Fremtidens samlebånd skal skræddersy produkter til den enkelte forbruger
Du bestemmer selv, hvordan dine sko skal se ud. Eller for den sags skyld hvad din shampoo indeholder. Og på chokoladen står dit navn.
Det er ikke fremtiden. Sådan er det allerede i dag, og der vil komme flere af den slags tilbud i fremtiden, lyder det fra DIRA - foreningen, der arbejder med automation og robotter.
- Helt overordnet er det meget tydeligt, at automatiseringen stiger rigtig meget lige nu, og ser vi på konsumer-markedet, så bevæger man sig i retning af produkter til den enkelte, lyder det fra Michael Nielsen, næstformand i DIRA og administrerende direktør i Beckhoff Automation.
Ligesom mange andre har han oplevet, at corona har sat ekstra tryk på alt, hvad der handler om digitalisering og robotter, og de individuelle løsninger og personaliserede produkter stiller nye krav til virksomhedernes produktionsapparat.
Bevægelsen mod mere automatisering kan samtidig flytte lavlønssarbejde hjem fra Kina og mindske afhængigheden af leverancer udefra.
- Dual sourcing, hvor du også selv producerer, bliver en stor ting, tror jeg, siger Michael Nielsen.
AUTOMATISERING: Corona har skærpet appetitten på at automatisere og få robotter til at tage et større læs, da leverancer fra underleverandører - særligt i Østen - tørrede ud under nedlukningerne.
Det betyder, at mange firmaer, der tilbyder automation til virksomheder, lige nu har forrygende travl.
- De fleste firmaer inden for feltet ligger faktisk vandret lige nu, siger Michael Nielsen, der er næstformand i Danish Industrial Robot Association (DIRA).
- Helt overordnet er det meget tydeligt, at automatiseringen stiger rigtig meget lige nu, og ser vi på konsumermarkedet, så bevæger man sig i retning af produkter til den enkelte. Du bestemmer selv, hvordan produktet skal se ud.
- Nike begyndte for mange år siden. Men den tendens vil komme mange steder under det som hedder ”lot size one”. Her er det kunden, der bestemmer, hvordan produktet skal se ud. Alt bliver tilpasset. Det kan være alt fra medicin til sko, siger Michael Nielsen, der til daglig er administrerende direktør i den danske afdeling af tyske Beckhoff Automation.
Den stigende interesse for robotter og automatisering kan også ses i medlemstallet for foreningen DIRA. På et par år er medlemstallet steget fra 120 til 200 virksomheder.
- Trenden går imod, at du skal automatisere i en grad, så du meget hurtigt kan stille om. Produktionslinjer var tidligere designet til at producere én type mælkekarton. Men lige pludselig skal der stå noget andet på kartonen, indholdet skal ændres på en ordre og så videre. Det kræver, at produktionslinjer kan omstille lynhurtigt. Grundlæggende er trenden, at man skal kunne ændre produktionen hurtigt, siger Michael Nielsen.
Den personlige shampoo
Ideen om et personligt produkt har været en succes for det internationale fødevarefirma Mondelēz, der står bag blandt andet Toblerone. De har haft succes med at sælge chokolade, hvor kunden selv bestemmer, hvilket navn der skal stå på den ikoniske trekant, fortæller direktøren.
- Vi arbejder selv med en kunde, der vil sælge shampoo, hvor vi skal levere udstyr. Her går kunden ind på nettet og bestiller sammensætningen af sin egen shampoo. Så kommer der en label på med et billede, du selv vælger. Det betyder, at maskinerne skal være så omstillingsparate, at de kan producere få styk. Det kræver en ny tankegang, siger Michael Nielsen.
Michael Nielsen, direktør i BeckhoffGrundlæggende er trenden, at man skal kunne ændre produktionen hurtigt.
Corona har betydet, at virksomheder øger opmærksomheden mod robotter og automation.
- Folk begynder at trække produktion hjem. Derfor er folk begyndt at kigge på, om de kunne sætte nogle nye linjer op med robotter, der flytter noget af blandt andet det tunge arbejde, så man kan producere til samme pris i Danmark, siger Michael Nielsen.
Falder tilbage i rillen
Den store interesse betyder også, at virksomheder, der beslutter sig for at automatisere flere processer, kan få svært ved at finde firmaer med ledig kapacitet. I Beckhoff Automation forventer de, at omsætningen i 2021 stiger med 60 procent sammenlignet med 2020.
- Virksomhedernes supply chain har fået et hak i tuden under corona. Derefter er man begyndt at kigge på, om man selv kunne lave de metaldele, man fik hjem fra Kina. Det er gået op for mange, at de kan flytte lavtlønsarbejde tilbage, hvis de automatiserer, siger Michael Nielsen, der dog fortsat forventer, at mange i nogen grad vil finde tilbage i samme rille som før corona.
- I nogle tilfælde vil man ret hurtigt vende tilbage til det velkendte. Man falder tilbage i vanerne, og man køber fortsat i Kina. Men mange vil have en plan B. Man vil ikke være afhængig af at få leveret alt. Dual sourcing, hvor du også selv producerer, bliver en stor ting, tror jeg, siger Michael Nielsen.
Deler gerne viden
En undersøgelse fra IDA fra oktober 2020, der skulle undersøge brugen af automation viste, at kun 15 procent af SMV’erne har en høj grad af automatisering. Det betyder, at de små virksomheder går glip af forretning, vurderer Michael Nielsen.
- Udfordringen er tit, at hvis du er en mindre virksomhed, så har du måske ikke alle kompetencer inde i huset til at skalere produktionen. Det handler også om at få viden og et overblik over, hvad tilbagebetalingstiden er på et projekt, og det er svært, når du ikke har erfaring med den slags.
- En anden barriere er at finde ressourcerne lige nu. Der er rift om ingeniørerne. Programmører og automationsfolk er flaskehalse i dag, siger Michael Nielsen.
På den lange bane handler det om at få folkeskoleelever til at gå i retning mod tekniske uddannelser, og på den korte bane deler DIRA og netværket omkring foreningen gerne ud af deres erfaringer.
- Tidligere har miljøet været lidt lukket. Man ville gerne holde på sin viden. Man var nervøs for at gå glip af forretninger. Men lige nu er det hele verden, der går i den her retning med automation, og derfor er vi nødt til at dele viden med hinanden i Danmark, siger Michael Nielsen.