Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Der er meget beslutningskraft ude i de enkelte teams. Det er vigtigt for den type medarbejdere, som vi har ansat. De vil have en høj grad af medbestemmelse, siger Esben Kolind Laustrup, der er administrerende direktør i Bankdata. Foto: Bankdata

Hold på it-specialisterne – giv dem frihed og mening

Digitalisering i stort og småt har fået ekstra medvind under pandemien. Det har ikke gjort det nemmere at få fat i de rigtige it-specialister, der skal være med til at drive forretningen frem. Man skal altså gøre sig til for at få fat i de rigtige - og det handler ikke kun om løn.

Det handler om, at de ansatte kan se meningen, og at de selv har indflydelse på, hvordan de løser opgaven. Det i hvert fald erfaringen fra en af Danmarks største it-virksomheder, Bankdata, der ligger i Fredericia.

Virksomheden, der er ejet af otte banker, kan og vil ikke være lønførende, men det betyder ikke, at de har problemer med at få besat stillingerne.

- Vi kan få i både den kvalitet og kvantitet, vi har brug for, og det interessante er at se på, hvorfor det kan lade sig gøre. Der er flere ting i spil, siger administrerende direktør Esben Kolind Laustrup.

Læs mere i artiklen, hvor topchefen giver fire bud på, hvad der er det vigtigste for, at virksomheden kan få de kandidater, som Bankdata har brug for.

Et af punkterne handler om at skabe en kultur, hvor de ansatte gerne vil hinanden. Derfor er det også vigtigt for direktøren, hvor mange der hvert år tilmelder sig julefrokosten.

- Det er faktisk en KPI for mig. Det viser, at du har lyst til at være sammen med dine kollegaer, at vi har en stærk fællesskabsfølelse og en stærk kultur. Det bliver vigtigere og vigtigere - også i forhold til den type medarbejdere vi skal tiltrække i fremtiden, at du værner om kulturen og står fast på dine værdier, siger administrerende direktør Esben Kolind Laustrup.

Du kan også læse om Shawn Sørensen, der er Senior Delivery Manager i Bankdata. Han sætter ord på, hvorfor han gerne bruger to timer hver dag på transport til og fra jobbet i it-virksomheden.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Ejerkredsen i Vejle Boldklub er udvidet med en investor, som ikke ønsker sit navn frem. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det skal du også vide fra virksomhederne i Trekanten

Ny investor køber sig ind i Vejle Boldklub. Den nye investor ønsker ikke sit navn frem - men vil gerne tættere på drift og udvikling af klubben.

Jubelår for jordsalg i Kolding Kommune. Kommunen har solgt jord for 104 millioner kroner og slår dermed rekorden fra 2020.

Nyt stort elfirma installerer sig igen i Fredericia. Ejer køber virksomhed med 23 ansatte tilbage.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervslivet i Trekantområdet.

TREKANTOMRÅDET: Ejerkredsen i Vejle Boldklub er udvidet med en investor, som ikke ønsker sit navn frem. Der er tale om en vesterlænding med en fodboldmæssig indsigt og samtidig en person, som ønsker et nærmere kendskab til klubfodbolden, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Investoren kom ind i forbindelse med en aktieemission, og dermed er det en investor, som begge aktionærer, Andrew Zolotko og Klaus Eskildsen, har nikket ja til, som nu er medejer.

- Jeg kan sige, at vedkommende ser vores klub som en spændende forretningsmulighed, og så ser han det som en mulighed for at komme tættere på driften og udviklingen i en fodboldklub, udtaler Henrik Tønder.

Der ligger hundredvis af nye arbejdspladser og nye borgere gemt i de mange handler med erhvervs- og boligjord, som Kolding Kommune har gennemført i 2021, skriver JydskeVestkysten. Nu gælder det om ikke at løbe tør for jord, lyder den sidste anbefaling fra Jørn Pedersen (V), der sagde farvel som borgmester ved  årsskiftet.

Det flotte salg fordeler sig med indtægter på cirka 34 millioner kroner fra 36 byggegrunde. Salget af cirka 883.000 kvadratmeter erhvervsjord har indbragt 54 millioner kroner fordelt på i alt 15 handler, og 16 millioner kroner er hentet hjem via eksempelvis jordhandlen med UC Syd, der er ved at bygge nyt universitetet i Kolding.

Det bliver installationsfirmet VH Electric A/S, der flytter ind i E. Rasmussens domicil, når bogtrykkeriet rykker ud, skriver Fredericia Dagblad.

