Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fra erhvervsakademiet i Kolding dimitterede 25 e-handelsstuderende sidst i januar, og halvdelen af dem er allerede ansat i virksomheder eller har startet deres egen virksomhed. Josephine Thrane Jensen (tv) blev allerede under praktikken ansat i tøjbutikken Frk. Himmelblå, der er ejet af Mette Buhl. Foto: Steffen Nielsen

E-handlere bliver revet væk

Da Josephine Thrane Jensen skulle have overrakt sit eksamensbevis som færdiguddannet e-handler, var hun nødt til at holde fri fra arbejde. Det samme var halvdelen af det første hold, der blev færdig i januar som e-handlere fra IBA Erhvervsakademi Kolding.

E-handel er buldret frem i flere år, og det betyder, at e-handlerne, der er uddannet i den digitale forretning, går som varmt brød. Hos erhvervsakademiet i Kolding ved de godt, at man skal være påpasselig med at sælge skindet, før bjørnen er skudt. Men lige her er det meget fristende. Det betyder, at virksomhederne skal være vakse ved havelågen, hvis de skal lykkes med at ansætte en e-handler som Josephine Thrane Jensen.

Hun har fået arbejde i tøjbutikken Frk. Himmelblå, der startede som en "normal" tøjbutik, men i dag er der tre ansatte, der er dedikeret til webshoppen, og indehaveren er ikke tvivl om, at onlinehandel er vejen frem. I dag bestiller stamkunderne online, og så henter de tøjet i butikken, fortæller indehaver Mette Buhl.

- Vi tager faktisk ikke elever ind til den traditionelle butik mere, og jeg fraråder nærmest folk at blive butiksuddannet. Jeg vil opfordre folk til at gå online-vejen. Josephine kan sælge en vare på gulvet, men det er ikke alle, der kan det online, siger Mette Buhl.

Som altid er du meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du følger med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Sådan ser visualiseringen af det nye privathospital ud i det materiale, Privathospitalet Mølholm har offentliggjort. Visualisering: Ravn Arkitektur

Rundt om virksomhederne i Trekanten

Privathospitalet Mølholm flytter ud i skoven, hvor man får mere plads. Hvis alt går efter planen, kan privathospitalet gå i gang med byggeriet til sommer. 

27 ansatte i Espersen A/S, der ligger i Fredericia, skal tage stilling til, om de vil dele arbejdstiden mellem det nye kontor i København og hjemmearbejdspladsen.

Kolding Kommune vil udvide erhvervsområde med 850.000 kvadratmeter i det nordlige industrikvarter.

Vi giver dig her overblikket over, hvad der også er værd at vide fra virksomhederne i Trekantområdet.

Nyt privathospital på 12.000 kvadratmeter

Privathospitalet Mølholm har de seneste år haft en betydelig vækst og har derfor behov for mere plads og mere moderne faciliteter i Vejle. I efteråret købte hospitalet derfor grund på Stiftsvej i Vejle Nord, og nu præsenterer Mølholm planerne for det kommende hus, der skal afløse hospitalet i Mølholm, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det nye sundhedsbyggeri bliver på cirka 12.000 kvadratmeter og skal samle hospitalets specialer og behandlingsaktiviteter i Vejle under ét tag med mulighed for senere udvidelse. Siden Mølholm blev etableret i Vejle i 1992 som et af de første privathospitaler i Danmark, er det gennem årene vokset ud af rammerne.

- Vi ser frem til at kunne samle vores specialer og skabe nogle rammer, der kan bidrage til at opretholde den høje patienttilfredshed og sikre gode forhold for vores medarbejdere. Det nye byggeri vil i høj grad understøtte den gode patientoplevelse med fokus på den bedste kvalitet i behandlingen samtidigt med, at vi får mulighed for på sigt at tilbyde nye typer af behandlinger til fremtidens behov, hvilket er et vigtigt element for vores fortsatte udvikling, udtaler Lars Dahl Pedersen, der er direktør for Privathospitalet Mølholm.

27 ansatte har fået tilbud om at flytte med til København

Espersen A/S købte Rahbek Fisk i 2008, og nu har virksomheden besluttet at samle sine aktiviteter i Fredericia og København i nyt kontor nær Københavns Lufthavn, skriver Fredericia Dagblad. De 30 ansatte i Fredericia har i dag til huse i Port House i Sdr. Voldgade.

- Det har været en svær beslutning, men vi har vurderet, at det giver størst værdi, at vi samler alle i et fælles nyt kontor ved lufthavnen. Vi har under coronaen set, hvordan det kan fungere med hjemmearbejdspladser, og derfor er det også et tilbud til vores ansatte i Fredericia, at de kan dele deres tid mellem hjemmearbejdsplads og det nye kontor, siger direktør for Espersen A/S Klaus B. Nielsen til Fredericia Dagblad.

Der vil være 27 ansatte, som nu skal tage stilling til, om de vil og kan indstille sig på de nye tider.

