Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det havde været en fordel at få en professionel bestyrelse bare lidt før, lyder det fra stifter og ejer af bryggeriet Åben. -  Der er givetvis nogle ting, som vi kunne have gjort anderledes og smartere, hvis jeg har haft erfaringen med, siger Philip Hulgaard. Foto: Søren Gylling

Stifteren har fået en gave – men i starten gav det ondt i maven

Når man er vant til at bestemme det meste, og selv har bygget virksomheden op fra bunden, så er det ikke drømmen, at der pludselig kommer en bestyrelsesformand ind ad døren.

Det var i store træk sådan, stifteren af bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, havde det sidste år, hvor der blev koblet en bestyrelsesformand på virksomheden.

Efter Kolding-virksomheden var gået i gang med et nyt bryggeri i København, ville investorerne, der tæller banken og Vækstfonden, have, at man gik mod en professionel bestyrelse. I første omgang med en formand og nu bliver bestyrelsen udvidet.

- Når du har selv skabt det her, så man bliver lidt i tvivl, om der er en, som skal til at bestemme sammen med dig. Det kan jeg huske, at jeg havde lidt ondt i maven over. På en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde. Men faktum er, at sådan er det ikke i praksis, siger Philip Hulgaard.

I nyhedsbrevet kan du også læse seks indspark fra erhvervskvinden Jette Ditlev til, hvordan du skruer en værdifuld bestyrelse sammen.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet på erhvervslivtrekanten.dk

God fornøjelse - og tak fordi du deler.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Stifter og ejer af bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, har fået en professionel bestyrelse, og det har vist sig at være en gave, selv om stifteren var nervøs i starten. - På en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde, siger han. Foto: Søren Gylling

Philip har fået en bestyrelse til sit fremadstormende bryggeri: Jeg var skeptisk i starten

Bryggeriet Åben har store ambitioner, der rækker langt ud over landets grænser.

Set i det lys giver det god mening, at stifter og ejer af bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, samler en professionel bestyrelse, og efter et år med en bestyrelsesformand er han ikke i tvivl om, at det er en styrke, at han kan trække på andre kompetencer og netværk. Og så er der også brug for, at nogle ting bliver nedskrevet.

- Jeg synes jo, at der er en mening med alt, hvad vi laver. Men der har ikke været en nedskrevet strategi, og det er noget, vi arbejder med nu. Vi er nu så mange mennesker, at vi skal være enige om, hvor vi løber hen. Det kan jo godt være, at jeg ved, hvor vi skal hen. Men hvis der ikke er andre, der gør det, så er det ikke så godt, siger Philip Hulgaard.

Stifter og ejer af bryggeriet Åben fik lidt ondt i maven med udsigt til en bestyrelsesformand, der nu skulle blande sig. Men uroen var ubegrundet, forklarer Philip Hulgaard. - Jeg var nervøs for, at jeg skulle til at forklare mig i forhold til alle mine beslutninger.

BESTYRELSE: Ambitionerne for bryggeriet Åben rækker fortsat ud over grænserne, når corona letter. Virksomheden er i gang med at etablere et bryggeri midt i København og vil også gerne etablere flere barer i udlandet.

På længere sigt overvejer Åben også at sælge humlede IPA’er i Asien. Den slags "rejser" kræver lidt mere end en sikker mavefornemmelse.

- Det har været en gave, at jeg kunne sætte mig ned og tale tingene igennem med bestyrelsesformanden. I starten troede jeg, at det ville pålægge mig endnu mere arbejde, at jeg fik en bestyrelse. Men det har været omvendt. Formanden løber med nogle opgaver, som jeg selv skulle have taget, siger Philip Hulgaard, der er stifter og ejer af bryggeriet Åben, der blev grundlagt i Kolding i 2017 og sidenhen har åbnet barer i Aarhus, Roskilde og København.

Lige nu er Philip Hulgaard & Co. i gang med at bygge et nyt bryggeri i Kødbyen i København, og der er fortsat store planer i bryggeriet. På den korte bane er der derfor nok at tage fat i. Men nu skal der også lægges en plan for, hvad der skal ske om tre-fem år.

