Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Husets system kan se, hvornår der er grøn og billig strøm. Det betyder, at robotstøvsugeren oplader, når vindmøllerne producerer grøn strøm. Det betyder også, at der er penge at spare, siger Torben Vognsen, der er direktør i HomeWize, der står bag Fremtidens Hjem. Foto: Henrik Kruse

På visit i det grønne hjem

Hvad koster det at koge en omgang pasta? Og hvad løber elregningen op i, hvis du samtidig vasker tøj? Det står nok lidt uklart for de fleste, men i fremtiden kan du følge med i forbruget minut for minut, og samtidig se, om det er ”grøn” strøm”, der kommer ud af stikkontakten.

Det er godt for elregningen, så du ikke sætter vandet til at koge for længe. Og det er godt for klimaet på lang sigt, at du bliver bevidst om, hvornår der er bæredygtig strøm til rådighed. Det er nogle af de argumenter, der gør, at det ikke har været svært at få en lang række virksomheder til at blive en del af ”Fremtidens Hjem” i Fredericia, fortæller Torben Vognsen, der er direktør i HomeWize.

Virksomheden har sammen med Eurodan-huse slået døren op til huset, der giver en forsmag på, hvad det smarte hjem kan i 2022. Og hvor første udgave af ”Fremtidens Hjem” handlede om at vise nogle smarte gadgets, så er fokus i huset i Fredericia rettet mod det grønne.

I dagens nyhedsbrev kan du blive klogere på, hvordan vi indretter os mere ”grønt”. Helt centralt i huset er plantevæggen, der kan skifte farve, så beboerne kan se, om der grøn strøm i stikkontakten.

Du er som altid velkommen til at følge os på vores LinkedIn-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du tænker kunne være interesserede.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Du kan hele tiden se dit nuværende forbrug af strøm. Du kan se det i watt og kroner, siger direktøren i HomeWize Torben Vognsen, der sammen med Eurodan-huse står bag "Fremtidens Hjem", der åbnede i Fredericia i slutningen af februar. Foto: Henrik Kruse 

Fremtidens hjem er smart og grønt: Energiforbruget bliver meget tydeligt

- Når plantevæggen, der har indbygget lys, er knaldrød, så er det ikke nu, at man skal gå i gang med at vaske tøj eller stryge skjorterne. Det er et tegn til, at husets beboere i fremtidens hjem skal skrue ned for strømforbruget, siger tech-journalist Torben Vognsen, der også er direktør i HomeWize, der netop har åbnet dørene til "Fremtidens Hjem" i Fredericia i samarbejde med Eurodan-huse.

Når væggen derimod er grøn, så viser det, at vindmøllerne snurrer, og der er grøn strøm i stikkontakten, og det er den slags "nudging", der skal være med til at skabe mere bæredygtige hjem.

- Du kan hurtigt få en indikation på, om der er grøn strøm, der som regel også er billig. Når du kommer forbi lampen, og den er grøn, så sætter du måske vasken over i stedet for at vente til senere. Hvis alle gjorde det, så begynder det at batte, siger Torben Vognsen.

Tænd for kaffemaskinen, mens du ligger i sengen, og så kan du samtidig se, hvad det har kostet i watt og kroner at brygge kaffen. Når det bliver synligt, hvad det koster af energi at køre et moderne hjem, bliver folk skubbet i den rigtige retning, lyder det fra direktøren i "Fremtidens Hjem" Torben Vognsen.

FREMTIDEN: Når plantevæggen lyser grønt, så er det et signal om, at nu kan du sætte en vask over, og helt automatisk går husets robotstøvsuger i gang med at oplade batteriet.

Når lyset bliver gult, er det et signal om, at vindmøllerne står stille. Det er ikke nu, man skal skrue op for strømforbruget. Og når væggen er rød, er strømmen sort. Det er et signal om, at det ikke er nu, at man absolut skal stryge skjorten. Både af hensyn til pengepungen og klimaet.

- Husets system kan se, hvornår der er grøn og billig strøm. Det betyder, at robotstøvsugeren oplader, når vindmøllerne producerer grøn strøm. Det betyder også, at der er penge at spare, siger Torben Vognsen, der er direktør i HomeWize, der står bag Fremtidens Hjem, der ligger i Fredericia, og som åbnede dørene for gæster i slutningen af februar.

