Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vækstiværksætter er tilbage som freelancer og jagter den "gode energi"

I dag stiller vi skarpt på Morten Waltorp Knudsen.

Vi hører mest om iværksætterne, når de vokser, og når de har fordoblet antallet af ansatte. Eller når de sætter ny rekord. Men her er en iværksætter, der nu er tilbage ved udgangspunktet, efter han solgte sin virksomhed i 2016.

Han har startet sin egen konsulentvirksomhed op. Det giver ham god energi.

Pedallen var ellers trykket i bund i perioden, da Morten Waltorp Knudsen opbyggede it-virksomheden Mindzet. På toppen var der 70 ansatte, og da han solgte, var der flere bejlere til it-virksomheden, blandt andet en global spiller.

I dag kan han fortsat gode lide tanken om, hvad han var med til at opbygge fra 2003, til han solgte i 2016. Han kan da heller ikke helt afvise, at han vil bygge noget op igen. Men omvendt er der også sket noget med hans egne prioriteringer, og i dag er målet ikke priser og tal i regneark. I dag handler det om at hente god energi, fortæller han i nyhedsbrevet.

Iværksætteren manglede at være ude ved kunderne og mærke den positive energi, når det lykkes at gøre en forskel og sætte en ny retning. Han er også kommet frem til, at når der går drift i den, så trækker det ned.

Men rejsen med Mindzet har også givet ham noget ekstra, som han kan bruge i dag, når han er i kontakt med kunder. Det er blevet tydeligt, at it ikke kun handler om it. 

- Det handler om at skabe en balance mellem teknologi, proces og mennesker. I dag er jeg reelt ude at coache, og her bruger jeg den viden, jeg har fra Mindzet, og det virker. Jeg synes, at det er enormt interessant, at jeg fungerer som trusted advisor, en betroet rådgiver. Jeg bruger også tit Mindzet som reference, når jeg møder noget modstand undervejs fra medarbejdere og ledere, siger Morten Waltorp Knudsen.

Vi håber, du kan tage noget med fra historien i dit eget arbejdsliv. Og hvis du tror, andre kan have gavn af at læse med, må du meget gerne dele vores nyhedsbrev med dem. De kan så selv tilmelde sig her.

Det hjælper os, og det samme gælder feedback fra vores læsere, så vi hele tiden kan blive bedre. Har du input eller kommentarer, er du ligeledes altid velkommen til at skrive en mail.

God fornøjelse - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- I dag er det ikke et mål at have mange ansatte. Det er ikke et mål af vinde priser og at nå nogle flotte tal. Det handler om at få noget positiv energi i det, du laver, siger Morten Waltorp Knudsen, der nu har sin egen konsulentvirksomhed. Foto: Henrik Kruse

Morten skabte virksomhed med 70 ansatte -  men er nu tilbage i spisestuen

- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen.

Fra 2003 til 2016 stod han bag it-virksomheden Mindzet, der var oppe at runde 70 ansatte. I dag er han tilbage i rollen som it-konsulent, og her får han god energi.  
 
- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen.

På toppen var der 70 ansatte i it-virksomheden Mindzet. I dag er Morten Waltorp Knudsen kun sig selv efter, at han i 2016 solgte sin "baby". Kunne han tage rejsen igen? Han vil ikke afvise det, men i dag er der fokus på en ting: Den positive energi.

IVÆRKSÆTTER: Der var gang i den, da Mindzet var på toppen. Virksomheden var vokset til 70 ansatte i 2014. Der var fem kontorer, blandt andet ét i Hong Kong.

Virksomheden fik et hav af priser. Gazelle-priserne nærmest løb ind ad døren, og man var nomineret til Årets Ejerleder. Man fik en andenplads i Great Place to Work, og en høj kundetilfredshed sendte bunker af Microsoft-priser til it-virksomheden i Kolding.

