Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Der er konkurrence om arbejdskraften og talenterne i hele Europa på alle niveauer. Det er ikke kun os i Danmark, der mangler arbejdskraft, siger Iben Arvad Hansen, der er direktør for Work-stay-live. Foto: Work-stay-live

Hvordan får vi flere faglærte fra Europa til Trekanten?

Der har aldrig været så mange medarbejdere på det danske arbejdsmarked uden et dansk pas som lige nu. I efteråret var der 266.000 personer med udenlandsk baggrund, og det, man hører fra virksomhederne, er, at der er brug for endnu flere.

Og det gælder ikke kun i forhold til timelønnede og specialister med en høj uddannelse. Det gælder også faglærte, og det er netop den gruppe, der er i fokus i et nyt projekt hos foreningen Work-live-stay, der har base i Vejle.

Projektet skal høste erfaringer med, hvordan små- og mellemstore virksomheder kan rekruttere faglærte som industriteknikere, smede og elektrikere fra Europa.

Men allerede nu står det klart, at det er ikke noget quickfix. Der er ikke 100.000 faglærte i EU, som over de næste 10 år drømmer om på at sætte kurs mod Danmark, fortæller Iben Arvad Hansen, der er direktør i Work-live-stay.

- Dem, som allerede har faglært arbejdskraft, de siger "ja tak", når vi kommer ud. For hvis vi kan finde nogle, så vil de gerne være med. Men folk kommer ikke bare af sig selv, siger Iben Arvad Hansen.

Som altid er du velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vore LinkedIn-side, hvor vi løbende lægger historierne op.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, kan du skrive til os lige her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Lillie Li Valeur er fratrådt stillingen som administrerende direktør hos Good Food Group. Arkivfoto: Mette Mørk

Det skal du vide fra virksomhederne i Trekanten

Topchef stopper omgående i kapitalfonds milliardfirma. Afgangen sker ifølge Good Food Group "efter gensidig aftale".

Virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning og får skandinavisk hovedsæde i Fredericia.

Ewii indgår samarbejde med japansk energigigant, og det betyder, at der er 40 nye arbejdspladser på vej til Kolding.

DB Schenker åbner Taulov-terminal. Virksomheden kan nu tilbyde et landsdækkende distributionsnetværk i eget regi.

Her er fire udvalgte historier fra erhvervslivet i Trekantområdet.

Direktør stopper efter "gensidig aftale"

Efter mindre end to år på posten er administrerende direktør i Good Food Group Lillie Li Valeur fratrådt stillingen. Det oplyser Vejle-virksomheden i en pressemeddelelse, hvor man oplyser, at ændringen i ledelsen sker "efter gensidig aftale".

Ændringen betyder, at bestyrelsesformand Jørgen Dirksen bliver midlertidig CEO i Good Food Group, og at bestyrelsesmedlem John Lesbo vil  fungere som interim bestyrelsesformand, skriver selskabet i pressemeddelelsen.

- Lillie Li Valeur har gennem de seneste to år stået i spidsen for gennemførelsen af en række vigtige strategiske og kommercielle tiltag, der har givet et løft til vores forretning og vores arbejde med kunder, kategorier og produkter. Det vil vi bringe med os videre på vores rejse.

- Markedsbetingelserne har ændret sig betydeligt, og det kræver, at vi formår at tilpasse os, både gennem den måde vi adresserer vores kunder og markeder – og hvordan vi organiserer os internt. Derfor er vi enige om, at der er behov for en ny ledelsesmæssig tilgang for at kunne drive den fortsatte udvikling, vækst og samtidig styrke indtjeningen, siger bestyrelsesformand Jørgen Dirksen.

Good Food Group blev i december 2018 opkøbt af kapitalfonden Maj Invest efter 67 år i familien Christensens eje. Koncernen er i øjeblikket i gang med at opføre et nyt domicil ved E45 som afløser for herregården Store Grundet, hvor virksomheden har til huse i dag.

Otto Schachner får skandinavisk hovedsæde i Fredericia

Fredericia-virksomheden Otto Schachner i Taulov bliver hovedsæde for den skandinaviske afdeling af den store tjekkiske koncern Cerva Group. Koncernen er blandt de tre største udbydere af værnemidler i Europa.

Den fredericianske virksomhed, som blev etableret for over 75 år siden af Otto Schachner, kommer til at lægge navn til afdelingerne i både Sverige og Finland og fra næste år i Norge, skriver Fredericia Dagblad.

- Vi har netop købt 100 procent af aktiviteterne i det svenske House of Far East AB/Gloves Pro, og med det når vi en omsætning på samlet over 300 mio. kroner. I 2016 købte vi aktiemajoriteten i det finske selskab Bockmann. Næste år forventer vi at kunne købe os ind i et norsk selskab, så hele Skandinavien er dækket ind, siger Jan Lund, der har været i virksomhedens ledelse i 22 år.

