Bankerne går grønt - og det vil ramme bredt
Skal du en tur i banken, så kan den grønne agenda og dagsordenen med bæredygtighed hurtigt blive et vigtigt emne og i sidste ende få betydning for, hvor god en aftale du kan lande med banken. Det gælder store som små virksomheder.
- Både bæredygtighed, klima og FN’s verdensmål er noget, der er på vej ud til alle virksomheder. Der vil på sigt komme krav til alle virksomheder inden for bæredygtighed. Som underleverandør tror jeg ikke, at der går mange år før, det er et krav, at du kan dokumentere din praksis på stort set alle områder, siger Bjarne Jacobsen, der er kommunikationschef i Middelfart Sparekasse.
Arbejdet med den grønne omstilling vil ramme bredt, og i første omgang virksomheder, der handler med store koncerner.
- Det vil komme hurtigere, end de fleste er klar over, siger Jesper Carlsen, der er områdedirektør i Nordea med ansvar for Trekantområdet og Sønderjylland.
KREDITVURDERING: Når virksomheden går i banken, så handler det om at vise gode nøgletal. Det skal være en bæredygtig forretning.
Men i dag handler bæredygtighed også om at være grøn, når man har brug for banken.
- Jeg vil vove at påstå, at jo mere du tapper ind i den bæredygtige dagsorden, jo mere kreditværdig vil du også være, siger Jesper Carlsen, der er områdedirektør i Nordea med ansvar for Trekantområdet og Sønderjylland.
Banken har besluttet, at deres egen udledning skal reduceres med 50 procent i 2030, og i 2050 skal banken være C02-neutral. Nordens største bank har også tydeligt signaleret, at man går uden om virksomheder, der baserer forretningen på kul. Men bæredygtighed bliver også en stor ting for de små virksomheder.
- Kigger du på de mindre virksomheder i segmentet af små og mellemstore virksomheder, så vil de nok typisk sige, at bæredygtighed er noget for det offentlige og de helt store virksomheder. Men jeg er sikker på, at det er god rådgivning at sige til håndværksmesteren, at lige pludselig så siger kommunen, at de kun samarbejder med nogle, der kører grønt. Som en god businesspartner skal vi derfor kunne tale med virksomhederne om, hvad de gør i den grønne agenda, siger Jesper Carlsen.
Det grønne er et plus
De helt store virksomheder – og særligt de børsnoterede - er hoppet med på bølgen, og i fremtiden vil der være større og større krav til, at de kan dokumentere, at de faktisk bevæger sig i den rigtige retning. Det rammer også underleverandørerne, der skal leve op til de store virksomheders code of conduct.
- Det vil komme hurtigere, end de fleste er klar over, siger Jesper Carlsen.
Det betyder samtidig, at bankfolkene skal klædes på til en ny verden, hvor de i kreditvurderingen ikke kun skal kigge på klassiske nøgletal. Nu flytter fokus til det bæredygtige, og alle rådgivere har været på kursus i bæredygtighed og ESG-mål (environmental, social and governance, red.).
Hvordan vil den her dagsorden påvirke jeres kreditvurdering?
- Det er noget, vi skal arbejde med i den kommende tid. Men en virksomhed, der er grøn eller bæredygtig, eller hvad vi skal kalde det, vil også have en større chance i fremtiden. Det vil være et plus. Mens de, som ikke er klar til en omstilling, vil ende med at få en lavere kreditscore, siger Jesper Carlsen.
Krav om dokumentation
I Middelfart Sparekasse har de også taget den grønne dagsorden til sig.
Banken er blandt andet sponsor på Klimafolkemødet, og vi fanger kommunikationschef Bjarne Jacobsen på et tidspunkt, hvor han er med i en lokal ”uddannelsesdag” målrettet virksomheder, der arbejder med FN’s 17 verdensmål som en del af forretningsplanen. Overskriften er "Fra verdensmål til hverdagsmål".
Bjarne Jacobsen, kommunikationschef i Middelfart SparekasseSom underleverandør så tror jeg ikke, at der går mange år før, det et krav, at du kan dokumentere din praksis på stort set alle områder. Men jeg kan samtidig også se, at der er mange virksomheder, der ikke ved, hvordan de skal gribe den her dagsorden an.
- Vi skal mere den vej. Vi skal blandt andet i gang med at uddanne vores rådgivere i det, vi kunne kalde ”bæredygtig” erhvervsrådgivning, siger Bjarne Jacobsen og fortsætter:
- Både bæredygtighed, klima og FN’s verdensmål er noget, der er på vej ud til alle virksomheder. Der vil på sigt komme krav til alle virksomheder inden for bæredygtighed. Som underleverandør så tror jeg ikke, at der går mange år før, det er et krav, at du kan dokumentere din praksis på stort set alle områder. Men jeg kan samtidig også se, at der er mange virksomheder, der ikke ved, hvordan de skal gribe den her dagsorden an, siger Bjarne Jacobsen.
Det betyder også, at bankfolkene skal uddannes til at rådgive i forhold til den grønne dagsorden, når det bliver en central del af hverdagen for alle virksomheder.
- Det her er også noget, vi skal øve os i, og rådgiverne skal have ny viden, så de kan hjælpe virksomhederne. For nystartede virksomheder er det helt naturligt, at de tænker bæredygtighed ind i forretningen fra starten, hvorimod virksomheder med flere år på bagen skal finde deres ståsted, siger Bjarne Jacobsen.