Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Der er kun gode ting af sige om at bevæge sig i arbejdstiden, siger Martin Kidmose Kvist, der står bag PiefitCards. Foto: PiefitCards

Motion skal ind i arbejdstiden

Måske en lidt bombastisk overskrift på dagens nyhedsbrev, men du skal ikke søge længe på "motion" og "arbejdstid", før du finder mange, der argumenterer for, at træning i arbejdstiden kan gøre en positiv forskel.

Et studie fra Syddansk Universitet i 2015 trak denne overskrift: Motion i arbejdstiden lønner sig. På linket kan du også læse mere om undersøgelsen, hvor 400 ansatte skulle træne én time om ugen. Korttids-sygefraværet faldt med over 50 procent, og produktiviteten steg med 10 procent sammenlignet med dem, der ikke trænede.

Nu er det ikke sikkert, at man har mod på den store model, hvor der skal trænes en hel time, og man skal i bad bagefter. Mindre kan også gøre det. I dagens nyhedsbrev kan du finde inspiration til at komme i gang med små træningsøvelser på fem-ti minutter et par gange i løbet af ugen.

Kolding-virksomheden PiefitCards, der er stiftet af Martin Kidmose Kvist, har en vision om, at de danske arbejdspladser skal være de sundeste i hele verden. Det starter med et par lette træninger, hvor du bare får pulsen op, og nok så vigtigt, så skaber det et nyt sammenhold og fællesskab. VikTeam, der er et vikarbureau for læger og sundhedspersonale, er hoppet med på konceptet og træner nu to-tre gange om ugen.

- Fem-ti minutter er jo ikke ret meget, og jeg er ret sikker på, at folk bliver mere fokuserede, når de lige får sig rørt, og måske kan det reducere sygefraværet en anelse, siger direktør Christian Hansen, der synes, det er en lille investering, der i hverdagen giver mange gode grin.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her. Tilmeldingen er fortsat gratis, og det er helt omkostningsfrit at følge os på LinkedIn.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Jesper Ratza, der er stifter og medejer af Autoproff, er blevet partner med Europas største bilhandelsplatform, AutoScout24, der nu ejer aktiemajoriteten i Autoproff-gruppen. Arkivfoto: Søren Gylling

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Den succesfulde Vejle-virksomhed, Autoproff, med 100 medarbejdere er solgt til europæisk auto-gigant.

Kolding-baserede SonFlow har lukket ned for virksomheden i Rusland og afskediget alle ansatte - kun direktøren er tilbage.

Ny uddannelse er på plads: Ni millioner kroner sat af til ingeniør-uddannelse i Fredericia.

Her er tre udvalgte historier fra Trekantens erhvervsliv.

Autoproff solgt og skifter nu gear

En af Vejles fremadstormende virksomheder i bilbranchen, bilportalen Autoproff, er netop blevet solgt til Europas største bilhandelsplatforme, AutoScout24.

Selv om AutoScout24 nu overtager aktiemajoriteten i Autoproff, fortsætter det vejlensiske firma med at at sælge brugte biler online under samme navn fra sit herskabelige domicil på Ouskær 32 i Vejle.

Den nøjagtige salgspris holdes hemmelig, men Vejle Amts Folkeblad skriver, at prisen nærmer sig en milliard danske kroner.

Stifter og medejer af firmaet Jesper Ratza Hansen slår på, at man med det nye partnerskab med AutoScout24 nu skifter gear.

- Det vil hjælpe os med hurtigt at udvide onlinesalget af brugte biler på tværs af hele Europa og muliggøre skabelsen af Europas første "one-stop" handelsløsning for brugte biler. Jeg er både stolt og begejstret over, hvad dette partnerskab kan bidrage til i forhold til fremtidig vækst og indtjeningsforbedring blandt europæiske bilhandlere, siger Jesper Ratza Hansen.

I 2020 flyttede Autoproff fra Kolding til Vejle. Jesper Ratza begrundede dengang flytningen med, at virksomheden havde brug for mere plads, og at Vejle ligger bedre geografisk for virksomhedens it-medarbejdere.

Dengang talte Autoproff cirka 50 ansatte. I løbet af halvandet år fordoblede virksomheden det antal, og nu tæller virksomheden i alt 103 medarbejdere.