- Der var knald på. Vi havde også nogle gode tal, og jeg kunne også godt lide energien. Vi fik en masse priser. Der var masser af ansatte, og vi skabte en god kultur og stor kundetilfredshed. Kunne jeg gør det igen? Jeg vil i hvert fald ikke afvise det. Men i dag er det ikke et mål at have mange ansatte. Det er ikke et mål af vinde priser og at nå nogle flotte tal. Det handler om at få noget positiv energi i det, du laver, siger Morten Waltorp Knudsen.

Iværksætterrejsen startede i 2003, hvor han arbejdede som it-konsulent i en større it-virksomhed, men han var ikke begejstret for den måde, virksomheden behandlede kunderne. Der var mere fokus på ordren end kunden.

- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen, der startede op sammen med en håndfuld konsulenter i privaten med udsigt over Koldingfjord. Det er i samme spisestue, hvor han i dag arbejder som it-konsulent i sit eget 2Linkit.

- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen.  Han skulle ud til kunderne igen

Flere interesserede købere

Iværksætterrejsen tog et stort skridt frem, da Mindzet fik Pandora ind som kunde i 2010. Fra at være en konsulentvirksomhed skulle Mindzet også styre smykkevirksomhedens it. Det var en stor ting for virksomheden, der voksede markant.

I 2014 var der cirka 70 ansatte, og det var på det tidspunkt, at der var et kontor i Hong Kong, så der var en Mindzet-ansat til at tage telefonen hele døgnet.

- Det kørte. Vi var glade. Kunderne var glade. Men på et tidspunkt blev der skiftet ud på centrale poster i Pandora. De skulle skabe nogle andre tal på Børsen og spares penge. Og de kiggede også på it-omkostninger, og der må vi bare sige, at vi ikke kunne matche lønninger fra Indien og Kina. Så vi havde en udfasningsperiode, og på det tidspunkt var vi vel 30-35 ansatte koblet op på Pandora. Så vi havde en periode, hvor vi skulle skære ned, fortæller Morten Waltorp Knudsen.

Nogle år senere vælger iværksætteren så at sælge Mindzet. I den proces er han tæt på at sælge til en stor international it-virksomhed, der er interesseret i de løsninger, som Mindzet har udviklet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at de sidste par år i Mindzet var hårdere end de første, hvor det gik fremad. Der var en rigtig god energi i starten. Der var en iværksætterånd. Vi voksede og fik Pandora med. De kunne godt lide vores tilgang, hvor alle ansatte tog ansvar, siger Morten Waltorp Knudsen, og fortsætter:

Der er ikke tvivl om, at der, hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne,

Morten Waltorp Knudsen.

- I dag vil jeg ikke afvise, at jeg kunne opbygge noget igen. Men det er også hårdt arbejde, og jeg er blevet meget mere opmærksom på, hvad der giver mig positiv energi. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg mere en iværksætter og starter. Jeg er grundlæggende ikke så god til det, når der går regneark og drift i tingene. Jeg kan godt lide at være med til at starte noget op og se, det vokser og lykkes. Og det er det, jeg oplever ude ved mine kunder i dag, siger Morten Waltorp Knudsen.

Nyder livet som freelancer

I perioden med Pandora opbyggede Mindzet deres eget framework, og blandt andet en stor international it-virksomhed gik i forhandlinger om at købe Mindzet og ikke mindst deres framework.

Forhandlingerne var langt fremme, men mavefornemmelsen var ikke rigtig, selv om der også var internationale muligheder, og til sidst valgte han i stedet at sælge til det daværende Outforce.

- Jeg fortsatte som salgsdirektør i det nye setup, og jeg var igen ude ved kunder. Men jeg var ikke nok ude ved kunderne, fandt jeg ud af. Og i tilbageblikket kan se, at du gennemgår forskellige faser, hvor du får energi fra forskellige kilder. Som iværksætter fik jeg energi af det nye og spændende og af at få tingene til at ske, og du sender din første faktura. I næste fase handler det om vækst, og du skal stå på ølkassen og vise en retning og tage nogle chancer. Det er noget helt andet. Og pludselig har du mellemledere, beløbene er store, og du har ansvaret for strategien. Men der er ikke tvivl om, at der hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne, når vi sammen skaber noget, siger Morten Waltorp Knudsen, der i dag nyder livet som freelancer.

