Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Når der skal trækkes kunder ind på de digitale kanaler, så behøver du ikke et kendt ansigt. Det kan virke lige så stærkt, hvis det er et velkendt ansigt fra lokalområdet. Ecooking var meget tidligt med på bølgen med mikroinfluentere, der kunne bruges til at markedsføre deres produkter.
Det var på et tidspunkt, hvor de små influentere blev betalt med at få produkterne gratis. Så kunne de lægge noget op, hvis de havde lyst og kunne stå inde for produktet. I dag bliver mikroinfluenterne også betalt. For det virker, lyder det fra Ecooking.
- Særligt inden for de seneste år har vi kunne se en ændring, så influenterne ved godt, hvilken værdi de skaber kommercielt, og hvor meget omsætning de kan flytte via deres kanaler. Der er også kommet mange bureauer, der hjælper influenterne med at sætte en pris på deres arbejde, så det er blevet en industri. Det er blevet et erhverv at være influenter og for nogle et meget godt erhverv, siger Sejer Aagaard, der er head of partnership hos Ecooking.
onsdag 15. dec. 2021 kl. 06:06
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Ecooking var hurtigt med på vognen, da mikroinfluentere blev en faktor, som kunne bruges til markedsføring, og de er fortsat et stærkt kort. - Det er troværdigheden, der gør forskellen, siger Sejer Aagaard, der er head of partnerships hos Ecooking.
MIKKROINFLUENTER: Virksomheden kan ramme stort set alle målgrupper, og de kan hurtigt se, om det virker. Ecooking har i en årrække arbejdet strategisk med mikroinfluentere, når de skulle ud på markedet med deres skønhedsprodukter.
Virksomheden, der er fra 2015, var tidligt med på bølgen, hvor de små influentere fik gratis samples, og i dag er arbejdet med mikroinfluenterne en vigtig del af den samlede markedsføring, når det gælder e-handlen. Mens de kendte – makroinfluenterne - kommer med et navn, så kommer mikroinfluenterne med troværdighed.
- Folk skal se os som et troværdigt brand, og mikroinfluenterne kommer netop med troværdighed. Derfor har markedet med mikroinfluentere i lang tid været interessant for os. Vi kan se, at vi bliver en mund-til-mund fortælling digitalt. Du vil jo gerne have et fif af en "veninde", der ikke er blevet betalt et stort beløb for at tale om produkterne, siger Sejer Aagaard, der er head of partnerships i Ecooking.
Her har han ansvaret for de kommercielle kontrakter, partnerskaber med blandt andet Smukfest og FC Midtjylland, sponsorater og aftalerne med influentere, både de store, der har flere end 150.000 følgere, og de helt små, der har mellem 5000 og 15.000 følgere. Den sidste gruppe har fået mere selvtillid.
Ecooking
- Ecooking er stiftet af Tina Søgaard i 2015. Ecooking og søsterselskabet House of Cosmetics fik i foråret 2021 en ny strategisk partner, da stifteren solgte 70 procent af selskaberne til den britiske kapitalfond Bluegem Capital Partners.
- Tina Søgaard ejer fortsat 30 procent, og hun har ansvaret for brandets DNA og produktets indhold samt en bestyrelsespost.
- Læs mere om Ecooking her.
- Skulle du skrive om det om et år, så er der kommet endnu mere fart på, og mikroinfluenterne ved, hvad de er værd, siger Sejer Aagaard.
Men også virksomheden ved præcis, hvad de får for pengene.
- Vi kan måle det ret præcist, hvis vi giver en rabatkode til en influent, som deres følgere kan bruge. Vi kan jo se, hvor mange der har benyttet den rabatkode. Salget er meget tydeligt. Vi kan også se, hvordan de interagerer med den case, som vi gerne vil præsentere. Så vi vurderer hele tiden influenterne i forhold til vores DNA. Vi laver jo også nogle gange et fejlskud. Det gælder også, hvis der er et godt salg, men de ikke passer ind i vores værdisæt, siger Sejer Aagaard.
Det er blevet en industri
Arbejdet med mikroinfluenterne kom hurtigt i gang, efter virksomheden blev stiftet i 2015. Ecooking teamede op med tv-vært Sarah Grünewald, der i dag er deres mest kendte ansigt udadtil, og i dag det man vil kalde en makro-influenter.
- Samarbejdet betød blandt andet, at andre kendte og semikendte tog kontakt for at høre, om de måtte modtage nogle af vores produkter mod, at de slog noget op på sociale medier. Vi betalte altså ikke influenterne, men gav produkterne væk, siger Sejer Aagaard.
