Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagens nyhedsbrev en top-6 liste over de mest læse historier hos Erhvervsliv Trekanten siden opstarten.

Top-6: Her er de mest læste artikler

Hvad klikker I på? Det får du svaret på i dagens nyhedsbrev, der er en "genudsendelse", hvor I kan se, hvad læserne har klikket mest på siden Erhvervsliv Trekanten gik i luften.

I vil gerne læse om, hvordan man skaber en buldrende succes uden at stirre sig blind på Excel-arket, og der blev klikket på artiklen, der satte fokus på, hvordan man rekrutterer og fastholder it-medarbejdere. Det handler om selvbestemmelse, og at arbejdet giver mening.

En af højdespringerne har også været en klumme med en såkaldt "boomer”, der dog har forstået, at der skal handles på klimakrisen. I øvrigt er I meget velkomne til at byde ind med klummer til Erhvervsliv Trekanten.

Der er højt til loftet, når ordet er dit. Det eneste krav er, at du skriver om et emne, hvor du har noget på hjerte. Så skriv til mig, hvis du har tanker og erfaringer, du har lyst til at dele ud af.

Og så tilbage til listen. På top-6 listen over de mest læste historier er der også artiklen med seks råd til, hvordan man sammensætter en slagkraftig bestyrelse, og der var også bevågenhed til historien om iværksætteren, der skabte en virksomhed med 70 ansatte, som han solgte, og nu er tilbage i spisestuen, hvor det hele startede.

Endelig var der også lyst til at læse om, hvordan en fremadstormende virksomhed bruger mikroinfluenter i markedsføringen.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet med dem, du tænker, kunne få gavn af det. Er du ny læser, kan du tilmelde dig på hjemmesiden.

God læselyst - og god påske lige om lidt.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Der er fortsat mange ejere, der sammensætter en bestyrelse, hvor medlemmerne ligner hinanden for meget.  - Det betyder, at det ofte er Rip, Rap og Rup, der sidder i bestyrelsen, siger Jette Ditlev. Foto: Anne Kring

Tanterne skal ud af bestyrelsen: 6 gode råd til at stå skarpere

Du skal vælge den rigtige formand. Du skal bruge mere tid på forruden end bakspejlet, og så skal du finde dem, der stiller de rigtige spørgsmål i bestyrelsen.

Her får du seks ”fif” af erhvervskvinden Jette Ditlev til, hvordan du skaber en bestyrelsen, hvor det ikke er "tanterne", der sætter dagsordenen.

Du skal finde dem, der kan stille de rigtige spørgsmål, og så er det vigtigt at finde den rigtige formand. Sådan lyder et par af de gode råd fra professionel bestyrelsesmedlem, selvstændig konsulent og foredragsholder Jette Ditlev, der her giver seks fif til, hvordan man skaber en bestyrelse, der giver værdi.

BESTYRELSE: Det vrimler med dårlige undskyldninger for ikke at etablere en professionel bestyrelse. Men al forskning viser, at det skaber mere værdi, hvis du har en professionel – og kompetent – bestyrelse, lyder det fra Jette Ditlev, der i over 30 år har deltaget i bestyrelsesarbejde på mange niveauer.

- Alle undersøgelser viser, at du ikke får værdi af tantebestyrelsen. Det er de professionelle, der skaber værdi, og efter min vurdering så begynder det for alvor at rykke, når du har to-tre eksterne bestyrelsesmedlemmer, siger Jette Ditlev.

I 16 år har hun været selvstændig med sin egen konsulentvirksomhed, Ditlev Consulting, hvor hun arbejder med forandringer, strategisk udvikling, ledelse, salg, internationalisering og innovation.

Hun har oplevet, at der over de seneste fem-ti år er kommet større fokus på betydningen af en god bestyrelse. Men der er fortsat mange, der rekrutterer fra de sædvanlige kanaler og inden for deres egen branche, så de mister nye perspektiver og input.

