Tanterne skal ud af bestyrelsen: 6 gode råd til at stå skarpere
Du skal vælge den rigtige formand. Du skal bruge mere tid på forruden end bakspejlet, og så skal du finde dem, der stiller de rigtige spørgsmål i bestyrelsen.
Her får du seks ”fif” af erhvervskvinden Jette Ditlev til, hvordan du skaber en bestyrelsen, hvor det ikke er "tanterne", der sætter dagsordenen.
BESTYRELSE: Det vrimler med dårlige undskyldninger for ikke at etablere en professionel bestyrelse. Men al forskning viser, at det skaber mere værdi, hvis du har en professionel – og kompetent – bestyrelse, lyder det fra Jette Ditlev, der i over 30 år har deltaget i bestyrelsesarbejde på mange niveauer.
- Alle undersøgelser viser, at du ikke får værdi af tantebestyrelsen. Det er de professionelle, der skaber værdi, og efter min vurdering så begynder det for alvor at rykke, når du har to-tre eksterne bestyrelsesmedlemmer, siger Jette Ditlev.
I 16 år har hun været selvstændig med sin egen konsulentvirksomhed, Ditlev Consulting, hvor hun arbejder med forandringer, strategisk udvikling, ledelse, salg, internationalisering og innovation.
Hun har oplevet, at der over de seneste fem-ti år er kommet større fokus på betydningen af en god bestyrelse. Men der er fortsat mange, der rekrutterer fra de sædvanlige kanaler og inden for deres egen branche, så de mister nye perspektiver og input.
- Det er gået op for mange, at bestyrelsesarbejde er vigtigt, og at det også gælder for små- og mellemstore virksomheder og ikke kun de store børsnoterede selskaber. Helt generelt så viser al forskning, at de virksomheder, der professionaliserer bestyrelsesarbejdet, at de klarer sig bedre end dem uden. Det er dumt at ignorere, siger Jette Ditlev
Her giver Jette Ditlev seks gode råd til at etablere en værdiskabende bestyrelse:
1. Fra bakspejl til forrude
- Det sker ofte, at bestyrelsen kommer til at bruge for meget tid på bakspejlet og for lidt tid på forruden. Man skal egentlig bruge 80 procent af tiden på at kigge i forruden. Men mange steder bruger man 80 procent af tiden på bestyrelsesmøderne på at kigge bagud.
Det kan være i form af regnskabsdata og rapporter. Det er vigtigt. Kontrolopgaven er vigtig, og der skal være styr på tingene. Men det er måske også det lette. Værdien bliver skabt ved at kigge ud af forruden – mulighederne ligger i fremtiden, ikke i fortiden.
2. Find dem med de gode spørgsmål
- Du skal finde dem, der kan udfordre dig. Nogle gange handler godt bestyrelsesarbejde om, at du ikke kender svaret, men at du tør stille de gode spørgsmål. Målet er at finde den gode løsning.
Det er ikke altid, at du skal have svaret, når du kommer til et bestyrelsesmøde. Det kan være, at drøftelsen er det vigtigste, og forskellige perspektiver giver en bedre løsning.
3. Du sidder ikke i en bestyrelse
- Hvis du siger, "at du sidder i en bestyrelse", så har du misforstået opgaven. Du arbejder i en bestyrelse, og det hænger sammen med det arbejde, der foregår mellem møderne, og den rapportering, der foregår. Der er mange modeller.
Men for mig er det vigtigt, at der mellem møderne løbende bliver informeret. Så undgår du også, at bestyrelsesmøderne bliver en slavisk gennemgang af, hvad der er sket.
4. Der skal være orden i penalhuset
- Der skal selvfølgelig være styr på det formelle. Man skal overholde selskabsloven. Der påhviler alle et ansvar, når du træder ind i en bestyrelse, og min oplevelse er ofte, at honoraret ikke står mål med det ansvar og den risiko, du sidder med, selv om der er bestyrelsesforsikringer.
Der skal være orden i penalhuset. Det er forudsætningen, og det skal du være bevidst om, inden du træder ind i bestyrelsen eller vil etablere en professionel bestyrelse.
5. Dyrk forskelligheden
- Der en tendens til, at vi ”ser” dem, som vi kender, når det gælder bestyrelser. Det betyder, at det ofte er Rip, Rap og Rup, der sidder i bestyrelsen. Medlemmerne har samme baggrund og tænker ens. Det er ikke så smart. Hvis du vil noget nyt, skal du gøre noget nyt.
Du skal finde de kompetencer, som selskabet har brug for. Det gælder blandt andet i forhold til køn, alder og brancher. Men det vigtigste er, at der kommer nogle nye perspektiver ind. Ellers bliver du fanget i et ekkokammer. Det er ikke sikkert, at du skal vælge en fra branchen. Man skal altid forstå branchen, forretningsmodellen, værdikæden og salgskanalen. Men du skal nogle gange gå på tværs. Det er vigtigt, at selskaber får nogle med, der er nysgerrige og gerne vil udvikle.
6. Vælg den rigtige formand
- Bestyrelsesformanden har altid en vigtig rolle. Det gælder i forhold til opbygning af alt det formelle. Men bestyrelsesformanden har også et stort ansvar for, hvordan man planlægger arbejdet i bestyrelsen. Planlægning er en forudsætning for, at du kan improvisere. Tingene skal komme i den rigtige rækkefølge.
Det nytter ikke at lægge budgettet, før du har styr på strategien. Der er mange dagsordener som cybercrime og bæredygtighed, som du skal forbi, og her er det vigtigt, at formanden kan stå i spidsen for årets planlægning. Det er hendes/hans ansvar. Hun/han har også et stort ansvar for at få tingene til at fungere med ejerlederen. Det er i høj grad formandens ansvar, at han/hun er tæt på ejerlederen og familien omkring ejerlederen.