Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
- I princippet synes jeg, det er - sagt på godt jysk - træls, at vi stadigvæk skal have diskussionen i 2022, siger Susanne Ingemann, når hun skal forholde sig til, at det tyder på, at virksomheder med over 50 ansatte nu skal sætte måltal på, hvor mange kvinder, de vil have i bestyrelsen og det øverste ledelsesniveau.
Men der skal ske noget. Det går alt for langsomt. Det oplever direktøren, der også har meldt sig ind i Bestyrelseskvinder.dk.
- Alle virksomhedsledere bliver målt på KPI'er. Så hvorfor kan vi ikke sætte det ind som en KPI, at der skal være flere kvindelige ledere. Jeg tror, det vil rykke noget, hvis ledere og bestyrelser blev målt på det, siger Susanne Ingemann, som står i spidsen for firmaet, der sælger byggematerialer på det nordiske marked.
Direktøren er mest til "måltal". Kvoter får det til at stritte på de fleste, mener direktøren.
- Der er jo ingen, der kan lide at komme ind i noget, fordi de skal opfylde en kvote. Så jeg tror ikke, at det er den vej, vi skal gå. Så forsvinder fornuften. Men jeg kan godt blive lidt i tvivl. Skal min generation "æde" den pille til fordel for næste generation? Det kan godt være, at det er det, som skal til for at bryde lydmuren? Så baner vi vejen for næste generation, men jeg vil dybest set helst undgå det, siger Susanne Ingemann.
tirsdag 22. mar. 2022 kl. 06:05
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Krav om måltal kan hjælpe med at bane vejen for flere kvinder i toppen af erhvervslivet, lyder det fra direktør i Etex Nordic Susanne Ingemann. - Lige nu spilder vi talentmasse i forhold til, at kvinder ikke kommer til tops.
MÅLTAL: Nej tak til kvoter, men ja tak til måltal, der kan presse på for, at der kommer flere kvinder i det øverste ledelsesniveau i danske virksomheder. Sådan lyder det fra Susanne Ingemann, der er landechef i Etex Nordic, der ligger i Fredericia.
- Alle virksomhedsledere bliver målt på KPI'er. Så hvorfor kan vi ikke sætte det ind som en KPI, at der skal være flere kvindelige ledere. Jeg tror, det vil rykke noget, hvis ledere og bestyrelser blev målt på det, siger Susanne Ingemann, der står i spidsen for firmaet, der sælger byggematerialer på det nordiske marked.
Regeringen har fremsat et lovforslag, der forpligter virksomheder til, at man løbende sætter tal på, hvor mange kvinder, der skal være i ledelse og bestyrelser i private virksomheder og i den offentlige sektor.
Målet er, at der skal være 40 procent af det underrepræsenterede køn. Loven, der skal endeligt vedtages i april, vil ramme cirka 2400 virksomheder, og altså også ramme Etex Nordic, der har lidt mere end 50 ansatte.
Det giver jo ikke mening at have en ledelse med ens profiler. Det er den diskussion, jeg synes er mest interessant.
Susanne Ingemann, direktør i Etex Nordic
- I princippet synes jeg, det er - sagt på godt jysk - træls, at vi stadigvæk skal have diskussionen i 2022. For grundlæggende handler den her diskussion om meget mere end køn. Det handler om diversitet efter min mening, siger Susanne Ingemann og fortsætter:
- Vi har som virksomhed fokus på verdensmålene, og et af målene er at skabe større lighed mellem kønnene. Men lighed gælder også i forhold til alder og kultur. Det er det, vi skal have tænkt ind i vores virksomheder. Vi skal have flere input, så virksomhederne kan udfordre deres tankegang, så du får et bedre grundlag til at tage beslutninger. Det giver jo ikke mening at have en ledelse med ens profiler. Det er den diskussion, jeg synes er mest interessant, siger Susanne Ingemann, der håber, at måltal kan være med til udfordre "plejer".
- Vi ved, at virksomheder, der har bredere diversitet, faktisk har bedre trivsel. De har ofte bedre resultater på bundlinjen og bedre innovation. Så det er dumt, at vi lukker øjnene for tingene og forklarer det med, at det er bare fordi, vi ikke får de rigtige kandidater til stillingerne, siger Susanne Ingemann.
Skal vi "æde" den med kvoter?
Så selv om en direktør hellere vil se på "diversitet" ud fra et bredt perspektiv, så kan hun godt se, at der er en kæmpe udfordring netop i fordelingen af topposter. Ser man på virksomheder i Kolding, Vejle og Fredericia er der under en håndhuld kvindelige direktører i firmaer med mere end 50 ansatte.
Skævheden er også meget konkret og tydelig i de netværk, hvor hun kommer. Direktøren støtter derfor ideen om, at virksomheder nu skal arbejde efter nogle bestemte mål. Men det skal netop være målsætninger og ikke kvoter, der skal opfyldes.
Etex Nordic
Etex Nordic har hovedkontor i Fredericia, samt kontorer i Malmø, Oslo og lager i Rødekro. I Norden er der omkring 55 medarbejdere.
