Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det tyder på, at virksomheder med mere end 50 ansatte fremover skal sætte tal på, hvor mange kvinder, der skal være i bestyrelsen og det øverste ledelsesniveau. - Vi er også nødt til at gøre noget, og her er måltal en vej at gå, siger Susanne Ingemann, der er direktør i Etex Nordic.  Foto: Henrik Kruse

Skal vi tælle antallet af kvinder i toppen?

Kvinder har - stadig - svært ved at komme til tops i dansk erhvervsliv, og billedet er det samme i Trekantområdet. Ud af de knap 100 virksomheder i Kolding, Vejle og Fredericia, hvor der er mere end 50 ansatte, er der kun en lille håndfuld kvinder, der er administrerende direktører.

Men nu skal virksomheder med mere end 50 ansatte snart sætte mål på, hvor mange kvinder de går efter at få ind i bestyrelsen og i det øverste ledelsesniveau. Først når det underrepræsenterede køn når "40 procent", slipper virksomheden for at forholde sig til, hvor mange kvinder - og mænd - der er i bestyrelsen.

En af virksomhederne, der har mere end 50 ansatte og kommer til at forholde sig til måltallene, er Etex Nordic i Fredericia. Direktør Susanne Ingemann kan godt se pointen i, at virksomhederne nu bliver presset til at sætte en målsætning op. Ligesom hvis det var en anden KPI.

- Det er ikke anderledes end så mange andre tal. Vi sætter også tal op for eksempelvis C02. Derfor kan vi også sætte måltal op for diversitet i virksomheder, siger Susanne Ingemann.

I dagens nyhedsbrev er der også inspiration til, hvordan man helt konkret kan gå efter en bestyrelsespost. Det er Laura Vilsbæk, der står bag nyibestyrelsen.dk, der kommer med fire gode råd til dig, der gerne vil i gang med bestyrelsesarbejdet.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her. Tilmeldingen er gratis, og du kan også følge os på LinkedIn.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Administrerende direktør i ADP,  Rune D. Rasmussen, der blandt andet driver Fredericia Havn, kan være godt tilfreds med resultatet for 2021, der viste rekordhøj vækst i både omsætning og indtjening. Foto ADP.

Værd at vide om virksomheder i Trekanten

Havnen scorer rekordoverskud på over 100 mio. kroner: Tusindvis af ekstra containere sendt over kaj.

Eksperter i print på plast runder igen de 20 mio. kroner før skat: Nul fysiske messer og færre rejser gjorde udslaget.

Rekordoverskud hos bilforhandler: Har levet godt af, at mange skulle have ny firmabil.

Her kan du læse nyt om begivenheder, regnskaber og profiler i Trekantens' erhvervsliv.

Kraftig vækst for havnen i Fredericia

Der bliver noget at fejre, når bestyrelsen for havneselskabet ADP A/S afvikler generalforsamling. Årets resultat er på rekordhøje 104 mio. kroner mod 66 mio. kroner i 2020, skriver Fredericia Dagblad.

Årets forretningsmæssige højdespringer bliver containerforretningen, der med rekordhøje 104.284 TEU - TEU svarer til en 20 fods container - får en stigning i tonnagen på 32,5 procent. sammenlignet med 2020.

De samlede indtægter i 2021 ender på 190 mio. kroner, hvoraf de 177,7 mio. kroner er den realiserede omsætning, som har en fremgang på 35 procent i forhold til 2020, hvor omsætningen var 131,3 mio. kroner, fremgår det af en pressemeddelelse.

Godsomsætningen på havnene i Nyborg og Fredericia har været kraftigt stigende. Samlet set ender godsomsætningen i 2021 på 7,6 mio. tons mod 6,8 mio. tons i 2020, hvilket er en vækst på 12,5 pct.

Væksten tilskrives især udviklingen af Taulov Dry Port, der har styrket Fredericia som knudepunkt for transport og logistik.