- Det er gået op for mange, at bestyrelsesarbejde er vigtigt, og at det også gælder for små- og mellemstore virksomheder og ikke kun de store børsnoterede selskaber. Helt generelt så viser al forskning, at de virksomheder, der professionaliserer bestyrelsesarbejdet, at de klarer sig bedre end dem uden. Det er dumt at ignorere, siger Jette Ditlev

Her giver Jette Ditlev seks gode råd til at etablere en værdiskabende bestyrelse:

1. Fra bakspejl til forrude

- Det sker ofte, at bestyrelsen kommer til at bruge for meget tid på bakspejlet og for lidt tid på forruden. Man skal egentlig bruge 80 procent af tiden på at kigge i forruden. Men mange steder bruger man 80 procent af tiden på bestyrelsesmøderne på at kigge bagud. 

Det kan være i form af regnskabsdata og rapporter. Det er vigtigt. Kontrolopgaven er vigtig, og der skal være styr på tingene. Men det er måske også det lette. Værdien bliver skabt ved at kigge ud af forruden – mulighederne ligger i fremtiden, ikke i fortiden.

2. Find dem med de gode spørgsmål

- Du skal finde dem, der kan udfordre dig. Nogle gange handler godt bestyrelsesarbejde om, at du ikke kender svaret, men at du tør stille de gode spørgsmål. Målet er at finde den gode løsning. 

Det er ikke altid, at du skal have svaret, når du kommer til et bestyrelsesmøde. Det kan være, at drøftelsen er det vigtigste, og forskellige perspektiver giver en bedre løsning.

3. Du sidder ikke i en bestyrelse

- Hvis du siger, "at du sidder i en bestyrelse", så har du misforstået opgaven. Du arbejder i en bestyrelse, og det hænger sammen med det arbejde, der foregår mellem møderne, og den rapportering, der foregår. Der er mange modeller. 

Men for mig er det vigtigt, at der mellem møderne løbende bliver informeret. Så undgår du også, at bestyrelsesmøderne bliver en slavisk gennemgang af, hvad der er sket.

4. Der skal være orden i penalhuset

- Der skal selvfølgelig være styr på det formelle. Man skal overholde selskabsloven. Der påhviler alle et ansvar, når du træder ind i en bestyrelse, og min oplevelse er ofte, at honoraret ikke står mål med det ansvar og den risiko, du sidder med, selv om der er bestyrelsesforsikringer. 

Der skal være orden i penalhuset. Det er forudsætningen, og det skal du være bevidst om, inden du træder ind i bestyrelsen eller vil etablere en professionel bestyrelse.

5. Dyrk forskelligheden

- Der en tendens til, at vi ”ser” dem, som vi kender, når det gælder bestyrelser. Det betyder, at det ofte er Rip, Rap og Rup, der sidder i bestyrelsen. Medlemmerne har samme baggrund og tænker ens. Det er ikke så smart. Hvis du vil noget nyt, skal du gøre noget nyt. 

Du skal finde de kompetencer, som selskabet har brug for. Det gælder blandt andet i forhold til køn, alder og brancher. Men det vigtigste er, at der kommer nogle nye perspektiver ind. Ellers bliver du fanget i et ekkokammer. Det er ikke sikkert, at du skal vælge en fra branchen. Man skal altid forstå branchen, forretningsmodellen, værdikæden og salgskanalen. Men du skal nogle gange gå på tværs. Det er vigtigt, at selskaber får nogle med, der er nysgerrige og gerne vil udvikle.

6. Vælg den rigtige formand

- Bestyrelsesformanden har altid en vigtig rolle. Det gælder i forhold til opbygning af alt det formelle. Men bestyrelsesformanden har også et stort ansvar for, hvordan man planlægger arbejdet i bestyrelsen. Planlægning er en forudsætning for, at du kan improvisere. Tingene skal komme i den rigtige rækkefølge. 

Det nytter ikke at lægge budgettet, før du har styr på strategien. Der er mange dagsordener som cybercrime og bæredygtighed, som du skal forbi, og her er det vigtigt, at formanden kan stå i spidsen for årets planlægning. Det er hendes/hans ansvar. Hun/han har også et stort ansvar for at få tingene til at fungere med ejerlederen. Det er i høj grad formandens ansvar, at han/hun er tæt på ejerlederen og familien omkring ejerlederen.

