Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Noget af det første, jeg sagde til stifteren Lars Thorsen, var, at det her kan blive helt vanvittigt, siger Mikael Hoier, der er administrerende direktør i Lowenco. Foto: Henrik Kruse 

Her er "vækstkomet" ikke en overdrivelse

Regnskabet for 2020 viste, at der er fart på hos Lowenco. Selskabet sælger fryseanlæg til medicinalindustrien, og med fokus på at virksomhederne kan skrue ned for strømforbruget, når de opbevarer de meget kostbare produkter.

Her har Lowenco helt tydeligt ramt noget i markedet. Overskuddet før skat steg sidste år fra 2 til 63 millioner kroner. Og 2021 bliver bedre.

Det er fristende at tro, at det hænger sammen med, at pandemien har skabt et akut behov. Det er forkert. Sådan fungerer det ikke inden for den branche. Ting tager tid, siger administrerende direktør Mikael Hoier.

I dagens nyhedsbrev kan du læse om, hvordan man har skabt en vaskeægte vækstkomet i Vamdrup. Virksomheden er netop solgt til to kapitalfonde, og det har ikke gjort ambitionerne mindre.

Virksomheden startede i Europa. Det åbnede døren til USA, og nu skal der skrues op for salgsindsatsen i USA, der er verdens største marked, når vi taler medicin.

I spidsen for virksomheden står en direktør, der startede erhvervskarrieren som radiotekniker, og han håber, at hans karrierevej kan inspirere andre.

Som altid er du meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk og du kan følge med på Linkedin.

God fornøjelse - og tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Filosofien har været, at nogle af de europæiske kunder kunne "hjælpe " os over dammen og til USA. Det er det største land, når vi taler medicin, siger Mikael Hoier, der er administrerende direktør i Lowenco. Foto: Henrik Kruse 

Succesvirksomhed skabt med én mand i salg: Vi laver Rolls-Roycer

Det er bedre at bruge en time mere på en opgave, og at den bliver løst rigtigt, end man skal til at reparere. Det er mantraet hos Lowenco. Når du er leverandør til medicinalindustrien, skal du gøre det rigtigt. Hver gang.

- Vi vægter kvalitet over kvantitet. Folk der går efter kvantitet, de passer ikke ind her. Vi laver Rolls-Roycer. Det er også det, vi tager os betalt for. Det er også det, kunderne forventer, siger Mikael Hoier, der er administrerende direktør i Lowenco.

Han tager hos med i "maskinrummet" og fortæller om, hvad der har medvirket til at skabe succesen, som netop er solgt til to kapitalfonde.

Virksomheden Lowenco var Sydjyllands hurtigst voksende gazelle-virksomhed for et par år siden, og i 2020 steg resultatet før skat fra 2 til 63 millioner kroner. Nu er selskabet solgt til to kapitalfonde.

VÆKST: Mikael Hoier kunne godt se potentialet, da han i 2017 startede som salgschef i Lowenco. Virksomheden sælger fryseanlæg til medicinalindustrien, hvor der er fokus på energi og sikkerhed.

- Noget af det første, jeg sagde til stifteren Lars Thorsen, var, at det her kan blive helt vanvittigt, siger Mikael Hoier.

Mikael Hoier er i dag administrerende direktør, og han ramte ikke helt ved siden af skiven. Resultatet før skat steg fra 2 til 63 millioner i 2020, og regnskabet for 2021, der ikke er offentliggjort, er endnu bedre. Det er frugterne af hans arbejde som enmandshær i salg, der nu viser sig. Pandemien har kun haft en lille effekt på væksten.

- Netop fordi at jeg kunne se, at mulighederne var så store, så sagde jeg også til Lars Thorsen, at den største fjende er os selv. Vores egen succes kan dræbe os. Heldigvis har vi kunnet styre i det. Vi har haft nogle medarbejdere, der har lagt ekstremt mange timer i det, når det har brændt på, siger Mikael Hoier.