- Udviklingen af Taulov Dry Port har været en afgørende strategisk satsning, som nu viser sig med øget konsolidering af gods og virksomheder i vores område. Vi har fuld udlejning på de første 100.000 kvadratmeter lager- og logistikbyggeri, stigende markedsandele på containerforretningen og generelt meget høje volumener på de øvrige forretningsområder, udtaler adm. direktør Rune D. Rasmussen.

Digitalt showroom fylder meget mere efter corona

Familievirksomheden Vetaphone fra Kolding har lagt sin strategi for salg og markedsføring markant om på grund af corona, og det giver gode resultater på top- og bundlinjen, skriver JydskeVestkysten.

Vetaphone A/S kunne fremlægge et regnskab, hvor resultatet før skat rundede 20 millioner kroner. Samtidig er bruttofortjenesten steget fra 47,3 millioner kroner til 61,1 millioner kroner.

Det skete i et år, hvor corona ellers gjorde store indhug i forsamlingsfriheden og dermed også betød, at Vetaphone måtte omlægge sin salg- og markedsføringsstrategi og tænke i helt nye veje for at møde kunderne rundt om på markederne i USA, Europa og Asien.

Allerede i det første coronaår, 2020, besluttede Vetaphone, at budgettet til rejseudgifter skulle skæres kraftigt ned. Samtidig besluttede adm. direktør Frank Eisby, at udstillinger på messer var et lukket kapitel.

- I stedet skruede vi yderligere op for vores digitale showroom, og det viste sig at være den rigtige beslutning. Generelt lever vi nu i en verden, hvor den virtuelle markedsføring er ved at få overtaget, og coronaperioden har vist os, at vi sagtens kan sælge og markedsføre vores produkter på den måde, siger Frank Eisby.

2021 blev "fantastisk" for bilforhandler, da landet åbnede 

Selvom sidste år bød på coronapandemi og en nedlukning, var der generelt godt gang i erhvervslivet.

Det samme kan man sige om bilforhandleren Jacon Biler, der holder til på Vejlevej 88 i Fredericia. Tidligere på måneden kunne virksomheden fremlægge og godkende sin årsrapport, der viser regnskabet for 2021. Her landede Jacon et overskud på lige over 15 mio. kroner før skat, skriver Fredericia Dagblad.

- 2021 var præget af en svær start med corona og nedlukningen i de første to måneder. Men resten af året var fantastisk – særligt på grund af omstillingen til grønne biler og leasing af nye og nyere brugte biler, forklarer Finn Jacobsen, der ejer Jacon Biler sammen med kompagnonen Thomas Conradsen.

Bilforhandleren tilbyder både salg og leasing af nyere brugte luksusbiler af mærker såsom Audi, BMW, Mercedes og Volkswagen, ligesom den har eget værksted.

Jacon henvender sig til både private og erhvervskunder. Det er dog hovedsageligt erhvervskunderne, som har skæppet godt til på kistebunden.

- Vi har levet godt af, at erhvervslivet generelt har tjent godt, så mange skulle have nye firmabiler. Selvom der har været en pandemi, har der generelt været godt gang i Danmark, og samtidig har rabatter i afgifterne på elbiler været medvirkende til at give den ekstra flødeskum på toppen for os, siger Finn Jacobsen med henvisning til de mange elbiler, virksomheden udbyder.

- Både kvinder og mænd gør det, som de er opdraget til. Vi gør det, som er normen og kulturen. Det er det, vi skal have prikket til, siger Susanne Ingemann. Foto: Henrik Kruse

Måltal skal bane vejen for, at kvinder stiger til tops: Vi er nødt til at gøre noget

- I princippet synes jeg, det er - sagt på godt jysk - træls, at vi stadigvæk skal have diskussionen i 2022, siger Susanne Ingemann, når hun skal forholde sig til, at det tyder på, at virksomheder med over 50 ansatte nu skal sætte måltal på, hvor mange kvinder, de vil have i bestyrelsen og det øverste ledelsesniveau.

