Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Du skal selvfølgelig have styr på forretningen, og så skal du være ordentlig, siger David Skjødt, der er administrerende direktør i det fremadstormende modefirma Mos Mosh. Foto: Henrik Kruse

Skru ned for excel-arket og opfør dig ordentligt

Da corona i foråret 2020 lukkede ned for det meste af Europa – og dermed også tøjbutikker – stod modefirmaet Mos Mosh klar til at hjælpe de butikker, der for længe siden havde købt tøjet hjem.

Klækkelige rabatter og forlængede kreditter til kunderne i Europa blev en del af løsningen for modefirmaet fra Kolding, hvor lidt over 40 ansatte det seneste år har skabt et overskud på 100 millioner kroner før skat.

Succesen handler om at have de rigtige varer på hylden. Men det handler også om ordentlighed, lyder det fra den administrerende direktør David Skjødt. Det betaler sig at række hånden ud, når krisen er værst. Men også i reklamationsafdelingen skal man være ordentlig.

- Selv når du ringer ned i vores reklamationsafdeling, så møder du søde medarbejdere, der leder efter løsninger, siger David Skjødt.

I dagens nyhedsbrev er der fokus på modekometen fra Kolding, hvor direktøren løfter lidt af sløret for, hvordan det er lykkedes at skabe et modebrand, der har så meget fart på, at man nu har planer om at kigge på det amerikanske marked.

Har du gode idéer til emner for Erhvervsliv Trekanten, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

Du kan også følge os på vores Linkedin-side, hvor vi deler alle artiklerne, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med og deler vores historier.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Tidligere borgmester i Kolding, Jørn Pedersen, tiltræder i dag som udviklingsdirektør hos Vision Estate, der er ejet af Schou og Lars Larsen Group. Foto: André Thorup

Rundt om virksomhederne i Trekanten

Koldings eks-borgmester har fået nyt job. Nu skal han udvikle kæmpe erhvervspark.

Uddannelsesinstitutioner bygger ikke nyt i Kanalbyen i Fredericia. Drømmen var at samle 1800 unge på stedet, men økonomien rækker ikke til det.

Storcenter er på vej med stor udvidelse, der skal give kunder oplevelser, som man ikke kan få, når man handler online.

Vi giver dig her overblikket over, hvad der også er værd at vide fra virksomhederne i Trekantområdet.

Tidligere borgmester får job som udviklingsdirektør

Der gik ikke engang en måned, fra 53-årige Jørn Pedersen fratrådte som Koldings borgmester gennem de seneste 12 år, til han nu er i gang med et helt nyt kapitel af sit arbejdsliv, skriver JydskeVestkysten.

Fra 1. februar er titlen udviklingsdirektør hos Vision Estate, som er ejet af Lars Larsen Group og Schou Family Invest og beskæftiger sig med køb, udvikling og udlejning af erhvervsejendomme og erhvervsområder.

Et af områderne er Danmarks i øjeblikket største byggeprojekt, erhvervsområdet Vision Park ved Tankedalsvej i Kolding, hvor byggeriet af et kæmpemæssigt logistik-, lager- og transportcenter lige ved motorvejsafkørslen i Kolding syd skyder frem.

- Jeg har i hele mit virke som borgmester og i Kommunernes Landsforening - og også inden da - været en del af erhvervslivet og udviklingen af det. Derudover er det en opgave, der passer fantastisk til mig som person, fordi det netop handler om udvikling og samarbejde. At jeg kan få lov til at bringe mine erfaringer og interesser i spil hos en stor, solid koncern, der ovenikøbet har stærke rødder i netop Kolding, gør det bare endnu mere ideelt, siger Jørn Pedersen.

Økonomi bremser plan om at samle 1800 unge i Kanalbyen

Hverken elever fra IBC eller social- og sundhedsstuderende får deres hverdag i Kanalbyen i Fredericia. Drømmen var at 1800 unge skulle samles i et nyt campus, men institutionerne har ikke økonomi til at bygge i bydelen, skriver Fredericia Dagblad.

