Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Det er ikke nok at tale om bæredygtighed og formulere en fin vision. Det skal ud at leve i selve driften, og det betyder, at alle nyansatte hos Comwell bruger en hel dag, hvor der er fokus på bæredygtighed.
- Hvis bæredygtighed skal forankres i organisationen, så skal medarbejderne tage et ejerskab. Det gør de kun, hvis de forstår, hvad der er formålet, og at de kan se, at de gør en forskel, og selv kan sætte et aftryk, siger Mai-Britt Jensen, der er HR og sustainability direktør hos hotelkæden Comwell.
- Det koster selvfølgelig nogle ressourcer at bruge en hel dag på bæredygtighed. Men det viser også, at det er en vigtig del af den måde, vi arbejder på, og det er noget, vi tager meget seriøst, siger Mai-Britt Jensen.
tirsdag 5. apr. 2022 kl. 06:05
Henrik Kruse hkr@erhvervslivtrekanten.dk
Bæredygtighed er så vigtig en del af forretningen hos hotelkæden Comwell, at man har reserveret en hel dag til at "uddanne" de nyansatte i at tænke grønnere og mere bæredygtigt. - Hvis man skal rykke noget, så skal medarbejderne være med, lyder det fra direktøren, der har ansvaret for hele tiden at skabe en bedre udgave af hotelkæden.
Bæredygtighed: Der er afsat en hel dag med fokus på bæredygtighed for nyansatte hos Comwell.
- Bæredygtighed er en del af fundamentet for virksomheden. Så det falder os helt naturligt, siger Mai-Britt Jensen, der er HR og sustainability direktør hos hotelkæden Comwell, der har flere hoteller i Trekantområdet.
På første introdag er der fokus på historien og værdierne i Comwell-koncernen, og anden dag handler det om, hvordan man udnytter gulerødder og kartofler fuldt ud, skruer ned for forbruget og hjælper med at skabe en mere bæredygtig verden, alt sammen med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.
- Hvis bæredygtighed skal forankres i organisationen, så skal medarbejderne tage et ejerskab. Det gør de kun, hvis de forstår, hvad der er formålet, og at de kan se, at de gør en forskel, og selv kan sætte et aftryk, siger Mai-Britt Jensen.
Bæredygtighed er en rejse. Det stopper ikke. Bæredygtighed for os handler om, at vi skal være en bedre udgave af os selv.
Mai-Britt Jensen, HR og sustainability direktør hos Comwell
- Det koster selvfølgelig nogle ressourcer at bruge en hel dag på bæredygtighed. Men det viser også, at det er en vigtig del af den måde vi arbejder på, og det er noget, vi tager meget seriøst, siger Mai-Britt Jensen.
Virksomheden har siden 2015 haft et stærkt fokus på bæredygtighed, og det er også blevet bemærket af omverdenen og gæsterne.
Virksomheden er flere gange blevet kåret som den mens bæredygtige hotelkæde. I januar vandt tre af hotellerne en klima-award for deres arbejde med at nedsætte klimaaftrykket, blandt andet hotellet i Kolding.
Senest blev Comwells ambitiøse arbejde med den grønne omstilling for fjerde gang hædret med en Sustainable Brand Index Award. Det er Europas største uafhængige brandundersøgelse med fokus på bæredygtighed.
De fine priser er kun kommet i hus, fordi det lykkes at involvere medarbejderne, fortæller Mai-Britt Jensen. Tidligt på "rejsen" fik hotelkæden uddannet 300 ”bæredygtigheds-ambassadører”, og det var en øjenåbner i forhold til at forstå, at man skal have alle medarbejderne med.
Comwell
Comwell er en danskejet og landsdækkende hotelkæde. Virksomheden er ejet af familien Christiansen fra Kolding, der også ejer bilkoncernen NIC Christiansen. Kæden har i mere end 50 år drevet specialiserede møde- og konferencehoteller.
Siden 2015 har Comwell arbejdet målrettet med den grønne omstilling, hvilket har resulteret i prisen for Danmarks mest bæredygtige hotelkæde i 2019, 2020, 2021 og 2022. Alle Comwells hoteller har Det Økologiske Spisemærke i bronze og er certificeret med turismens internationale miljømærke Green Key.
De seneste seks år har hotelkæden reduceret el, vand og varmeforbrug med mere end 20 procent. For fremtiden har Comwell et mål om at reducere med yderligere 2 procent om året.