Ewii indgår samarbejde med japansk energiselskab

Den lokale energikoncern Ewii har indgået et samarbejde med japanske Tokyo Gas. Resultater er selskabet TOWII Renewables, der i første omgang skal udvikle vind- og solparker til kunder i Norden, lyder det fra Ewiis administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn.

- Danmark har en anerkendt position indenfor vedvarende energi, og under forhandlingerne med Tokyo Gas er det blevet klart, at Tokyo Gas og EWII har en fælles dagsorden med at bidrage til den globale klimabeskyttelse, udtaler Lars Bonderup Bjørn i en pressemeddelelse.

TOWII Renewables starter op i Kolding, og beskæftiger otte medarbejdere – herunder to tilflyttende japanske kolleger. Selskabet etableres fra starten med Ewiis danske vindmølleparker i porteføljen, og Tokyo Gas bliver dermed medejer af de danske møller.

Det er tanken, at selskabet skal vokse til 40 medarbejdere med tiden, og efter at have etableret sig på markedet i Norden også udvide til resten af Europa.

DB Schenker har åbnet ny logistikterminal.

Samtidig med DB Schenker har åbnet en ny terminal, kan virksomheden nu tilbyde et landsdækkende distributionsnetværk i eget regi, skriver Transporttidende.

Med cirka 100 egne distributionsbiler dækker DB Schenker nu hele Danmark med miljørigtige løsninger, da samtlige biler kører 100 procent på det vedvarende biobrændstof HVO100 biodiesel.

- Som en af verdens største transport- og logistikudbydere er det vores pligt at passe på verden omkring os, og gøre en forskel, når det gælder miljøet og dermed bidrage til at nedbringe CO2 udledning, siger DB Schenkers administrerende direktør i Danmark, Henrik Dam Larsen.

- I sidste ende skal det gerne være en god investering. Er der return of investment? Det kræver, at de udenlandske medarbejdere bliver et stykke tid, siger Iben Arvad Hansen, der er direktør i foreningen Work-live-stay.  Foto: Work-live-stay

Ny indsats skal tiltrække faglærte fra udlandet: Folk kommer ikke bare af sig selv

Det har ikke været noget problem for foreningen Work-live-stay at finde virksomheder, der gerne vil være med i et projekt, hvor man skal finde faglærte i EU, fortæller direktør i foreningen Iben Arvad Hansen.

Den største udfordring bliver at finde faglærte, der har lyst til at slå sig ned i Danmark.   

- Virksomhederne vil gerne være med, og det hænger sammen med, at det er et af deres pain points. De mangler faglært arbejdskraft. Derfor er de lydhøre, hvis der er nogle, der kan hjælpe dem med at løse problemet, siger Iben Arvad Hansen.
Mange af de virksomheder, der har faglærte med udenlandsk pas, ved godt, at arbejdskraften ikke hænger på træerne.

- Der er konkurrence om arbejdskraften og talenterne i hele Europa på alle niveauer. Det er ikke kun os i Danmark, der mangler arbejdskraft. Det gør de mange steder, og der skal vi passe på, at vi ikke gør tingene for bøvlet for dem, der vil til Danmark, siger Iben Arvad Hansen.

I runde tal vil Danmark mangle cirka 100.000 faglærte om knap 10 år. En del af løsningen kan være udenlandsk arbejdskraft. Et projekt, hvor Work-live-stay er tovholder skal nu forsøge at vise vejen. – Det er altså ikke noget quickfix at åbne mere op, siger direktør Iben Arvad Hansen.

Rekruttering: Kan man få smede, industriteknikere og elektrikere fra Europa til at sætte kurs mod Danmark? Det sætter et projekt fra foreningen Work-live-stay fokus på.

Foreningen, der har base i Vejle, har siden 2012 arbejdet med tiltrækning, modtagelse og fastholdelse af primært højtkvalificeret arbejdskraft.

I det nye projekt, hvor der er partnere med fra hele landet, handler det om at skaffe faglærte til små og mellemstore virksomheder, der mangler faglærte. Og der er ikke udsigt til, at det problem bliver løst lige foreløbig, viser en undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd, der anslår, at der vil mangle 100.000 faglærte i 2030.

- De ufaglærte og de højtuddannede har fyldt mest, når vi taler udenlandsk arbejdskraft. Det er første gang, at vi har lavet et projekt, der primært fokuserer på faglærte, siger Iben Arvad Hansen, der er direktør i foreningen, der i medlemskredsen tæller flere end 90 virksomheder, kommuner, styrelser og organisationer.

Dem, som allerede har faglært arbejdskraft, de siger "ja tak", når vi kommer ud. For hvis vi kan finde nogle, så vil de gerne være med.