På en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde. Men faktum er, at sådan er det ikke i praksis

Philip Hulgaaard, stifter og ejer af bryggeriet Åben

- Jeg synes jo, at der er en mening med alt, hvad vi laver. Men der har ikke været en nedskrevet strategi, og det er noget, vi arbejder med nu. Vi er nu så mange mennesker, at vi skal være enige om, hvor vi løber hen. Det kan jo godt være, at jeg ved, hvor vi skal hen. Men hvis der ikke er andre, der gør det, så er det ikke så godt. Vi skal have noget af det ned på papir, så det er tydeligt, hvad Åben skal. Vi er langt. Men vi skal videre, siger Philip Hulgaard.

Havde ondt i maven

Den professionelle bestyrelse tog form, efter virksomheden begyndte udbygningen med et større bryggeri i Kødbyen i København, hvor der også etableres en restaurant og en såkaldt tankbar.

Her har bank og Vækstfonden krævet, at ejeren etablerede en professionel bestyrelse. I første omgang med en bestyrelsesformand.

- Når du har selv skabt det her, så man bliver lidt i tvivl, om der er en, som skal til at bestemme sammen med dig. Det kan jeg huske, at jeg havde lidt ondt i maven over. På en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde. Men faktum er, at sådan er det ikke i praksis, siger Philip Hulgaard.

Åben

  • Bryggeriet Åben blev grundlagt i Kolding i 2017 og har sidenhen åbnet barer i Aarhus, Roskilde og København. I 2019 blev Åben udnævnt som Årets Danske Bryggeri.
  • I midten af 2022 åbner virksomheden et bryggeri i Kødbyen i København, hvor der også kommer restaurant og tankbar, hvor gæsterne sidder mellem de store ståltanke og kan nyde øl, tappet direkte fra tankene.
  • Åben brygger primært humlede IPA’er, frugtige sours og mørke stouts og har en ambition om konstant at udforske og udvide grænserne for, hvad øl kan. Virksomheden hylder åbenhed derfor navnet Åben.
  • Åben blev grundlagt af de to venner Philip Hulgaard og Johannes Karstoft på Philips fødegård i udkanten af Kolding, men i dag er det Philip, der ejer bryggeriet. Malten, der bruges i øllen, dyrkes på markerne rundt om bryggeriet i Kolding. Philip Hulgaard er uddannet cand.merc.jur og har tidligere arbejdet med skatteret.

For et år siden kom Jens Christian Andersen med i bestyrelsen som formand. Han er tidligere direktør for blandt andet Meyers Kantiner, og nu skal bestyrelsen udvides med endnu et medlem.

- Det har vist sig, at det er meget stærkt redskab, at du få nogle andre kompetencer ind i virksomheden, siger Philip Hulgaard og fortsætter:

- Du får forhåbentlig nogle personer med, der er dygtige, og som har nogle kompetencer og et stort netværk, du kan trække på. I mit tilfælde har jeg fået en med, der er meget stærk på mad og restaurantdelen. Det ved jeg jo ikke noget om. Derfor er det nemt for mig at spørge Jens, siger Philip Hulgaard.

Ville det ødelægge passionen?

Det var som sagt bankforbindelse og Vækstfonden, der mente, at det var en god idé, at stifteren ikke sad alene med alle beslutninger, omvendt var stifteren nervøs for, at han skulle stå skoleret for formanden.

- Det lyder måske lidt forkert. Men Jens er blevet en god ven af virksomheden. Så hvor jeg før var meget skeptisk, så glæder jeg mig til at se, hvem vi nu får ind i bestyrelsen denne gang, siger Philip Hulgaard, der i dag må konstatere, at forestillingen om, hvad det ville sige at have en bestyrelsesformand ikke var helt, som han havde frygtet.

- Jeg var nervøs for, at jeg skulle til at forklare mig i forhold til alle mine beslutninger. Vores virksomhed er drevet meget af passion, og at vi har et hjerte for det, vi laver. Og det er måske ikke alt, der er helt velovervejet. Men vi gør noget. Hvad så hvis vi fik en person med, der konstant sagde, at det var en dårlig idé? Så kan man godt ødelægge noget af sjælen i det, vi har skabt. Men det har vi ikke oplevet. Formanden har forstået kulturen og kan se, hvorfor folk gerne går på arbejde, siger Philip Hulgaard.

Stifteren ser nu frem til at få en ekstra mand med i bestyrelsen. Virksomheden har slået bestyrelsesposten op på nBoard, der forbinder virksomheder og bestyrelsesmedlemmer, og der er allerede kommet flere gode profiler på banen, lyder det fra stifteren, og han vil ikke afvise, at det kan være idé på et tidspunkt at udvide bestyrelsen til fire mand.