Kolding-virksomhed lukker ned i Rusland

Produktionsanlægget er godt i gang på Nordager 25 i Kolding, hvor virksomheden SonFlow ligger. Virksomheden er grundlagt i 2016 af milliardæren Aage Søndergaard Nielsen, og her produceres både varmevekslere og spildevandspumper, som afsættes både på hjemmemarkedet og ude på det store eksportmarked.

Men det, der tidligere lignende et større forretningseventyr i Rusland, risikerer nu at være sat flere år tilbage eller måske endda at lukke helt, skriver JydskeVestkysten.

Krigen mellem Rusland og Ukraine har nemlig betydet, at SonFlow har måttet lukke sin afdeling i Rusland og afskedige 12 ansatte, så kun direktøren er tilbage.

- Lige nu ser det ud til, at vi kommer til at afskrive det hele. Vi må i sagens natur ikke levere varer til Rusland, og meget få vil aftage varer produceret i Rusland. Situationen i Ukraine er helt forfærdelig, og derfor lukkede vi også ned med det samme, fortæller den 80-årige erhvervsmand fra Kolding.

Ingeniør-uddannelse på vej til Fredericia

Der er nu også afsat penge til at uddanne maskiningeniører i Fredericia i fremtiden. Ni millioner kroner er øremærket den nye uddannelse, som kommer til at blive udbudt inden for de nærmeste år, skriver Fredericia Dagblad.

- Vi fik allerede for et år siden tildelt ingeniørpladser i Fredericia i forbindelse med maskinmesterskolen, men det er glædeligt, at der nu også er sat penge af. Det cementerer blot, at vi får ingeniøruddannelsen, konstaterer Pernelle Jensen (V), formand for uddannelsesudvalget, efter en politisk aftale om udflytning af uddannelsespladser er blevet en realitet.

Det er maskiningeniører, der skal uddannes i Fredericia, men hvor mange pladser og præcist hvornår de udbydes, det er ikke klart.

- De små træninger samler arbejdspladsen, og så er det skadeforbyggende, at de ansatte ikke sidder i samme stilling en hel dag. Og så hører jeg ofte, at det er noget, der giver nogle gode grin, siger Martin Kidmose Kvist, der står bag træningskortene PiefitCards. Foto: PiefitCards.

Kontorfolket skal op af stolen: Win-win-situation for både ansatte og firma

Bare fem-ti minutters træning kan give en gevinst. De ansatte får pulsen op, og de får et afbræk, lyder det fra stifter af PiefitCards, Martin Kidmose Kvist, der sælger fysiske træningskort til både private og virksomheder.

- Det er sammenholdet på kryds og tværs, der opstår, og det mentale afbræk, jeg slår på, når jeg præsenterer det for virksomhederne. Så jeg sælger det faktisk som teambuilding, og så har det en masse positive effekter, siger Martin Kidmose Kvist, der er sikker på, at de ti minutter er en investering, der bliver tjent hjem.

- Der er lavet så mange studier, der viser, hvad du som virksomhed får ud af det, når dine medarbejdere er aktive i løbet af dagen. Du øger trivslen. Det betyder, at de ansatte er mere effektive. De ansatte laver færre fejl, og folk har nemmere ved at lære noget nyt. Der er kun gode ting at sige om at bevæge sig i arbejdstiden, siger Martin Kidmose Kvist.

Medarbejderne bliver mere fokuserede, når de får rørt sig, lyder det fra Martin Kidmose Kvist, der står bag PiefitCards. - Nu har jeg selv siddet på kontor i otte timer, og jeg ved, at du vil opleve store dyk i energien i løbet af sådan en dag.

SUNDHEDSLEDELSE: Motion i arbejdstiden. Kan det betale sig, at de ansatte træner i arbejdstiden?

Stifteren af PiefitCards, Martin Kidmose Kvist, er ikke tvivl. Selv med en ganske lille indsats, så kan virksomheder hente en gevinst ved, at de ansatte er aktive i arbejdstiden,

- Der er lavet så mange studier, der viser, hvad du som virksomhed får ud af det, når dine medarbejdere er aktive i løbet af dagen. Du øger trivslen. Det betyder, at de ansatte er mere effektive. De ansatte laver færre fejl, og folk har nemmere ved at lære noget nyt. Der er kun gode ting at sige om at bevæge sig i arbejdstiden, siger Martin Kidmose Kvist, der står bag PiefitCards.

