Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Indehaveren af køreskolen Tfts.dk, Elisabeth Delrey, har med stor succes brugt TikTok til at få kunder i butikken.  - Dine intentioner kommer meget klart frem på TikTok. På en måde er du meget ”nøgen”, når du går på TikTok. Men det virker. Foto Henrik Kruse 

Kan du ignorere TikTok?

TikTok er det hurtigst voksende sociale medier med over 800 millioner aktive brugere. Det, der startede som et medie med dansevideoer, er - måske – ved at blive en kanal, som virksomheder ikke kan slå hen som noget pjat.

I dagens nyhedsbrev kan du møde indehaveren af køreskolen Tfts.dk, Elisabeth Delrey, der har haft kæmpe succes med at bruge det sociale medie og så linke til køreskolen. Hendes hashtag ”trafikalkærlighed” har haft mere end 50 millioner visninger. Sådan noget skaffer kunder i butikken.

Hos Business Kolding har de også noteret sig, at platformen, der er en blanding af Instagram, YouTube og Snapchat, kan bruges kommercielt. TikTok var derfor på programmet til et af deres arrangementer, hvor de serverer smagsprøver på marketingsværktøjer.

En af de virksomheder, som allerede er på TikTok, er Kolding-virksomheden Ecooking. De oprettede en konto i september sidste år. Nu er der 10.000 følgere.

- Toget kører stærkt, men vi er ombord og glæder os til at se, hvor det bringer os hen, lød det i en opdatering på LinkedIn fra deres SoMe-ansvarlige onsdag i denne uge.

Krigen i Ukraine har også bidraget til at ændre opfattelsen af mediet. DR bragte tirsdag en artikel om mediet i relation til krigen i Ukraine: "Fra dansevideoer til krigsvideoer: Invasionen i Ukraine bliver kaldt verdens første TikTok-krig".

Her fremgår det, at Ukraines præsident har opfordret tiktokere til at vise verden, hvad der sker under krigen, og på en sørgelig baggrund understreger dette også TikTok's gennemslagskraft.

Har du en historie eller et emne, som Erhvervsliv Trekanten bør kigge nærmere på, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du lige her.

Tak fordi du læser med

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Elisabeth Delrey har med stor succes markedsført sin køreskole over TikTok. - Der er efterspørgsel på noget relaterbart, menneskeligt og empatisk, når du laver forretninger, siger Elisabeth Delrey. Arkivfoto: Søren Gylling 

TikTok har skubbet forretningen op i sjette gear: 71.600 følger med online

De første par måneder var det grænseoverskridende at trykke på optageknappen og lægge noget ud på TikTok. I dag er det blevet en del af hverdagen for Elisabeth Delrey, der står bag køreskolen Tfts.dk, og det har været en kæmpe gevinst.

Kunderne kommer helt fra København, fortæller indehaveren, der ikke er i tvivl om, at TikTok kan bruges kommercielt for rigtig mange virksomheder.

- Jeg er jo nærmest blevet hele Danmarks kørelærer. Hashtagget ”heledanmarkskørelærer” har over 20 millioner visninger. Hashtagget ”trafikalkærlighed” har mere end 50 millioner visninger. Så det virker, siger Elisabeth Delrey.

Det hænger blandt andet sammen med, at du kommer i øjenhøjde med potentielle kunder, siger hun.

- Du kan vise det, du brænder for og dit sande jeg. Det er det, som der er behov for i dag, og jeg er ret sikker på, at det er noget, som folk vælger virksomhed ud fra i dag. Der er efterspørgsel på noget relaterbart, menneskeligt og empatisk, når du laver forretninger, siger Elisabeth Delrey.

Det er nu, du skal med på TikTok-bølgen, lyder det fra ejeren af en køreskole Elisabeth Delrey, der har fået en kæmpe rækkevidde ved at dele stort og småt på TikTok. - På en måde er du meget "nøgen", når du går på TikTok. Men det virker.

TIKTOK: Køreskoler henter – naturligt nok – kunder i lokalområdet. Men indehaver af køreskolen Tfts.dk henter kunder langt fra Kolding og Trekantområdet, og det skyldes udelukkende TikTok.

- TikTok betyder, at jeg får elever fra hele landet. Jeg har lige nu en enkelt elev fra København, der kommer en gang om ugen. Jeg har elever fra Fyn, ned til Sønderborg, helt op til Aarhus og over til Esbjerg. Jeg kommer virkelig langt ud, siger Elisabeth Delrey.

Under corona og nedlukninger var hun helt sig selv. Nu er der seks kørelærere i køreskolen, og alt hvad der handler om markedsføring kører på TikTok, hvor hun siden de første nedlukninger skruede op for de små videoer på profilen Trafikalkærlighed.dk, hvor hun linker til køreskolen Tfts.dk

Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kan bruges i alle former for branding af virksomheder. Jeg er jo nærmest blevet hele Danmarks kørelærer.