Her er alt koblet op på samme system. Det gælder blandt andet hjemmebiografen, gardiner, køkkenudstyret, musikanlægget og lyset i alle rum. I Fremtidens Hjem handler det om at skabe et hjem, hvor der er fokus på velvære, at udnytte tiden og ”ikke mindst gøre noget godt for miljøet”, forklarer direktøren.

Du kan hele tiden se, dit nuværende forbrug af strøm. Du kan se det i watt og kroner. Når du tænder en kogeplade, så kan systemet se, at det er kogepladen, der er tændt, og du kan se, hvad det koster i minuttet

Torben Vognsen, direktør i HomeWize

- Den store væg med lyset i gangen viser, om der er grøn strøm i stikkontakten. Omkring klokken fire om eftermiddagen vil den typisk skifte farve. Først bliver den gul og så rød, og klokken 19 er den knaldrød. Det er for at skubbe folk i den rigtige retning. Du kan også bare bruge en pære, der kan vise det samme, siger Torben Vognsen og fortsætter:

- Du kan hurtigt få en indikation på, om der er grøn strøm, der som regel også er billigere. Når du kommer forbi lampen, og den er grøn, så sætter du måske vasken over i stedet for at vente til senere. Hvis alle gjorde det, så begynder det at virke, siger Torben Vognsen.

I retning af et miljøprojekt

Huset drives i et samarbejde imellem Eurodan-huse og mediehuset HomeWize, der drives af sammen kreds, som også står bag Danmarks største tech-magasin Input.

Direktøren har tidligere været med til at drive et tilsvarende hus i Roskilde, men nu har man samme med en række partnere ”proppet” huset i Fredericia med noget af den nyeste teknologi og gadgets – og gerne med en grøn profil. For eksempel kører Weber-grillen på el.

Omdrejningspunkt i det smarte hjem er en lille computer, der hænger i teknikskabet, den afvikler programmet Home Assistant, hvor alle apparater er koblet op på. Så når du tænder for musikanlægget og vil koge vand til pastaen, så kan man følge med i, hvad det koster.

Fremtidens Hjem

  • Huset, der ligger i Fredericia, drives i et samarbejde imellem Eurodan-huse og mediehuset HomeWize, der drives af samme ejere, der også står bag Danmarks største tech-magasin Input.
  • Energiselskabet Ewii er hovedpartner i huset, der derudover tæller partnere som: Schneider Electric, Samsung, Weber, Sonos, Epson, Acer, Ledvance, DAO, Orbital Systems, Zaco og Designer Zoo.
  • Læs mere på www.fremtidenshjem.dk

- Du kan hele tiden se, dit nuværende forbrug af strøm. Du kan se det i watt og kroner. Når du tænder en kogeplade, så kan systemet se, at det er kogepladen, der er tændt, og du kan se, hvad det koster i minuttet. Det gør, at du bliver bevidst om dit forbrug. Det er noget, som alle kan bruge. Du får serveret strømforbruget, mens det sker, siger Torben Vognsen.

Han har i mange år arbejdet som tech-journalist, hvor han brugte første udgave af "Fremtidens hus" til at teste den nyeste elektronik. Her var det fascinationen af smarte gadgets, der var i fokus.

- Men nu går det i retning af et miljøprojekt, der handler om grøn omstilling. Mange af de produkter vi har på vej ind, og som vi allerede har med, de handler om, hvordan vi forbruger, og især hvordan vi forbruger energi. Det er derfor, at Ewii er med som hovedpartner, siger Torben Vognsen. Og det gør en kæmpe forskel, at man selv kan se, hvordan det fungerer i praksis, når man skal introducere ny teknologi.

- Der er mange, der har en idé om, hvad det er, når vi taler smarte hjem, men det er ikke mange, der har set det, hvis du ikke har en ven, der har sat det op for nogle år siden. Du har måske også selv et par pærer, og du synes måske, det er meget smart. Men hvad er næste skridt? siger Torben Vognsen.

Kunden skal have en oplevelse

Det næste skridt handler blandt andet om et fuldautomatisk toilet. Her er der varme i sædet, toilettet kan genkende brugeren, og der er udsugning i selve toilet. Hvis man har en Tesla, så er den selvfølgelig koblet op på Home Assistant.