Men der skal ske noget. Det går alt for langsomt. Det oplever direktøren, der også har meldt sig ind i Bestyrelseskvinder.dk.

-  Alle virksomhedsledere bliver målt på KPI'er. Så hvorfor kan vi ikke sætte det ind som en KPI, at der skal være flere kvindelige ledere. Jeg tror, det vil rykke noget, hvis ledere og bestyrelser blev målt på det, siger Susanne Ingemann, som står i spidsen for firmaet, der sælger byggematerialer på det nordiske marked.

Direktøren er mest til "måltal". Kvoter får det til at stritte på de fleste, mener direktøren.

- Der er jo ingen, der kan lide at komme ind i noget, fordi de skal opfylde en kvote. Så jeg tror ikke, at det er den vej, vi skal gå. Så forsvinder fornuften. Men jeg kan godt blive lidt i tvivl. Skal min generation "æde" den pille til fordel for næste generation? Det kan godt være, at det er det, som skal til for at bryde lydmuren? Så baner vi vejen for næste generation, men jeg vil dybest set helst undgå det, siger Susanne Ingemann.

Krav om måltal kan hjælpe med at bane vejen for flere kvinder i toppen af erhvervslivet, lyder det fra direktør i Etex Nordic Susanne Ingemann. - Lige nu spilder vi talentmasse i forhold til, at kvinder ikke kommer til tops.

MÅLTAL: Nej tak til kvoter, men ja tak til måltal, der kan presse på for, at der kommer flere kvinder i det øverste ledelsesniveau i danske virksomheder. Sådan lyder det fra Susanne Ingemann, der er landechef i Etex Nordic, der ligger i Fredericia.

- Alle virksomhedsledere bliver målt på KPI'er. Så hvorfor kan vi ikke sætte det ind som en KPI, at der skal være flere kvindelige ledere. Jeg tror, det vil rykke noget, hvis ledere og bestyrelser blev målt på det, siger Susanne Ingemann, der står i spidsen for firmaet, der sælger byggematerialer på det nordiske marked.

Regeringen har fremsat et lovforslag, der forpligter virksomheder til, at man løbende sætter tal på, hvor mange kvinder, der skal være i ledelse og bestyrelser i private virksomheder og i den offentlige sektor.

Målet er, at der skal være 40 procent af det underrepræsenterede køn. Loven, der skal endeligt vedtages i april, vil ramme cirka 2400 virksomheder, og altså også ramme Etex Nordic, der har lidt mere end 50 ansatte.

Det giver jo ikke mening at have en ledelse med ens profiler. Det er den diskussion, jeg synes er mest interessant.

Susanne Ingemann, direktør i Etex Nordic

- I princippet synes jeg, det er - sagt på godt jysk - træls, at vi stadigvæk skal have diskussionen i 2022. For grundlæggende handler den her diskussion om meget mere end køn. Det handler om diversitet efter min mening, siger Susanne Ingemann og fortsætter:

- Vi har som virksomhed fokus på verdensmålene, og et af målene er at skabe større lighed mellem kønnene. Men lighed gælder også i forhold til alder og kultur. Det er det, vi skal have tænkt ind i vores virksomheder. Vi skal have flere input, så virksomhederne kan udfordre deres tankegang, så du får et bedre grundlag til at tage beslutninger. Det giver jo ikke mening at have en ledelse med ens profiler. Det er den diskussion, jeg synes er mest interessant, siger Susanne Ingemann, der håber, at måltal kan være med til udfordre "plejer".

- Vi ved, at virksomheder, der har bredere diversitet, faktisk har bedre trivsel. De har ofte bedre resultater på bundlinjen og bedre innovation. Så det er dumt, at vi lukker øjnene for tingene og forklarer det med, at det er bare fordi, vi ikke får de rigtige kandidater til stillingerne, siger Susanne Ingemann.

Skal vi "æde" den med kvoter?

