Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Konsumer-markedet bevæger sig i retning af produkter til den enkelte, siger Michael Nielsen, der er næstformand i Danish Industrial Robot Association og administrerende direktør i Beckhoff. Pressefoto

Slut med masseproduktion - nu bestemmer kunden selv

Det er først, når forbrugeren selv har designet produktet, at robotten går i gang ude på fabriksgulvet. Hvor virksomheder er vant til at producere på et samlebånd, så vil forbrugeren i dag selv bestemme, hvordan produktet skal se ud, når de bestiller online.

Det handler ikke kun om, hvilken farve din nye bil skal have, og om den skal have soltag. Det handler også om hverdagsting. For eksempel dine sko. Eller din shampoo.

Hvad skal den indeholde? Kunne det i øvrigt ikke være sjovt med et sommerferiebillede på dunken?

Det stiller nye krav til fremtidens automatisering, at robotterne kan håndtere enkelte ordrer, og det kan du læse om i denne udgave af Erhvervsliv Trekanten, der har taget en snak med Michael Nielsen, der er næstformand i Danish Industrial Robot Association og administrerende direktør i Beckhoff.

Du kan også læse om ECM Industries, der i mange år har investeret massivt i maskiner. Automation og digitalisering er et afgørende konkurrenceparameter for den højteknologiske underleverandør, men imens har virksomheden "overset" potentialet for digitalisering på kontoret, mener administrerende direktør og medejer Søren Jaedicke Christiansen.

Jeg håber, at du vil dele budskabet om det nye nyhedsbrev i dit netværk. Du tilmelder dig på Erhvervsliv Trekanten.

Du er også meget velkommen til at smutte fordi vores Linkedin-side, hvor du kan følge med i Trekantområdets nye erhvervsmedie.

Tak fordi du deler og læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Administrende direktør hos Beckhoff Automation og næstformand i Danish Industrial Robot Association (DIRA), Michael Nielsen, forventer, at flere robotter og mere automation betyder, at forbrugerne i højere grad selv designer produktet, hvilket stiller krav til fremtidens samlebånd. Foto: Beckhoff Automation

Fremtidens samlebånd skal skræddersy produkter til den enkelte forbruger

Du bestemmer selv, hvordan dine sko skal se ud. Eller for den sags skyld hvad din shampoo indeholder. Og på chokoladen står dit navn. 

Det er ikke fremtiden. Sådan er det allerede i dag, og der vil komme flere af den slags tilbud i fremtiden, lyder det fra DIRA - foreningen, der arbejder med automation og robotter.

- Helt overordnet er det meget tydeligt, at automatiseringen stiger rigtig meget lige nu, og ser vi på konsumer-markedet, så bevæger man sig i retning af produkter til den enkelte, lyder det fra Michael Nielsen, næstformand i DIRA og administrerende direktør i Beckhoff Automation.

Ligesom mange andre har han oplevet, at corona har sat ekstra tryk på alt, hvad der handler om digitalisering og robotter, og de individuelle løsninger og personaliserede produkter stiller nye krav til virksomhedernes produktionsapparat.

Bevægelsen mod mere automatisering kan samtidig flytte lavlønssarbejde hjem fra Kina og mindske afhængigheden af leverancer udefra.

- Dual sourcing, hvor du også selv producerer, bliver en stor ting, tror jeg, siger Michael Nielsen.

Der vil komme endnu flere robotter og mere automation på fabriksgulvet i små og mellemstore virksomheder. Man er først lige begyndt, lyder det fra Michael Nielsen, der er næstformand i Danish Industrial Robot Association (DIRA). Samtidig skal fremtidens robotter være i stand til at køre små serier og levere "personlige" produkter.

AUTOMATISERING: Corona har skærpet appetitten på at automatisere og få robotter til at tage et større læs, da leverancer fra underleverandører - særligt i Østen - tørrede ud under nedlukningerne.

Det betyder, at mange firmaer, der tilbyder automation til virksomheder, lige nu har forrygende travl.

