Philip har fået en bestyrelse til sit fremadstormende bryggeri: Jeg var skeptisk i starten
Bryggeriet Åben har store ambitioner, der rækker langt ud over landets grænser.
Set i det lys giver det god mening, at stifter og ejer af bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, samler en professionel bestyrelse, og efter et år med en bestyrelsesformand er han ikke i tvivl om, at det er en styrke, at han kan trække på andre kompetencer og netværk. Og så er der også brug for, at nogle ting bliver nedskrevet.
- Jeg synes jo, at der er en mening med alt, hvad vi laver. Men der har ikke været en nedskrevet strategi, og det er noget, vi arbejder med nu. Vi er nu så mange mennesker, at vi skal være enige om, hvor vi løber hen. Det kan jo godt være, at jeg ved, hvor vi skal hen. Men hvis der ikke er andre, der gør det, så er det ikke så godt, siger Philip Hulgaard.
BESTYRELSE: Ambitionerne for bryggeriet Åben rækker fortsat ud over grænserne, når corona letter. Virksomheden er i gang med at etablere et bryggeri midt i København og vil også gerne etablere flere barer i udlandet.
På længere sigt overvejer Åben også at sælge humlede IPA’er i Asien. Den slags "rejser" kræver lidt mere end en sikker mavefornemmelse.
- Det har været en gave, at jeg kunne sætte mig ned og tale tingene igennem med bestyrelsesformanden. I starten troede jeg, at det ville pålægge mig endnu mere arbejde, at jeg fik en bestyrelse. Men det har været omvendt. Formanden løber med nogle opgaver, som jeg selv skulle have taget, siger Philip Hulgaard, der er stifter og ejer af bryggeriet Åben, der blev grundlagt i Kolding i 2017 og sidenhen har åbnet barer i Aarhus, Roskilde og København.
Lige nu er Philip Hulgaard & Co. i gang med at bygge et nyt bryggeri i Kødbyen i København, og der er fortsat store planer i bryggeriet. På den korte bane er der derfor nok at tage fat i. Men nu skal der også lægges en plan for, hvad der skal ske om tre-fem år.
Philip Hulgaaard, stifter og ejer af bryggeriet ÅbenPå en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde. Men faktum er, at sådan er det ikke i praksis
- Jeg synes jo, at der er en mening med alt, hvad vi laver. Men der har ikke været en nedskrevet strategi, og det er noget, vi arbejder med nu. Vi er nu så mange mennesker, at vi skal være enige om, hvor vi løber hen. Det kan jo godt være, at jeg ved, hvor vi skal hen. Men hvis der ikke er andre, der gør det, så er det ikke så godt. Vi skal have noget af det ned på papir, så det er tydeligt, hvad Åben skal. Vi er langt. Men vi skal videre, siger Philip Hulgaard.
Havde ondt i maven
Den professionelle bestyrelse tog form, efter virksomheden begyndte udbygningen med et større bryggeri i Kødbyen i København, hvor der også etableres en restaurant og en såkaldt tankbar.
Her har bank og Vækstfonden krævet, at ejeren etablerede en professionel bestyrelse. I første omgang med en bestyrelsesformand.
- Når du har selv skabt det her, så man bliver lidt i tvivl, om der er en, som skal til at bestemme sammen med dig. Det kan jeg huske, at jeg havde lidt ondt i maven over. På en måde følte jeg, at der var en, der skulle blande sig i mit arbejde. Men faktum er, at sådan er det ikke i praksis, siger Philip Hulgaard.
Åben
- Bryggeriet Åben blev grundlagt i Kolding i 2017 og har sidenhen åbnet barer i Aarhus, Roskilde og København. I 2019 blev Åben udnævnt som Årets Danske Bryggeri.
- I midten af 2022 åbner virksomheden et bryggeri i Kødbyen i København, hvor der også kommer restaurant og tankbar, hvor gæsterne sidder mellem de store ståltanke og kan nyde øl, tappet direkte fra tankene.
- Åben brygger primært humlede IPA’er, frugtige sours og mørke stouts og har en ambition om konstant at udforske og udvide grænserne for, hvad øl kan. Virksomheden hylder åbenhed derfor navnet Åben.
- Åben blev grundlagt af de to venner Philip Hulgaard og Johannes Karstoft på Philips fødegård i udkanten af Kolding, men i dag er det Philip, der ejer bryggeriet. Malten, der bruges i øllen, dyrkes på markerne rundt om bryggeriet i Kolding. Philip Hulgaard er uddannet cand.merc.jur og har tidligere arbejdet med skatteret.
For et år siden kom Jens Christian Andersen med i bestyrelsen som formand. Han er tidligere direktør for blandt andet Meyers Kantiner, og nu skal bestyrelsen udvides med endnu et medlem.
- Det har vist sig, at det er meget stærkt redskab, at du få nogle andre kompetencer ind i virksomheden, siger Philip Hulgaard og fortsætter:
- Du får forhåbentlig nogle personer med, der er dygtige, og som har nogle kompetencer og et stort netværk, du kan trække på. I mit tilfælde har jeg fået en med, der er meget stærk på mad og restaurantdelen. Det ved jeg jo ikke noget om. Derfor er det nemt for mig at spørge Jens, siger Philip Hulgaard.
Ville det ødelægge passionen?
Det var som sagt bankforbindelse og Vækstfonden, der mente, at det var en god idé, at stifteren ikke sad alene med alle beslutninger, omvendt var stifteren nervøs for, at han skulle stå skoleret for formanden.
- Det lyder måske lidt forkert. Men Jens er blevet en god ven af virksomheden. Så hvor jeg før var meget skeptisk, så glæder jeg mig til at se, hvem vi nu får ind i bestyrelsen denne gang, siger Philip Hulgaard, der i dag må konstatere, at forestillingen om, hvad det ville sige at have en bestyrelsesformand ikke var helt, som han havde frygtet.
- Jeg var nervøs for, at jeg skulle til at forklare mig i forhold til alle mine beslutninger. Vores virksomhed er drevet meget af passion, og at vi har et hjerte for det, vi laver. Og det er måske ikke alt, der er helt velovervejet. Men vi gør noget. Hvad så hvis vi fik en person med, der konstant sagde, at det var en dårlig idé? Så kan man godt ødelægge noget af sjælen i det, vi har skabt. Men det har vi ikke oplevet. Formanden har forstået kulturen og kan se, hvorfor folk gerne går på arbejde, siger Philip Hulgaard.
Stifteren ser nu frem til at få en ekstra mand med i bestyrelsen. Virksomheden har slået bestyrelsesposten op på nBoard, der forbinder virksomheder og bestyrelsesmedlemmer, og der er allerede kommet flere gode profiler på banen, lyder det fra stifteren, og han vil ikke afvise, at det kan være idé på et tidspunkt at udvide bestyrelsen til fire mand.
- Det kommer også an på, hvem vi får ind i bestyrelsen næste gang. Står den nye stærkt på finans og strategi, så skal vi måske have en, der ved mere om produktet, hvis vi skal mere ind i supermarkeder. Det er i sig selv et kæmpe arbejde, siger Philip Hulgaard.