- Det kommer også an på, hvem vi får ind i bestyrelsen næste gang. Står den nye stærkt på finans og strategi, så skal vi måske have en, der ved mere om produktet, hvis vi skal mere ind i supermarkeder. Det er i sig selv et kæmpe arbejde, siger Philip Hulgaard.

Bryggeriet Åben blev stiftet i 2017, og året efter (billedet) besluttede Philip Hulgaard at satse 100 procent på bryggeriet i Kolding. I 2019 blev Åben udnævnt som Årets Danske Bryggeri. Privatfoto

Iværksætter udvider bestyrelsen: 3 hurtige til stifteren af bryggeriet Åben

- Der er givetvis nogle ting, som vi kunne have gjort anderledes og smartere, hvis jeg har haft erfaringen med. Men du kan også få fat i en bestyrelse for tidligt, lyder fra stifter og ejer bryggeriet Åben, Philip Hulgaard.

Han svarer her på "3 hurtige", blandt andet om det er pengene værd med en professionel bestyrelse.

Stifteren af bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, var ikke vild med idéen om at få en bestyrelsesformand for et år siden. Men nu ser han frem til at udvide bestyrelsen med kompetencer, der kan hjælpe med at realisere planerne om at vokse uden for Danmark.

Skulle du have haft en bestyrelse tidligere?

- Ja, det tror jeg. Jeg har stået meget alene med tingene.

Nu er vi jo ikke på plads med den nye bestyrelse, hvor vi er tre medlemmer, så det er svært at sige, hvor fejlene ligger.

Der er givetvis nogle ting, som vi kunne have gjort anderledes og smartere, hvis jeg har haft erfaringen med.

Men du kan også få fat i en bestyrelse for tidligt. Så vi er ikke meget for sent ude. Men det kunne nok have været godt med et par ekstra øjne på i forbindelse med, at vi gik i gang med at etablere bryggeriet i København i forhold til alle de ting, der skal tages stilling til. Det er et meget stort projekt.

Er det pengene værd at få en professionel bestyrelse?

- Det mener jeg, at det er.

Det er jo en udgift. Men den merværdi du får ind - blandt andet gennem netværket - gør det til et fint regnestykke.

Vores bestyrelsesformand er god på maddelen. Den person vi skal have med nu, skal kunne noget med strategi og økonomi og skal have erfaring med at vækste en virksomhed som vores. Vi skal også have noget kapital med, når vi skal vokse endnu mere.

Skal bestyrelsen med dig og to medlemmer være endnu større?

- Lige nu er det den rigtige størrelse.

Det handler meget om, hvilke kompetencer vi har brug for, når vi skal videre.

Det kan være, at vi skal have en med, der ved mere om international vækst, hvis vi skal kigge mod Asien.

Det bliver et spørgsmål om, hvor det er, vi skal hen. Men på sigt kunne det godt være, at vi skulle have en med, der har mere erfaring med FMCG-markedet (Fast-moving consumer goods)

Der er fortsat mange ejere, der sammensætter en bestyrelse, hvor medlemmerne ligner hinanden for meget.  - Det betyder, at det ofte er Rip, Rap og Rup, der sidder i bestyrelsen, siger Jette Ditlev. Foto: Anne Kring

Tanterne skal ud af bestyrelsen: 6 gode råd til at stå skarpere

Du skal vælge den rigtige formand. Du skal bruge mere tid på forruden end bakspejlet, og så skal du finde dem, der stiller de rigtige spørgsmål i bestyrelsen.

Her får du seks ”fif” af erhvervskvinden Jette Ditlev til, hvordan du skaber en bestyrelsen, hvor det ikke er "tanterne", der sætter dagsordenen.

Du skal finde dem, der kan stille de rigtige spørgsmål, og så er det vigtigt at finde den rigtige formand. Sådan lyder et par af de gode råd fra professionel bestyrelsesmedlem, selvstændig konsulent og foredragsholder Jette Ditlev, der her giver seks fif til, hvordan man skaber en bestyrelse, der giver værdi.

BESTYRELSE: Det vrimler med dårlige undskyldninger for ikke at etablere en professionel bestyrelse. Men al forskning viser, at det skaber mere værdi, hvis du har en professionel – og kompetent – bestyrelse, lyder det fra Jette Ditlev, der i over 30 år har deltaget i bestyrelsesarbejde på mange niveauer.