Så selv om en direktør hellere vil se på "diversitet" ud fra et bredt perspektiv, så kan hun godt se, at der er en kæmpe udfordring netop i fordelingen af topposter. Ser man på virksomheder i Kolding, Vejle og Fredericia er der under en håndhuld kvindelige direktører i firmaer med mere end 50 ansatte.

Skævheden er også meget konkret og tydelig i de netværk, hvor hun kommer. Direktøren støtter derfor ideen om, at virksomheder nu skal arbejde efter nogle bestemte mål. Men det skal netop være målsætninger og ikke kvoter, der skal opfyldes.

Etex Nordic

Etex Nordic har hovedkontor i Fredericia, samt kontorer i Malmø, Oslo og lager i Rødekro. I Norden er der omkring 55 medarbejdere.

Kerneområdet er salg af facade-, tag- og byggematerialer til byggebranchen i de nordiske lande, under brands som Equitone, Cedral, Euronit og Promat.

Etex Nordic er en del af Etex group. der med mere end 100 års erfaring er vokset fra at være en lille belgisk familievirksomhed til en international industrikoncern, der har optimeret fremstillingen af byggematerialer af fibercement. Etex group er repræsenteret i 42 lande med omkring 13.000 medarbejdere. Se mere på: www.etexgroup.com/da-dk

- Jeg kan godt se, at måltal kan være vejen frem, hvis vi vil have en udvikling mod flere kvinder. Vi vil gerne bryste os af, at vi har ligestilling. Vi bruger mange ressourcer på at uddanne mænd og kvinder, og som samfund mener vi, at diversitet giver værdi. Derfor er vi også nødt til at gøre noget, og her er måltal en vej at gå. Det er ikke anderledes end så mange andre tal. Vi sætter også tal op for for eksempel C02. Derfor kan vi også sætte måltal op for diversitet i virksomheder, siger Susanne Ingemann.

Der er dem, der siger, at hvis det skal batte, så er der brug for kvoter. Hvad tænker du om det?

- Kvoter stritter på de fleste. Der er jo ingen, der kan lide at komme ind i noget, fordi de skal opfylde en kvote. Så jeg tror ikke, at det er den vej, vi skal gå. Så forsvinder fornuften. Men jeg kan godt blive lidt i tvivl. Skal min generation "æde" den pille til fordel for næste generation? Det kan godt være, at det er det, som skal til for bryde lydmuren? Så baner vi vejen for næste generation, men jeg vil dybest set helst undgå det. Jeg er ikke vild med ordet kvoter, det er som om, det implicit er blevet lig med manglende faglige kompetencer og dermed en undskyldning i debatten, siger Susanne Ingemann, der vil holde fast i, at udgangspunktet for valg af kandidat uanset køn altid er baseret på kompetencer – vi skal bare sikre et bredere kandidatfelt.

- Hvis du ved, at du har et måltal, når du skal ansætte en leder eller en specialist, så har du hele tiden i baghovedet, at du skal skabe et talentgrundlag. Så er du nødt til at have det med, når du indkalder til samtaler, og det sikrer, at du får et bredt felt af kandidater, siger Susanne Ingemann.

Spild af talent og kompetencer

Det er dog ikke kun tal, der kan gøre en forskel. Der skal også arbejdes med mindsettet, og det gælder på alle niveauer i virksomhederne.

- Der er ikke tvivl om, at der er noget at arbejde med. Både kvinder og mænd tænker i de samme kasser. Både kvinder og mænd gør det, som de er opdraget til. Vi gør det, som er normen og kulturen. Det er det, vi skal have prikket til, siger Susanne Ingemann, og ude på de enkelte virksomheder har de også et stort ansvar for, at kvinderne ikke stiger helt til tops.

Man hører tit folk sige, at kvinderne ikke søger. Den vil jeg gerne vende om. Hvis du som virksomhed mener, at du vil gøre noget ved den her problemstilling, så skal du som virksomhed spørge dig selv, hvorfor er der ikke nogen kvinder, der søger?