I spidsen for VH Electric på Snaremosevej 194 står Lars Vittrup og hans kompagnon, Simon Hedegaard. De kommer fra entreprenør-, anlægs- og installationskoncernen Hoffmann, som opkøbte Lars Vittrups virksomhed, Techniq Installation på Adelvej i Taulov, for godt fem år siden. Han flyttede med over til Hoffmann.

Nu har Lars Vittrup under et nyt navn handlet sin gamle virksomhed tilbage per 1. januar 2022.


- Grundlæggende er der stor efterspørgsel på it-specialister. Men vi står i den heldige situation, at vi faktisk godt kan rekruttere den arbejdskraft, som vi har brug for, siger administrerende direktør i Bankdata Esben Kolind Laustrup. Foto: Bankdata

Mening og selvbestemmelse sikrer stor it-virksomhed de rigtige kandidater: Topchef fremhæver fire elementer

Virksomhederne er nødt til at være vakse ved havelågen, hvis de skal have fat i de rigtige it-folk. Og udfordringen bliver ikke mindre, når du skal trække folk væk fra storbyerne, hvor de har fået deres uddannelse.

Men hos Bankdata lykkes de med at få dem, de har brug for – uden de skal lokke med ekstra i lønposen. Det handler blandt andet om, at de ansatte tydeligt kan se meningen med det, de laver.

- Vi laver ikke apps til take away, vi laver samfundskritisk it-infrastruktur til Danmark, siger administrerende direktør Esben Kolind Laustrup.

Det er et vigtigt arbejde, der får samfundet til at fungere, og så er de ansatte selv med til at bestemme, hvordan opgaverne løses bedst. Det er to af de elementer, der betyder, at Bankdata kan skaffe de rigtige it-specialister, lyder det fra topchefen.

REKRUTTERING: Når du selv bestemmer, hvordan opgaven skal løses, så brænder du også mere for opgaven.

Det er den slags indsigter som Bankdata, der har hovedkvarter i Fredericia, har sat i system for at holde på de største talenter i en branche, hvor der er rift om medarbejderne.

Bankdata er med knap 800 ansatte en af Jyllands største it-virksomheder, og har kontorer i Fredericia, Silkeborg og Aarhus. Alene i år forventer topchef Esben Kolind Laustrup at skulle ansætte cirka 150 it-specialister til kontorerne.

Cirka 40 af de stillinger er opstået efter, at Bankdata i slutningen af 2021 besluttede at lukke det indiske kontor. Men den administrerende direktør er meget optimistisk, når det gælder om at rekruttere specialister.

- Grundlæggende er der stor efterspørgsel på it-specialister. Men vi står i den heldige situation, at vi faktisk godt kan rekruttere den arbejdskraft, som vi har brug for. Vi kan få både i den kvalitet og kvantitet, vi har brug for, og det interessante er at se på, hvorfor det kan lade sig gøre. Der er flere ting i spil, siger Esben Kolind Laustrup.

Bankdata

  • Bankdata blev stiftet i 1966 og er i dag en moderne it-virksomhed med cirka 800 ansatte.
  • Bankdata ejes af otte danske pengeinstitutter, som de leverer løsninger til.
  • Bankdata er en af de største finans-it virksomheder i Danmark.
  • Hovedkontoret ligger i Fredericia, men har udviklingscentre i både Fredericia, Silkeborg og Aarhus.

Herunder kan du i fire punkter læse, hvad den administrerende direktør selv fremhæver som afgørende, når virksomheden skal tiltrække arbejdskraft.

Er ikke lønførende

Men først skal vi lige vende corona, hjemmearbejde og løn i forhold til rekruttering inden for it-branchen.

Pandemien har nemlig skubbet yderligere til digitaliseringen af samfundet. Det har ikke gjort det nemmere at finde fremtidens it-medarbejder. Men det bliver ikke kun lønnen, der kun skal lokke folk til Bankdata.

- Løn betyder selvfølgelig meget. Det er klart. Men vi kan og vil ikke være lønførende, siger Esben Kolind Laustrup.

- Vi tror, at vi kan tilbyde noget andet. De fleste vil tjene mere, hvis de skulle arbejde 80 timer om ugen. Men det passer ikke til "det hele menneske". Vi skal være stedet, hvor du har lyst til at være i lang tid, og hvor du samtidig er super ambitiøs og arbejder med noget, der er vigtigt, siger Esben Kolind Laustrup, der naturligvis er stolt over, at Bankdata havde to medarbejdere på listen over de mest talentfulde it-specialister, da Version 2 kårede de bedste it-udviklere og it-projektledere i slutningen af 2021.

Det er heller ikke udsigten til at sidde derhjemme hver dag, der skal lokke kandidaterne ind hos Bankdata.

