Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kontorrobotterne vil de kommende år overtage mange indtastningsopgaver. - Banker, forsikringsselskaber og de helt store virksomheder har brugt det her i fire-fem år. Men nu er vi der, hvor små og mellemstore virksomheder skal med på bølgen, siger Claus Diedrichsen, der er stifter og ejer RPA Danmark. Foto: Henrik Kruse

Sig goddag til din nye kollega på kontoret – det er en robot

Det lyder måske ikke som om, at det er verdens fedeste kollega, der snart stempler ind i form af en kontorrobot. Men der er noget, som tyder på, at kollegaen, der aldrig går i seng eller til frokostpause, bliver en større del af dagligdagen.

De store koncerner har allerede set fidusen og har ansat ”kollegaer”, der kan læse uendelige mængder af pdf-filer og ordrer, og virksomhederne har rigtige mennesker ansat, der kun har til opgave at trimme kontorrobotterne, så man slipper for en masse indtastninger. Det kan spare mange timer, når det vælter ind med data. Nu er turen kommet til de små og mellemstore virksomheder.

Sådan lyder det fra Claus Diedrichsen, der stifter og ejer RPA Danmark. Når først robotten er kørt ind, så er der penge at spare. Ordrerne kommer rigtigt ind, alle systemer bliver opdateret samtidig, og du kan - helt automatisk – blive underrettet om stort og småt.

Det er halvandet år siden, at stifteren begyndte at grave i stoffet. Dengang var der mange, der ikke kunne se fidusen. I dag er det mere et spørgsmål om, at virksomhederne lige nu har så travlt, at de ikke tid til at ansætter robotterne. Men ifølge iværksætteren er der både tid og penge at spare bare tre-seks måneder efter, at man har sagt goddag til den nye kollega.

Det er ikke en robot, der har samlet dagens nyhedsbrev, men nye læsere kan tilmelde sig her, og du er også meget velkommen til at følge med på LinkedIn.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Stifter af RPA Danmark, Claus Diedrichsen forventer, at kontorrobotter bliver en del af "kontoret" de kommende år hos små og mellemstore virksomheder. - Vi regner med en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder. Det er det, vi har set i vores cases, siger direktør Claus Diedrichsen. Foto: Henrik Kruse

Robotter rykker ind på kontoret: Markedet er stort, og vi er kun begyndt at kradse i det

Selv om digitaliseringen har rykket sig hurtigt fremad under pandemien, så er der fortsat mange processer, der bliver tastet ind i it-systemer manuelt. Det er ikke verdens sjoveste opgave, og det kan gøres mere sikkert og hurtigere ved at få "robotten" til at læse dokumenterne, fortæller stifter af RPA Danmark, Claus Diedrichsen.

- Hvis du har nogle dygtige medarbejdere, så skal du bruge dem rigtigt, og lige nu er der kamp om medarbejderne. Jeg er sikker på, at de fleste vil omplacere de ansatte til at lave ting, der peger fremad. Men det kræver selvfølgelig, at organisationen involverer medarbejderne fra starten. Du skal forklare, hvorfor man gør det, siger Claus Diedrichsen.

Typisk er der en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder på projekterne med kontorrobotter.

Kontorrobotter betyder færre fejl, hurtigere ekspedition, og der er en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder, fortæller Claus Diedrichsen, der er stifter af RPA Danmark. Iværksætteren forventer, at kontorrobotterne i større stil de kommende år flytter ind i landets små og mellemstore virksomheder.

Automatisering: Den nye kollega, der aldrig skal have ferie, og tager hånd om, at ordrerne kommer rigtigt ind i systemet. Den nye kollega kan også oprette kunder automatisk ud fra et cvr-nummer, og så gør kollegaen altid, hvad den får besked på.

- Langt de fleste steder vil man hurtigt kunne finde de opgaver, der er øv-opgaver. If you hate it, automate it, er vores slogan, siger Claus Diedrichsen, der er stifter og direktør af RPA Danmark.