Virksomheden sælger træningskort til private og virksomheder, og efter iværksætteren har skruet op på LinkedIn,  er der kommet hul til business Danmark, og her har iværksætteren store planer.

Det har en effekt, at du bliver trukket ud og får "luftet" hjernen. Det er der slet ikke tvivl om. Det viser alle undersøgelser, men det er også min egen erfaring.

Martin Kidmose Kvist, stifter af PiefitCards

- Min mission er, at Danmark skal have de sundeste medarbejdere i hele verden. Jeg synes, at alle ansatte skulle aktiveres hverdag, og derfor skal jeg ud til så mange virksomheder som overhovedet muligt. Træk et kort og træn: Det er da enkelt, siger Martin Kidmose Kvist, der står bag Kolding-virksomheden.

Satser på virksomhederne

Iværksætteren har siden teenageårene været hooked på træning. Han var lidt for stor som teenager, og da han begyndte at træne, gav det et boost, som han i dag ikke kan undvære.

- Jeg kunne se, at jeg blev hurtigere og stærkere. Det smittede også af på min skole, hvor tingene blev nemmere, siger Martin Kidmose Kvist, der nu vil skubbe kontorfolket i samme retning.

PiefitCards

  • Martin Kidmose Kvist står bag PiefitCards, der er fysiske træningskort, der beskriver en lang række øvelser.
  • De fysiske træningskort sikrer, at man ikke bliver forstyrret af telefonen, mens man træner.
  • Til daglig læser Martin Kidmose Kvist e-handel på IBA Erhvervsakademi Kolding.
  • Læs mere på www.piefitcards.dk

Ideen til træningskortene fik han, da han arbejdede i Vietnam i et møbelfirma.

Corona-nedlukninger betød, at han ikke kunne gå uden for en dør, men han skulle træne. I starten lavede han træninger, som han skrev ned på sticky notes. Ret hurtigt fik han selskab af sine bofæller i Ho Chi Minh til træningerne. Siden røg øvelserne på Instagram, publikum voksede, og nu er øvelserne blevet til fysiske kort og en forretning.

- I starten var mit fokus BtC. Men som tingene har udviklet sig, så har jeg fundet ud af, at der er mange virksomheder, der er faldet for ideen. Ledelsen eller HR-afdelingen kan nemt give deres ansatte et afbræk og samtidig løfte trivsel og effektivitet, så er det en win-win-situation for både ansatte og virksomheden. Så nu satser jeg også hårdt på BtB. Der findes jo et utal af små og mellemstore virksomheder, og de helt store virksomheder skal også med, siger Martin Kidmose Kvist.

Skaber sammenhold

Når han sælger kortene til private, så handler det primært om at styrke kroppen. Men når han sælger kortene til virksomheder, så handler det ligesom meget om de sociale gevinster, og at de ansatte kommer væk fra skærmen.

- Det er sammenholdet på kryds og tværs, der opstår, og det mentale afbræk, jeg slår på, når jeg præsenterer det for virksomhederne. Så jeg sælger det faktisk som teambuilding, og så har det en masse positive effekter, siger Martin Kidmose Kvist.

- Nu har jeg selv siddet på kontor i otte timer, og jeg ved, at du vil opleve store dyk i energien i løbet af sådan en dag. Så det har en effekt, at du bliver trukket ud og får "luftet" hjernen. Det er der slet ikke tvivl om. Det viser alle undersøgelser, men det er også min egen erfaring, siger Martin Kidmose Kvist.

Udgangspunktet er, at virksomheden skal sætte træningen med kortene i kalenderen minimum to gange om ugen, og det behøver ikke tage mere end ti minutter

- En gang om ugen er lidt for lidt, hvis det skal have en effekt. Men hvis du siger tre-fire gange om ugen, så bliver det hurtigt uoverskueligt. Så er det bedre at starte i det små og så udvide. Men selv i små portioner har det en effekt, siger Martin Kidmose Kvist.

Små træningsøvelser i hverdagen gør en positiv forskel. - Det giver et afbræk i arbejdsdagen. Du kommer væk fra skærmen og får rørt dig lidt. Det kan jeg personligt mærke gør en forskel, siger Christian Hansen, der er direktør i firmaet VikTeam. Foto: VikTeam

Her er der 10 minutters motion i arbejdstiden: Det er en meget lille investering

- Vi har meget stillesiddende kontorarbejde, og jeg tænkte, at det kunne være en god idé, at vi fik os rørt og måske fik et godt grin. Så vi hoppede med på ideen, siger Christian Hansen, der er direktør i firmaet VikTeam, der er et vikarbureau for læger og sundhedspersonale.