Elisabeth Delrey, indehaver af køreskolen Tfts.dk

I dag er der 71.600, der følger med på kanalen, hun har fået knap to millioner likes, og succesen på TikTok betyder, at hun ikke har behov for at annoncere.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det kan bruges i alle former for branding af virksomheder. Jeg er jo nærmest blevet hele Danmarks kørelærer. Hashtagget "heledanmarkskørelærer" har over 20 millioner visninger. Hashtagget "trafikalkærlighed" har mere end 50 millioner visninger. Så det virker, siger Elisabeth Delrey, der samtidig henviser til, at flere af kollegaerne i køreskolebranchen er fulgt i hendes digitale fodspor.

- I starten tænkte jeg hallo, hvad sker der? Men det viser, at jeg har fat i noget. Og jeg er ret sikker på, at det kan bruges i alle brancher. Det er fortsat meget nyt. TikTok er lidt en baby i forhold til Instagram og Facebook. Og det betyder også, at der ikke er så mange om buddet i de forskellige brancher. Det vil sige, at hvis du er blandt de første, så står du stærkt. Det handler om at komme først og få lavet dit hashtag, siger Elisabeth Delrey.

Hjalp i overlevelseskampen 

Kørelæreren har med egen ord selv været en bisse på vejene. Men i dag kæmper hun for trafikal kærlighed, og de budskaber delte hun i starten på Instagram, hvor hun lavede videoer, hvor hun opfordrede til at tage det lidt med ro.

- ”Overskriften var "Byt dyt med pyt". Sådan havde jeg flere videoer med nogle remser. Den røg på Anders Hemmingsens Instagram, og det gav nok lidt blod på tanden, og i den forbindelse kom jeg til at tale med min søn, der vel var 12 år dengang. Han mente, at jeg skulle prøve TikTok. Min første reaktion var nej tak. Det er jo bare sådan nogle dansevideoer, siger Elisabeth Delrey.

Hvad er TikTok?

  • TikTok er en app, som siden 2016 har stillet en video-platform til rådighed for brugerne. Mange af videoerne har musikunderlægning og er forsynet med tekst-mærkater.
  • TikTok blev mest kendt for sang og dans, men er i dag mere end dét. Mange af videoerne er humoristiske, nogle er satire, mens der også findes tips, tricks (for eksempel mad og hobby-relateret) og små nyhedsopdateringer. Opdateringer fra Ukraine og nyheder om krigen i Ukraine fylder en hel del for tiden.
  • Cirka otte procent af alle danskere bruger TikTok dagligt. Ser man på de købestærke unge i alderen 15-24 år, er medieforbruget langt højere, idet de bruger 57 minutter på app’en hver dag. Det har gjort TikTok til et voksende medie for influencere og virksomheder, som ønsker at fange de unges opmærksomhed.
  • Det er gratis at downloade og bruge app’en. Det er også muligt at se videoerne på en almindelig computer (også uden at være logget ind). 
  • Kilder: Navi Media / Wikipedia

- Men min søn blev ved. Jeg skulle give det et skud på TikTok. Måske var der nogen, der synes, at det var fedt? Jeg gik i gang med tips og tricks, det kunne være til køreprøver og gode råd til teoriprøver med små videoer. Det kunne være tips til, hvordan du kører igennem en rundkørsel. Det var der stor succes med, siger Elisabeth Delrey, der i den sammenhæng også fik "hjælp" af corona, der havde lukket forretningen ned. I stedet for at sidde på hænderne, gik hun all in på TikTok.

- Noget skulle der ske. Jeg var helt nystartet og havde ingen kapital, så hvordan kunne jeg sikre, at jeg kunne holde mig selv i live? siger Elisabeth.

Du brænder igennem

I dag er hun ikke i tvivl om at store virksomheder – som blandt andet Matas – og små selvstændige kan komme meget langt ud, hvis de kaster sig ud på TikTok, og det er et godt tidspunkt at komme afsted lige nu, hvor der ikke er så mange firmaer på platformen. Samtidig er TikTok et godt sted at vise, hvad du står for.

Hendes motivation for at blive kørelærer var netop at sprede et budskab om trafikal kærlighed, og forklare, at der er en grund til, at færdselsloven er indrettet, som den er.

- Du kan vise det, du brænder for og dit sande jeg. Det er det, som der er behov for i dag, og jeg er ret sikker på, at det er noget, som folk vælger virksomhed ud fra i dag. Der er efterspørgsel på noget relaterbart, menneskeligt og empatisk, når du laver forretninger, siger Elisabeth Delrey.

