Fremtidens hjem er smart og grønt: Energiforbruget bliver meget tydeligt
- Når plantevæggen, der har indbygget lys, er knaldrød, så er det ikke nu, at man skal gå i gang med at vaske tøj eller stryge skjorterne. Det er et tegn til, at husets beboere i fremtidens hjem skal skrue ned for strømforbruget, siger tech-journalist Torben Vognsen, der også er direktør i HomeWize, der netop har åbnet dørene til "Fremtidens Hjem" i Fredericia i samarbejde med Eurodan-huse.
Når væggen derimod er grøn, så viser det, at vindmøllerne snurrer, og der er grøn strøm i stikkontakten, og det er den slags "nudging", der skal være med til at skabe mere bæredygtige hjem.
- Du kan hurtigt få en indikation på, om der er grøn strøm, der som regel også er billig. Når du kommer forbi lampen, og den er grøn, så sætter du måske vasken over i stedet for at vente til senere. Hvis alle gjorde det, så begynder det at batte, siger Torben Vognsen.
FREMTIDEN: Når plantevæggen lyser grønt, så er det et signal om, at nu kan du sætte en vask over, og helt automatisk går husets robotstøvsuger i gang med at oplade batteriet.
Når lyset bliver gult, er det et signal om, at vindmøllerne står stille. Det er ikke nu, man skal skrue op for strømforbruget. Og når væggen er rød, er strømmen sort. Det er et signal om, at det ikke er nu, at man absolut skal stryge skjorten. Både af hensyn til pengepungen og klimaet.
- Husets system kan se, hvornår der er grøn og billig strøm. Det betyder, at robotstøvsugeren oplader, når vindmøllerne producerer grøn strøm. Det betyder også, at der er penge at spare, siger Torben Vognsen, der er direktør i HomeWize, der står bag Fremtidens Hjem, der ligger i Fredericia, og som åbnede dørene for gæster i slutningen af februar.
Her er alt koblet op på samme system. Det gælder blandt andet hjemmebiografen, gardiner, køkkenudstyret, musikanlægget og lyset i alle rum. I Fremtidens Hjem handler det om at skabe et hjem, hvor der er fokus på velvære, at udnytte tiden og ”ikke mindst gøre noget godt for miljøet”, forklarer direktøren.
Torben Vognsen, direktør i HomeWizeDu kan hele tiden se, dit nuværende forbrug af strøm. Du kan se det i watt og kroner. Når du tænder en kogeplade, så kan systemet se, at det er kogepladen, der er tændt, og du kan se, hvad det koster i minuttet
- Den store væg med lyset i gangen viser, om der er grøn strøm i stikkontakten. Omkring klokken fire om eftermiddagen vil den typisk skifte farve. Først bliver den gul og så rød, og klokken 19 er den knaldrød. Det er for at skubbe folk i den rigtige retning. Du kan også bare bruge en pære, der kan vise det samme, siger Torben Vognsen og fortsætter:
- Du kan hurtigt få en indikation på, om der er grøn strøm, der som regel også er billigere. Når du kommer forbi lampen, og den er grøn, så sætter du måske vasken over i stedet for at vente til senere. Hvis alle gjorde det, så begynder det at virke, siger Torben Vognsen.
I retning af et miljøprojekt
Huset drives i et samarbejde imellem Eurodan-huse og mediehuset HomeWize, der drives af sammen kreds, som også står bag Danmarks største tech-magasin Input.
Direktøren har tidligere været med til at drive et tilsvarende hus i Roskilde, men nu har man samme med en række partnere ”proppet” huset i Fredericia med noget af den nyeste teknologi og gadgets – og gerne med en grøn profil. For eksempel kører Weber-grillen på el.
Omdrejningspunkt i det smarte hjem er en lille computer, der hænger i teknikskabet, den afvikler programmet Home Assistant, hvor alle apparater er koblet op på. Så når du tænder for musikanlægget og vil koge vand til pastaen, så kan man følge med i, hvad det koster.
Fremtidens Hjem
- Huset, der ligger i Fredericia, drives i et samarbejde imellem Eurodan-huse og mediehuset HomeWize, der drives af samme ejere, der også står bag Danmarks største tech-magasin Input.
- Energiselskabet Ewii er hovedpartner i huset, der derudover tæller partnere som: Schneider Electric, Samsung, Weber, Sonos, Epson, Acer, Ledvance, DAO, Orbital Systems, Zaco og Designer Zoo.
- Læs mere på www.fremtidenshjem.dk
- Du kan hele tiden se, dit nuværende forbrug af strøm. Du kan se det i watt og kroner. Når du tænder en kogeplade, så kan systemet se, at det er kogepladen, der er tændt, og du kan se, hvad det koster i minuttet. Det gør, at du bliver bevidst om dit forbrug. Det er noget, som alle kan bruge. Du får serveret strømforbruget, mens det sker, siger Torben Vognsen.
Han har i mange år arbejdet som tech-journalist, hvor han brugte første udgave af "Fremtidens hus" til at teste den nyeste elektronik. Her var det fascinationen af smarte gadgets, der var i fokus.
- Men nu går det i retning af et miljøprojekt, der handler om grøn omstilling. Mange af de produkter vi har på vej ind, og som vi allerede har med, de handler om, hvordan vi forbruger, og især hvordan vi forbruger energi. Det er derfor, at Ewii er med som hovedpartner, siger Torben Vognsen. Og det gør en kæmpe forskel, at man selv kan se, hvordan det fungerer i praksis, når man skal introducere ny teknologi.
- Der er mange, der har en idé om, hvad det er, når vi taler smarte hjem, men det er ikke mange, der har set det, hvis du ikke har en ven, der har sat det op for nogle år siden. Du har måske også selv et par pærer, og du synes måske, det er meget smart. Men hvad er næste skridt? siger Torben Vognsen.
Kunden skal have en oplevelse
Det næste skridt handler blandt andet om et fuldautomatisk toilet. Her er der varme i sædet, toilettet kan genkende brugeren, og der er udsugning i selve toilet. Hvis man har en Tesla, så er den selvfølgelig koblet op på Home Assistant.
Uden for er opstillet en "postkasse", der kører på solceller, hvor man kan sende og modtage pakker.
- Det er helt genialt. Jeg vil ikke kunne undvære den, hvis jeg boede i et hus. Der er en vægt i bunden og en temperaturføler, så du også kan modtage mad i boksen, siger Torben Vognsen.
Det "næste" er også, at husets stikkontakter er ”forprogrammeret” til forskellige situationer.
Der er en indstilling til fest. Der er en indstilling til "middag", og i soveværelset er der – mest for sjov - en knap med to hjerter. Med et tryk på kontakten dæmper lyset sig, og gardinerne ruller ned.
- Ideen er at skabe en oplevelse i huset, så folk bliver inspireret. Det er derfor, at folk vil køre efter at se huset, siger Torben Vognsen.
Lige nu har huset, der har åbent det næste års tid, kun åbent om søndagen. Men huset skal også have åbent en aften i løbet af ugen, og HomeWize er på vej med yderligere to udgaver af Fremtidens Hjem.
Drømmen er at have fem-seks huse på landsplan, så alle regioner er dækket, og ideen er, at man ikke bare skal snuse til ”Fremtidens Hjem”, man kan også købe det, man oplever. Gæsterne kan scanne QR-koden på produkterne, og så ryger de direkte til webbutikken.
- Fremtiden for retail handler om oplevelser. Du kan ikke konkurrere mod webbutikkerne, hvis du ikke giver noget, du ikke kan få online, siger Torben Vognsen.