Uden for er  opstillet en "postkasse", der kører på solceller, hvor man kan sende og modtage pakker.

- Det er helt genialt. Jeg vil ikke kunne undvære den, hvis jeg boede i et hus. Der er en vægt i bunden og en temperaturføler, så du også kan modtage mad i boksen, siger Torben Vognsen.

Det "næste" er også, at husets stikkontakter er ”forprogrammeret” til forskellige situationer.

Der er en indstilling til fest. Der er en indstilling til "middag", og i soveværelset er der – mest for sjov - en knap med to hjerter. Med et tryk på kontakten dæmper lyset sig, og gardinerne ruller ned.

- Ideen er at skabe en oplevelse i huset, så folk bliver inspireret. Det er derfor, at folk vil køre efter at se huset, siger Torben Vognsen.

Lige nu har huset, der har åbent det næste års tid, kun åbent om søndagen. Men huset skal også have åbent en aften i løbet af ugen, og HomeWize er på vej med yderligere to udgaver af Fremtidens Hjem.

Drømmen er at have fem-seks huse på landsplan, så alle regioner er dækket, og ideen er, at man ikke bare skal snuse til ”Fremtidens Hjem”, man kan også købe det, man oplever. Gæsterne kan scanne QR-koden på produkterne, og så ryger de direkte til webbutikken.

- Fremtiden for retail handler om oplevelser. Du kan ikke konkurrere mod webbutikkerne, hvis du ikke giver noget, du ikke kan få online, siger Torben Vognsen.

Tre værktøjer der gør hverdagen lettere for tech-journalisten Torben Vognsen

Tech-journalist og direktør i Home Wize, Torben Vognsen, der står bag "Fremtidens Hjem" i Fredericia, deler tre værktøjer, der hjælper ham i hverdagen.

De tre værktøjer er:

1) Han skal kun trykke på én kontakt, så bliver gæsteværelset til hans hjemmearbejdsplads.

2) Tech-journalisten har droppet notesblokken og er i stedet begyndt at skrive noter ind på sin iPad, og så kan han konvertere noterne til tekst.

3) Kameraet på mobiltelefonen bliver flittigt brugt til at huske stort og småt. Samtidig er det nemt at huske "oplevelsen", når man kan finde billederne frem.

Hjemmekontoret er oppe at køre efter et tryk på en knap, han har droppet at skrive noter på papir, og så bruger han ofte kameraet på mobilen til at huske stort og småt. Tech-journalist Torben Vognsen deler her tre værktøjer, der gør hverdagen bare lidt lettere.

TRE VÆRKTØJER: Torben Vognsen er grundlægger af tech-magasinet Input og direktør i HomeWize, der står bag Fremtidens Hjem, der ligger i Fredericia.

Han har en baggrund som producer og tilrettelægger i tv-branchen og har skrevet forbruger- og gadgetstof i en årrække for Jyllands-Posten, Komputer for Alle, Berlingske Tidende og BT. Torben Vognsen er gadgetekspert på TV2's Go' Morgen.

Her deler han tre værktøjer, der letter arbejdsgangene.

1.  Det smarte hjem sparer tid

 - Jeg har fået sat mit hjemmekontor op, så det kører på "rutiner". Det betyder, at når jeg kommer ind på mit hjemmekontor, så trykker jeg på én knap, så blive vores gæsteværelse til et kontor.

- Gardinerne ruller op. Fjernsynet tænder automatisk på  TV2 News. Lyset sætter sig det rigtige sted. Computeren tænder og "står" det rigtige sted. Det lyder lidt banalt. Men det sparer mig fem minutter hver morgen.

2. Har droppet papirblokken

- Jeg bruger den digitale pen til min iPad. Det troede jeg ikke, ville ske. Jeg er jo også journalist og tager noter, og her er jeg begyndt at bruge iPaden, og så konverterer jeg noterne til tekst.

- Det er smart. Det sparer mig noget tid, og det betyder, at jeg altid har adgang til mine noter, for jeg har altid min iPad på mig. De penne man kan få i dag, er blevet virkelig gode. Og jeg kan også bruge iPad'en til at optage interviewet.

3. Kameraet hjælper med at huske ting

- Jeg tager altid sindssygt mange billeder af ting, jeg skal huske. Det synes jeg selv, er virkelig smart, så jeg bruger mit kamera i telefonen hele tiden. Det kan være alt mellem himmel og jord. Det kan være noter til mig selv, eller ting jeg skal huske. 