- Heldigvis er der ingen, som har været afvisende. Det er vi meget taknemmelige for. Vi har en stor ressource af erfaring blandt de ansatte i Fredericia, så vi vil meget gerne have alle med videre på rejsen, siger Klaus B. Nielsen.

Kolding Kommune er på vej med mere erhvervsjord

Kolding Kommune oplever i øjeblikket øget interesse og efterspørgsel på erhvervsjord i Industri Nord, hvor de nuværende erhvervsområder er ved at være helt udbyggede. Derfor gør kommunen klar til at udlægge et nyt, stort areal på over 850.000 kvadratmeter i samme område til nye virksomheder, skriver JydskeVestkysten (for abonnenter)

De 850.000 kvadratmeter svarer ret præcist til kommunens samlede salg af erhvervsjord i hele 2021, som var et rekordår med salg af 883.000 kvadratmeter.

Der er stor appetit på de nyuddannede e-handlere. - Det er en helt ny uddannelse, der er trængt igennem med det samme. De studerende går som varmt brød, siger uddannelseschef Mikael A. Rasmussen. Foto: IBA

Virksomheder sikrer sig e-handlere før sidste eksamen: De går som varmt brød

Virksomheder, der drømmer om at få fingrene i en færdiguddannet e-handler, skal allerede nu overveje, om de skal sige ja tak til en praktikant.

Mange af nyuddannede e-handlere skriver nemlig under på en ansættelseskontrakt i praktiktiden.

- Med den her uddannelse er det meget tydeligt, at der er et behov, og at der er fuldt tryk på e-handel. Det er drevet af, at mange virksomheder ser vækstmuligheder på hjemmemarkedet og i udlandet. Det betyder, at de har brug for arbejdskraft, der kan hjælpe med at forfine deres indsats online, siger Mikael A. Rasmussen, der er uddannelseschef på IBA Erhvervsakademi Kolding.

Behovet for at ansætte folk, der kan noget inden for onlinehandel, er massiv, og det betyder, at de e-handelsstuderende på IBA Erhvervsakademi Kolding i stor stil var hyret, inden den sidste eksamen.

E-HANDEL: Det er sjældent en god idé at sælge skindet, før bjørnen er skudt. Men der er undtagelser, lyder det fra IBA Erhvervsakademi Kolding, der har stor succes med uddannelsen til e-handler. Halvdelen af holdet havde allerede skrevet ansættelseskontrakt eller startet egen virksomhed inden den afsluttende eksamen.

Ud af holdet på 25 studerende var det kun 12, der manglede at få fremtiden på plads, da erhvervsakademiet lavede en optælling inden dimissionen, fortæller Mikael A. Rasmussen, der er uddannelseschef på IBA Erhvervsakademi Kolding.

Virksomhederne har typisk været i gang med e-handel et stykke tid. Men det med at åbne en shop på en hjemmeside er kun en mindre del af det med at etablere en succesfuld e-handel.

Mikael A. Rasmussen, uddannelseschef

- Som erhvervsakademi er det afgørende, at vi laver nogle uddannelser som erhvervslivet kan bruge, og at de studerende kan få en interessant karriere inden for deres felt. Vi samarbejder derfor altid tæt med erhvervslivet, og her må vi sige, at interessen er meget stor. Det er en helt ny uddannelse, der er trængt igennem med det samme. De studerende går som varmt brød, siger Mikael A. Rasmussen og fortsætter:

- Med den her uddannelse er det meget tydeligt, at der er et behov, og at der er fuldt tryk på e-handel. Det er drevet af, at mange virksomheder ser vækstmuligheder på hjemmemarkedet og i udlandet. Det betyder, at de har brug for arbejdskraft, der kan hjælpe med at forfine deres indsats online, siger Mikael A. Rasmussen.

Hjælper med at forfine butikken

Uddannelsen som professionsbachelor i e-handel startede i september 2020, og typisk har de studerende læst markedsføringsøkonom eller multimediedesign de første to år.

Herefter har de bygget ”ovenpå” med halvandet års ekspertise i e-handel, hvor de studerende bliver klædt på til at håndtere virksomhedernes e-handel.

Både virksomheder og de studerende er begejstret for kombinationen.

Der var dobbelt så mange ansøgninger til det første hold, der netop er blevet færdig. Og i 2021 var der også dobbelt så mange ansøgere, som der var pladser.

- Det er digitalt, det handler om e-handel og det er noget med markedsføring. Det har stor interesse for de unge. De unge kan også se perspektivet i uddannelsen, og virksomhederne har også vist god interesse op til praktikken, siger Mikael A. Rasmussen.

To gange under uddannelsen er de studerende i praktik, hvor de kan prøve teorien af i praksis, og i mange tilfælde har virksomhederne tilbudt de studerende en ansættelseskontrakt.