- Alle undersøgelser viser, at du ikke får værdi af tantebestyrelsen. Det er de professionelle, der skaber værdi, og efter min vurdering så begynder det for alvor at rykke, når du har to-tre eksterne bestyrelsesmedlemmer, siger Jette Ditlev.

I 16 år har hun været selvstændig med sin egen konsulentvirksomhed, Ditlev Consulting, hvor hun arbejder med forandringer, strategisk udvikling, ledelse, salg, internationalisering og innovation.

Hun har oplevet, at der over de seneste fem-ti år er kommet større fokus på betydningen af en god bestyrelse. Men der er fortsat mange, der rekrutterer fra de sædvanlige kanaler og inden for deres egen branche, så de mister nye perspektiver og input.

- Det er gået op for mange, at bestyrelsesarbejde er vigtigt, og at det også gælder for små- og mellemstore virksomheder og ikke kun de store børsnoterede selskaber. Helt generelt så viser al forskning, at de virksomheder, der professionaliserer bestyrelsesarbejdet, at de klarer sig bedre end dem uden. Det er dumt at ignorere, siger Jette Ditlev

Her giver Jette Ditlev seks gode råd til at etablere en værdiskabende bestyrelse:

1. Fra bakspejl til forrude

- Det sker ofte, at bestyrelsen kommer til at bruge for meget tid på bakspejlet og for lidt tid på forruden. Man skal egentlig bruge 80 procent af tiden på at kigge i forruden. Men mange steder bruger man 80 procent af tiden på bestyrelsesmøderne på at kigge bagud. 

Det kan være i form af regnskabsdata og rapporter. Det er vigtigt. Kontrolopgaven er vigtig, og der skal være styr på tingene. Men det er måske også det lette. Værdien bliver skabt ved at kigge ud af forruden – mulighederne ligger i fremtiden, ikke i fortiden.

2. Find dem med de gode spørgsmål

- Du skal finde dem, der kan udfordre dig. Nogle gange handler godt bestyrelsesarbejde om, at du ikke kender svaret, men at du tør stille de gode spørgsmål. Målet er at finde den gode løsning. 

Det er ikke altid, at du skal have svaret, når du kommer til et bestyrelsesmøde. Det kan være, at drøftelsen er det vigtigste, og forskellige perspektiver giver en bedre løsning.

3. Du sidder ikke i en bestyrelse

- Hvis du siger, "at du sidder i en bestyrelse", så har du misforstået opgaven. Du arbejder i en bestyrelse, og det hænger sammen med det arbejde, der foregår mellem møderne, og den rapportering, der foregår. Der er mange modeller. 

Men for mig er det vigtigt, at der mellem møderne løbende bliver informeret. Så undgår du også, at bestyrelsesmøderne bliver en slavisk gennemgang af, hvad der er sket.

4. Der skal være orden i penalhuset

- Der skal selvfølgelig være styr på det formelle. Man skal overholde selskabsloven. Der påhviler alle et ansvar, når du træder ind i en bestyrelse, og min oplevelse er ofte, at honoraret ikke står mål med det ansvar og den risiko, du sidder med, selv om der er bestyrelsesforsikringer. 

Der skal være orden i penalhuset. Det er forudsætningen, og det skal du være bevidst om, inden du træder ind i bestyrelsen eller vil etablere en professionel bestyrelse.

5. Dyrk forskelligheden

- Der en tendens til, at vi ”ser” dem, som vi kender, når det gælder bestyrelser. Det betyder, at det ofte er Rip, Rap og Rup, der sidder i bestyrelsen. Medlemmerne har samme baggrund og tænker ens. Det er ikke så smart. Hvis du vil noget nyt, skal du gøre noget nyt. 

Du skal finde de kompetencer, som selskabet har brug for. Det gælder blandt andet i forhold til køn, alder og brancher. Men det vigtigste er, at der kommer nogle nye perspektiver ind. Ellers bliver du fanget i et ekkokammer. Det er ikke sikkert, at du skal vælge en fra branchen. Man skal altid forstå branchen, forretningsmodellen, værdikæden og salgskanalen. Men du skal nogle gange gå på tværs. Det er vigtigt, at selskaber får nogle med, der er nysgerrige og gerne vil udvikle.

