Netværk giver et frirum for mellemledere fanget i et krydspres
Direktøren får bedre sparring, og de ansatte får en bedre leder. Sådan lyder det fra Business Fredericia, der siden 2018 har haft et netværk målrettet mellemledere. Tilbagemeldingerne fra deltagerne har været, at de er blevet bedre til at styre gennem krydspresset, lyder det fra Jesper Bonnén, der er erhvervskonsulent i erhvervsorganisationen og tovholder på netværket for mellemledere.
- Nu har vi kørt netværket i nogle år, og vores påstand er, at de her mellemledere bliver bedre ledere i den organisation, de kommer fra. De bliver bedre til at sparre med deres leder, direktør og ejerleder. Det er ikke bare den enkelte, der får en gevinst. Hele organisationen får noget ud af det, siger Jesper Bonnén.
Selv om mellemlederne kan sparre med andre mellemledere internt, så er erfaringen, at det giver noget andet, at deltagerne er på neutral grund.
- Det er et netværk, hvor du skal give noget af dig selv, fordi det meget hurtigt kommer til at dreje sig om ens eget lederskab og måde at være leder. Her får deltagerne muligheder for at vende alt i et fortroligt rum. Du kan vende ting, der kan være svære at vende på arbejdspladsen, siger Jesper Bonnén.
Ledelse: Mellemledere, der sidder i et krydspres mellem chef og medarbejdere, har brug for at kunne vende tingene med andre i samme båd. Det var udgangspunktet, da Business Fredericia etablerede et netværk for mellemledere.
- Det var jo vores påstand, da vi startede netværket, at mellemlederen sidder i et krydspres. De sidder på en knivsæg. Du har direktør, ejer og direktion på den ene side. På den anden side har du en flok af medarbejdere, og vi er blevet bekræftet i, at de sidder i et krydspres, siger Jesper Bonnén, der er erhvervskonsulent i erhvervsorganisationen og tovholder på en række af Business Fredericias netværk, herunder Mellemledernetværket.
- Mellemlederne er en overset ledergruppe set i vores optik. De sidder i et krydspres mellem ledelsen, der vil en ting, og medarbejdere, der forhåbentlig vil det samme, men det kan også være, at de vil noget andet. Så mellemlederen bliver trukket i fra hver side. Så tanken har været at sætte ledere, der har de samme udfordringer, sammen. Det synes vi selv, at vi er lykkes med, siger Jesper Bonnén.
Netværket er etableret i foråret 2018, og der er 10 netværksmøder om året. På fem af møderne er der eksterne oplægsholdere og på fem af møderne er man hinandens "eksperter".
Netværk
- Business Fredericia har etableret Mellemledernetværket i 2018.
- Netværket er et forum for mellemledere med fokus på personlig udvikling og lederskab.
- Netværksmøderne er bygget op omkring faglige temaer med en strategisk og ledelsesmæssig vinkel og erfaringsudveksling med andre mellemledere.
- Lige nu er der knap 20 medlemmer af netværket.
- Se mere på Business Fredericias hjemmeside.
- Du møder nogle, der har de samme udfordringer som dig selv. Det er derfor, at medlemmerne træder ind i netværket. De kan jo høre og se, at de ikke sidder alene med udfordringerne? Skal jeg være en del af ledelsesteamet? Eller skal jeg være del af medarbejderteamet? Hvor skal jeg placere mig? spørger Jesper Bonnén.
Organisationen får et løft
Netværket dækker et bredt udsnit af brancher, og der er stor forskel på, hvor mange lederne har under sig. Det spænder fra en lille håndfuld til 80 ansatte. Nogle er ledere af højtuddannede, andre af ufaglærte. Men uanset hvor de er mellemledere, så skal deltagerne være indstillet på at investere noget af sig selv.
Jesper Bonnén, erhvervskonsulent i Business FredericiaNu har vi kørt netværket i nogle år, og vores påstand er, at de her mellemledere bliver bedre ledere i den organisation, de kommer fra.
- Som deltager kommer du til at drøfte din egen mellemlederrolle og italesætte rollen. Vi taler jo ikke salgsstrategi og en eller anden overordnet strategi. Det handler meget om din rolle, og når du bedriver lederskab, kan du ikke gøre det uden at bringe dig selv i spil. Det er bare noget andet, og det er særligt, når vi kun er "os selv", at vi kommer tæt på, siger Jesper Bonnén og fortsætter:
- Det er et netværk, hvor du skal give noget af dig selv, fordi det meget hurtigt kommer til at dreje sig om ens eget lederskab og måde at være leder. Her får deltagerne muligheder for at vende alt i et fortroligt rum. Du kan vende ting, der kan være svære at vende på arbejdspladsen, siger Jesper Bonnén, der er overbevist om, at mellemlederne bliver bedre til at håndtere krydspresset, når de har muligheder for at vende stort og småt og høste erfaringer fra folk uden for organisationen.
- Det giver noget viden og rygrad til den enkelte. Nu har vi kørt netværket i nogle år, og vores påstand er, at de her mellemledere bliver bedre ledere i den organisation, de kommer fra. De bliver bedre til at sparre med deres leder, direktør og ejerleder. Det er ikke bare den enkelte, der får en gevinst. Hele organisationen får noget ud af det, siger Jesper Bonnén.