Indtil nu har vi været én sælger. Det er mig selv. Jeg har været en enmandshær på salg. Jeg har lige ansat én sælger, der er startet 1. februar

Mikael Hoier, administrerende direktør i Lowenco

Vamdrup-virksomheden, hvor der er knap 50 ansatte, er netop blevet solgt til en svensk og tysk kapitalfond, der ser store muligheder for vækst. Ifølge direktøren skal omsætningen fordobles over de næste fem år. Tidligere har direktøren selv stået med alt salg, men man har netop ansat en sælger, og til marts får man også en salgsdirektør.

Fakta

  • Lowenco producerer avancerede kølerum, køleenheder og frysere til farma- og biotekindustrien. Produkterne udmærker sig ved et lavt energiforbrug - heraf navnet Lowenco, der henviser til low energy cooling.
  • Lowenco blev etableret af Lars Thorsen i 2013. I december 2019 købte Søren Maarssø sig ind i den familieejede virksomhed. 
  • Stifter og hovedaktionær, Lars Thorsen, har ikke været en del af den daglige drift i flere år og er bosiddende i Spanien. Han ønskede at lave et salg, og nu er virksomheden netop solgt til det nordiske investeringsselskab Impilo og det tyske investeringsselskab SHS Capital. Købsprisen er ikke offentliggjort.

Kernen i forretningen er fleksibel og modulære fryseanlæg til medicinalindustrien, hvor man kan opbevare medicin på vogne, hvor det er nemt at komme til produkterne, og hvor sikkerheden er i top. Det er nemlig dyre dråber, der skal opbevares ved lave temperaturer.

Anlæggene, der kan fryse ned til 80 minusgrader, opbevarer medicin for flere hundred millioner kroner, og derfor skal man være sikker på, at alt virker. Hvis kølesystemet svigter, så er der altid et backupsystem. Det er en løsning, der har vist sig meget konkurrencedygtig i forhold til opretstående frysere. Anlægget er dyrere at anskaffe, men billigere at drifte.

- Vi har hele tiden fokus på, at det er energi- og miljøvenligt. Deraf navnet Lowenco, som i low energy cooling. Her er fokus. Det er derfor, at vi har sloganet "creating a better world, one unit at a time". Vi vil gerne efterlade jorden et bedre sted til vores børn og børnebørn. Samtidig er den branche, vi bevæger os i med til at skabe en bedre verden, siger Mikael Hoier.

Her præsenterer vi et par nedslagspunkter, der fortæller lidt om baggrunden for succesen.

Hellere bruge en time mere

Der er fokus på detaljen i alt, hvad de laver hos Lowenco. Alle ansatte kender de høje krave, der gælder inden for medicinalindustrien, fortæller Mikael Hoier.

- Vi vægter kvalitet over kvantitet. Folk der går efter kvantitet, de passer ikke ind her. Vi laver Rolls-Roycer. Det er også det, vi tager os betalt for. Det er også det, kunderne forventer. De vil gerne betale lidt mere og så få den rigtige varer. De vil ikke risikere, at de skal hælde noget medicin ud, fordi der er problemer med kølingen, siger Mikael Hoier.

Siden opstarten er man derfor gået efter at ansætte kvalitetsbevidste folk, og direktøren vil hellere have, at folk bruger en time mere på en opgave, end at der opstår en fejl. Og så er der stort fokus på kvalitetskontrol.

- Det er 10 gange billigere for os at ændre noget, når vi har produktet i huset end ude hos kunden. Vi går efter dygtige håndværkere, og de skal have det rigtige mindset, siger Mikael Hoier.

- Det handler om, at vi skal have nogle folk, vi kan stole på. De skal nogle gange stå halve år ude på sitet for at installere anlægget. Vi skal vide, at de kan deres kram og opfører sig ordentligt, siger Mikael Hoier.

Forretningen blev professionaliseret

Da Mikael Hoier kom til i 2017, var der ingen salgsstrategi. Det var intet i pipelinen.

