Succesvirksomhed skabt med én mand i salg: Vi laver Rolls-Roycer
Det er bedre at bruge en time mere på en opgave, og at den bliver løst rigtigt, end man skal til at reparere. Det er mantraet hos Lowenco. Når du er leverandør til medicinalindustrien, skal du gøre det rigtigt. Hver gang.
- Vi vægter kvalitet over kvantitet. Folk der går efter kvantitet, de passer ikke ind her. Vi laver Rolls-Roycer. Det er også det, vi tager os betalt for. Det er også det, kunderne forventer, siger Mikael Hoier, der er administrerende direktør i Lowenco.
Han tager hos med i "maskinrummet" og fortæller om, hvad der har medvirket til at skabe succesen, som netop er solgt til to kapitalfonde.
VÆKST: Mikael Hoier kunne godt se potentialet, da han i 2017 startede som salgschef i Lowenco. Virksomheden sælger fryseanlæg til medicinalindustrien, hvor der er fokus på energi og sikkerhed.
- Noget af det første, jeg sagde til stifteren Lars Thorsen, var, at det her kan blive helt vanvittigt, siger Mikael Hoier.
Mikael Hoier er i dag administrerende direktør, og han ramte ikke helt ved siden af skiven. Resultatet før skat steg fra 2 til 63 millioner i 2020, og regnskabet for 2021, der ikke er offentliggjort, er endnu bedre. Det er frugterne af hans arbejde som enmandshær i salg, der nu viser sig. Pandemien har kun haft en lille effekt på væksten.
- Netop fordi at jeg kunne se, at mulighederne var så store, så sagde jeg også til Lars Thorsen, at den største fjende er os selv. Vores egen succes kan dræbe os. Heldigvis har vi kunnet styre i det. Vi har haft nogle medarbejdere, der har lagt ekstremt mange timer i det, når det har brændt på, siger Mikael Hoier.
Mikael Hoier, administrerende direktør i LowencoIndtil nu har vi været én sælger. Det er mig selv. Jeg har været en enmandshær på salg. Jeg har lige ansat én sælger, der er startet 1. februar
Vamdrup-virksomheden, hvor der er knap 50 ansatte, er netop blevet solgt til en svensk og tysk kapitalfond, der ser store muligheder for vækst. Ifølge direktøren skal omsætningen fordobles over de næste fem år. Tidligere har direktøren selv stået med alt salg, men man har netop ansat en sælger, og til marts får man også en salgsdirektør.
Fakta
- Lowenco producerer avancerede kølerum, køleenheder og frysere til farma- og biotekindustrien. Produkterne udmærker sig ved et lavt energiforbrug - heraf navnet Lowenco, der henviser til low energy cooling.
- Lowenco blev etableret af Lars Thorsen i 2013. I december 2019 købte Søren Maarssø sig ind i den familieejede virksomhed.
- Stifter og hovedaktionær, Lars Thorsen, har ikke været en del af den daglige drift i flere år og er bosiddende i Spanien. Han ønskede at lave et salg, og nu er virksomheden netop solgt til det nordiske investeringsselskab Impilo og det tyske investeringsselskab SHS Capital. Købsprisen er ikke offentliggjort.
Kernen i forretningen er fleksibel og modulære fryseanlæg til medicinalindustrien, hvor man kan opbevare medicin på vogne, hvor det er nemt at komme til produkterne, og hvor sikkerheden er i top. Det er nemlig dyre dråber, der skal opbevares ved lave temperaturer.
Anlæggene, der kan fryse ned til 80 minusgrader, opbevarer medicin for flere hundred millioner kroner, og derfor skal man være sikker på, at alt virker. Hvis kølesystemet svigter, så er der altid et backupsystem. Det er en løsning, der har vist sig meget konkurrencedygtig i forhold til opretstående frysere. Anlægget er dyrere at anskaffe, men billigere at drifte.
- Vi har hele tiden fokus på, at det er energi- og miljøvenligt. Deraf navnet Lowenco, som i low energy cooling. Her er fokus. Det er derfor, at vi har sloganet "creating a better world, one unit at a time". Vi vil gerne efterlade jorden et bedre sted til vores børn og børnebørn. Samtidig er den branche, vi bevæger os i med til at skabe en bedre verden, siger Mikael Hoier.
Her præsenterer vi et par nedslagspunkter, der fortæller lidt om baggrunden for succesen.
Hellere bruge en time mere
Der er fokus på detaljen i alt, hvad de laver hos Lowenco. Alle ansatte kender de høje krave, der gælder inden for medicinalindustrien, fortæller Mikael Hoier.
- Vi vægter kvalitet over kvantitet. Folk der går efter kvantitet, de passer ikke ind her. Vi laver Rolls-Roycer. Det er også det, vi tager os betalt for. Det er også det, kunderne forventer. De vil gerne betale lidt mere og så få den rigtige varer. De vil ikke risikere, at de skal hælde noget medicin ud, fordi der er problemer med kølingen, siger Mikael Hoier.
Siden opstarten er man derfor gået efter at ansætte kvalitetsbevidste folk, og direktøren vil hellere have, at folk bruger en time mere på en opgave, end at der opstår en fejl. Og så er der stort fokus på kvalitetskontrol.
- Det er 10 gange billigere for os at ændre noget, når vi har produktet i huset end ude hos kunden. Vi går efter dygtige håndværkere, og de skal have det rigtige mindset, siger Mikael Hoier.
- Det handler om, at vi skal have nogle folk, vi kan stole på. De skal nogle gange stå halve år ude på sitet for at installere anlægget. Vi skal vide, at de kan deres kram og opfører sig ordentligt, siger Mikael Hoier.
Forretningen blev professionaliseret
Da Mikael Hoier kom til i 2017, var der ingen salgsstrategi. Det var intet i pipelinen.
- Der var et blankt stykke papir, da jeg blev salgschef. Stifter Lars Thorsen er ingeniørtypen. Han udvikler ting, og det er hans geniale ideer, som har grundlagt virksomheden. Men det andet interesserer ham ikke. Han skulle videre, men han havde brug for, at virksomheden blev professionaliseret, og det vidste han godt, siger Mikael Hoier.
- Lars havde naturligvis følere ude, men man kørte et projekt ad gangen. Når det var færdigt, gik man videre, og det skulle startes fra bunden. Der var brug for, at man kunne køre flere projekter samtidig, siger Mikael Hoier.
Det kræver knofedt af sælge noget nyt
Lowenco er lykkes med at skabe et unikt produkt. Det er både fordelen og ulempen, fortæller direktøren.
- Indtil nu har vi været én sælger. Det er mig selv. Jeg har været en enmandshær på salg. Jeg har lige ansat én sælger, der er startet 1. februar, siger Mikael Hoier.
- Ulempen ved at sælge noget nyt er, at du skal overbevise en meget konservativ branche. Det kræver noget at overbevise dem om, at du har noget, der er bedre, for det kræver, at de skal gøre tingene på en anden måde. Men vi kan slå på, at der er penge at spare, når det først er installeret. Det handler om et meget lavere strømforbrug. Men det har været en udfordring at komme indenfor, siger Mikael Hoier.
Udgangspunktet var i starten de europæiske kunder, og det har sparket døren ind til det amerikanske marked. Virksomheden har også solgt anlæg til kunder i Indien.
- Filosofien har været, at nogle af de europæiske kunder kunne "hjælpe" os over dammen og til USA. Det er det største land, når vi taler medicin, siger Mikael Hoier.