Jeg var meget sky i starten foran kameraet. Du kan også se det i den første video jer laver. Det er tydeligt at se, at jeg er meget stiv. Du skal åbne op for dig selv. Det er du nødt til.

Elisabeth Delrey, indehaver af køreskolen Tfts.dk

Hun henviser til en af hendes egne videoer, hvor hun fortæller om en oplevelse i bilen, hvor en elev går i stå, og der bliver dyttet helt vildt. Ved at sætteord på oplevelsen får potentielle kunder et meget klart indtryk af, hvad hun står for.

- Din intentioner kommer meget klart frem på TikTok. På en måde er du meget "nøgen", når du går på TikTok. Men det virker. Du kommer ud gennem skærmen. Du kan vise, hvad du brænder for, og hvem du er, siger Elisabeth Delrey,

Det kræver mod at gå i gang

Kørelæreren har med egne fundet sin "golden circle", som hun kan fortælle om på TikTok, og hun kan kun opfordre andre til at kaste sig ud på TikTok, hvis de kan finde modet. For det kræver noget at stille sig frem.

- Jeg var meget sky i starten foran kameraet. Du kan også se det i den første video, jeg laver. Det er tydeligt at se, at jeg er meget stiv. Du skal åbne op for dig selv. Det er du nødt til, siger Elisabet Delrey og fortsætter:

- Der skulle mange videoer til, før jeg fandt ro i det. Men jeg tror, der gik et par måneder, hvor jeg øvede mig. Men jeg kunne se, at det som gik viralt, det var videoer, hvor jeg - undskyld udtrykket - lignede lort, men hvor jeg gav noget. Så det handler ikke om redigering. Det handler om "keep it real", siger Elisabeth Delrey.

Business Kolding har siden 2019 tilbudt smagsprøver på forskellige marketingværktøjer, og senest har de sat fokus på TikTok. - Vi er da selv mega-nysgerrige på, hvad det kan, siger Tanja Marek, der er erhvervs- og kommunikationskonsulent i Business Kolding. Pressefoto

Virksomheder fik smagsprøve på TikTok: Du er nødt til at holde øje med det

Det er fortsat den yngre del af befolkningen, der dominerer på TikTok. Men det er samtidig et medie, du ikke kan tillade dig at ignorere.

Business Kolding har siden 2019 kørt med konceptet "Marketing á la carte", hvor virksomheder bliver introduceret til forskellige værktøjer inden for marketing, og man har netop været forbi TikTok.

- Vi vil gerne dække sociale medier bredt, og her må vi bare konstatere, at vi selv støder på TikTok oftere og oftere, og det bliver nævnt som et medie, du er nødt til at holde øje med, siger Tanja Marek, der er erhvervs- og kommunikationskonsulent i Business Kolding.

Mange forbinder fortsat TikTok med dansevideoer, men det sociale medier kan også bruges kommercielt. - Vi kan se, at flere og flere virksomheder kommer ind på platformen, lyder det fra Business Kolding.

TikTok: Der er et eller andet i gære, når du kan få mere end hundredtusinder visninger med en bil, der stopper foran nogle kegler, lyder det fra Tanja Marek, der er erhvervs- og kommunikationskonsulent i Business Kolding.

Hun henviser til køreskolen Tfts.dk, der har løftet forretningen markant ved bruge TikTok, og det er den slags historier, der har fået Business Kolding til at sætte TikTok på "menuen".

Erhvervsorganisationen har siden 2019 kørt med konceptet "Marketing á la carte", hvor virksomheder bliver introduceret til forskellige værktøjer inden for marketing, og man har netop været forbi TikTok.

Det var helt klart min opfattelse, at det var noget i den lette ende. Men jeg kan bare notere, at der er flere kommercielle forretninger, der også har set mulighederne.

Tanja Marek, erhvervs- og kommunikationskonsulent i Business Kolding.

- Vi vil gerne dække sociale medier bredt, og her må vi bare konstatere, at vi selv støder på TikTok oftere og oftere, og det bliver nævnt som et medie, du er nødt til at holde øje med, siger Tanja Marek; erhvervs- og kommunikationskonsulent i Business Kolding.

Deltagerne bliver på arrangementerne introduceret til de forskellige "værktøjer", og efterfølgende er virksomhederne i stand til selv at gå hjem og prøve tingene af. Men hvis man vil dybere ned i stoffet, skal virksomheden selv ud at finde hjælp.

- Vi kan se, at der er flere og flere virksomheder, der kommer ind på platformen. Der er ikke tvivl om, at målgruppen fortsat ligger i den yngre ende. Lokalt har vi jo flere eksempler, blandt andet tøjfirmaet FirstGrade, der bruger mediet, og computerforretningen Geekd. Men vi kan jo se, at flere store virksomheder kommer på, blandt andet Matas, siger Tanja Marek.