- Der var et blankt stykke papir, da jeg blev salgschef. Stifter Lars Thorsen er ingeniørtypen. Han udvikler ting, og det er hans geniale ideer, som har grundlagt virksomheden. Men det andet interesserer ham ikke. Han skulle videre, men han havde brug for, at virksomheden blev professionaliseret, og det vidste han godt, siger Mikael Hoier.

- Lars havde naturligvis følere ude, men man kørte et projekt ad gangen. Når det var færdigt, gik man videre, og det skulle startes fra bunden. Der var brug for, at man kunne køre flere projekter samtidig, siger Mikael Hoier.

Det kræver knofedt af sælge noget nyt

Lowenco er lykkes med at skabe et unikt produkt. Det er både fordelen og ulempen, fortæller direktøren.

- Indtil nu har vi været én sælger. Det er mig selv. Jeg har været en enmandshær på salg. Jeg har lige ansat én sælger, der er startet 1. februar, siger Mikael Hoier.

- Ulempen ved at sælge noget nyt er, at du skal overbevise en meget konservativ branche. Det kræver noget at overbevise dem om, at du har noget, der er bedre, for det kræver, at de skal gøre tingene på en anden måde. Men vi kan slå på, at der er penge at spare, når det først er installeret. Det handler om et meget lavere strømforbrug. Men det har været en udfordring at komme indenfor, siger Mikael Hoier.

Udgangspunktet var i starten de europæiske kunder, og det har sparket døren ind til det amerikanske marked. Virksomheden har også solgt anlæg til kunder i Indien.

- Filosofien har været, at nogle af de europæiske kunder kunne "hjælpe" os over dammen og til USA. Det er det største land, når vi taler medicin, siger Mikael Hoier.

- Det vigtigste er, at du har viljen og ambitionerne, så kan du nå meget langt. Jeg har egentlig altid været meget målrettet, og så har jeg hjemmefra lært, at når du starter på noget, så gør du det også færdigt, siger Mikael Hoier, der er administrerende direktør i Lowenco. Foto: Henrik Kruse 

Radiotekniker nåede direktørstolen til tiden: Vær dig selv og giv noget

Han er uddannet radiotekniker, men han kunne hurtigt mærke, at udfordringerne blev for små. I dag er han administrerende direktør i vækstvirksomheden Lowenco, hvor kunderne er nogle af verdens største medicinalvirksomheder.

- Min målsætning var, at jeg var salgschef, inden jeg var 30 år. Det lykkedes. Jeg skulle være direktør som 40-årig. Det lykkedes. Og når jeg er 50 år, så må vi se, hvad der sker. Men det skal være sådan, at jeg selv bestemmer tingene, når jeg er 50 år. Det har været ambitionen, fra jeg var midt i tyverne, siger Mikael Hoier.

Midt i 20'erne formulerede Mikael Hoier nogle ret præcise ambitioner om, hvad han skulle nå, når han var 30, 40 og 50 år. Opskriften på en erhvervskarriere er ikke altid en fin uddannelse, lyder det fra direktøren.

KARRIERE: Allerede under uddannelsen til radiotekniker kunne Mikael Hoier mærke, at der skulle ske noget mere på længere sigt. Det var ikke nok at fikse defekte fjernsyn. Han fik ret.

I dag er han direktør i et firma, der sælger fryseanlæg til globale medicinfirmaer.

Mikael Hoier havde i de ældste klasser i folkeskolen arbejde ved Fleggaard ved grænsen, og inden han var færdig med 9. klasse, var han blevet tilbudt en læreplads som radiotekniker.

- Det var et godt sted. Men jeg kunne under uddannelsen godt mærke, at jeg ikke kom til at reparere fru Jensens tv resten af mit liv. Men jeg er opvokset med, at du gør tingene færdig, siger Mikael Hoier, der er 41 år.

I dag står han i spidsen for vækstvirksomheden Lowenco, der allerede har vist imponerende resultater. Virksomheden er netop blevet købt af to kapitalfonde, der har fået øje på en virksomhed, der gentagende gange har overgået sig selv. Og nu skal der skrues endnu mere op.

Du skal give noget, og så får du ofte tifold igen. Du må ikke forvente, at tingene bliver serveret på et sølvfad.