- Virksomhederne har typisk været i gang med e-handel et stykke tid. Men det med at åbne en shop på en hjemmeside er kun en mindre del af at etablere en succesfuld e-handel. Tingene skal selvfølgelig fungere, men den skal også markedsføres, og det er den kombination, der er interessant for virksomhederne. Det handler om at forfine deres butikker, og her kan e-handlerne bidrage. De kan professionalisere selve driften, siger Mikael A. Rasmussen.

Josephine Thrane Jensen (th), der er uddannet e-handler, fik ligesom mange af hendes medstuderende arbejde på praktikpladsen. Hun blev gaflet af Mette Buhl, der står bag tøjbutikken Frk. Himmelblå. Foto: Steffen Nielsen

Josephine fik job inden hun var færdiguddannet som e-handler

Virksomhedernes appetit på arbejdskraft, der kan noget online, var meget tydelig for Josephine Thrane Jensen, der i januar fik professionsbacheloruddannelsen i e-handel. Her har hun specialiseret sig i at datadrevet marketing og salg.

- Vi kommer jo ud på et tidspunkt, hvor e-handel fortsat vokser, og den udvikling er kun blevet forstærket af corona. Vi kommer ud med relevant viden. Vi er meget tæt på praksis i forhold til dem, der kommer fra universitetet, og vi kan hurtigt omsætte vores viden ude i virksomhederne. Man kan vel sige, at vi er vant til at kigge på rigtige problemstillinger, og så har vi samtidig noget teori omkring den digitale verden med i bagagen, siger Josephine Thrane Jensen.

En praktikplads hos tøjbutikken Frk. Himmelblå har banet vejen for, at Josephine Thrane Jensen havde job inden hun var færdiguddannet e-handler.

E-HANDEL: Jobmarkedet er glohedt, og når du bevæger dig inden for e-handel, så stiger graderne kun yderligere. Josephine Thrane Jensen har læst til e-handler på IBA Erhvervsakademi Kolding, og allerede inden hun var færdig, havde hun skrevet under på en ansættelseskontrakt i virksomheden.

- Da vi nærmede os, at vi var færdige på uddannelsen, kunne vi godt mærke, at vi var efterspurgte. Det er da meget godt gået, at halvdelen af holdet havde et job, da vi var færdige, siger Josephine Thrane Jensen.

Hendes praktik begyndte i slutningen af juli, og ganske kort tid efter stod det klart, at hun kom med noget andet, der kunne bruges i dagligdagen. Og da hun var færdig i januar, var hun allerede ansat hos Frk. Himmelblå.

- Vi kommer jo ud på et tidspunkt, hvor e-handel fortsat vokser, og den udvikling er kun blevet forstærket af corona. Vi kommer ud med relevant viden. Vi er meget tæt på praksis i forhold til dem, der kommer fra universitetet, og vi kan hurtigt omsætte vores viden ude i virksomhederne. Man kan vel sige, at vi er vant til at kigge på rigtige problemstillinger, og så har vi samtidig noget teori omkring den digitale verden med i bagagen, siger Josephine Thrane Jensen.

Det er vejen frem

Tøjbutikken Frk. Himmelblå var en af de butikker, der meget tidligt fik etableret en webshop. Det er 15 år siden, at stifteren Mette Buhl gik online for at få et ”vindue” ud til kunderne.

Det var på et tidspunkt, hvor hun selv tog billeder af tøjet, inden det kom på nettet, og så har hun fået hjælp til at sætte butikken op. Men salgsarbejdet har hun selv stået for.

Vi tager faktisk ikke elever ind til den traditionelle butik mere, og jeg fraråder nærmest folk at blive butiksuddannet. Jeg vil opfordre folk til at gå online-vejen.

Mette Buhl, indehaver af Frk. Himmelblå

- Jeg er selv uddannet i butik, og jeg har hele tiden forsøgt at følge med i forhold til alt det, der sker online. Men jeg kan mærke, at Josephine har en helt anden indgangsvinkel. Hun har teorien på plads, og hun kan forklare, hvorfor vi gør, som vi gør. Hun forstår forretningen, og hun ved, hvad hun skal gøre. Det gælder, når kunderne ringer, og hun har styr på SEO, siger Mette Buhl.

I dag er der tre ansatte, der er dedikerede til webshoppen, og derudover får teamet omkring webshoppen hjælp af et bureau til at drive butikken online.

- Det er en vigtig salgskanal, og det haler ind på butiksdelen, når vi taler om omsætning. Vi har mange kunder i København og Nordjylland, men det er også vores stamkunder - koldingensere - der køber over webben. Det oplever jeg, når stamkunderne går ind ad døren, hvor jeg tilbyder at hjælpe. Men de skal bare hente noget. I starten sagde jeg: "det kan du ikke mene?". Men det er den vej det går, siger Mette Buhl.

- Vi tager faktisk ikke elever ind til den traditionelle butik mere, og jeg fraråder nærmest folk at blive butiksuddannet. Jeg vil opfordre folk til at gå online-vejen. Josephine kan også sælge en vare på gulvet, men det er ikke alle, der kan sælge online, siger Mette Buhl.