Kerneområdet er salg af facade-, tag- og byggematerialer til byggebranchen i de nordiske lande, under brands som Equitone, Cedral, Euronit og Promat.
Etex Nordic er en del af Etex group. der med mere end 100 års erfaring er vokset fra at være en lille belgisk familievirksomhed til en international industrikoncern, der har optimeret fremstillingen af byggematerialer af fibercement. Etex group er repræsenteret i 42 lande med omkring 13.000 medarbejdere. Se mere på: www.etexgroup.com/da-dk
- Jeg kan godt se, at måltal kan være vejen frem, hvis vi vil have en udvikling mod flere kvinder. Vi vil gerne bryste os af, at vi har ligestilling. Vi bruger mange ressourcer på at uddanne mænd og kvinder, og som samfund mener vi, at diversitet giver værdi. Derfor er vi også nødt til at gøre noget, og her er måltal en vej at gå. Det er ikke anderledes end så mange andre tal. Vi sætter også tal op for for eksempel C02. Derfor kan vi også sætte måltal op for diversitet i virksomheder, siger Susanne Ingemann.
Der er dem, der siger, at hvis det skal batte, så er der brug for kvoter. Hvad tænker du om det?
- Kvoter stritter på de fleste. Der er jo ingen, der kan lide at komme ind i noget, fordi de skal opfylde en kvote. Så jeg tror ikke, at det er den vej, vi skal gå. Så forsvinder fornuften. Men jeg kan godt blive lidt i tvivl. Skal min generation "æde" den pille til fordel for næste generation? Det kan godt være, at det er det, som skal til for bryde lydmuren? Så baner vi vejen for næste generation, men jeg vil dybest set helst undgå det. Jeg er ikke vild med ordet kvoter, det er som om, det implicit er blevet lig med manglende faglige kompetencer og dermed en undskyldning i debatten, siger Susanne Ingemann, der vil holde fast i, at udgangspunktet for valg af kandidat uanset køn altid er baseret på kompetencer – vi skal bare sikre et bredere kandidatfelt.
- Hvis du ved, at du har et måltal, når du skal ansætte en leder eller en specialist, så har du hele tiden i baghovedet, at du skal skabe et talentgrundlag. Så er du nødt til at have det med, når du indkalder til samtaler, og det sikrer, at du får et bredt felt af kandidater, siger Susanne Ingemann.
Spild af talent og kompetencer
Det er dog ikke kun tal, der kan gøre en forskel. Der skal også arbejdes med mindsettet, og det gælder på alle niveauer i virksomhederne.
- Der er ikke tvivl om, at der er noget at arbejde med. Både kvinder og mænd tænker i de samme kasser. Både kvinder og mænd gør det, som de er opdraget til. Vi gør det, som er normen og kulturen. Det er det, vi skal have prikket til, siger Susanne Ingemann, og ude på de enkelte virksomheder har de også et stort ansvar for, at kvinderne ikke stiger helt til tops.
Man hører tit folk sige, at kvinderne ikke søger. Den vil jeg gerne vende om. Hvis du som virksomhed mener, at du vil gøre noget ved den her problemstilling, så skal du som virksomhed spørge dig selv, hvorfor er der ikke nogen kvinder, der søger?
Susanne Ingemann, direktør i Etex Nordic
- Man hører tit folk sige, at kvinderne ikke søger. Den vil jeg gerne vende om. Hvis du som virksomhed mener, at du vil gøre noget ved den her problemstilling, så skal du som virksomhed spørge dig selv, hvorfor er der ikke nogen kvinder, der søger? Det er det centrale spørgsmål. Hvordan er vores kultur? Hvad er det, vi skriver i stillingsopslaget? Er der noget med de ord, vi bruger, der taler ind i nogle bestemte typer? siger Susanne Ingemann, der som direktør selv forsøger at skabe mere diversitet. Virksomheden har kvinder i salgsstyrke og den tekniske afdeling. Afdelinger der normalt er forbeholdt mænd.
- Vi har da en okay fordeling. Men vi er ikke perfekte, og vi skal hele tiden blive bedre. Vi er selv langt fra målet, siger Susanne Ingemann, der også har engageret sig i foreningen Bestyrelseskvinder.
- Jeg skulle lige overveje det, da jeg gik ind i Bestyrelseskvinder. Skulle jeg gå med i noget, fordi jeg er kvinde. Men jeg synes, det er vigtigt at sætte tingene på agendaen, så jeg kan hjælpe med at bane vejen for næste generation. For der er fortsat meget at arbejde med, siger Susanne Ingemann, der dog glæder sig over, at hun i den unge generation ser tegn på, at tingene ændrer sig.
- Dem jeg kender, der er i starten af tyverne, de tager det for givet, at man arbejder med diversitet. Så derfor er det også vigtigt, at vi sætter fokus på normer og kultur, så tingene kan flytte sig nu. Svaret er ikke en kvote. Men lige nu spilder vi talentmasse i forhold til, at kvinder ikke kommer til tops. Det er spild af talent og kompetencer, siger Susanne Ingemann.