Mikael Hoier, administrerende direktør i Lowenco

Arbejdet i spidsen for virksomheden er derfor langt fra færdigt. Der er fortsat store muligheder globalt.

- Det vigtigste er, at du har viljen og ambitionerne, så kan du nå meget langt, og jeg har altid været meget målrettet, siger Mikael Hoier.

Vil selv bestemme som 50-årig

Da han var færdiguddannet var han et smut forbi afdelingen med mobiltelefoner hos Fleggaard. Det var på et tidspunkt, hvor en Nokia 3310 var det helt hotte. I første omgang var han i salgsafdelingen i Fleggaard.

- Men jeg synes, at det var lidt kedeligt, at jeg skulle vente på, at kunderne kom til mig. Der kunne komme to kunder på en søndag, og den ene spurgte efter, hvor vaskemaskinerne stod. Den anden kunne jeg sende videre til ølsalget, siger Mikael Hoier.

Kort om Mikael Hoier

  • Bor i Skanderborg med sin kone og deres piger på 12 og 15.
  • Lige nu går der mange timer med at passe jobbet som administrerende direktør i Lowenco, men han drømmer om komme i gang med at løbe og spille golf igen.
  • Han startede som salgsdirektør i Lowenco i 2017, og i slutningen af 2020 blev han administrerende direktør.

Siden har han solgt udstyr fyldt med teknik, blandt andet test- og måleudstyr til mobiltelefoner. Derudover har han taget en merkonomuddannelse og suppleret med en akademiuddannelse i ledelse.

- Min målsætning var, at jeg var salgschef, inden jeg var 30 år. Det lykkedes. Jeg skulle være direktør som 40-årig. Det lykkedes, og når jeg er 50 år, så må vi se, hvad der sker. Men det skal være sådan, at jeg selv bestemmer tingene, når jeg er 50 år. Det har været ambitionen, fra jeg var midt i tyverne, siger Mikael Hoier, og fortsætter:

- Jeg er ikke optaget af fine titler. Jo, det var fint at tage en uddannelse i ledelse, og jeg fik nogle fine og teoretiske værktøjer, men det vigtigste er at prøve det af, og jeg har altid vækstet de områder, hvor jeg har haft ansvaret, siger Mikael Hoier.

Du skal give noget

I dag kan direktøren godt lide tanken om, at hans karrierevej kan inspirere andre. Man behøver ikke at læse mange år for at komme til tops i erhvervslivet. Det er andre ting, der har hjulpet ham, og den vigtigste læring han kan give videre, er meget enkel: Du skal være dig selv.

- Det er det første, jeg vil sige. Det er helt grundlæggende. Og så skal du give noget af dig selv forstået på den måde, at du ikke skal forvente, at du bare får. Du skal give noget, og så får du ofte tifold igen. Du må ikke forvente, at tingene bliver serveret på et sølvfad. Sæt nogle ambitioner og gå målrettet efter dem, siger Mikael Hoier, der kommer fra en familie uden fine uddannelser.

- Hvis du giver, så er der nok nogle, der får øje på dig, og tror på dig. Det gælder sådan set også som leder. Det har jeg vist, de steder jeg har været. Det betyder, at jeg har fået større og større ansvarsområde, siger Mikael Hoier.

Nu er opgaven at sætte endnu mere kul på en virksomhed, der i forvejen buldrer afsted. Han er klar til næste kapitel. Der er også kun ni år til, at han bliver 50 år.

- I november og december var der fuld tryk på i forbindelse med salget. I hverdagen har jeg vel været hjemme og spise aftensmad en gang om ugen i de to måneder. Men sådan er det. Det har også været sjovt at prøve. Nu venter et nyt kapitel i Lowencos historie, siger Mikael Hoier.

Tina Søgaard, grundlægger af Ecooking, har modtaget prisen Sydjysk Verdensklasse, som blev overrakt af Henrik Frandsen, der er bestyrelsesformand i Erhvervshus Sydjylland. Foto: Gary Britton

Rundt om virksomhederne i Trekanten

Industrigiganten Alfa Laval udvider fabrikken på 17.000 kvadratmeter. Virksomheden skal ansætte 70 nye medarbejdere i 2022.