- De fleste firmaer inden for feltet ligger faktisk vandret lige nu, siger Michael Nielsen, der er næstformand i Danish Industrial Robot Association (DIRA).

- Helt overordnet er det meget tydeligt, at automatiseringen stiger rigtig meget lige nu, og ser vi på konsumermarkedet, så bevæger man sig i retning af produkter til den enkelte. Du bestemmer selv, hvordan produktet skal se ud.

- Nike begyndte for mange år siden. Men den tendens vil komme mange steder under det som hedder ”lot size one”. Her er det kunden, der bestemmer, hvordan produktet skal se ud. Alt bliver tilpasset. Det kan være alt fra medicin til sko, siger Michael Nielsen, der til daglig er administrerende direktør i den danske afdeling af tyske Beckhoff Automation.

Den stigende interesse for robotter og automatisering kan også ses i medlemstallet for foreningen DIRA. På et par år er medlemstallet steget fra 120 til 200 virksomheder.

- Trenden går imod, at du skal automatisere i en grad, så du meget hurtigt kan stille om. Produktionslinjer var tidligere designet til at producere én type mælkekarton. Men lige pludselig skal der stå noget andet på kartonen, indholdet skal ændres på en ordre og så videre. Det kræver, at produktionslinjer kan omstille lynhurtigt. Grundlæggende er trenden, at man skal kunne ændre produktionen hurtigt, siger Michael Nielsen.

Den personlige shampoo

Ideen om et personligt produkt har været en succes for det internationale fødevarefirma Mondelēz, der står bag blandt andet Toblerone. De har haft succes med at sælge chokolade, hvor kunden selv bestemmer, hvilket navn der skal stå på den ikoniske trekant, fortæller direktøren.

- Vi arbejder selv med en kunde, der vil sælge shampoo, hvor vi skal levere udstyr. Her går kunden ind på nettet og bestiller sammensætningen af sin egen shampoo. Så kommer der en label på med et billede, du selv vælger. Det betyder, at maskinerne skal være så omstillingsparate, at de kan producere få styk. Det kræver en ny tankegang, siger Michael Nielsen.

Grundlæggende er trenden, at man skal kunne ændre produktionen hurtigt.

Michael Nielsen, direktør i Beckhoff

Corona har betydet, at virksomheder øger opmærksomheden mod robotter og automation.

- Folk begynder at trække produktion hjem. Derfor er folk begyndt at kigge på, om de kunne sætte nogle nye linjer op med robotter, der flytter noget af blandt andet det tunge arbejde, så man kan producere til samme pris i Danmark, siger Michael Nielsen.

Falder tilbage i rillen

Den store interesse betyder også, at virksomheder, der beslutter sig for at automatisere flere processer, kan få svært ved at finde firmaer med ledig kapacitet. I Beckhoff Automation forventer de, at omsætningen i 2021 stiger med 60 procent sammenlignet med 2020.

- Virksomhedernes supply chain har fået et hak i tuden under corona. Derefter er man begyndt at kigge på, om man selv kunne lave de metaldele, man fik hjem fra Kina. Det er gået op for mange, at de kan flytte lavtlønsarbejde tilbage, hvis de automatiserer, siger Michael Nielsen, der dog fortsat forventer, at mange i nogen grad vil finde tilbage i samme rille som før corona.

- I nogle tilfælde vil man ret hurtigt vende tilbage til det velkendte. Man falder tilbage i vanerne, og man køber fortsat i Kina. Men mange vil have en plan B. Man vil ikke være afhængig af at få leveret alt. Dual sourcing, hvor du også selv producerer, bliver en stor ting, tror jeg, siger Michael Nielsen.

Deler gerne viden

En undersøgelse fra IDA fra oktober 2020, der skulle undersøge brugen af automation viste, at kun 15 procent af SMV’erne har en høj grad af automatisering. Det betyder, at de små virksomheder går glip af forretning, vurderer Michael Nielsen.

- Udfordringen er tit, at hvis du er en mindre virksomhed, så har du måske ikke alle kompetencer inde i huset til at skalere produktionen. Det handler også om at få viden og et overblik over, hvad tilbagebetalingstiden er på et projekt, og det er svært, når du ikke har erfaring med den slags.