- Det siger jo næsten sig selv, at hvis man skal rykke noget, så skal medarbejderne være med, og de skal vide, hvorfor det er vigtigt, siger Mai-Britt Jensen. Og i den sammenhæng giver det god mening, at hendes titel dækker både HR og sustainability.
- Vores organisation er drevet af vores medarbejdere. Det er også dem, der driver indsatsen med bæredygtighed. Hvis vil skal have bæredygtighed til at leve ude i driften, og det er her, at det sker, så skal det leve gennem medarbejderne. Så HR og bæredygtighed hænger sammen for os, siger Mai-Britt Jensen.
Hotellet har – selvfølgelig - en styregruppe i forhold til bæredygtighed. Her deltager tre fra den øverste koncernledelse og medarbejdere fra forskellige faggrupper. Gruppen har formuleret visionerne og de milepælsplaner, man arbejder ud fra i koncernen, ligesom det er her retningen, for det fremtidige arbejder bliver sat.
- Det er den nemme del. Det er ret nemt at sætte ord på, hvor du gerne vil hen. Men hvis du skal derhen, så er der nogle, der skal drive det, og som også synes, at det giver mening. Så når vi for eksempel siger, at vi gerne vil have fokus på madspild, så skal vores køkkener forstå hvorfor, og de skal synes, det er en god idé. Det er jo dem, der i dagligdagen står med det og skal rapportere ind, hvordan det går. Det er dem, der skal se, hvordan vi kan gøre det anderledes. Det er også dem, der kommer med de næste gode ideer, siger Mai-Britt Jensen.
Da hotelkæden i 2015 gik i gang med ”rejsen” var indsatsen i høj grad drevet af at finde besparelser, for eksempel ved at bruge LED-pærer, og så samtidig reducere forbruget. Ønsket var fra starten at reducere ressourceforbruget uden at gå på kompromis med gæsternes oplevelse. Man selvfølgelig har virksomheden også kigget på økonomien og investeringer på både kort og lang sigt, så indsatsen og arbejdet også blev økonomisk bæredygtigt.
I dag vil man selvfølgelig også gerne høste de økonomiske gevinster, men arbejdet er mere drevet af ønsket om at gøre en forskel og blive mere bæredygtige.
- Vi skal hele tiden høre på hinandens gode historier. Det er på den måde, vi kommer tættere på målet. Bæredygtighed er for alle,
Mai-Britt Jensen
- I dag er vi der, hvor kunderne forventer, at vi som hotelkæde tænker bæredygtighed i stort og småt. De besparelser vi har fået for eksempel omkring madspild, de bliver reinvesteret. Andre investeringer bliver tjent hjem over tid. Og tingene skal også være bæredygtige økonomisk. Det er jo ikke bæredygtigt at skifte alle dyner på en gang, hvis de ikke fejler noget. Det er ikke at udnytte ressourcerne fornuftigt, siger Mai-Britt Jensen.
Virksomheden er derfor nødt til at fokusere deres indsats. De kan ikke gøre alt på en gang, forklarer direktøren. Det vil også være for stor en mundfuld for organisationen.
- Bæredygtighed er en rejse. Den stopper ikke. Bæredygtighed for os handler om, at vi skal være en bedre udgave af os selv. Bliver man nogensinde færdig med det? Det håber jeg ikke. Vi lærer hele tiden, og alle omkring os lærer nye ting, siger Mai-Britt Jensen.
Bæredygtighed er for alle
Men ikke nok med at kunderne forventer, at kæden arbejder med bæredygtighed, så er det også noget, der fylder hos medarbejderne og deres opfattelse af virksomheden.
Virksomheden havde for et par år siden for første gang bæredygtighed med som tema i en intern trivselsanalyse, og her "scorede" dagsordenen højt i forhold til, hvor vigtigt det var for de ansatte.
- Det gav os en ekstra motivation, og det viste samtidig, at det er noget, som folk tager med hjem i deres egen hverdag, siger Mai-Britt Jensen, der på den baggrund kun kan opfordre andre til at gå i gang med rejsen.
- Vi skal hele tiden høre på hinandens gode historier. Det er på den måde, vi kommer tættere på målet. Bæredygtighed er for alle, siger Mai-Britt Jensen og fortsætter:
- Det kan godt være en jungle, når du kigger på bæredygtighed. Hvordan skal man starte? Der er mange ting i spil. Derfor er det også vigtigt, at virksomheder kommunikerer, hvad de gør. Det kan inspirere andre. Vi tager også gerne ud til virksomheder og fortæller. Forhåbentlig kan vi inspirere og skubbe til andre, siger Mai-Britt Jensen.