Grundlægger af Ecooking Tina Søgaard hyldes for sine bedrifter i Sydjylland. Iværksætteren har skabt over 100 arbejdspladser.

Eksklusivt lejlighedshotel i Kanalbyen i Fredericia er lukket ned. Det er dog ikke manglen på gæster, der er årsag til, at det er slut.

Vi giver dig her overblikket over, hvad der også er værd at vide fra virksomhederne i Trekantområdet.

Alfa Laval rykker ind, efter Danfoss er rykket ud

2022 og 2023 byder på markante udvidelser for industrikæmpen Alfa Laval i Kolding. Virksomheden har indgået en ny lejeaftale, som åbner op for 17.000 kvadratmeter under tag, og det er bogstavelig talt i Alfa Lavals nuværende baghave, skriver JydskeVestkysten.

Koncernen lejer nemlig fabriks- og kontorlokalerne på den tidligere Danfoss-fabrik på Albuen 29, som ligger klods op af Alfa Lavals eksisterende faciliteter tæt på Kolding Storcenter. Det er Ejendomsselskabet Albuen 29 ApS, der er et selskab under Autocentralen, der har købt grunden af Danfoss og lejet den ud til Alfa Laval.

- Vi er vækstet massivt i løbet af 2021, hvor vi er blevet yderligere 100 nye medarbejdere i Alfa Laval Kolding. Med udvidelsen og vores øvrige store investeringer i vores site i Kolding gennem de senere år er vi nu klar til at kunne eksekvere på vores strategi, udtaler administrerende direktør Ole Rudbeck Petersen, der forventer at ansætte 70  nye medarbejdere i 2022.

Stifter af Ecooking er Sydjysk Verdensklasse 

Der er ikke mange som Tina Søgaard, der står bag Ecooking.  Hun er kvindelig iværksætter, står bag fire virksomheder og har skabt arbejdspladser til over 100 mennesker i Kolding-området.

Nu hædres hun for netop den indsats og for sin iværksætterånd af Erhvervshus Sydjylland, som forleden kårede Tina Søgaard fra Kolding som årets bedste eksempel på "Sydjysk Verdensklasse", skriver JydskeVestkysten. Prisen gives til en foregangsmand eller -kvinde fra det sydjyske, som skiller sig ud.

- Prisen kan forhåbentlig bruges til at sætte fokus på iværksætteri generelt, men også på kvinder som iværksættere. Ikke fordi kvinder behøver at fremhæves, men der sidder mange kvinder med gode ideer, men som ikke kommer i gang, fordi det hele skal være så perfekt fra starten. Det er hverken muligt eller nødvendigt, og det ville være godt, hvis vi kan lære de unge kvindelige iværksættere det, udtaler Henrik Frandsen, der er bestyrelsesformand for Erhvervshus Sydjylland.

Lejlighedshotel i Kanalbyen er lukket ned

Interessen var der, men tidsforbruget passede ikke til, at det kunne fortsætte. Det er derfor både med en vis portion glæde og vemod, at Betina Schack Schmidt ser tilbage på virksomheden Port Suites.

Hotelkonceptet, der bød på to eksklusive lejligheder på hver 150 kvadratmeter i Kanalbyen, så dagens lys for et års tid siden. Ved årsskiftet var den fortid, oplyser Betina Schack Schmidt, som i forvejen står bag Findminrejse.dk og Aktivferie.dk, skriver Fredericia Dagblad.

- Da coronaen slap sit tag, sagde interessen bang, og så kom der for alvor gang i rejsebranchen igen. Jeg måtte sande, at jeg ikke havde tiden til at drifte Port Suites. Meningen var, at der skulle flere lejligheder til med tiden, men jeg må erkende, at der ikke var tid til det hele, og så måtte jeg jo vælge. Det blev den ene succes, som åd den anden, fortæller Betina Schack Schmidt.