Både Social- og Sundhedsskolen og International Business College - IBC i Erritsø har takket nej tak til at blive en del af et kommende uddannelsesfællesskab i Kanalbyen.

Tanken var, at uddannelserne skulle etablere sig i tilknytning til det byggeri, kommunen skal etablere. Der er planlagt et stort byggeri, som blandt andet skal rumme folkebibliotek, mødefaciliteter, cafe-område, fælles administration for uddannelser med mere. Byrådet har afsat knap 150 millioner kroner til at udvikle campusprojektet i Kanalbyen.

Kolding Storcenter vil udvide med 7500 kvadratmeter

Nu skal Kolding Storcenters millioner af kunder snart kunne trække flere oplevelser ud af shoppingturen til Jyllands største indkøbscenter, der i dag byder på over 120 butikker og restauranter, Bilka-varehus og seks biografsale, skriver JydskeVestkysten.

Storcentrets ejere arbejder nemlig på at lægge 7500 kvadratmeter til den eksisterende 62.000 kvadratmeter store bebyggelse ved Skovvangen, og formålet er ifølge en sagsfremstilling til politikerne i byrådets plan- og teknikudvalg "at etablere flere oplevelsestilbud, butikker og restauranter, forlystelser, fitnesscenter, legeland, biograf, teater og lignende".

Kolding Storcenters ledelse ønsker ikke at udtale sig om de konkrete ønsker og planer.

- Vi ønsker at skabe en oplevelse, som er anderledes end at gå på nettet, for vi kan jo forudse, at det at købe varer på nettet er en udvikling, der er kommet for at blive. Så vi ønsker at opsøge oplevelsesprægede aktiviteter, der ikke er så online-afhængige, siger centermanageren Carsten Lindblad.

- Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening. Det er ikke altid, at chefen ved bedst, siger administrerende direktør David Skjødt. Foto: Henrik Kruse

Modekomet styrer mod omsætning på halv milliard: Det er ikke excel-arket, der sætter retningen

Voldsomme vækstrater har kendetegnet Mos Mosh. Millionerne er faktisk rullet ind. Over de seneste fem år er overskuddet samlet på mere end 450 millioner kroner før skat.

Det er ikke kommet af at stirre sig blind på excel-arket. Et af kodeordene er ”ordentlighed”, lyder det fra administrerende direktør David Skjødt, og alle ansatte bidrager med input.

- Alle har en stemme, og vi kommunikerer ordentligt. Du kan ikke undgå, at der opstår trælse ting. Men vi skal stræbe efter at kommunikere ordentligt. Og samtidig er det vigtigt for os, at alle kan ytre sig. Der er nogle ledere, der står med ansvaret i sidste ende, men vi kan godt lide ærlighed og åbenhed, siger David Skjødt.

Der bliver fortsat tænkt stort hos modefirmaet Mos Mosh, der blev etableret i 2010. Modebrandet til kvinder er udvidet med et herrebrand, og nu vil virksomheden i gang på det amerikanske marked, hvor man tager "ordentlighed" med i kufferten.

VÆKST: Et blik i ordrebøgerne viser, at 2022 kan blive – endnu - et godt år for modefirmaet Mos Mosh. Der er udsigt til, at modebrandet runder en halv milliard kroner i omsætning.

Her fortæller administrerende direktør David Skjødt om, hvilke ingredienser der skal til for at skabe et succesfuldt modebrand.

- Du skal selvfølgelig have styr på forretningen, og så skal du være ordentlig. Det har været ånden, siden Kim Hyldahl stiftede virksomheden. Jeg har været med i ni år, og det, som kendetegner os, er, at vi er ordentlige over for kunder og leverandører. Det har skabt forretningen for at sige det meget kort, og det skal vi selvfølgelig have med videre, siger David Skjødt.

- Selv når du ringer ned i vores reklamationsafdeling, så møder du søde medarbejdere, der leder efter løsninger, siger David Skjødt.

