage den med til den nye destination. Typisk vil du jo være tryg i at dyrke din hobby, og det hjælper, når du kommer til en ny kultur. Det er bare en god måde at møde folk på, så jeg spiller basketball her.

- Det er en stor mundfuld at skabe en klimaneutral fødevareproduktion, men vi har viljen og er klar til at bevæge os ned ad den grønne sti, lyder det fra Nis Hjort, der er landmand og formand for Vejle-Fredericia Landboforening. Foto: Peter Beier

Fremtiden er grøn – også for sortbrogede malkekøer

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at producere fødevarer på helt andre måder i fremtiden. Der er heller ingen tvivl om, at vi i landbruget kommer til at bidrage til helt andre produkter end dem, vi kender i dag, skriver Nis Hjort i dagens klimaklumme.

Han er formand for Vejle-Fredericia Landboforening, og han ser frem til at få et værktøj, hvor han kan se det samlede klimaaftryk, så han ved, hvor han skal sætte ind.

Det kan vise, at han kan producere mælk med lavere klimaaftryk end i andre lande. Og det kan blive en klar fordel som mælkeproducent, lyder det fra Nis Hjort.

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Som erhverv var vi ude før regeringen og satte en målsætning om, at vi vil være klimaneutrale i 2050. Det er ambitiøst – og det er vi.

Vi er en del af samfundet og vil gerne være med til at løse de udfordringer, der er. Det er ikke fremmed for os at tage et ansvar, men det betyder ikke, at opgaven er let.

Hvad kommer den grønne omstilling til at betyde for mig som landmand? Hvilke håndtag kan jeg trække i for at gøre en forskel for klimaet? Hvad skal der til på min bedrift, hvor jeg producerer mælk, og hvor afgrøderne på mine marker hovedsageligt er foder til dyrene?

I landbruget har vi altid været omstillingsparate og indrettet os under de forhold, der var. Det ligger i vores DNA. Vi er vant til at tænke i økonomi og i at optimere vores virksomheder. I fremtiden kommer klimaet i høj grad også til at tælle, og vi har sat de første grønne aftryk i staldene, på markerne og i vores mindset.

Jeg har skiftet glødepærer ud med LED-belysning i mine stalde. Jeg har skiftet strøm ud med en pladekøler med vand til at afkøle mælken, og jeg arbejder løbende på at optimere foderet til mine køer, så de producerer mest muligt mælk.

På min jord har jeg taget hjørnearealer ud af drift for at reducere klimaaftrykket og samtidig gøre markarbejdet nemmere og mere rationelt. De arealer, der er vanskelige at dyrke, kan vi lige så godt bruge til afgræsning, braklægning eller natur.

Mange animalske produkter er sat i skammekrogen som klimasyndere. Det er ærgerligt, for sådan behøver det ikke at være. Videncenteret inden for landbrug – SEGES – er ved at lægge sidste hånd på et klimaværktøj, der kan opgøre det samlede klimaaftryk på min bedrift og pege på, hvor jeg skal sætte ind for at sænke det. 

Det er rigtig godt, da det både kan hjælpe mig med at blive bedre, og samtidig er et værktøj til, at vi i landbruget kan hjælpe hinanden i den rigtige retning. Tallene fra de enkelte bedrifter bliver offentliggjort på en fælles database, så jeg kan hente tal fra andre mælkeproducenter og sammenligne mig med dem.

Jeg kan også bruge klimaværktøjet til at vise, at jeg kan producere mælk med et væsentligt lavere klimaaftryk end andre lande. Det er en klar fordel og bliver et vigtigt værktøj for mig som mælkeproducent. Inden længe skal jeg have udarbejdet mit første klimaregnskab, så jeg får overblik over, hvilke knapper jeg kan skrue på, så jeg både optimerer min økonomi og reducerer mit klimaaftryk.

Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at producere fødevarer på helt andre måder i fremtiden. Der er heller ingen tvivl om, at vi i landbruget kommer til at bidrage til helt andre produkter end dem, vi kender i dag. Der er mange spændende bolde i luften, hvor affaldsprodukter pludselig også kan give værdi. I sommer startede jeg med at levere gylle fra mine dyr til et biogasanlæg, hvor den bliver bearbejdet og ender som vedvarende energi. 

Derudover kan jeg få den bearbejdede gylle retur som et væsentligt bedre produkt for både jord og planter. I fremtiden kan restprodukter fra græs måske bruges til at producere tøj og restprodukter fra halm til at producere emballage. Mulighederne er mange, og der bliver forsket i dem.

Det er en stor mundfuld at skabe en klimaneutral fødevareproduktion, men vi har viljen og er klar til at bevæge os ned ad den grønne sti.

De første skridt er taget.