- En anden barriere er at finde ressourcerne lige nu. Der er rift om ingeniørerne. Programmører og automationsfolk er flaskehalse i dag, siger Michael Nielsen.

På den lange bane handler det om at få folkeskoleelever til at gå i retning mod tekniske uddannelser, og på den korte bane deler DIRA og netværket omkring foreningen gerne ud af deres erfaringer.

- Tidligere har miljøet været lidt lukket. Man ville gerne holde på sin viden. Man var nervøs for at gå glip af forretninger. Men lige nu er det hele verden, der går i den her retning med automation, og derfor er vi nødt til at dele viden med hinanden i Danmark, siger Michael Nielsen.

I mange år har metalvirksomheden investeret massivt i digitalisering og robotter på fabriksgulvet. Nu er turen kommet til kontordelen, der har et efterslæb, lyder det fra direktør og ejer Søren Jaedicke Christiansen (tv) og COO Bjarne Poulsen. Foto: Henrik Kruse

Digitaliseringen kører i højeste gear på fabriksgulvet - nu er turen kommet til kontoret

- Man kan vel sige, at vi har fintunet produktionen, mens det er lidt tungere på kontoret, siger Søren Jaedicke Christiansen, der er administrerende direktør i metalvirksomheden ECM Industries.

Det betyder blandt andet, at hele bogholderiet står foran at skulle automatiseres, ligesom de i mindst 15 år har arbejdet intenst med automatisering i produktionen.

Et nyt ERP-system er klar til at blive rullet ud, og virksomheden har netop ansat sin første COO.

- Nu skal vi også have trimmet processerne på kontoret. Vi skal jo fortsat vokse, så vi skal bruge de samme folk. Vi skal bare gøre tingene på en ny måde, siger Bjarne Poulsen, COO, ECM Industries.

Den digitale dagsorden handler ikke kun om nye maskiner og en ny avanceret robotarm, der kan tage det tunge læs. Hos metalvirksomheden ECM Industries bliver fokus nu rettet mod at digitalisere den del, der foregår på kontoret.

DIGITALISERING: Hvert år investerer ECM Industries massivt i maskiner i produktionen for at være konkurrencedygtige.

Automation og digitalisering er et afgørende konkurrenceparameter for den højteknologiske underleverandør, der blandt andet har flere store kunder inden for vindmølleindustrien. Nu er turen kommet til kontoret hos underleverandøren.

- I 15 år har vi investeret massivt i maskinparken hvert år. Vi har i høj grad automatiseret og digitaliseret i produktionen. Men det har ikke ramt kontoret. Her har tingene stået stille, siger Søren Jaedicke Christiansen, der sammen med sin bror, Esben Jaedicke Christiansen, ejer virksomheden, der har hovedkontor i Øster Starup i Vejle Kommune.

Brødrene har i mange år haft et blik for, at hvis de skulle konkurrere med Østen, så har de været nødt til at investere i maskiner og udvikle løsninger fyldt med digitale processer. Alene i år kom der inden for tre uger tre nye maskiner til virksomheden, der samlet beskæftiger knap 140 ansatte.

Fokus på interne linjer

På "kontoret" har digitaliseringen derimod ikke været i fokus, selv om det hele foregår ved en computer. Men nu er det ”interne” kommet i fokus, efter man i foråret ansatte virksomhedens første COO, Bjarne Poulsen. Han får en nøglerolle i digitalisering på de interne linjer.

- Det handler blandt andet om at rulle et nyt ERP-system ud, der kan håndtere alle processer og kan hjælpe os med at understøtte forretningen. Der er jo digitaliseringen ud mod kunden, og der skal vi levere Industri 4.0 hele vejen rundt.

Det er bare sjovere at gå ud og købe en ny bil eller ny maskine. Det er i hvert fald meget mere håndgribeligt.

Søren Jaedicke Christiansen, direktør i ECM Industries

- Kunderne har brug for noget data, der kan sige noget om, hvordan de maskiner de har købt af os fungerer og performer, når de tager dem i drift. Her er vi rigtig godt med. Men vi skal også kigge indad, siger Bjarne Poulsen.