På fem år er omsætningen tredoblet fra 162 millioner kroner til 464 millioner kroner i 2021, og bundlinjen tredoblet til 99 millioner kroner før skat, viser det netop offentliggjorte regnskab for virksomheden, der samlet har 2500 forhandlere.

Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening.

David Skjødt, administrerende direktør i Mos Mosh

Dermed er man tilbage på vækstsporet. 2020 var første år med et lille dyk, og noget af det hænger sammen med, at man opførte sig ordentligt, da corona ramte.

- Dykket i 2020 skyldtes primært corona, og at vi gav en hjælpende hånd til vores europæiske kunder. Vi ville gerne vise solidaritet med dem i den værste krise i mange år, så vi gav dem betragtelige rabatter og forlængede kreditter. Det var vigtigt, for vi skulle gennem krisen sammen med vores kunder. De har jo bestilt lang tid inden, de kendte til corona, siger David Skjødt, der har været administrerende direktør i det fremadstormende modefirma i seks måneder.

Mange nye medarbejdere

Virksomheden har med hastige skridt øget omsætningen siden, den blev stiftet af Kim Hyldahl i 2010, og nu er der lidt over 40 ansatte i virksomheden, der har domicil med udsigt til Koldinghus.

Kollektionerne er løbende udvidet, og sidste år fik man også et mærke til herrer. Stifteren forlod direktørstolen ved årsskiftet sidste år for at bruge sine kreative kræfter på at bygge den del af forretningen op.

På kort tid har Mos Mosh Gallery opbygget et nyt netværk af over 300 forhandlere og oplevede en kraftig vækst i 2021. Forventningen er, at Gallery vil ramme en omsætning på 100 millioner kroner på to-tre år.

- Vi har ét fælles mål, og det er at styrke vores brand. Det er altid det vigtigste, siger administrerende direktør i Mos Mosh David Skjødt. Foto: Henrik Kruse

Virksomheden har løbende udvidet medarbejderstaben, men i 2021 tog man et større ryk. Her blev der ansat 12 nye i firmaet, så der i dag er lidt over 40 ansatte. Og det lille boost stiller nye krav til organisationen.

- Det er gået stærkt de seneste 12 måneder sammenlignet med tidligere år i forhold til nyansatte, men vi skal have styrket organisationen. Det er en udfordring med så mange nye medarbejdere, for de skal alle have en forståelse af, at vi løfter i flok. Vi vil ikke have siloer i de forskellige afdelinger. Vi har ét fælles mål, og det er at styrke vores brand. Det er altid det vigtigste, siger David Skjødt.

Kort om Mos Mosh

  • Kim Hyldahl etablerede i 2010 modefirmaet Mos Mosh sammen med en kompagnon.
  • I 2013 købte han kompagnonen ud af firmaet.
  • I de første år var der fokus på jeans til kvinder, men i dag dækker firmaet alle typer af tøj til kvinder, og i efteråret 2020 introducerede modefirmaet en kollektion til mænd.
  • Stifter og ejer Kim Hyldahl solgte i 2017 aktiemajoritet i Mos Mosh til den tyske kapitalfond Findos Investor. Stifteren ejer fortsat 29 procent af selskabet.
  • I december 2020 overlod stifteren direktørstolen til Thomas Schwartz, som stoppede i august 2021, hvor David Skjødt overtog posten som administrerende direktør. David Skjødt ejer to procent af virksomheden.

Man har derfor brugt en del krudt på at fortælle de nye kollegaer om, hvordan man gør tingene i Mos Mosh. Det handler blandt andet om at bevare den positive tilgang i stort og småt.

- Når vi vokser så meget, kræver det, at vi er bevidste om, at vi skal være ordentlige. Når du kigger i regnskabet, er det tydeligt, at der er styr på den finansielle forretning og den strategiske retning. Men det er ikke excel-arket, der sætter retningen for forretningen. Og sådan må det aldrig blive, siger David Skjødt.