Det gik stærkt i Mindzet i flere år, og it-virksomheden fik et hav af priser, der i dag står i kælderen hjemme hos Morten Waltorp Knudsen. Foto: Henrik Kruse 

- Jeg nyder rigtig meget at være freelancer, og det kan jeg se, at der er mange i branchen, der også nyder. Personligt er jeg begyndt at gå sindssygt meget op i dykning. Jeg og hele familie bruger rigtig meget tid på dykning. Vi har lige været på dyrkerferie, og de næste ferier i december og februar er planlagt. Det kan kun lade sig gøre, fordi jeg er freelancer, siger Morten Waltorp Knudsen.

- Det handler om at skabe en balance mellem teknologi, proces og mennesker. I dag er jeg reelt ude at coache, og her bruger jeg den viden, jeg har fra Mindzet, siger Morten Waltorp Knudsen. Foto: Henrik Kruse 

Erfaringer fra it-eventyr giver bredere perspektiv: It er mere end it

Erfaringer fra at have opbygget en it-virksomhed med 70 ansatte kan Morten Waltorp Knudsen udnytte i dag. 

I 2016 solgte han Mindzet, og i 2018 startede han som selvstændig konsulent.

- Min helt store fordel er, at jeg har godt styr på processerne omkring it. Det har jeg lært meget om i Mindzet. Og jeg har lært meget om, hvordan du leder mennesker og får mennesker til at komme med. I min bog handler det meget om anerkendelse. Det er jeg meget opmærksom på ude ved kunderne, siger Morten Waltorp Knudsen.

Den kraftige optur som it-iværksætter, og den efterfølgende exit fra sin egen "baby", har givet Morten Waltorp Knudsen, nye redskaber i værktøjskassen, når han i dag opererer som selvstændig it-konsulent.

IVÆRKSÆTTER: Det har altid handlet om at sætte kunden i centrum. Men der er forskel på, hvordan Morten Waltorp Knudsen gør det i dag, og da han var ude som it-konsulent, dengang han blev selvstændig første gang i 2003.

Siden har han stået i spidsen for en it-virksomhed, der gik fra at være en konsulentvirksomhed til at være en virksomhed med fokus på drift af it. På toppen var der 70 ansatte i Mindzet. Nu er han tilbage i konsulentrollen med 2Linkit, hvor han kun er sig selv.

- Der er tre spor, når jeg hjælper en virksomhed i dag. Der er teknologi, processer og mennesker. Det er alle tre ting, som jeg i dag hjælper virksomhederne med. Rent fagligt skulle jeg catche up, da jeg startede igen i 2018. Der har jeg haft en haft en meget stejl indlæringskurve. Men på de to andre områder kan jeg trække på erfaringen fra Mindzet, siger Morten Waltorp Knudsen.

It-iværksætteren "slap" tilbage i 2010 det faglige for at koncentrere sig om direktørposten i Mindzet, så da han i 2018 blev selvstændig, skulle han til at læse op, og siden har han taget et hav af certificeringer.

Det handler om at skabe en balance mellem teknologi, proces og mennesker. I dag er jeg reelt ud at coache.

Morten Waltorp Knudsen

- It er både min interesse og mit arbejde. Så jeg har holdt det lidt ved lige. Men jeg var langt fra så skarp som tidligere. Nu har jeg imidlertid indhentet den viden. Men min helt store fordel i dag er, at jeg har godt styr på processerne omkring it. Det har jeg lært meget om i Mindzet. Og jeg har lært meget om, hvordan du leder mennesker og får mennesker til at komme med. I min bog handler det meget om anerkendelse. Det er jeg meget opmærksom på hos kunderne, siger Morten Waltorp Knudsen,

Fungerer som en slags coach

Nogle af de opgaver han sidder med i dag, minder også meget, om det han var med til at opbygge i Mindzet. Her blev udviklet et stort framework, og nogle af de samme tanker kan han i dag bruge, når han hjælper en virksomhed.