Det var en medarbejder, der opfordrede ham til at kigge på tilbuddet, og nu har virksomheden været i gang i knap tre måneder.

- Nu tager det jo faktisk meget kort tid. Fem-ti minutter er jo ikke ret meget, og jeg er ret sikker på, at folk bliver mere fokuserede, når de lige får sig rørt, og måske kan det her reducere sygefraværet en anelse. Måske. Men det vigtigste er, at vi får et godt grin og gør noget socialt, siger Christian Hansen.

De ansattes sundhed får et lille nøk i den rigtige retning, men det vigtigste er det sociale element til ”møderne”, hvor der er motion på programmet. - Det vigtigste er, at vi får et godt grin og gør noget socialt, lyder det fra direktøren.

MOTION I ARBEJDSTIDEN: Det er ikke alle armbøjninger, der er lige elegante. Det er heller ikke alle mavebøjninger, der sidder lige i skabet, når ansatte hos VikTeam samles i mødelokalet to-tre gange i løbet af ugen. Heldigvis.

For de kiksede øvelser giver et smil på læberne hos de cirka 25 ansatte i vikarbureauet for læger og sundhedspersonale, der ugentligt træner med afsat i træningskort fra Kolding-virksomheden PiefitCards.

Fem-ti minutter er jo ikke ret meget, og jeg er ret sikker på, at folk bliver mere fokuserede, når de lige får sig rørt, og måske kan det her reducere sygefraværet en anelse

Christian Hansen, direktør VikTeam

- Det giver et afbræk i arbejdsdagen. Du kommer væk fra skærmen og får rørt dig lidt. Det kan jeg personligt mærke gør en forskel. Du spænder let op i nakken og ryggen, når du sidder i samme position i lang tid. Her får du pulsen lidt op, og det er et godt sociale element. Du får et godt grin, når man ruller rundt på gulvet og skal lave en armbøjning eller en mavebøjning. Det giver et afbræk fysisk og mentalt, siger Christian Hansen, der er direktør i firmaet VikTeam, hvor man i knap tre måneder har prøvet kræfter med fem- ti minutters motion i arbejdstiden.

Direktøren blev gjort opmærksom på motionskortene af en medarbejder, der på LinkedIn taggede ham i et opslag fra PiefitCards, og medarbejderen er nu tovholder på projektet og står for at booke træningstiderne.

- Vi har meget stillesiddende kontorarbejde, og jeg tænkte, at det kunne være en god idé, at vi fik os rørt og måske fik et godt grin. Så vi hoppede med på ideen, siger Christian Hansen, og efter en kort introduktion af konceptet er "træningskortene" blevet en fast del af hverdagen.

Find en tovholder 

Virksomheden har valgt en kasse, hvor der ikke er brug for udstyr, så Vikteam skal kun investere den tid, de ansatte bruger, og direktøren, der er uddannet fysioterapeut, er ikke i tvivl om, at det kan betale sig at samle de ansatte til lidt fysisk aktivitet, der er afpasset, så folk får pulsen op, uden de bader i sved.

- Jeg er ikke tvivl om, at det godt givet ud, siger direktøren og fortsætter:

- Nu tager det jo faktisk meget kort tid. Fem-ti minutter er jo ikke ret meget, og jeg er ret sikker på, at folk bliver mere fokuserede, når de lige får sig rørt, og måske kan det her reducere sygefraværet en anelse. Måske. Men det vigtigste er, at vi får et godt grin og gør noget socialt. Så når det ikke er mere end ti minutter tre gange om ugen, så er det en lille investering, og jeg er sikker på, at det hjælper os på den lange bane, siger Christian Hansen.

For nogle kan det være lidt grænseoverskridende at skulle lave øvelser sammen med sine kollegaer. Men det er 100 procent frivilligt, om man vil deltage, og nogle foretrækker også at stå lidt i baggrunden. Den store udfordring bliver nu at holde fast i den gode vane.

- Medarbejderen, der taggede mig, er tovholder, og har ejerskabet. Det tror jeg, er vigtigt. Du skal finde en medarbejder, der brænder for det, som bliver ved med at indkalde. Det er nok mit bedste råd, hvis du skal i gang med sådan noget, siger Christian Hansen.