Nye tider på kontoret

Helt lavpraktisk handler det blandt andet om at opstille nogle systemer, der kan håndtere blandt andet den strøm af fakturaer, som løber ind i virksomheden, så hele bogholderiet står foran en ”automatisering”.

- Maskinparken ude i produktionen har givet os en kæmpe fordel i forhold til kunderne. Det er også det, som folk køber, og det er der, vi tjener pengene. Men maskinerne i produktionen er løbet fra computeren på kontoret. Man kan vel sige, at vi har fintunet produktionen, mens det er lidt tungere på kontoret, siger Søren Jaedicke Christiansen.

Efterslæbet på kontordelen kan hænge sammen med, at det er nemmere at forholde sig til en maskine.

ECM Industries

  • ECM Industries er en højteknologisk metalvirksomhed, der har hovedsæde i Øster Starup.
  • Virksomheden er ejet af brødre Esben og Søren Jaedicke Christiansen.
  • Virksomhedens seneste regnskab viste et overskud på 8,8 mio. kroner.

- Det er bare sjovere at gå ud og købe en ny bil eller ny maskine. Det er i hvert fald meget mere håndgribeligt, siger Søren Jaedicke Christiansen, og samtidig har det også givet et nyt perspektiv, efter Bjarne Poulsen er kommet ind i virksomheden.

- Jeg tror også, at noget af det hænger sammen med, at det går godt. Når tingene går godt, så kan man godt glemme at spørge sig selv, om det kunne gøres endnu bedre.

- Noget af det hænger også sammen med corona. Jeg tror, at man mange steder har snakket om kontorrobotter. Men jeg tror, at corona har sat skub i det, og nu skal vi også have trimmet processerne på kontoret.

- Vi skal jo fortsat vokse, så vi skal bruge de samme folk. Vi skal bare gøre tingene på en ny måde, siger Bjarne Poulsen.

Martin Bach-Andersen (t.v.) og Allan Møller Larsen vandt torsdag 16. september prisen som Årets Iværksætter i Vejle. De etablerede i 2018 virksomheden Vertikal AI, der i april blev købt af et amerikansk selskab. Privatfoto

Kort nyt fra virksomhederne i Trekanten

Vertikal AI er kåret som Årets Iværksætter i Vejle. Selskabet blev i april købt af et amerikansk selskab.

Titlen som Årets Købmand i Vejle Kommune gik i år til Give Elementfabrik, der er vokset til at beskæftige 185 medarbejdere.

Business Kolding har held med at tiltrække langt flere medlemmer end før coronakrisen. I dag er der næsten 700 medlemmer.

Tre nedslag fra ugen, der er gået i erhvervslivet i Trekantområdet.

RUNDT I TREKANTOMRÅDET: Martin Bach-Andersen og Allan Møller Larsen vandt Årets Iværksætterpris i Vejle.

Tech-virksomheden Vertikal AI har udviklet software, der holder øje med, hvordan vinden påvirker vinger på vindmøller.

- Man kan sammenligne vores software med softwaren til sundhedssektoren. I vores tilfælde er patienterne vindmøllerne, mens lægerne er de eksperter, der ser på de datastrømme, der bliver hentet ind fra vindmøllerne, forklarer Martin Bach-Andersen til Vejle Amts Folkeblad.

Ved årets erhvervskonference i Vejle blev titlen som Årets Købmand uddelt for fjerde gang. Prisen gik til Give Elementfabrik.

Jens Henrik Eskildsen modtog prisen på vegne af virksomheden. Han tiltrådte i 1996 som direktør i virksomheden, som hans far, Jens Eskildsen, grundlage i 1964. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Foreningen Business Kolding har oplevet en stor fremgang i antallet af medlemmer. I 2021 har foreningen fået netto 64 nye medlemmer.

I slutningen af 2018 var der 521 medlemmer af foreningen. I dag ligger tallet på 688 medlemmer, skriver JydskeVestkysten.