Iben Arvad Hansen, der er direktør i foreningen Work-stay-live

Projektet skal høste erfaringer med, hvordan man rekrutterer faglærte, man skal have fat i et korps af ambassadører, og man skal undersøge, hvordan man fastholder faglærte i Danmark. Projektet startede i efteråret og løber foreløbig til udgangen af 2022.

- Det er jo ikke det her, der løser udfordringen med af finde 100.00 faglærte. Men det handler om, at vi hurtigt bliver klogere på, hvad der skal til for, at det lykkedes, siger Iben Arvad Hansen, der håber, at projektet kan forlænges.

Det kræver en ekstra indsats

Foreningen er allerede i dialog med en række små og mellemstore virksomheder. Derudover skal man ud for at finde kontakter i udlandet, og der skal etableres netværk i Danmark blandt de virksomheder, der kan se ideen i at rekruttere uden for landets grænser.

- Virksomhederne vil gerne med, og det hænger sammen med, at det er et af deres pain points. De mangler faglært arbejdskraft. Derfor er de lydhøre, hvis der er nogle, der kan hjælpe dem med at løse problemet, siger Iben Arvad Hansen.

Work-live-stay

  • Work-live-stay er en privat forening med rødder i det syddanske, som arbejder for at sikre optimale rammer for tiltrækning, modtagelse og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft for virksomheder, så de har de bedste forudsætninger for at udvikle og vækste deres forretningsområder.
  • Work-live-stay blev stiftet i 2012 i et samarbejde mellem private virksomheder, syddanske kommuner og Region Syddanmark. Flere end 90 virksomheder, kommuner og organisationer er medlem af foreningen, der har til huse i Dandy Business Park i Vejle og beskæftiger omkring 15 medarbejdere. 
  • Foreningen work-live-stay er finansieret af medlemskontingent samt af projektmidler bevilget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Socialfond.

Men det kræver noget ekstra af virksomhederne. I mange små og mellemstore virksomheder er man ikke vant til at hyre faglært arbejdskraft fra udlandet, og hvis det skal være en gevinst for virksomheden, så skal man have fokus på udfordringerne. Det handler blandt andet om sproget.

- I sidste ende skal det gerne være en god investering. Er der return of investment? Det kræver, at de udenlandske medarbejdere bliver et stykke tid. Og noget af det, som fylder, er sproget. Det er noget arbejdsgiverne skal forholde sig til. Skal de opfordre til det? Skal det foregå i arbejdstiden? Det med sprog er meget lavpraktisk, men det er et vigtigt element på virksomheden og i forhold til, om de blive integreret i samfundet, siger Iben Arvad Hansen.

Virksomhederne skal derfor ikke gå efter udenlandsk arbejdskraft, hvis de tror, at de kan gøre, som de plejer. Arbejdsgiverne er også nødt til at forholde sig til livet uden for arbejdspladsen.

- Det er ikke lige så let som at rekruttere en faglært, der hedder Ole. Men udfordringen er også tit de danske medarbejdere. Vi er ikke altid så åbne. Det handler blandt andet om udfordringer i forhold til sprog, og fordomme i forhold til kompetence og kultur. Men du kommer altid langt med dialog, siger Iben Arvad Hansen.

Det er ikke noget quickfix at åbne mere op

At manglen på arbejdskraft fylder meget for mange virksomheder, blev også tydeligt, da statsministeren i nytårstalen talte om, at der er brug for ”at diskutere” udenlandsk arbejdskraft.

- Jeg er glad for, at hun synes, at vi skal diskutere det, og så skal vi skynde os at handle. Men jo, det er godt, at vi taler om det, og nu skal der handling bag ordene, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft, siger Iben Arvad Hansen.

Hun fremhæver samtidig, at man ikke kan forvente, at der ligger en stor reserve af faglært arbejdskraft i udlandet, som bare venter på at stemple ind på en arbejdsplads i Danmark.

- Der er konkurrence om arbejdskraften og talenterne i hele Europa på alle niveauer. Det er ikke kun os i Danmark, der mangler arbejdskraft. Det gør de mange steder, og der skal vi passe på, at vi ikke gør tingene for bøvlet for dem, der vil til Danmark. De vil gerne føle sig velkomne. Vores omdømme betyder noget. Man skal gøre sig umage for at gøre sig lækker. Det gælder som nation og på virksomheds niveau, siger Iben Arvad Hansen.

Det ved man godt i de virksomheder, der allerede har faglært arbejdskraft fra udlandet. De kan ikke se, at det er et tag-selv-bord.

- Dem, som allerede har faglært arbejdskraft, de siger "ja tak", når vi kommer ud. For hvis vi kan finde nogle, så vil de gerne være med. Men det er altså ikke noget quickfix at åbne mere op. Folk kommer ikke bare at sig selv, siger Iben Arvad Hansen.