Susanne Ingemann, direktør i Etex Nordic

- Man hører tit folk sige, at kvinderne ikke søger. Den vil jeg gerne vende om. Hvis du som virksomhed mener, at du vil gøre noget ved den her problemstilling, så skal du som virksomhed spørge dig selv, hvorfor er der ikke nogen kvinder, der søger? Det er det centrale spørgsmål. Hvordan er vores kultur? Hvad er det, vi skriver i stillingsopslaget? Er der noget med de ord, vi bruger, der taler ind i nogle bestemte typer? siger Susanne Ingemann, der som direktør selv forsøger at skabe mere diversitet. Virksomheden har kvinder i salgsstyrke og den tekniske afdeling. Afdelinger der normalt er forbeholdt mænd.

- Vi har da en okay fordeling. Men vi er ikke perfekte, og vi skal hele tiden blive bedre. Vi er selv langt fra målet, siger Susanne Ingemann, der også har engageret sig i foreningen Bestyrelseskvinder.

- Jeg skulle lige overveje det, da jeg gik ind i Bestyrelseskvinder. Skulle jeg gå med i noget, fordi jeg er kvinde. Men jeg synes, det er vigtigt at sætte tingene på agendaen, så jeg kan hjælpe med at bane vejen for næste generation. For der er fortsat meget at arbejde med, siger Susanne Ingemann, der dog glæder sig over, at hun i den unge generation ser tegn på, at tingene ændrer sig.

- Dem jeg kender, der er i starten af tyverne, de tager det for givet, at man arbejder med diversitet. Så derfor er det også vigtigt, at vi sætter fokus på normer og kultur, så tingene kan flytte sig nu. Svaret er ikke en kvote. Men lige nu spilder vi talentmasse i forhold til, at kvinder ikke kommer til tops. Det er spild af talent og kompetencer, siger Susanne Ingemann.

Laura Vilsbæk etablerede i 2017 hjemmesiden nyibestyrelsen.dk. Det begyndte som en blog, og men erfaringerne fra bestyrelseslokalet mundede ud i en bog under navnet "Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt". Foto: Inge Lynggaard Hansen

4 råd til hvordan du finder din første bestyrelsespost

Går du med en drøm om at træde ind på bestyrelsesmarkedet, men ved du ikke, hvordan du kommer i gang?

Til det formål har vi samlet fire gode råd fra Laura Vilsbæk, der selv sidder i seks bestyrelser og fem advisory boards, ligesom hun driver hjemmesiden nyibestyrelsen.dk.

De fire gode råd lyder som følgende: Sig det højt, sæt ord på dine kompetencer, dyrk dit netværk og husk, at kemien vægter højt.

Og som en ekstra fordel anbefaler hun at se en bestyrelsespost som et bestyrelsesjob. For jagten på sådan en post kan i høj grad sammenlignes med en jobsøgning.

Erhvervsliv Trekanten giver dig i denne artikel i samarbejde med Laura Vilsbæk gode råd til, hvordan du lykkes med at finde en bestyrelsespost og det efterfølgende arbejde.

BESTYRELSE: - En bestyrelsespost er et bestyrelsesjob.

Sådan lyder det fra Laura Vilsbæk, der står bag nyibestyrelsen.dk. Hun kommer her med fire gode råd til dig, der gerne vil i gang med bestyrelsesarbejdet. Et område der er blevet en smule mystificeret i årenes løb.

Derfor er Laura Vilsbæks bedste sammenligning, at en bestyrelsespost er et bestyrelsesjob, og vi har alle på den ene eller anden måde prøvet at søge arbejde. Det er derfor i høj grad de samme ting, der gælder, når man søger efter sin første - eller sin femte - bestyrelsespost.

- Man skal være nysgerrig på virksomheden og vise, at man synes, den er spændende. Ligesom man skal være interesseret og kompetent for at få jobbet. Den eneste forskel er, at der bare ikke er så mange opslåede stillinger, og derfor afhænger man mere af sit netværk, siger Laura Vilsbæk.