I stort set alle virksomheder kan man hurtigt identificere manuelle og gentagende opgaver på it-systemerne, og i mange tilfælde kan en kontorrobot klare opgaven, lyder det fra stifteren, der ser store muligheder for små og mellemstore virksomheder.

Claus Diedrichsen har i mange år arbejdet i it-branchen, og for tre år siden solgte han virksomheden C2 Relation, der solgte Dynamics forretningssystemer til virksomheder. Men nu er fokus rettet mod kontorrobotter, kendt som RPA (robotic process automation), der er en måde at automatisere gentagne, manuelle og regelbaserede processer.

Vi regner med en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder. Det er det, vi har set i vores cases. Det er relativt hurtigt.

Claus Diedrichsen, stifter af RPA Danmark

- Banker, forsikringsselskaber og de helt store virksomheder har brugt det her i fire-fem år. Men nu er vi der, hvor små og mellemstore virksomheder skal med på bølgen. De har også mange transaktioner, hvor det er meget relevant. Markedet er stort, og vi er kun begyndt at kradse lidt i det, og softwaren bliver hele tiden bedre, og du kan hurtigere implementere løsningerne, siger Claus Diedrichsen, som i dag har to specialister ansat, og derudover er der tilknyttet et par freelancere.

Men lige nu sker der så meget på feltet, at han håber, at han i løbet af i år kan ansætte to-tre nye medarbejdere.

Robotten skal trænes

RPA Danmark har i dag kunder inden for blandt andet transport- og logistikbranchen, hvor der fortsat er en del manuelt og gentagende arbejde. Virksomheden har lavet en løsning for et gartneri i forhold til at håndtere ordrer, og der er flere kommuner på kundelisten. Og der er muligheder i stort set alle brancher.

- Det er halvandet år siden, at jeg begyndte at grave i feltet. Dengang var der mange, der spurgte, hvad er det? I dag fornemmer jeg, at der er flere, der ved lidt om det. Det er et fremskridt, siger Claus Diedrichsen.

Efter en lang karriere i it-verdenen, har han konstateret, at der fortsat er mange virksomheder, der har mange manuelle processer. Det kan være i forhold til kundeservice, bogholderi, logistik og salg.

Kort om RPA Danmark.

  • Stifter og ejer Claus Diedrichsen har arbejdet med Microsofts Dynamics i mere end 15 år og har erfaring med blandt andet CRM og ERP-systermer. 
  • For tre år siden solgte han it-virksomheden C2 Relations. 
  • Iværksætteren er oprindelig uddannet bankmand, hvor han har arbejdet med både privat- og erhvervskunder. Læs mere på www.rpadanmark.dk

- Vi er ikke afhængige af de it-systemer, som virksomheden allerede har, da vi udelukkende kigger på den måde, som de taster i systemerne. En kontorrobot er ikke intelligent. Den gør det, som den får besked på. Når jeg har fortalt robotten, at når jeg modtager en ordre, så skal den gøre det og det, så gør robotten kun det. Og hvis der er nogle uregelmæssigheder, så skal robotten vide, hvad den skal gøre. Vi skal træne robotten. Men den gør det, som den får besked på, siger Claus Diedrichsen, som sammenligner det at få en kontorrobot op at køre med at sidemandsoplære en ny medarbejder.

- Du skal vise, hvordan man gør. Og efter første forsøg, så plejer man at rette til. Når vi har lavet et udkast, så vil der typisk være fejl. Det er jo det samme, som med en normal medarbejder. De vil jo også lave fejl og rette ind, hvis der kommer en kunde med et nyt behov, siger Claus Diedrichsen.

Giver færre fejl

Iværksætteren forventer, at rigtig mange virksomheder de kommende år vil byde velkommen til "nye" kollegaer på kontoret, og det er ikke kun et spørgsmål om, at der er penge at spare.

- Vi regner med en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder. Det er det, vi har set i vores cases. Det er relativt hurtigt. Men det er ikke kun et spørgsmål om penge. Nogle siger også, at de vil være uafhængige af, at de skal være på kontoret og at kontorrobotter også kan ekspedere ordren hurtigt. Så det handler også om hurtigere behandling og at minimere antallet af fejl, siger Claus Diedrichsen og fortsætter.

