Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Til december er der spadestik på næste etape af Taulov Dry Port, der vokser med 60.000 kvadratmeter. Samlet har tørhavnen mulighed for at bygge 260.000 kvadratmeter, fortæller administrerende direktør Jesper Gemmer. Foto: Henrik Kruse 

Fuld fart på klyngen i smørhullet - 345.000 flere kvadratmeter med erhverv på fem år

Det er kun to år siden, at der var første spadestik på en lager- og logistikejendom på 50.000 kvadratmeter. Nu skal de igen finde spaden frem hos Taulov Dry Port. Først i det nye år går virksomheden i gang med at bygge yderligere 60.000 kvadratmeter. Og det er inden, at de har en underskrift fra den første lejer.

Erfaringerne fra sidst er så gode, at de er sikre på, at de kan finde lejere, der kan se fidusen i at ligge i det, direktøren kalder Danmarks smørhul.

- Det har været en vild udvikling, når vi kigger lidt tilbage. Så er der dem, der vil sige, at vi er hjulpet af udviklingen inden for markedet, og ja, det går godt mange steder. Men det er altså os, der har påvirket markedet gennem udviklingen af Taulov Dry Port. Vi fangede tendensen. Vi har det rigtige produkt og ligger det rigtige sted, siger Jesper Gemmer i dagens nyhedsbrev.

Det er heller ikke kun Taulov Dry Port, der har fået øje på, at Fredericia ligger centralt. En dyb havn, jernbane og et motorvejskryds har helt tydeligt en tiltrækningskraft på transport- og logistikvirksomheder - og virksomheder i det hele taget.

I perioden fra 2016 og til i dag er der registreret 345.000 kvadratmeter erhvervsareal i Fredericia. Det er en vækst på 12,9 procent. Det er det højeste i Jylland i perioden, og det giver en tredjeplads på landsplan. Her spiller de store transport- og logistikvirksomheder en væsentlig rolle.

Næste satsning i Fredericia bliver også knyttet op på klyngen af transport- og logistikvirksomheder, fortæller direktøren ved Business Fredericia. Nu handler det om at skabe grønne drivmidler. Med så mange transportvirksomheder samlet et sted er der mulighed for at sætte sig i førersædet i forhold til den grønne dagsorden.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig på hjemmesiden.

Følg også gerne vores LinkedIn-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Sådan kunne der have set ud fra toppen af et højhus på hjørnegrunden af Vestre Ringvej og Strandvejen i Fredericia. Nu er lokalplanen aflyst. Foto: Mads Dalegaard

Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten

Mulighed for højhus på 95 meter i Fredericia er droppet. Den gamle lokalplan sløjfes, blandt andet af hensyn til havnens aktiviteter.

Boligtårn med 30 lejligheder ved havnen i Vejle er solgt. Køberen er en lokal investor, der indtil videre ikke vil stå frem, og man oplyser heller ikke købsprisen. 

Smykkedesigner vil omdanne Koldings ikoniske vandtårn til otte lejligheder. Der var ingen interesse for at flytte ind i de meget store luksuslejligheder i det første projekt.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervsugen i Trekantområdet.

TREKANTOMRÅDET: Siden 2002 har en lokalplan for hjørnet af Vestre Ringvej og Strandvejen tilladt byggeri af et højhus på 26 etager. Det er et byggeri med en højde på 95 meter. Men nu er lokalplanen skrottet. Politikerne i byrådets by- og planudvalg har besluttet at aflyse lokalplanen, skriver Fredericia Dagblad.

- Der har siden lokalplanens vedtagelse ikke været vist interesse fra udviklere for at opføre et højhus det pågældende sted, lyder det fra forvaltningen, og dertil kommer, at havnens ekspansion betyder, at støjkrav ikke mere kan overholdes i forhold til boliger så tæt på industri.

Konsortiet Havneøen E+G A/S, hvis ejerkreds består af Kirk Property A/S og NRE Real Estate Denmark A/S, har indgået aftale med en lokal investor om salg af et af boligtårnene på Havneøen. Det oplyser Havneøen E+G A/S i en pressemeddelelse, hvor der ikke sættes navn på køberen eller pris på handlen.

- Det er aftalt med den lokale investor, at han selv melder ud om købet, når han er klar. Han afgør også, om han har lyst til at oplyse prisen, fortæller Flemming Hoff, ejendomsdirektør i Kirk Property.