Kan vi ramme nye målgrupper?

Tovholderen skulle dog lige ”overvinde” sig selv i forhold til at tage TikTok med på ”menuen”. Platformen, der er startet med afsæt i Musically, handlede mest om dansevideoer, og det sidder i baghovedet.

- Det var helt klart min opfattelse, at det var noget i den lette ende. Men jeg kan bare notere, at der er flere kommercielle forretninger, der også har set mulighederne. Du kan faktisk sælge din produkter den her vej. Derfor blev vi nysgerrige på emnet, siger Tanja Marek, og noget tyder på, at de har ramt et eller andet.

Der var stort set udsolgt til oplægget, og det var et meget bredt felt, der deltog. Det var lige fra de spæde iværksættere til etablerede virksomheder, og Tanja Marek vil heller ikke afvise, at Business Kolding kommer på.

- Vi er da selv meganysgerrige på, hvad det kan. Hvor fanger vi de helt unge iværksættere? Er det på TikTok? Kan vi ramme noget der og måske særligt de helt unge? Nu ser vi, siger Tanja Marek.

Ingeniørfirmaet Process Engineering i Erritsø har ambitioner for både det danske og udenlandske marked. Firmaet er repræsenteret i fem byer i Danmark, har kontor i Oslo og fra 1. april i Holland. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Værd at vide om virksomheder i Trekanten

Vækst i Erritsø-firma: Det rådgivende ingeniørfirma Process Engineering åbner 1. april kontor i Holland.

Privathospital leverer rekord-overskud på plastikkirurgi og fedme-operationer: Mølholm kom ud af 2021 med millioner på bundlinjen.

Tårnhøje byggepriser får almene boligselskaber til at at udskyde og droppe byggerier.

Her kan du læse nyt om begivenheder, regnskaber og profiler i Trekantens' erhvervsliv.

Ingeniørfirma udvider i Holland

De ansatte ved Process Engineering i Erritsø får nu kolleger i Holland. 1. april åbner den rådgivende virksomhed et kontor i hollandske Rosmarlen, skriver Fredericia Dagblad.

- Vi har været engageret i projekter i Holland, som har betydet, at vi har lært vores nye ansatte at kende. Vi ved, at blandt andet Arla ser vækstmuligheder i Holland, Belgien og Tyskland, og da Arla er en af vores store kunder i Danmark, så vil vi naturligvis også gerne være klar til at rådgive dem i Holland, siger adm. direktør og ejer af Process Engineering Poul B. Jacobsen.

For tre år siden etablerede Process Engineering kontor i Oslo, og satsningen på Holland er led i den vækststrategi, som det fredericianske selskab har lagt.

- Vi kigger blandt andet til Irland, hvor der også er en stor mejeriaktivitet. Sverige ligger også naturligt for os, men måske først på længere sigt, siger Poul B. Jacobsen.

Rekordresultat hos Mølholm

Privathospitalet Mølholm kom ud af 2021 med et overskud på 23 millioner kroner på bundlinjen. Virksomheden har i dag 120 ansatte, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Det fremgår af det seneste regnskab for selskabet bag privathospitalet, som blev etableret i 1992 af speciallæge Steen Kofod som et af de første privathospitaler i Danmark. Resultatet er det bedste i privathospitalets historie.

Privathospitalet Mølholm, der er ejet af Lego-familien Kirk Kristiansens pengetank og investeringsselskab Kirkbi samt klinikejerne på hospitalet, kunne i 2016 præsentere sit første overskud på en million kroner.

Det voksede til 11 millioner kroner året efter, 14 millioner i 2018 og 17 millioner i 2019 og 2020.

Stigende priser på byggematerialer udskyder byggerier

23 nye boliger skulle have stået klar i Vamdrup til sommer. Men Bovias boligbyggeri 'Ved Bækken' er blevet udskudt. Det er de høje priser på byggemateriale, som gør, at byggeriet ikke kan holde sig indenfor det rammebeløb, som almene boliger må koste, skriver JydskeVestkysten.

Og det er langt fra det eneste almene byggeri, der er kommet i problemer. BL - Danmarks Almene Boliger har lavet en undersøgelse, som viser at tre-fjerdedele af alt det almene nybyggeri i Danmark, der er klar til udbud eller er kommet på markedet, og hvor kommunerne har givet et såkaldt skema A-tilsagn, enten er blevet sat på pause eller opgivet helt.

I Kolding er det i alt 50 boliger, som blevet udskudt og 38 boliger er ikke kommet i udbud på grund af de dyre byggematerialer.