- Jeg kan lynhurtig lave en business case. Hvad kan jeg spare af tid og penge, og har jeg andre fordele? Det kan være svært at afgøre med andre projekter, hvad resultatet er. Det er meget tydeligt her, siger Claus Diedrichsen, og set i lyset af at der er stor mangel på arbejdskraft, så vil efterspørgslen på kontorrobotter stige.

Ansatte på kontoret skal derfor ikke frygte kontorrobotter.

- Hvis du har nogle dygtige medarbejdere, så skal du bruge dem rigtigt, og lige nu er der kamp om medarbejderne. Jeg er sikker på, at de fleste vil omplacere de ansatte til at lave ting, der peger fremad. Men det kræver selvfølgelig, at organisationen involverer medarbejderne fra starten. Du skal forklare, hvorfor man gør det, siger Claus Diedrichsen.

- Du skal betragte kontorrobotten, som det er en ny medarbejder, og nye medarbejdere skal læres op, siger Claus Diedrichsen, der er stifter af RPA Danmark. Foto: Henrik Kruse 

Kontorrobotter kan frigive tid: Tre pointer inden du ansætter en robot

Når du skal have kontorrobotten op at køre, så skal det sammenlignes med at oplære en medarbejder med sidemandsoplæring. Hvis du ikke får forklaret robotten arbejdsgangen ordentligt, vil der komme spørgsmål bagefter, forklarer stifter af RPA Danmark.

- Jo bedre du kan beskrive processen for den nye medarbejder, jo færre spørgsmål får du efterfølgende fra "medarbejderen" - altså robotten. Du skal være grundig i din beskrivelse. Men det behøver ikke at tage lang tid, er vores erfaring. Du kan gøre det på en video, og så spørger vi ind til de variationer, der altid vil være.

Her er tre pointer fra stifteren af RPA Danmark til dig, der overvejer, at ansætte en kontorrobot.

Hvis du hver dag får dine medarbejdere til at bruge fem minutter på at identificere manuelle og gentagende opgaver, der løses foran computeren, så vil man relativt hurtigt kunne finde ud af, om der basis for at "ansætte" en kontorrobot.

AUTOMATISERING: Stifter af RPA Danmark, Claus Diedrichsen slår på, at kontorrobotter kan fjerne nogle af de ensformige og gentagende arbejdsopgaver for medarbejderne.

Derudover fremhæver han, at kontorrobotter har potentiale til at frigive tid, så medarbejderne kan løse opgaver, der peger fremad. Robotterne kan strømline og fejlsikre processer, der gerne skal give kunden en bedre og hurtigere kundeoplevelse.

Her er tre pointer omkring robotter for dig, der overvejer at ”ansætte” en kontorrobot.

Oplæring er afgørende for kontorrobotten

- Du skal betragte kontorrobotten, som en ny medarbejder, og nye medarbejdere skal læres op. Det kræver, at du kender og kan beskrive de arbejdsgange og processer, som robotten skal løse. 

- Jo bedre du kan beskrive processen for den nye medarbejder, jo færre spørgsmål får du efterfølgende fra "medarbejderen" - altså robotten. Du skal være grundig i din beskrivelse. Men det behøver ikke at tage lang tid, er vores erfaring. Du kan gøre det på en video, og så spørger vi ind til de variationer, der altid vil være.

Det må ikke blive en tidsluger

- Du skal ikke betragte det som et meget stort it-projekt, når du går i gang med kontorrobotter. 

- Noget af det gode ved at bruge kontorrobotter til at automatisere gentagende og manuelle processer er, at vi ikke taler om lange og tidskrævende it-projekter. Selvfølgelig er der altid en opstartsfase, men det skal virke ret hurtigt.

Kontorrobotten gør hvad der bliver sagt

- Der kan være fejl hos en robot i opstarten, men hvis du laver de rigtige regler, så kan der ikke opstå fejl. Du skal derfor altid afvikle et grundigt testforløb. I starten skal du finde de ting, hvor der er variationer.