- Jeg har hjulpet flere kunder med at skabe en rejse, der kan minde lidt om det, som skete i Mindzet. Her sker det bare internt i store virksomheder. I 2018 hjalp jeg en stor virksomhed, der omsætter for 12 milliarder kroner med at binde seks it-afdelinger sammen. Der brugte vi mine kompetencer og erfaringer fra Mindzet. Ofte er der store kulturforskelle mellem de forskellige afdelinger. Her kunne jeg trække på nogle erfaringer fra Mindzet, hvor vi også skulle skabe en fælles kultur på mange adresser. Det er nemmere sagt end gjort. Vi havde i Mindzet blandt andet et kontor i Hong Kong, siger Morten Waltorp Knudsen, der ofte refererer til det, han oplevede i Mindzet.

- Det handler om at skabe en balance mellem teknologi, proces og mennesker. I dag er jeg reelt ud at coache, og her bruger jeg den viden, jeg har fra Mindzet, og det virker. Jeg er synes, at det er enormt interessant, at jeg fungerer som trusted adviser, en betroet rådgiver. Jeg bruger også tit Mindzet som reference, når jeg møder noget modstand undervejs fra medarbejdere og ledere, slår Morten Waltorp Knudsen fast.

Arkitektfirmaet Rum har tegnet en ny tilbygning til administrationsbygningen på 3.500 kvadratmeter og 10.000 kvadratmeter produktion til Green Hydrogen Systems i Kolding. Derudover skal den helt nye administrationsbygning også ombygges. Illustration: Rum

Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten

Arkitektfirmaet Rum tegner domicil til frontløber inden for grøn energi. Firmaet gør klar til at vokse til over 300 ansatte.

Carelink åbner privat klinik i Kolding. Klinikken vil optimere folks sundhed ved at give indblik i ens helbredstilstand.

Moss Copenhagen har fem år efter konkursen hentet et tocifret millionoverskud. Overskuddet lander på 24,8 millioner kroner.

OVERBLIK: Januar 2021 flyttede Green Hydrogen Systems ind i deres nye hovedkvarter i Kolding, men pladsen er allerede blevet for trang til den hurtigtvoksende virksomhed, der de seneste år er gået fra 20 til 175 medarbejdere og forventer at runde 300 medarbejdere de kommende år.

Nu har arkitektfirmaet Rum tegnet et projekt, hvor de eksisterende faciliteter udvides.  Administrationen får en tilbygning, der etableres fire nye produktionshaller, og der anlægges nye rekreative udearealer, skriver Rum i en pressemeddelelse.

Designet og disponeringen sikrer, at der i fremtiden er mulighed for yderligere udvidelse af produktion og administration. Selve byggeriet skal være bæredygtigt, og man sigter mod at blive certificeret til DGNB-Guld.

Green Hydrogen Systems udvikler og producerer avancerede elektrolysemoduler, der kan omdanne elektricitet fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller til grøn brint.

Carelink åbner ny sundhedsklinik i Kolding, hvor man vil optimere folks sundhed ved at give indblik i ens helbredstilstand, selvom man måske ikke er syg. Det er Carelinks første private klinik i landet, skriver JydskeVestkysten. 

Det er i forvejen muligt at få lavet helbredstjek hos den praktiserende læge, men det offentlige tilbud benyttes oftest af mennesker med kroniske sygdomme, forklarer  Claus Louring, der er direktør i lægevikarbureauet Medflex, som hører under Carelink og bliver fasttilknyttet læge i den nye sundhedsklinik i  Kolding.

Han mener, at det også kan være interessant for ellers raske mennesker at holde øje med deres sundhedstilstand. Derfor tilbyder sundhedsklinikken det, der, ifølge Claus Louring, er et "udvidet form for helbredstjek".

Moss Copenhagen har fået fart på. Seneste regnskab viser et overskud på 24,8 millioner kroner.  Det er kun fem år siden, at selskabet blev erklæret konkurs, og den administrerende direktør Anders Freund og blandt andet Matas-millionær Mads Pilgren købte selskabet, skriver Finans.dk. Som navnet antyder,  så startede modefirmaet i København. I dag er basen Vejle, og selskabet har butikker i Danmark, Norge og Holland.