Det syv etager høje boligtårn, der nu skifter ejer, stod færdig i april 2020 og er på i alt 2800 kvadratmeter med 30 lejligheder, som varierer i størrelse fra 71 til 177 kvadratmeter. Alle lejligheder er i dag udlejet.

Gennem det meste af 2021 har der været stille omkring Christina Tower i Kolding, men det betyder ikke, at arbejdet ligger stille. Lige nu bliver der regnet på, om der kan klemmes hele otte boliger i tårnet frem for de to, som projektet lagde ud med.

- Oprindelig var der gjort plads til to boliger i tårnet, så blev det fire. Men det ender med seks-otte boliger. Vi sidder lige nu og regner på de sidste to, siger Claus Hembo til  JydskeVestkysten. 

Han fortæller, at der har været stor interesse for at skifte adresse til Christina Tower, hvis indretningen fordeler sig anderledes end i de oprindelige planer.

- Der er en del, der har ringet og sagt, at her vil de gerne bo. Men ikke på 300 kvadratmeter, som vi først havde tænkt os. Efterspørgslen har været stor på omkring 100 kvadratmeter boliger, mens den var ikke eksisterende i forhold til den oprindelige plan, siger han.

- Lige nu kan vi ikke imødekomme den store efterspørgsel, da vi ikke kan tilbyde ledige lejemål. Men om halvandet år har vi yderligere 60.000 kvadratmeter, siger direktør i Taulov Dry Port Jesper Gemmer. Foto: Søren Gylling

Klar til endnu et spadestik og 60.000 nye kvadratmeter: Vi fangede tendensen

Det kræver is i maven at bygge udlejningsejendomme uden én eneste lejekontrakt. Taulov Dry Port var da også lidt nervøse for, hvordan det skulle gå, da der stod 50.000 kvadratmeter lager- og logistikejendom færdig for knap et år siden. Snart bliver der taget første spadestik til en ny ejendom på 60.000 kvadratmeter.

- Da vi for to år siden tog spadestikket til de nye 50.000 kvadratmeter, der gjorde vi det spekulativt, og det kunne vi kun gøre, fordi vi havde analyseret logistikmarkedet. Og vores analyser viste sig at være rigtige, da vi i dag har alt udlejet, siger Jesper Gemmer, der er direktør og fortsætter:

- Vores kommende projekt er også en sikker beslutning, fordi vi ved, at markedet efterspørger vores løsning, siger Jesper Gemmer, der i dagens nyhedsbrev fortæller om, hvad der får store virksomheder til at søge mod smørhullet i Taulov.

Med en beliggenhed i "smørhullet" gør Taulov Dry Port klar til at udvide med en lager- og logistikejendom på 60.000 kvadratmeter. - Der er virkelig sket noget i Fredericia. Tidligere var Fredericia lidt lillebror til Vejle og Kolding. Men vi har fået en anden stolthed og selvtillid, siger direktøren.

TRANSPORTCENTER: Det er kun to år siden, at der blev taget første spadestik til en lager- og logstikejendom på 50.000 kvadratmeter. Snart bliver byggeriet af yderligere 60.000 kvadratmeter sat i gang, og der er fortsat mange muligheder, lyder det fra Jesper Gemmer, der er administrerende direktør i Taulov Dry Port.

I begyndelsen af 2021 stod 50.000 kvadratmeter klar i Prinsessens Kvarter, og der har været rift om kvadratmeterne, der er udlejet til store danske virksomheder.

- De virksomheder, vi har inde, viser, at vi har ramt et eller andet rigtigt, siger Jesper Gemmer.

I løbet af december er der første spadestik på næste etape. Det er en investering på cirka 420 millioner kroner, og byggeriet skal stå færdig i starten af 2023.

- Det har været en vild udvikling, når vi kigger lidt tilbage. Så er der dem, der vil sige, at vi er hjulpet af udviklingen inden for markedet, og ja, det går godt mange steder. Men det er altså os, der har påvirket markedet gennem udviklingen af Taulov Dry Port. Vi fangede tendensen. Vi har det rigtige produkt og ligger det rigtige sted, siger Jesper Gemmer.

Oprindelig gik man efter flere mindre lejere. Det kunne for eksempel være til webshops. Men det er de store spillere, der er rykket ind, og i dag er alt udlejet.

