Shipping-firma forventer mere gods på jernbanen: Kunderne presser på for grønne løsninger
Det bliver ofte dyrere. Der bliver færre leveringer, og det vil gå langsommere.
Det lyder ikke ligefrem som en cocktail, der peger fremad. Men når det gælder transport, så kan det godt være løsningen for flere virksomheder.
Direktør i Fredericia Shipping, Klaus G. Andersen, er overbevist om, at mange i fremtiden vil vælge at få godset transporteret på jernbanen i stedet for på landevejene med fossile brændstoffer.
- Jeg er ret sikker på, at kunderne godt kan nøjes med levering to-tre dage om ugen i stedet for levering hver dag. Men i sidste ende er det forbrugerne, der bestemmer, siger Klaus G. Andersen, der er direktør i det familieejede selskab, der beskæftiger over 100 ansatte.
Virksomheden har allerede investeret cirka 200 millioner kroner i Taulov Container og Bane Terminal, og allerede nu overvejer de at udvide terminalen med et nyt banespor på 600 meter.
Transport: I sidste ende er det forbrugerne, der bestemmer. Skal transporten være sort og med fossile brændstoffer på landevejen? Lige som det plejer. Eller skal godset op på banen eller skib i kombination med lastbiler?
Spørger man direktør i Fredericia Shipping, Klaus G. Andersen, så giver svaret sig selv, hvis du kigger lidt ud i fremtiden. Det grønne valg vil vinde.
- Vi vil stå i en situation, hvor virksomhederne vil få valget mellem, at deres varer leveres tre gange om ugen, og det er grønt. Eller de kan få leveret seks gange om ugen med fossilt brændstof med en lastbil.
- Hvad tror du butikken, der skal sælge produktet, vil vælge? Jeg er ret sikker på, at kunderne godt kan nøjes med levering to-tre dage om ugen i stedet for levering hver dag. Men i sidste ende er det forbrugerne, der bestemmer, siger Klaus G. Andersen, der er direktør i det familieejede selskab, der beskæftiger over 100 ansatte.
Både skib, bane og lastbil
Det er fem år siden, at virksomheden investerede cirka 200 millioner kroner i Taulov Container og Bane Terminal, hvor der dagligt ruller togsæt ind fra hele Europa med blandt andet containere og trailere. Derudover er virksomheden operatør af containerterminalen på Fredericia Havn, der skal udvides til det dobbelte i 2024.
Virksomheden er overbevist om, at kombi-transport, hvor både skib, bane og lastbiler indgår, vil vokse betydeligt.
Klaus G. Andersen, administrerende direktør, Fredericia ShippingNu kan vi mærke, at nogle af de helt store speditører er ved at tage den grønne dagsorden til sig. Tidligere har det været lidt på skrømt.
- Det vil betyde, at leveringstiderne bliver langsommere. Der er færre frekvenser, og det bliver dyrere. Skibs- og banetrafik tager længere tid. Godstoget kører ikke hver dag, og skibet sejler heller ikke hver dag.
- Det bliver også dyrere. Vi har været tilgodeset af afsindig lave transportomkostninger. Det hænger blandt andet sammen med, at man har brugt lavtlønnet arbejdskraft i lastbiler, og der har været adgang til billigt fossilt brændstof, siger Klaus G. Andersen og fortsætter:
- Det kommer til at koste noget at stille om til grøn transport. For nogle ting vil det kunne mærkes. Det er særligt, hvis varen fylder meget. For andre vil det næsten ikke betyde noget, siger Klaus G. Andersen.
De lavthængende frugter
Virksomhedens terminal i Taulov, der blev indviet i 2015, er netop udvidet med 20.000 kvadratmeter og dækker nu 150.000 kvadratmeter, og virksomheden har mulighed for at udvide til det dobbelte. I dag er der to gange 600 meter banespor, og allerede nu overvejer man at anlægge et nyt banespor på 600 meter på terminalen.
- Jernbanen er elektrificeret, og du kan proppe strøm fra vindmøller direkte ned i banenettet. Det kan du ikke med lastbilerne lige nu. Derfor er vi sikre på, at trafikken på banen vil stige. Det er en lavthængende frugt.
- Vi bruger jo også selv fossile brændstoffer i lastbiler og det udstyr, vi bruger på terminalerne. Men vi skal starte med de lavthængende frugter. Den højthængende frugt handler om at bruge andre brændstoffer i blandt andet skibe og lastbiler, men de løsninger er der ikke lige nu, siger Klaus G. Andersen.
Svære at hyre til lav løn
Helt aktuelt er der et stort pres på hele transportsektoren, hvor alt kapacitet bliver udnyttet, og der rift om chaufførerne. Det er daglig kamp at få leveret varer.
Den situation bliver kun forstærket i det nye år, hvor der kommer nye EU-regler, der betyder, at det bliver sværere at hyre chauffører fra lavtlønslande til at køre i Europa.
Fredericia Shipping
- Familievirksomheden Fredericia Shipping beskæftiger cirka ansatte 100 ansatte og havde sidste år et overskud på 18 millioner kroner før skat.
- Virksomheden har aktiviteter inden for fire forretningsområder: Stål, bulk, containere og logistik med egne lastbiler.
- Virksomheden råder om cirka 200.000 kvadratmeter på havnen i Fredericia.
- Helt generelt er jeg sikker på, at kombi-trafikken, hvor der er både skib, tog og lastbil involveret, vil vokse, og tog vil fylde meget for os. På den korte bane vil væksten være drevet af, at der vil mangle kapacitet på landevejene. Det er blandt andet nye regler for chauffører, der heldigvis betyder, at du i mindre grad vil se filippinere, der kører gods i Europa.
- På den længere bane kommer der er stort pres fra dem, der køber transport for, at de tænker på CO2. Det skal ikke være 100 procent neutralt lige nu. Det kan man ikke. Men kunderne vil have noget, der er mere CO2-venligt, siger Klaus G. Andersen, som fortæller, at man i del år har ventet på, at der kom et pres for mere grøn transport.
- Nu kan vi mærke, at nogle af de helt store speditører er ved at tage den grønne dagsorden til sig. Tidligere har det været lidt på skrømt. Men når der sker noget nu, så hænger det sammen med, at deres kunder presser dem, slutter Klaus G. Andersen.