Det var meget bevidst, at man ikke ville købe influenter. Folk skulle selv afgøre, om de ville lægge noget op. Det var ikke pengene, der skulle afgøre, om de lagde noget op. Det var strategien i lang tid.
Jeg er sikker på, at det virker i mange brancher, hvis der er en mikroinfluent, der taler til dit publikum og i et sprog, der er til at forstå.
Sejer Aagaard, head of partnerships i Ecooking
I dag er tiden en anden. Hvis du skal samarbejde med nogle, der kan rykke noget, så skal du betale dem. Alt andet er naivt, siger Sejer Aagaard.
- Særligt inden for de seneste år har vi kunne se en ændring, så influenterne ved godt, hvilken værdi de skaber kommercielt, og hvor meget omsætning de kan flytte via deres kanaler. Der er også kommet mange bureauer, der hjælper influenterne med at sætte en pris på deres arbejde. Det er blevet en "industri". Det er også blevet et erhverv at være influenter og for nogle et meget godt erhverv, siger Sejer Aagaard.
Et meget stærkt værktøj
I dag kører Ecooking med to spor. De uddeles samples og typisk i forbindelse med events. Mikroinfluenterne får en oplevelse og en goodiebag, og så kan de selv bestemme, om de vil lægger noget op.
- Der kommer vi virkelig langt ud. Vi får en masse omtale. Det havde været meget dyrere at få samme reach, hvis vi selv skulle betale, siger Sejer Aagaard. Den del får de ofte hjælp til fra bureauer, der hjælper influenterne.
Den anden del handler om at betale influenterne for at reklamere for deres produkter. Her styrer Ecooking selv indsatsen fra basen i Bjert ved Kolding gennem en datadrevet platform, der er sat op til mikroinfluentere. Her kan influenterne selv byde ind på kampagner, som de vil deltage i.
- Vi fortæller lidt om kampagnen, og om hvordan vi gerne vil fremstå. Så kan den enkelte influent selv byde ind, og så tilbyder vi en kickback på det, som de omsætter for. Det er et meget stærkt værktøj. Her kan mikroinfluenten selv "styre", hvad vedkommende vil tjene på kampagnen. De får en vis procentdel af salget. Det er rigtig interessant for os. Vi har en meget præcis ROA (return on ad spend, red.). Det er tydeligt, hvad vi får tilbage for hver krone, siger Sejer Aagaard.
Stor troværdighed
Det er kommunikation i øjenhøjde, der gør, at det virker, og klik på Instagram konverterer.
- Mikroinfluentere er dybest set helt almindelige mennesker, der har opbygget en følgebase på typisk Instagram. Typisk har de en passion. Det kan være mad, rejser, mode eller skincare som er vores felt. Det betyder, at du får en stor troværdighed fra personen, og det er ofte nemmere at relatere sig til. Det minder lidt om en veninde eller en god ven, siger Sejer Aagaard.
Det virker anderledes end de gamle supermodeller og Hollywoodstjerner, der tidligere var blikfang. Forbrugerne kan godt gennemskue, at "stjernen" ikke nødvendigvis bruger produktet.
Kig tilbage på halvfemserne hvor alle kørte "Claudia Schiffer"-modellen. Alle skulle have en fotomodel som ansigt udadtil. Det var lidt et glansbillede.
Sejer Aagaard, head of partnerships i Ecooking
- Men hvis du følger en, som du kender fra nærområdet, og vedkommende har nogle værdier, du deler, så er du mere tilbøjelig til at købe samme produkt. Det virker troværdigt, og forbrugerens parader er ikke oppe. Det er troværdigheden, der gør forskellen, siger Sejer Aagaard.
I den sammenhæng handler det ikke altid om antallet af følgere. Det handler om at have de rigtige følgere, og at de interagerer med indholdet. Samtidig taler det at bruge mikroinfluenter godt ind i tiden, hvor der er fokus på mangfoldighed og forskellighed.
- Kig tilbage på 1990'erne, hvor alle kørte "Claudia Schiffer"-modellen. Alle skulle have en supermodel som ansigt udadtil. Det var lidt et glansbillede. Den hopper folk ikke på længere. Vi følger det, som er ægte, og som gør noget for dig, og med mikroinfluenterne kan du ramme meget bredt og meget mangfoldigt, siger Sejer Aagaard, der er helt sikker på, at mikroinfluentere kan bruges i mange flere brancher end i dag.
- Det kan bruges, hvis du skal fortælle en troværdig historie om produktet. Jeg er sikker på, at det virker i mange brancher, hvis der er en mikroinfluent, der taler til dit publikum og i et sprog, der er til at forstå. Det betyder, at dit opslag får et par ekstra sekunder og i sidste ende et salg, siger Sejer Aagaard.