Jeg har også hørt folk sige, at med mere hjemmearbejde kan vi også have ansætte fra København. Men det bliver ikke vores vej. Vi har brug for folk på kontoret,

Esben Kolind Laustrup, administrerende direktør i Bankdata

- Som alle andre it-virksomheder er det vigtigt for os, at der er mulighed for hjemmearbejde. Det er noget, der er kommet for at blive. Men helt grundlæggende tror jeg, at vi får et fattigere arbejdsliv, hvis vi sidder derhjemme hele tiden. Som arbejdsgiver er jeg ikke bekymret for produktiviteten. Men jeg tror, at medarbejderne vil mangle noget, når de ikke får samspillet med kollegaerne og mødes fysisk. Jeg tror, vi lander i en kombination. Det vil finde et naturligt niveau, siger Esben Kolind Laustrup.

- Jeg har også hørt folk sige, at med mere hjemmearbejde kan vi også ansætte fra København. Men det bliver ikke vores vej. Vi har brug for folk på kontoret, siger Esben Kolind Laustrup.

1. Vigtigt at arbejdet giver mening

- Det, vi arbejder med, er vigtigt.

Vi laver ikke apps til take away, vi laver samfundskritisk it-infrastruktur til Danmark.

Hvis en app til take away er nede, så er det ikke sådan, at folk ikke får aftensmad. Så ringer de til restauranten i stedet.

Men hvis vores it-infrastruktur eller software er nede, så er der en stor del af dagligdagen for Danmarks befolkning, der bliver ramt. Det tror jeg, er afgørende for mange af vores ansatte.

Det giver mening for dem at arbejde i Bankdata.

2. Opgaven skal være interessant

- Du skal tilbyde de ansatte nogle spændende opgaver, og de skal løse dem i samarbejde med dygtige kollegaer.

Dygtige folk tiltrækker dygtige folk. Og omvendt i øvrigt.

Det er også derfor, at vi er stolte over at have blandt andet Shawn Sørensen med i kåringen fra Version 2 over de største it-talenter.

3. Stor selvbestemmelse er en gevinst

- Den måde, vi arbejder på, betyder ret meget for vores medarbejdere.

Vi siger selv, at vi er en agil software-organisation. Vi har 100 agile software-teams, og skal du arbejde agilt, så har du selv en høj grad af medbestemmelse over, hvordan du løser og tilrettelægger opgaven.

Der er meget beslutningskraft ude i de enkelte teams. Det er vigtigt for den type medarbejdere, som vi har ansat. De vil have en høj grad af medbestemmelse.

4. Der er brug for en stærk kultur

- Vi havde 600 tilmeldinger til julefrokosten. Det er ret godt. Det er faktisk en KPI for mig. Det viser, at du har lyst til at være sammen med dine kollegaer, at vi har en stærk fællesskabsfølelse og en stærk kultur.

Dette bliver vigtigere og vigtigere - også i forhold til den type medarbejdere vi skal tiltrække i fremtiden, at du værner om kulturen og står fast på dine værdier.

Vi vil se nogle nye generationer, der kommer ud på arbejdsmarkedet, hvor det hele menneske er vigtigt. Du vil gerne både være familiemenneske og ambitiøs. Der skal være en balance.

- Det er vigtigt for mig, at jeg kan gribe arbejdet an på den måde, der giver bedst mening, fortæller Shawn Sørensen, der er Senior Delivery Manager i Bankdata. Foto: Bankdata

It-talentet værdsætter høj frihedsgrad: Det betyder, at jeg investerer mig selv

Noget af det vigtigste for arbejdsglæden er, at der ikke er nogle snærende bånd. Sådan lyder det fra Shawn Sørensen, der er Senior Delivery Manager i Bankdata. Han strøg ind på listen over de største it-talenter, som Version 2 hvert år laver.

- Jeg er sikker på, at jeg investerer mere af mig selv, end hvis jeg fik dikteret, hvordan jeg skulle arbejde. Jeg har en time til og fra i bil. Hvorfor gider jeg bruge to timer på transport hver dag? Der er jo mange muligheder på mit felt, siger Shawn Sørensen.

Derudover tæller det på plussiden, at han arbejder med samfundskritisk infrastruktur.

- Det gør også, at vi tager tingene seriøst, at det er vigtige ting, og tingene skal fungere. Det skinner igennem hos alle. Jeg oplever, at jeg er omgivet af mennesker som også brænder for deres arbejde, siger Shawn Sørensen.

