Robotter rykker ind på kontoret: Markedet er stort, og vi er kun begyndt at kradse i det
Selv om digitaliseringen har rykket sig hurtigt fremad under pandemien, så er der fortsat mange processer, der bliver tastet ind i it-systemer manuelt. Det er ikke verdens sjoveste opgave, og det kan gøres mere sikkert og hurtigere ved at få "robotten" til at læse dokumenterne, fortæller stifter af RPA Danmark, Claus Diedrichsen.
- Hvis du har nogle dygtige medarbejdere, så skal du bruge dem rigtigt, og lige nu er der kamp om medarbejderne. Jeg er sikker på, at de fleste vil omplacere de ansatte til at lave ting, der peger fremad. Men det kræver selvfølgelig, at organisationen involverer medarbejderne fra starten. Du skal forklare, hvorfor man gør det, siger Claus Diedrichsen.
Typisk er der en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder på projekterne med kontorrobotter.
Automatisering: Den nye kollega, der aldrig skal have ferie, og tager hånd om, at ordrerne kommer rigtigt ind i systemet. Den nye kollega kan også oprette kunder automatisk ud fra et cvr-nummer, og så gør kollegaen altid, hvad den får besked på.
- Langt de fleste steder vil man hurtigt kunne finde de opgaver, der er øv-opgaver. If you hate it, automate it, er vores slogan, siger Claus Diedrichsen, der er stifter og direktør af RPA Danmark.
I stort set alle virksomheder kan man hurtigt identificere manuelle og gentagende opgaver på it-systemerne, og i mange tilfælde kan en kontorrobot klare opgaven, lyder det fra stifteren, der ser store muligheder for små og mellemstore virksomheder.
Claus Diedrichsen har i mange år arbejdet i it-branchen, og for tre år siden solgte han virksomheden C2 Relation, der solgte Dynamics forretningssystemer til virksomheder. Men nu er fokus rettet mod kontorrobotter, kendt som RPA (robotic process automation), der er en måde at automatisere gentagne, manuelle og regelbaserede processer.
Claus Diedrichsen, stifter af RPA DanmarkVi regner med en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder. Det er det, vi har set i vores cases. Det er relativt hurtigt.
- Banker, forsikringsselskaber og de helt store virksomheder har brugt det her i fire-fem år. Men nu er vi der, hvor små og mellemstore virksomheder skal med på bølgen. De har også mange transaktioner, hvor det er meget relevant. Markedet er stort, og vi er kun begyndt at kradse lidt i det, og softwaren bliver hele tiden bedre, og du kan hurtigere implementere løsningerne, siger Claus Diedrichsen, som i dag har to specialister ansat, og derudover er der tilknyttet et par freelancere.
Men lige nu sker der så meget på feltet, at han håber, at han i løbet af i år kan ansætte to-tre nye medarbejdere.
Robotten skal trænes
RPA Danmark har i dag kunder inden for blandt andet transport- og logistikbranchen, hvor der fortsat er en del manuelt og gentagende arbejde. Virksomheden har lavet en løsning for et gartneri i forhold til at håndtere ordrer, og der er flere kommuner på kundelisten. Og der er muligheder i stort set alle brancher.
- Det er halvandet år siden, at jeg begyndte at grave i feltet. Dengang var der mange, der spurgte, hvad er det? I dag fornemmer jeg, at der er flere, der ved lidt om det. Det er et fremskridt, siger Claus Diedrichsen.
Efter en lang karriere i it-verdenen, har han konstateret, at der fortsat er mange virksomheder, der har mange manuelle processer. Det kan være i forhold til kundeservice, bogholderi, logistik og salg.
Kort om RPA Danmark.
- Stifter og ejer Claus Diedrichsen har arbejdet med Microsofts Dynamics i mere end 15 år og har erfaring med blandt andet CRM og ERP-systermer.
- For tre år siden solgte han it-virksomheden C2 Relations.
- Iværksætteren er oprindelig uddannet bankmand, hvor han har arbejdet med både privat- og erhvervskunder. Læs mere på www.rpadanmark.dk
- Vi er ikke afhængige af de it-systemer, som virksomheden allerede har, da vi udelukkende kigger på den måde, som de taster i systemerne. En kontorrobot er ikke intelligent. Den gør det, som den får besked på. Når jeg har fortalt robotten, at når jeg modtager en ordre, så skal den gøre det og det, så gør robotten kun det. Og hvis der er nogle uregelmæssigheder, så skal robotten vide, hvad den skal gøre. Vi skal træne robotten. Men den gør det, som den får besked på, siger Claus Diedrichsen, som sammenligner det at få en kontorrobot op at køre med at sidemandsoplære en ny medarbejder.
- Du skal vise, hvordan man gør. Og efter første forsøg, så plejer man at rette til. Når vi har lavet et udkast, så vil der typisk være fejl. Det er jo det samme, som med en normal medarbejder. De vil jo også lave fejl og rette ind, hvis der kommer en kunde med et nyt behov, siger Claus Diedrichsen.
Giver færre fejl
Iværksætteren forventer, at rigtig mange virksomheder de kommende år vil byde velkommen til "nye" kollegaer på kontoret, og det er ikke kun et spørgsmål om, at der er penge at spare.
- Vi regner med en tilbagebetalingstid på tre-seks måneder. Det er det, vi har set i vores cases. Det er relativt hurtigt. Men det er ikke kun et spørgsmål om penge. Nogle siger også, at de vil være uafhængige af, at de skal være på kontoret og at kontorrobotter også kan ekspedere ordren hurtigt. Så det handler også om hurtigere behandling og at minimere antallet af fejl, siger Claus Diedrichsen og fortsætter.
- Jeg kan lynhurtig lave en business case. Hvad kan jeg spare af tid og penge, og har jeg andre fordele? Det kan være svært at afgøre med andre projekter, hvad resultatet er. Det er meget tydeligt her, siger Claus Diedrichsen, og set i lyset af at der er stor mangel på arbejdskraft, så vil efterspørgslen på kontorrobotter stige.
Ansatte på kontoret skal derfor ikke frygte kontorrobotter.
- Hvis du har nogle dygtige medarbejdere, så skal du bruge dem rigtigt, og lige nu er der kamp om medarbejderne. Jeg er sikker på, at de fleste vil omplacere de ansatte til at lave ting, der peger fremad. Men det kræver selvfølgelig, at organisationen involverer medarbejderne fra starten. Du skal forklare, hvorfor man gør det, siger Claus Diedrichsen.