Vi har knap 900.000 kvadratmeter jord, og der er en bebyggelsesprocent på lidt over 30. Det giver mulighed for at bygge omkring 260.000 kvadratmeter,

Jesper Gemmer, direktør i Taulov Dry Port

- Vi havde regnet med, at vi ville få lidt tomgang. Det tager du højde for i business-casen, når du bygger spekulativt, som vi gjorde. Men vi har ramt markedet på det rigtige tidspunkt, og det var vigtigt, at vi fik én af Danmarks største detailvirksomheder med. Det viser, at vi har et godt produkt med den rigtige beliggenhed, siger Jesper Gemmer.

Fleksibilitet er kodeordet

Det er en måned siden, at selskabet annoncerede, at man vil bygge yderligere 60.000 kvadratmeter. Man bygger spekulativt, og der er endnu ingen lejere, men man forventer stor interesse.

Igen bygger man, så de mange kvadratmeter kan deles op i mindre enheder, og igen er det Taulovs centrale beliggenhed og fleksibilitet, der skal trække kunder ind.

- Taulov ligger i et smørhul. Det er det vigtigste for kunderne, og så er det vigtigt, at vi er multimodale. Vi har motorvej i alle retninger. Vi har jernbane, en dyb havn og lufthavn tæt på. Og så har vi lavet en løsning, der er let at flytte ind i. Fleksibilitet er kodeordet, når vi taler med kunderne. Endelig skal vi huske, at markedet inden for lager og logistik har udviklet sig eksplosivt de seneste to-tre år, siger Jesper Gemmer.

Tørhavnen

  • Taulov Dry Port er et joint venture selskab etableret af havneselskabet ADP, der ejer 51 procent, og PFA, der ejer 49 procent.
  • Selskabet er sat i verden for at opføre og drive lager- og logistikejendomme.
  • Selskabet har allerede opført knap 100.00 kvadratmeter lager- og logistikejendomme i Taulov, der er udlejet til nogle af Danmarks største retail- og logistikvirksomheder.

For Taulov Dry Port tog udviklingen med tørhavnen for alvor fart i 2017, hvor havneselskabet ADP, der sammen med PFA står bag Taulov Dry Port, købte jord tættere ved motorvejen i erkendelse af, at der manglede plads på havnen i Fredericia.

I dag råder Taulov Dry Port over knap 900.000 kvadratmeter jord og har byggeret på en tredjedel. Foruden de 50.000 kvadratmeter i Prinsessens Kvarter står selskabet også for store domicil-byggerier til virksomheder. Samlet har Taulov Dry Port opført 100.000 kvadratmeter.

- Der er virkelig sket noget i Fredericia. Tidligere var Fredericia lidt lillebror til Vejle og Kolding. Men vi har fået en stolthed og selvtillid, siger Jesper Gemmer.

Flere arbejdspladser

Næste etape er også spekulativ. Der er altså ingen endelig underskrift, men der er en god interesse for at leje sig ind det nye sted.

- Lige nu kan vi ikke imødekomme den store efterspørgsel, da vi ikke kan tilbyde ledige lejemål. Men om halvandet år har vi yderligere 60.000 kvadratmeter. Det er altid svært at se ind i fremtiden. Da vi for to år siden tog spadestikket til de nye 50.000 kvadratmeter, der gjorde vi det spekulativt, og det kunne vi kun gøre, fordi vi havde analyseret logistikmarkedet. Og vores analyser viste sig at være rigtige, da vi i dag har alt udlejet.

- Vores kommende projekt er også en sikker beslutning, fordi vi ved, at markedet efterspørger vores løsning, siger Jesper Gemmer.

Når næste etape står færdig, har man samlet 160.000 kvadratmeter under tag.

- Så vil vi være et af de største transport- og logistikcentre i Danmark. Samtidig er der muligheder for at vokse yderligere, og vi kan blive det største logistikcenter. Vi har knap 900.000 kvadratmeter jord, og der er en bebyggelsesprocent på lidt over 30. Det giver mulighed for at bygge omkring 260.000 kvadratmeter, siger Jesper Gemmer, der samtidig glæder sig over, at udvidelserne allerede har skabt mange arbejdspladser - og at flere kommer til.

- Vi har i hvert fald gjort klar til personparkering for 250 ansatte i det nye lager- og logistikcenter, siger Jesper Gemmer.