Han har evnen til at have mange bolde i luften, og det i en grad at Version 2 gav Shawn Sørensen en plads på en top 10-liste over talentfulde it-projektledere. Han lægger selv særligt vægt på frihedsgraderne, når han fortæller, hvorfor han trives hos Bankdata i Fredericia.

REKRUTTERING: Der er ingen snærende bånd, og en arbejdsdag med "sådan plejer vi at gøre". Det er noget af det bedste ved at arbejde i Bankdata i Fredericia.

Det fortæller Shawn Sørensen, der er Senior Delivery Manager i Bankdata og strøg ind på listen over de største it-talenter, som Version 2 hvert år laver.

Han er "koordinator" i Bankdata, hvor han sikrer, at alle arbejder sammen mod et fælles mål på tværs af de teams, der skal bidrage til løsningerne. Han har overblikket fra opstart til udrulning.

- Frihedsgraden betyder meget for mig. Det er vigtigt for mig, at jeg kan gribe arbejdet an på den måde, der giver bedst mening. Min oplevelse er, at vi har frihed til at løse opgaverne uden snærende rammer. Det gør, at jeg har stor indflydelse på min egen arbejdsdag, og hvordan jeg tilrettelægger de forskellige ting, siger Shawn Sørensen, der bruger en time i bilen hver dag til hovedkvarter i Fredericia, hvor han har arbejdet siden 2017.

- Jeg er sikker på, at jeg investerer mere af mig selv, end hvis jeg fik dikteret, hvordan jeg skulle arbejde. Jeg har en time til og fra i bil. Hvorfor gider jeg bruge to timer på transport hver dag? Der er jo mange muligheder på mit felt. Men jeg synes, at det er det hele værd, og det kommer til udtryk ved, at når klokken er 16.00, så kan jeg ikke lade være med at tænke på de interessante problemstillinger, som jeg arbejder med. Det er både godt og skidt. Men jeg trives med det, siger Shawn Sørensen.

Løn står ikke øverst på listen

Samtidig giver arbejdet god mening. Det er ikke bare en sjov app, som han er med til at udvikle. Bevidstheden om, at løsningerne til bankerne er vigtige for, at samfundet fungerer, giver lige det ekstra.

- Det gør også, at vi tager tingene seriøst, at det er vigtige ting, og tingene skal fungere. Det skinner igennem hos alle. Jeg oplever, at jeg er omgivet af mennesker, som også brænder for deres arbejde. De "roder" også med løsninger, når de har fri, siger Shawn Sørensen, der fremhæver, at der er et særligt fagligt fællesskab på alle niveauer.

- Vi taler meget om, at vi skal være agile. I starten kunne jeg godt være nervøs for, om det virkelig kunne lade sig gøre. Men det virker. Alle tager det meget seriøst. Uden at det bliver usundt. For der skal også være en balance i det, siger Shawn Sørensen, der oplever, at alle i organisationen træder til, når der skal rykkes. Men normen er ikke at arbejde 60 timer om ugen.

Og hvordan med lønnen. Hvad betyder lønnen i forhold til at arbejde et sted som Bankdata?

- Løn er et interessant punkt til ansættelsessamtalen. Men det driver mig ikke i hverdagen. Der er stor forskel på lønnen alt afhængigt af, hvor du arbejder i landet, men vi kan ikke alle bo i København og Aarhus. Lønspørgsmålet er ikke noget, der fylder i dagligdagen. Jeg gjorde det ikke gratis. Men hvis du laver en liste over, hvad der er vigtigt, så står det ikke øverst, siger Shawn Sørensen.

Det handler om prioritering

Han blev overrasket, da han i første omgang "bare" var på listen over de nominerede over de 10 mest talentfulde it-projektledere hos Version 2, hvor de i samarbejde med Ingeniøren og Jobfinder kårer de største talenter.

- Jeg blev overrasket over, at jeg blev nomineret. Det er ikke falsk beskedenhed. Men jeg synes ikke, at jeg gør noget andet end mange af mine kollegaer. Jeg har mange bolde i luften, og det bliver fremhævet, at det er jeg god til. Men det handler om at prioritere. Du kan ikke tænke på 100 ting samtidig. Noget kan tåle at vente. Andet skal håndteres med det samme. Men så handler det om at lave en god liste, så tingene ikke bliver glemt. Jeg er ikke "belastet" af dyb teknisk viden om det, som vores teams arbejder med. Det gør helt naturligt, at jeg er nødt til at blande mig uden om detaljer. Så bekymrer jeg mig om noget andet, siger Shawn Sørensen og fortsætter:

- Jeg vil egentlig gerne være mere struktureret. Nogle gange får jeg lavet for mange lister, og så skal jeg til at sortere i listerne.