Hun arbejder - som hun selv kalder det- selv i seks bestyrelser og fem advisory boards. I 2017 startede hun nyibestyrelsen.dk, fordi hun inden for et år havde landet sine tre første bestyrelsesposter - den ene hos Logitrans. Det på trods af en uddannelsesmæssig baggrund som cand. mag. i Religionsvidenskab og uden en eneste direktørstilling på CV'et.

Derfor arbejder hun for at hjælpe andre med at finde deres vej ind i bestyrelsesverdenen. I 2020 udgav hun bogen "Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt", hvor hun deler alle sine - og andres - allerbedste tips og tricks til, hvordan man finder vej til sin første bestyrelsespost - også selvom man ikke hedder Jens og går i jakkesæt.

Artiklen blev første gang publiceret hos søstermediet Erhvervsliv Esbjerg.

1. Sig det højt

- Mit første råd er altid "sig det højt". Man er nødt til at dele sine ambitioner med verden, for bestyrelsesposter cirkulerer i små lukkede netværk. Så det er enormt vigtigt, at man fortæller til nogen, at man er interesseret i en bestyrelsespost.

- Mange ved det om sig selv, men man er nødt til at fortælle det til nogen for, at man kommer i betragtning. Og det kan man gøre i mange sammenhænge. Det kan også være på sådan noget om LinkedIn.

2. Sæt ord på dine kompetencer

- Man skal sætte ord på, hvad man kan byde ind med i forhold til den virksomhed, der mangler et bestyrelsesmedlem. Tidligere var bestyrelsen bare nogle, der havde styr på regnskaber, men sådan er det ikke længere.

- Nu når bestyrelsen er den øverste strategiske ledelse, kalder det på nogle nye kompetencer. Virksomhederne sammensætter en bestyrelse, der kan hjælpe dem med alt det, de gerne vil lykkes med, eller de trusler de gerne vil imødekomme. Derfor er det vigtigt at få formuleret, hvad man tænker, man kan bidrage med på et mere strategisk niveau.

3. Dyrk dit netværk

- Vi kender alle sammen nogen, der i forvejen kender en i en bestyrelse, en virksomhedsejer, en bestyrelsesformand, en der rådgiver virksomheder. 80 procent af alle bestyrelsesposter bliver besat gennem netværket, så det er vildt vigtigt, at vi får dyrket vores netværk og opsøgt nogle af dem, der kan hjælpe med at åbne døren for os.

- Man skal ud at møde nogle, og det kan man også gøre gennem de lokale erhvervsråd. De er tit gode til at holde nogle arrangementer, hvor man kan møde virksomhedsejerne. Og så brug dit private netværk eller tidligere chefer. Man er nødt til at lægge bestyrelsesfilteret ned over sit netværk og kigge på, om man kender nogle, der kan hjælpe med at åbne døren for en. Dit netværk er nøglen.

- Og så må man være opmærksom på, hvad der foregår af lokale arrangementer. Ofte afholder banker, revisorer, erhvervsråd, advokater og lignende mange bestyrelsesrelevante events, hvor man netop kan møde de lokale virksomhedsejere og udvide sit netværk.

4. Kemien vægter højt

- Kemi er utrolig vigtigt for at komme ind i en bestyrelse men også for at lykkes med bestyrelsesarbejdet. Man skal finde en god kemi og et godt match, så man kan blive bragt i spil, og så der bliver lyttet, når man kommer med sine kompetencer. Sådan som bestyrelsen arbejder i dag, skal man også selv være klar til at blive bragt i spil og synes, det er en spændende virksomhed og nogle spændende udfordringer. Ellers er der heller ikke så store chancer for, at man kommer ind i første omgang.

- Man er nødt til at vise, at man brænder lige så meget for virksomheden, som virksomhedsejeren selv gør det. Derfor er det som kandidat enormt vigtigt, at man interesserer sig for virksomheden. Man skal huske at få stillet de nysgerrige spørgsmål og på den måde få vist, at man synes, de er spændende. Man skal gå til opgaven på en mere nysgerrig og undersøgende måde.