6. Vælg den rigtige formand

- Bestyrelsesformanden har altid en vigtig rolle. Det gælder i forhold til opbygning af alt det formelle. Men bestyrelsesformanden har også et stort ansvar for, hvordan man planlægger arbejdet i bestyrelsen. Planlægning er en forudsætning for, at du kan improvisere. Tingene skal komme i den rigtige rækkefølge. 

Det nytter ikke at lægge budgettet, før du har styr på strategien. Der er mange dagsordener som cybercrime og bæredygtighed, som du skal forbi, og her er det vigtigt, at formanden kan stå i spidsen for årets planlægning. Det er hendes/hans ansvar. Hun/han har også et stort ansvar for at få tingene til at fungere med ejerlederen. Det er i høj grad formandens ansvar, at han/hun er tæt på ejerlederen og familien omkring ejerlederen.

Søstrene Karina og Luise (tv) Sejrup flytter deres webbutikken Molly & My til Erritsø, fordi de mangler plads. Foto: Søren Gylling 

Rundt om virksomhederne i Trekanten

Stort tøjfirma i Taulov vokser og rykker til Erritsø. Lageret vokser til 1700 kvadratmeter. 

UPS etablerer ny flyrute fra Billund til Tyskland. Det giver e-handelsvirksomheder flere muligheder for at levere varen globalt.

Stort Danfoss-kontor i Kolding er klart: 350 får arbejdsplads i det nye campus.

Vi giver dig her overblikket over, hvad der også er værd at vide fra virksomhederne i Trekantområdet.

TREKANTEN: Det succesrige webfirma Molly og My ApS flytter fra Taulov. Internetshoppen med modetøj, sko, tilbehør, skønhedsprodukter og boligtilbehør til kvinder og børn har lejet en ledig lagerhal hos arbejdstøjproducenten Kentaur på Blytækkervej i Erritsø, skriver Fredericia Dagblad.

Molly og My rykker fra Taulov i slutningen af februar og begyndelsen af marts. Det oplyser Luise Sejrup, der ejer Molly og My sammen med søsteren Karina Sejrup. I dag har virksomheden 1000 kvadratmeter under tag, men pladsen er blevet for trang. På Blytækkervej får de 1700 kvadratmeter rent lager.

UPS har åbnet op for daglige luftfragtforbindelser mellem Billund og Köln i Tyskland. Virksomheder i Jylland, der eksporterer varer til Europa og resten af verden, vil nyde godt af senere afhentningstider, lyder det i en pressemeddelelse fra UPS. Den nye flyrute giver danske virksomheder – særligt små og mellemstore virksomheder – større fleksibilitet.

- Vi fortsætter med at udvikle vores europæiske netværk for at imødekomme den voksende e-handelsefterspørgsel i regionen. Lanceringen af Billund-flyvningen vil give danske virksomheder i alle størrelser muligheder for at ekspandere hurtigere til globale markeder takket være en ny forbindelse til vores globale luftnetværk, udtaler Michiel van Veen, der er administrerende direktør, UPS Nordics.

Danfoss i Kolding er klar til at åbne sit helt nye kontor til 350 ansatte. Kontoret hedder formelt Campus Kolding, og her skal en lang række funktionærer og administrative medarbejdere samles med ingeniører. De skal arbejde blandt grønne vægge, farverige mødelokaler, og de får egen barista og kan holde drivhus-møder.

Åbningen af Danfoss Campus kommer godt to år efter, at det stod klart, at Danfoss-fabrikken i nærheden af Kolding Storcenter skulle lukke, og at 335 medarbejdere ville blive opsagt, fordi produktionsanlægget flyttede til Polen.

Det er totalentreprenør Daugaard Pedersen A/S, RUM Arkitekter og Danfoss, der har samarbejdet om at skabe rammerne for en moderne arbejdsplads, hvor der både er rum til samarbejde og plads til fordybelse. Det forklarer Flemming Hansen, der er Head of Workplace Innovation hos Danfoss.

- Campus Kolding består af hele 41 mødelokaler, hvor de fleste er meget rummelige, og hvor man har mulighed for både at samarbejde med kolleger eller være alene, hvis man har brug for at fordybe sig. Som eksempel har vi også en slags stillekupéer, som man kender det fra tog, hvor man som udgangspunkt skal være stille og have sine devices på lydløs for at give plads til fordybelse, forklarer Flemming Hansen fra Danfoss.