Alle skal bidrage

Mos Mosh forventer at øge antallet af medarbejdere med 30 procent i løbet af de næste to-tre år, så opgaven med at bevare det, som har skabt succesen, skal fortsat dyrkes.

- Det handler om, at vi hele tiden skal have nerven med i alt det, vi gør. Og det skal vi mærke og dyrke i dagligdagen. Det er mennesker, der skaber det her. Vi skal ikke være sådan et firma, der kun læner sig op ad en strategi. Det er i dagligdagen, hvor vi er sammen, hvor vi skaber Mos Mosh. Vi er et modefirma, og derfor er det vigtigt, at vi aldrig bliver for tunge. Men helt grundlæggende synes vi, at det skal være sjovt at komme på arbejde, og du skal blive udfordret. De to ting skal gå hånd i hånd. Det kræver en del at holde fast i det, når du hele tiden vokser.

Kort om David Skjødt

  • David Skjødt, har været administrerende direktør i seks måneder, og han kommer fra en stilling som salgsdirektør i firmaet.
  • Han været mere end 20 år i modebranchen.
  • Han stødte første gang på stifter Kim Hyldahl for 20 år siden i Bestseller- koncernen. Han er gift, bor i Vejle med sin kone og deres døtre på 9 og 12 år. 

Lidt af hemmeligheden er, at tingene bliver sagt lige ud, og at alle bidrager med deres input.

- Alle har en stemme, og vi kommunikerer ordentligt. Du kan ikke undgå, at der opstår trælse ting. Men vi skal stræbe efter at kommunikere ordentligt. Og samtidig er det vigtigt for os, at alle kan ytre sig. Der er nogle ledere, der står med ansvaret i sidste ende, men vi kan godt lide ærlighed og åbenhed, siger David Skjødt, der heller ikke altid har været 100 procent enig med stifter Kim Hyldahl.

- Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening. Det er ikke altid, at chefen ved bedst, siger David Skjødt.

Kæmpe potentiale i USA

Der er fortsat store muligheder for at vokse i Europa, hvor man fortsætter med at udvide antallet af butikker, hvor man kan finde tøj fra Mos Mosh, men nu kigger man også over Atlanterhavet.

- Der er ikke ret mange danske modebrands, der kigger over Atlanten. Projektet blev også udskudt på grund af corona. Men det er et meget stort marked, og for at lykkes skal vi have de rigtige partnere. Det er et projekt, der kommer til koste lidt, men på den lange bane bliver det en god forretning, siger David Skødt.

Netop blikket for det lidt længere perspektiv har været afgørende for virksomhedens voldsomme vækst, ifølge direktøren. I starten var jeans til kvinder kerneforretningen, men stille og roligt har man udvidet kollektionerne i takt med, man opdagede, at brandet kunne mere.

- Vi har formået at vokse stabilt, og vi har udviklet os inden for vores eget dna. Det, tror jeg, har medvirket til, at vi har haft modet til at udfordre os selv ved at gå ind i markeder, hvor resten af branchen sagde, at det skulle vi ikke. Det gælder blandt andet Frankrig. Det er nemmere at gå ind på nærmarkederne i Skandinavien og Tyskland. Men der er ikke mange, der har haft succes i Frankrig. I hvert fald ikke i vores prisniveau, siger David Skjødt.

I dag står de tysktalende lande for cirka 45 procent af omsætningen, man henter 30 procent i Skandinavien og derefter kommer Benelux-landene.

- Det var ikke nemt de første to år i Frankrig, men vi er meget selektive i forhold til, hvor vi skal ligge. Det skal være de rigtige butikker. Vi har tænkt langsigtet. Vi bygger et brand op. Omsætningen må aldrig få overtaget i forhold til vores brand. Det er brandet, der styrer retningen. Vi vil hellere ligge i fem gode butikker frem for 15 middelmådige butikker. Det er det samme i Danmark. Vi kunne også være i flere butikker i Danmark. Men vi skal ikke være på hvert gadehjørne. Vi sælger et premium-produkt, så vi skal være de rigtige steder, siger David Skødt.