Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vi er blevet mere vant til at arbejde hjemme gennem det seneste halvandet år, men hvad det reelt kommer til at betyde i fremtiden på kontorerne i Trekantområdet er endnu for tidligt at sige, vurderer eksperter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Er du klar til at dele dit skrivebord?

Corona har åbent en dør på klem ind til et nyt kontorlandskab. Det er ret tydeligt, når man kigger på jobannoncer i Jobindex, der er Danmarks største jobportal.

Jobopslag, der nævner "hjemmearbejde" er eksploderet i hele landet - og altså også i Trekantområdet, der på jobportalen dækker Kolding, Vejle, Fredericia og Haderslev. I hvert kvartal fra 2016 og frem til første kvartal 2020, hvor corona sendte folk hjem til køkkenbordet, blev "hjemmearbejde" nævnt mellem én eller tre gange.

Så ramte corona, og i de seneste fire kvartaler indgår det i over 50 af jobannoncerne hos Jobindex. Det er fortsat små tal i det store perspektiv. Ud af det samlede antal annoncer nærmer man sig kun én procent.

Men kurven er stejl, og der er ikke tvivl om, at mange ansatte har fået smag for at arbejde hjemmefra, og at det er noget, som arbejdsgiverne fremhæver for at gøre sig attraktive.

Her er et lille udpluk fra de aktuelle annoncer, der viser, hvad arbejdsgiverne lokker med:

- Der vil være mulighed for hjemmearbejde, så man kan være tæt på familien i perioder, hvor der kunne være behov for dette.

- Der er mulighed for hjemmearbejde og stor fleksibilitet i forhold til at tilrettelægge dit arbejde.

- Vi har igangsat en forsøgsordning med mulighed for hjemmearbejde op til tre dage ugentligt.

Der er også en meget brugt vending, der hedder noget i stil med, at hjemmearbejde er noget "du aftaler med din nærmeste leder".

Hos Danske Bank behøver man ikke gå til nærmeste leder. Her meldte man i foråret ud, at de ansatte var velkommen til at blive hjemme i hvert fald to dage, og det har sat sine spor.

I Københavns-området har man nedjusteret antallet af kvadratmeter, og det sætter også sit præg på Danske Banks domicil i Kolding, hvor man i 2018 samlede en række specialister fra et større opland.

Her er plads nok, lyder det fra erhvervsdirektøren, der til Erhvervsliv Trekanten fortæller, at det giver nye udfordringer, når de ansatte ikke møder ind hver dag.

Men selv om hjemmearbejde har fået markant boost, så har det endnu ikke fået virksomhederne til at gå på skrump i forhold til kvadratmeter. I hvert fald ikke endnu, lyder det fra to erhvervsmæglere i Trekantområdet.

Under corona og nedlukninger var der tomt på kontorer, så markedet for kontorer har ligget helt stille. Det er først nu, at virksomhederne begynder at se på, hvor mange kvadratmeter, der har brug for fremover.

For selv om de fleste er enige om, at man vil se mere hjemmearbejde, så er spørgsmålet om folk er klar til at dele sit skrivebord?

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Trekanten, så er du velkommen til at skrive til os. Du kan også smutte forbi vores LinkedIn-side ligesom du er meget gerne må hjælpe os med at dele budskabet om nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Trekanten, der lander direkte i indbakken.  Nye læsere kan tilmelde sig her.

God læselyst - og tak fordi du deler.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Erhvervsmægler og partner i Colliers Vejle, René Neesgaard (tv) fornemmer, at markedet for kontorer er ved at blive mere normalt. Partner i Nordicals Erhvervsmæglere Jon Stefansen fortæller om et marked, der fortsat er meget stille. Foto: Colliers og Nordicals

Virksomhederne tøver med at lave flyverpladser til kontorfolket - endnu

Skal du snart til at booke et skrivebord, når vælger at møde på arbejde? Under corona og nedlukninger har virksomhederne oplevet, at kontorerne var stille, men forretningen fungerede.

