Morten skabte virksomhed med 70 ansatte - men er nu tilbage i spisestuen
- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen.
Fra 2003 til 2016 stod han bag it-virksomheden Mindzet, der var oppe at runde 70 ansatte. I dag er han tilbage i rollen som it-konsulent, og her får han god energi.
- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen.
IVÆRKSÆTTER: Der var gang i den, da Mindzet var på toppen. Virksomheden var vokset til 70 ansatte i 2014. Der var fem kontorer, blandt andet ét i Hong Kong.
Virksomheden fik et hav af priser. Gazelle-priserne nærmest løb ind ad døren, og man var nomineret til Årets Ejerleder. Man fik en andenplads i Great Place to Work, og en høj kundetilfredshed sendte bunker af Microsoft-priser til it-virksomheden i Kolding.
- Der var knald på. Vi havde også nogle gode tal, og jeg kunne også godt lide energien. Vi fik en masse priser. Der var masser af ansatte, og vi skabte en god kultur og stor kundetilfredshed. Kunne jeg gør det igen? Jeg vil i hvert fald ikke afvise det. Men i dag er det ikke et mål at have mange ansatte. Det er ikke et mål af vinde priser og at nå nogle flotte tal. Det handler om at få noget positiv energi i det, du laver, siger Morten Waltorp Knudsen.
Iværksætterrejsen startede i 2003, hvor han arbejdede som it-konsulent i en større it-virksomhed, men han var ikke begejstret for den måde, virksomheden behandlede kunderne. Der var mere fokus på ordren end kunden.
- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen, der startede op sammen med en håndfuld konsulenter i privaten med udsigt over Koldingfjord. Det er i samme spisestue, hvor han i dag arbejder som it-konsulent i sit eget 2Linkit.
- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen. Han skulle ud til kunderne igen
Flere interesserede købere
Iværksætterrejsen tog et stort skridt frem, da Mindzet fik Pandora ind som kunde i 2010. Fra at være en konsulentvirksomhed skulle Mindzet også styre smykkevirksomhedens it. Det var en stor ting for virksomheden, der voksede markant.
I 2014 var der cirka 70 ansatte, og det var på det tidspunkt, at der var et kontor i Hong Kong, så der var en Mindzet-ansat til at tage telefonen hele døgnet.
- Det kørte. Vi var glade. Kunderne var glade. Men på et tidspunkt blev der skiftet ud på centrale poster i Pandora. De skulle skabe nogle andre tal på Børsen og spares penge. Og de kiggede også på it-omkostninger, og der må vi bare sige, at vi ikke kunne matche lønninger fra Indien og Kina. Så vi havde en udfasningsperiode, og på det tidspunkt var vi vel 30-35 ansatte koblet op på Pandora. Så vi havde en periode, hvor vi skulle skære ned, fortæller Morten Waltorp Knudsen.
Nogle år senere vælger iværksætteren så at sælge Mindzet. I den proces er han tæt på at sælge til en stor international it-virksomhed, der er interesseret i de løsninger, som Mindzet har udviklet.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at de sidste par år i Mindzet var hårdere end de første, hvor det gik fremad. Der var en rigtig god energi i starten. Der var en iværksætterånd. Vi voksede og fik Pandora med. De kunne godt lide vores tilgang, hvor alle ansatte tog ansvar, siger Morten Waltorp Knudsen, og fortsætter:
Morten Waltorp Knudsen.Der er ikke tvivl om, at der, hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne,
- I dag vil jeg ikke afvise, at jeg kunne opbygge noget igen. Men det er også hårdt arbejde, og jeg er blevet meget mere opmærksom på, hvad der giver mig positiv energi. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg mere en iværksætter og starter. Jeg er grundlæggende ikke så god til det, når der går regneark og drift i tingene. Jeg kan godt lide at være med til at starte noget op og se, det vokser og lykkes. Og det er det, jeg oplever ude ved mine kunder i dag, siger Morten Waltorp Knudsen.
Nyder livet som freelancer
I perioden med Pandora opbyggede Mindzet deres eget framework, og blandt andet en stor international it-virksomhed gik i forhandlinger om at købe Mindzet og ikke mindst deres framework.
Forhandlingerne var langt fremme, men mavefornemmelsen var ikke rigtig, selv om der også var internationale muligheder, og til sidst valgte han i stedet at sælge til det daværende Outforce.
- Jeg fortsatte som salgsdirektør i det nye setup, og jeg var igen ude ved kunder. Men jeg var ikke nok ude ved kunderne, fandt jeg ud af. Og i tilbageblikket kan se, at du gennemgår forskellige faser, hvor du får energi fra forskellige kilder. Som iværksætter fik jeg energi af det nye og spændende og af at få tingene til at ske, og du sender din første faktura. I næste fase handler det om vækst, og du skal stå på ølkassen og vise en retning og tage nogle chancer. Det er noget helt andet. Og pludselig har du mellemledere, beløbene er store, og du har ansvaret for strategien. Men der er ikke tvivl om, at der hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne, når vi sammen skaber noget, siger Morten Waltorp Knudsen, der i dag nyder livet som freelancer.
- Jeg nyder rigtig meget at være freelancer, og det kan jeg se, at der er mange i branchen, der også nyder. Personligt er jeg begyndt at gå sindssygt meget op i dykning. Jeg og hele familie bruger rigtig meget tid på dykning. Vi har lige været på dyrkerferie, og de næste ferier i december og februar er planlagt. Det kan kun lade sig gøre, fordi jeg er freelancer, siger Morten Waltorp Knudsen.