- Det, vi ser ind i, er, at vi kommer til at arbejde meget med bæredygtig transport og logistik. De grønne drivmidler vil fylde meget de kommende år, siger Kristian Bendix Drejer, der er direktør i Business Fredericia. Foto: Ludvig Dittmann

Kæmpe boom i transport-sektor baner vejen for grøn satsning

Virksomhederne er glade for at bygge i Fredericia. Siden 2016 er Fredericia det sted i Jylland, hvor der er registreret den største vækst i kvadratmeter af erhvervsareal.

Her spiller de mange transport- og logistikvirksomheder en stor rolle, og de får også en centrale rolle i den næste satsning, der bliver grøn. Nu skal fremtidens grønne drivmidler testes af i Fredericia.

- Området har muligheder for at være med i den proces, hvor vi skal finde de grønne drivmidler. Den mulighed har vi i Fredericia, fordi der er så mange spillere samlet på et sted, siger direktøren i Business Fredericia, Kristian Bendix Drejer, der giver sit bud på, hvad det kræver for, at det lykkes.

Den store koncentration af transport- og logistikvirksomheder i Fredericia skaber et grundlag for, at Fredericia kan spille en central rolle i den grønne omstilling af sektoren.

TRANSPORTCENTER: Virksomhederne har haft et godt øje til Fredericia de seneste år, og særligt transport- og logistikvirksomheder har et godt øje til området.

Det baner vejen for næste satsning. Nu skal de mange transportvirksomheder køre grønt.

- Det, vi ser ind i, er, at vi kommer til at arbejde meget med bæredygtig transport og logistik. De grønne drivmidler vil fylde meget de kommende år. Vi har jo en god transportklynge, der vil vokse, og det giver en god grobund for at lave en masse test på området, der spiller op mod vores indsats på klima og det grønne. De to ben vil gå hånd i hånd, Kristian Bendix Drejer, der er direktør i Business Fredericia.

Når det er lykkedes at tiltrække stort set alle inden for transportsektoren, så hænger det ifølge direktøren sammen med, at havnen, kommunen og virksomhederne har spillet sammen. Og det er nogle af de samme dyder, der skal i spil, når der skal fokus på grønne drivmidler.

Vi har hele tiden vidst, at der var et kæmpe potentiale, som var uforløst. Men at vi så hurtigt har udløst så meget af det, det er vi positivt overrasket over.

Kristan Bendix Drejer, direktør i Business Fredericia

- Området har muligheder for at være med i den proces, hvor vi skal finde de grønne drivmidler. Den mulighed har vi i Fredericia, fordi der er så mange spillere samlet på et sted. Vi har en brintfabrik, der er på vej. Vi kan sætte energivirksomheder sammen med transport og logistikvirksomhederne. Det er interessant for hele Trekantområdet.

- Vi skal udnytte, at vi er centrum for transport og logistik, så vi få den viden i spil. Lige nu er vi ved at etablere de netværk, der skal til for at lykkes, siger Kristian Bendix Drejer.

Guldægget i Fredericia

Arbejdet med at skabe et transportcenter i Fredericia løber 20 år tilbage, hvor man gjorde sig de første tanker i projekt DanmarkC, og inden for de seneste år har udviklingen taget fart.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at i perioden fra 2016 til 2021 er der registret 345.000 nye kvadratmeter erhvervsareal i Fredericia. Det er en vækst på 12,9 procent. Det er den tredje højeste vækst i hele landet og topscoren i Jylland i den periode.

- Tilbage i 2015 formulerede vi en strategi for logistik- og transportområdet, og det er ved at udvikle sig til en moden klynge. Det er det, vi ser nu. De næste tre-fire år vil vi se klyngen udfolde sig endnu mere. Det gælder i hele området, og det skal vi nu have til at spille sammen med den grønne dagsorden, siger Kristian Bendix Drejer.

Det er den helt centrale placering i kongeriget, der er "guldægget". Man har en dyb havn, jernbane, motorveje og lufthavnen i Billund, og at man kan nå hele Danmark på cirka to timer.

- Vi har hele tiden vidst, at der var et kæmpe potentiale, som var uforløst. Men at vi så hurtigt har udløst så meget af det, det er vi positivt overrasket over. Vi har samtidig ramt en god tid. Det har været opgangstider i perioden, siger Kristan Bendix Drejer.