Det har betydet, at hjemmearbejde har fået et boost. Men skal virksomhederne spare kvadratmeter, så skal kontorfolket til at deles om skriveborde. Spørgsmålet er, om folk er klar til det i stor stil.

To erhvervsmæglere oplever, at virksomhederne er gået i tænkeboks.

Corona har betydet mere hjemmearbejde. Men det er for tidligt at sige farvel til åbne kontorlandskaber. Mange virksomheder afventer, hvad der sker, og man tøver med flyvepladser, hvor folk må dele skrivebord, lyder det fra erhvervsmægler.

KONTORER: Mens landet var lukket og restriktioner holdt folk hjemme, så stod kontorlandskaberne gabende tomme.

Det var begyndelsen på ende for åbne kontorlandskaber,  som vi kendte det. Det var fornemmelsen, man kunne sidde tilbage med foran endnu et teams-møde.

Men nu er folk tilbage på kontorerne, og det normale er ved indfinde sig igen, siger erhvervsmægler og partner i Colliers Vejle, René Neesgaard.

- Undervejs i corona har vi også troet, at der kom rigtig meget hjemmearbejde på den anden side. I forhold til kontorer har der ikke været mange virksomheder, der har ageret i markedet. De har været i venteposition.

- Men lige nu er vores vurdering, at hverdagen er ved at indfinde sig. I langt de fleste virksomheder har man brug for begge dele: Hjemmearbejde og kontorer. Mange steder er der brug for at udnytte de kompetencer og synergier, der er på en arbejdsplads, siger René Neesgaard.

Ifølge erhvervsmægleren er mange virksomheder klar til en mere fleksibel arbejdsplads, hvor man godt kan lægge sidste hånd på projektet, mens vaskemaskinen kører, og der er tid til at lufte Fido. Men folk skal have deres eget skrivebord, når de møder ind.

- Mange steder er man ikke klar til at tage det skridt, der betyder færre skriveborde. Jeg tror, at det handler om noget helt grundlæggende ved mennesket. Man vil gerne vide, hvor man skal sidde, siger René Neesgaard.

Hjemmearbejde som lokkemad

Der er dog undtagelser. I Danske Bank har man meget tydelidt sagt, at de ansatte gerne må arbejde hjemme, og virksomheden har allerede skåret ned på antallet af arbejdspladser i Københavns-området.

Næste skridt er jo en fælles arbejdsplads, hvor du deler skriveborde. Men jeg er i tvivl, om vi er der endnu.

Jon Stefansen, partner i Nordicals Erhvervsmæglere i Trekantområdet

- Vi oplever også, at nogle af de meget store virksomheder, som har nogle særlige behov i forhold til rekruttering, og som rekrutterer fra hele landet, agerer lidt anderledes. De agerer ikke i forhold til at spare på kvadratmeter men i forhold til at rekruttere. De ser det ikke som et spørgsmål om omkostninger. Det er et spørgsmål om, at de kan rekruttere fra et større område, hvis medarbejderne kan nøjes med at møde ind to-tre gange om ugen i stedet for fem, siger René Neesgaard.

- Særligt de meget store virksomheder, der måske har brug for specialister, de bruger muligheden for hjemmearbejde, når de skal tiltrække folk, siger René Neesgaard.

For tidligt med flyverpladser?

Generelt har der været helt stille på markedet for kontorejendomme den seneste tid, fortæller Jon Stefansen, der partner i Nordicals Erhvervsmæglere i Trekantområdet.

- Virksomhederne er på nuværende tidspunkt ikke afklaret i forhold til, om de skal op eller ned i størrelse. Mange steder er folk lige kommet tilbage, og der også steder, hvor folk ikke er tilbage endnu.