- Kameraet bliver en slags forlængelse af ens hukommelse, og det en god måde at huske den fornemmelse du fik, da du var på stedet.

Peter Erik Hansen er bestyrelsesformand i Jysk Fynske Medier, hvor der blot er to kvinder ud af en samlet bestyrelse på 15. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen. 

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Ligestillingen halter i toppen af Vejles erhvervsliv: Kun to af 21 af de største virksomheder kan leve op til nye lovkrav på minimum 40 procent af det underrepræsenterede køn i bestyrelsen.

Kolding-virksomhed fordobler overskuddet: European Wood Corporation ApS (EWC) tjener millioner på at købe og sælge træ.

Mobilhouse er kendt som sine pavilloner og skurvogne. Nu laver fabrikken i Fredericia også helårshuse, der kommer på en lastbil klar til indflytning.

Her er tre udvalgte historier fra erhvervslivet i Trekanten.

Få kvinder i bestyrelsen i de største Vejle-virksomheder

Det står grelt til med ligestillingen i bestyrelseslokalerne i virksomhederne i Vejle. Det afslører et dyk i dataselskabet BiQ - der leverer data fra blandt andet Erhvervsstyrelsen om danske virksomheder - som Vejle Amts Folkeblad har foretaget.

Anledningen er lovforslag L117, der vil forpligte store virksomheder med over 250 ansatte til at sikre en større ligestilling i deres bestyrelser. Det skal ske ved, at der stilles krav om, at "det underrepræsenterede køn" (læs kvinder, red.) fremover skal være repræsenteret med mindst 40 procent i virksomhedernes bestyrelser.

Her viser dykket i dataene, at der er lang vej endnu til ligestilling i de største Vejle-virksomheder. Af de 21 lokale virksomheder, som omfattes af lovforslaget, er det faktisk blot to, hvis bestyrelser lever op til målsætningen i lovforslaget.

Ser man på de 21 virksomheder under ét, er den kvindelige repræsentation i bestyrelserne på omkring 19 procent - hvilket i øvrigt også er landsgennemsnittet. Værst ser det ud i mediekoncernen Jysk Fynske Medier P/S, der er Danmarks næststørste private mediekoncern og blandt andet udgiver Vejle Amts Folkeblad. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Træfirma fordobler overskuddet

Det har været et usædvanligt godt år for virksomheden European Wood Corporation ApS (EWC), der i det seneste regnskabsår har leveret virksomhedens hidtil bedste regnskab med et overskud på 69 millioner kroner.

Det er mere end en fordobling fra regnskabsåret 2019/20 som lød på 30 millioner kroner.
Og ifølge direktør og medejer, Brian Højgaard Nielsen, så er der flere grunde til det flotte regnskab.

En side af sagen er dygtige medarbejdere, gode kunderelationer og en stor viden om indkøb og salg af træ samt logistik. En anden side af forklaringen er, at 2021 bød på nogle ret gunstige omstændigheder for branchen.

- Tyskland, Frankrig, Belgien og Tjekkiet har været hårdt ramt af billeangreb. Det har betydet, at der har været et voldsomt overudbud af træ fra de områder. Og dét marked har vi så meldt os ind i, så vores resultat er primært hentet i udlandet og ikke i Danmark, siger Brian Højgaard Nielsen. Læs mere i JydskeVestkysten.

Små huse ruller ud af fabrikken

Mobilhouse, der ligger i Taulov, har stor erfaring med pavilloner og skurvogne, når der pludselig mangler plads, eller man står uden tag over hovedet. Men virksomheden mærker også ønske om bæredygtighed og små huse, der kan leveres på en lastbil.

- Der er stor interesse for at leve bæredygtigt, fleksibelt og enkelt, men også et stort ønske om adgang til alle moderne faciliteter, forklarer Benny Møller:

- De behov imødekommer vi med boliger, hvor både håndværk, faglighed og indretning lever op til alle byggeregler og krav.

- Det vil blandt andet sige brug af miljøvenlige og svanemærkede certificerede materialer, der kan genanvendes eller bortskaffes med minimalt brug af energi, skriver Mobilhouse i en pressemeddelelse om det nye sats. Læs mere i Fredericia Dagblad.