Virksomhederne tøver med at lave flyverpladser til kontorfolket - endnu
Skal du snart til at booke et skrivebord, når vælger at møde på arbejde? Under corona og nedlukninger har virksomhederne oplevet, at kontorerne var stille, men forretningen fungerede.
Det har betydet, at hjemmearbejde har fået et boost. Men skal virksomhederne spare kvadratmeter, så skal kontorfolket til at deles om skriveborde. Spørgsmålet er, om folk er klar til det i stor stil.
To erhvervsmæglere oplever, at virksomhederne er gået i tænkeboks.
KONTORER: Mens landet var lukket og restriktioner holdt folk hjemme, så stod kontorlandskaberne gabende tomme.
Det var begyndelsen på ende for åbne kontorlandskaber, som vi kendte det. Det var fornemmelsen, man kunne sidde tilbage med foran endnu et teams-møde.
Men nu er folk tilbage på kontorerne, og det normale er ved indfinde sig igen, siger erhvervsmægler og partner i Colliers Vejle, René Neesgaard.
- Undervejs i corona har vi også troet, at der kom rigtig meget hjemmearbejde på den anden side. I forhold til kontorer har der ikke været mange virksomheder, der har ageret i markedet. De har været i venteposition.
- Men lige nu er vores vurdering, at hverdagen er ved at indfinde sig. I langt de fleste virksomheder har man brug for begge dele: Hjemmearbejde og kontorer. Mange steder er der brug for at udnytte de kompetencer og synergier, der er på en arbejdsplads, siger René Neesgaard.
Ifølge erhvervsmægleren er mange virksomheder klar til en mere fleksibel arbejdsplads, hvor man godt kan lægge sidste hånd på projektet, mens vaskemaskinen kører, og der er tid til at lufte Fido. Men folk skal have deres eget skrivebord, når de møder ind.
- Mange steder er man ikke klar til at tage det skridt, der betyder færre skriveborde. Jeg tror, at det handler om noget helt grundlæggende ved mennesket. Man vil gerne vide, hvor man skal sidde, siger René Neesgaard.
Hjemmearbejde som lokkemad
Der er dog undtagelser. I Danske Bank har man meget tydelidt sagt, at de ansatte gerne må arbejde hjemme, og virksomheden har allerede skåret ned på antallet af arbejdspladser i Københavns-området.
Jon Stefansen, partner i Nordicals Erhvervsmæglere i TrekantområdetNæste skridt er jo en fælles arbejdsplads, hvor du deler skriveborde. Men jeg er i tvivl, om vi er der endnu.
- Vi oplever også, at nogle af de meget store virksomheder, som har nogle særlige behov i forhold til rekruttering, og som rekrutterer fra hele landet, agerer lidt anderledes. De agerer ikke i forhold til at spare på kvadratmeter men i forhold til at rekruttere. De ser det ikke som et spørgsmål om omkostninger. Det er et spørgsmål om, at de kan rekruttere fra et større område, hvis medarbejderne kan nøjes med at møde ind to-tre gange om ugen i stedet for fem, siger René Neesgaard.
- Særligt de meget store virksomheder, der måske har brug for specialister, de bruger muligheden for hjemmearbejde, når de skal tiltrække folk, siger René Neesgaard.
For tidligt med flyverpladser?
Generelt har der været helt stille på markedet for kontorejendomme den seneste tid, fortæller Jon Stefansen, der partner i Nordicals Erhvervsmæglere i Trekantområdet.
- Virksomhederne er på nuværende tidspunkt ikke afklaret i forhold til, om de skal op eller ned i størrelse. Mange steder er folk lige kommet tilbage, og der også steder, hvor folk ikke er tilbage endnu.
- Det betyder, at markedet ligger meget stille. Men der er ikke tvivl om, at folk har fået smag for at være hjemme. Det kan jeg også mærke i vores egen virksomhed, hvor folk har spurgt mig, om de kan være hjemme en eller to dage. Det betyder, at vi også selv lige holder os i ro og ser, hvad der sker, siger Jon Stefansen.
Men selv om folk har fået smag for hjemmearbejde, så er det endnu for tidligt at konkludere, at virksomhederne er klar til flyverpladser, hvor folk deler skriveborde i løbet af ugen for at spare kvadratmeter.
- Du kan jo ikke flytte ind i et mindre lejemål, hvis alle skal have et skrivebord. Så kommer du ikke til at fylde mindre. Næste skridt er jo en fælles arbejdsplads, hvor du deler skriveborde. Men jeg er i tvivl, om vi er der endnu.
- Jeg tror, at der er mange virksomheder, der er usikre på, hvad de skal gøre, siger Jon Stefansen.