- Det betyder, at markedet ligger meget stille. Men der er ikke tvivl om, at folk har fået smag for at være hjemme. Det kan jeg også mærke i vores egen virksomhed, hvor folk har spurgt mig, om de kan være hjemme en eller to dage. Det betyder, at vi også selv lige holder os i ro og ser, hvad der sker, siger Jon Stefansen.

Men selv om folk har fået smag for hjemmearbejde, så er det endnu for tidligt at konkludere, at virksomhederne er klar til flyverpladser, hvor folk deler skriveborde i løbet af ugen for at spare kvadratmeter.

- Du kan jo ikke flytte ind i et mindre lejemål, hvis alle skal have et skrivebord. Så kommer du ikke til at fylde mindre. Næste skridt er jo en fælles arbejdsplads, hvor du deler skriveborde. Men jeg er i tvivl, om vi er der endnu.

- Jeg tror, at der er mange virksomheder, der er usikre på, hvad de skal gøre, siger Jon Stefansen.

Danske Bank har åbent for hjemmearbejde to dage om ugen, og det giver nogle nye udfordringer, fortæller Niels Erikstrup Mortensen, der er områdedirektør i et område, der dækker Trekantområdet og Sydøstjylland. Pressefoto: Gary Britton

Mere hjemmearbejde stiller nye krav: Vi skal lige finde vores ben

Det er tre år siden, at Danske Bank byggede et stort domicil i Kolding med plads til specialister fra et større område.

De ansatte skulle på kryds og tværs udveksle erfaringer og viden. Men corona har ændret spillereglerne.

Landets største bank har åbent op for meget mere hjemmearbejde, og det kræver tilvænning, forklarer områdedirektør for Trekantområdet, Niels Erikstrup Mortensen.

- Der er nogle, som gerne vil sidde hjemme fem dage. Andre vil gerne være på kontoret alle dage. Så vi skal finde balancen, siger Niels Erikstrup Mortensen.

Meldingen fra Danske Bank har været, at folk kan arbejde hjemme to dage om ugen. De ansatte trives med fleksibiliteten, men det kræver tilvænning, lyder det fra områdedirektør Niels Erikstrup Mortensen, der har ansvaret for erhvervskunderne i Trekantområdet.

HJEMMEARBEJDE: Der er blevet lidt mere stille i Danske Bank store domicil i Kolding. Banken meldte i foråret ud, at erfaringerne med hjemmearbejde var så gode fra tiden under corona og nedlukninger, at de ansatte godt måtte arbejde hjemmefra to dage.

Det har vist sig, at der ikke er udfordringer med arbejdsmoralen. Omvendt så giver det de ansatte mere fleksibilitet, lyder det fra Niels Erikstrup Mortensen, der områdedirektør i et område, der dækker Trekantområdet og Sydøstjylland.

- Den officielle melding fra banken er, at hver medarbejder som udgangspunkt kan tage to dage med hjemmearbejde om ugen. Det giver nogle udfordringer i dagligdagen i forhold til noget praktik. Skal vi bestemme hvilke dage, de skal være derhjemme? Eller skal vi bestemme hvilke dage, hvor man skal være på kontoret? Eller skal det være helt frit? Den hybrid mellem fleksibilitet og at være til rådighed, der skal vi finde vores ben, siger Niels Erikstrup Mortensen.

Minimum én dag i domicilet

Det er lidt over tre år siden, at Danske Bank indviede sit nye domicil i Kolding i seks etager. Her blevet der samlet specialister fra et stort område, så der kunne skabes et miljø, hvor man kunne udveksle erfaringer på kryds og tværs.

- Der er nogle, som gerne vil sidde hjemme fem dage. Andre vil gerne være på kontoret alle dage. Så vi skal finde balancen. Der er jo også en grund til, at vi har bygget stort hus her i Kolding. Det handlede om at skabe et kompetencemiljø og de synergier, der opstår sådan et sted.

- Til start skal erhvervsrådgiverne være herinde i Kolding minimum én dag. Derudover er de minimum én dag ude lokalt. Men derudover må de gerne være hjemme. Men de skal forbi kontoret hver uge, så vil holder fast i miljøet, siger Niels Erikstrup Mortensen.

Det er stort hus, I har fået i Kolding. Kan I udfylde pladsen i dag?

- Tidligere var der vel 160 ansatte, der mødte ind hver dag. Sådan er det ikke i dag. Men omvendt er der ikke taget nogen beslutning om at tilføre nogle andre ting til huset. Men i København har vi været ude at opsige lejemål netop af samme årsag, fordi der ikke er så mange på kontorerne, siger Nielsen Erikstrup Mortensen.

Vil kræve nyt mindset

Foreløbig har alle ansatte som udgangspunkt deres eget skrivebord, når de møder ind, og for mange vil det kræve et nyt mindset, hvis man fjernede den faste plads.

- Men du kan måske forestille dig et stort åbent kontorlandskab, hvor der er plads til 30, og så sidder der måske 10 mand. Så er det måske sjovere at sidde samlet, og så har du måske ikke dit eget skrivebord alligevel. Men vi er ved at finde rytmen.

- Samtidig skal vi huske, at vi jo fortsat er meget ude ved kunderne, siger Niels Erikstrup Mortensen, der ikke har hørt om virksomheder i området, der har skåret ned på kvadratmeterne, fordi folk arbejder hjemmefra.

- Jeg har ikke set det endnu. Men hvis du har lokaler, der ikke passer til det, du skal bruge, så skal du gøre noget. Sådan har jeg dog ikke hørt om virksomheder i vores område, der har reageret. I hvert fald ikke endnu. Jeg har hørt om det i København, siger Niels Erikstrup Mortensen.

Anders Østergaard, der ejer bunkering-firmaet Monjasa, har åbent den eksklusive natklub Aha i Fredericia. Foto: Søren Gylling

Kort nyt fra virksomhederne i Trekanten

Oliemillionær Anders Østergaard, der ejer bunkering-firmaet Monjasa, har åbnet eksklusiv natklub i sin hjemby, Fredericia.

Mode-firma Moss Cph, der har base i Vejle, bygger nyt højlager, der får leveret strøm fra taget. Byggeriet bliver dog et halvt forsinket år på grund af materiale-mangel.

Copenhagen Green Energy bygger solcellepark i Vamdrup, der kan levere strøm til cirka 3300 almindelige husstande.

Her er tre udvalgte erhvervsnyheder fra Fredericia, Vejle og Kolding.

Vennerne ryster på hovedet. Hvorfor åbne en natklub? Og så i Fredericia? Men oliemillionær Anders Østergaard, der ejer bunkering-firmaet Monjasa, kunne i weekenden åbne natklubben Aha.

- Mange af mine venner, bekendte og forretningsforbindelser ryster på hovedet af det her. De forstår ikke, at jeg gør det. Og de fatter slet ikke, at jeg af alle steder gør det i Fredericia. Men det er her, jeg hører til. Det er her, jeg vil gøre det. Det er her, jeg selv vil besøge en natklub som denne her, siger Anders Østergaard til Fredericia Dagblad.

Moss Cph, der sælger tøj i hele Europa, har brug for mere plads, og derfor bygger virksomheden nyt på Artvej i Vejle. Vejle-virksomheden udvider sin lagerkapacitet med en nybygning på 1500 kvadratmeter.

Byggeriet skulle efter planen have stået færdig i maj, men på grund af materiale-knaphed i byggebranchen står det først færdig i november, fortæller direktør og medejer Anders Freund til Vejle Amts Folkeblad. Højlageret bliver udstyret med solceller på taget, som skal levere el til hele bygningen.

Copenhagen Green Energy vil opføre en solcellepark ved Vamdrup. De har netop købt 227.907 kvadratmeter jord af Kolding Kommune for 5,7 millioner kroner, hvor de vil opføre en solcellepark, der kan levere strøm til cirka 3300 almindelige husstande. Læs mere i JydskeVestkysten.