- Grundlæggende er der stor efterspørgsel på it-specialister. Men vi står i den heldige situation, at vi faktisk godt kan rekruttere den arbejdskraft, som vi har brug for, siger administrerende direktør i Bankdata Esben Kolind Laustrup. Foto: Bankdata

Mening og selvbestemmelse sikrer stor it-virksomhed de rigtige kandidater: Topchef fremhæver fire elementer

Virksomhederne er nødt til at være vakse ved havelågen, hvis de skal have fat i de rigtige it-folk. Og udfordringen bliver ikke mindre, når du skal trække folk væk fra storbyerne, hvor de har fået deres uddannelse.

Men hos Bankdata lykkes de med at få dem, de har brug for – uden de skal lokke med ekstra i lønposen. Det handler blandt andet om, at de ansatte tydeligt kan se meningen med det, de laver.

- Vi laver ikke apps til take away, vi laver samfundskritisk it-infrastruktur til Danmark, siger administrerende direktør Esben Kolind Laustrup.

Det er et vigtigt arbejde, der får samfundet til at fungere, og så er de ansatte selv med til at bestemme, hvordan opgaverne løses bedst. Det er to af de elementer, der betyder, at Bankdata kan skaffe de rigtige it-specialister, lyder det fra topchefen.

REKRUTTERING: Når du selv bestemmer, hvordan opgaven skal løses, så brænder du også mere for opgaven.

Det er den slags indsigter som Bankdata, der har hovedkvarter i Fredericia, har sat i system for at holde på de største talenter i en branche, hvor der er rift om medarbejderne.

Bankdata er med knap 800 ansatte en af Jyllands største it-virksomheder, og har kontorer i Fredericia, Silkeborg og Aarhus. Alene i år forventer topchef Esben Kolind Laustrup at skulle ansætte cirka 150 it-specialister til kontorerne.

Cirka 40 af de stillinger er opstået efter, at Bankdata i slutningen af 2021 besluttede at lukke det indiske kontor. Men den administrerende direktør er meget optimistisk, når det gælder om at rekruttere specialister.

- Grundlæggende er der stor efterspørgsel på it-specialister. Men vi står i den heldige situation, at vi faktisk godt kan rekruttere den arbejdskraft, som vi har brug for. Vi kan få både i den kvalitet og kvantitet, vi har brug for, og det interessante er at se på, hvorfor det kan lade sig gøre. Der er flere ting i spil, siger Esben Kolind Laustrup.

Bankdata

  • Bankdata blev stiftet i 1966 og er i dag en moderne it-virksomhed med cirka 800 ansatte.
  • Bankdata ejes af otte danske pengeinstitutter, som de leverer løsninger til.
  • Bankdata er en af de største finans-it virksomheder i Danmark.
  • Hovedkontoret ligger i Fredericia, men har udviklingscentre i både Fredericia, Silkeborg og Aarhus.

Herunder kan du i fire punkter læse, hvad den administrerende direktør selv fremhæver som afgørende, når virksomheden skal tiltrække arbejdskraft.

Er ikke lønførende

Men først skal vi lige vende corona, hjemmearbejde og løn i forhold til rekruttering inden for it-branchen.

Pandemien har nemlig skubbet yderligere til digitaliseringen af samfundet. Det har ikke gjort det nemmere at finde fremtidens it-medarbejder. Men det bliver ikke kun lønnen, der kun skal lokke folk til Bankdata.

- Løn betyder selvfølgelig meget. Det er klart. Men vi kan og vil ikke være lønførende, siger Esben Kolind Laustrup.

- Vi tror, at vi kan tilbyde noget andet. De fleste vil tjene mere, hvis de skulle arbejde 80 timer om ugen. Men det passer ikke til "det hele menneske". Vi skal være stedet, hvor du har lyst til at være i lang tid, og hvor du samtidig er super ambitiøs og arbejder med noget, der er vigtigt, siger Esben Kolind Laustrup, der naturligvis er stolt over, at Bankdata havde to medarbejdere på listen over de mest talentfulde it-specialister, da Version 2 kårede de bedste it-udviklere og it-projektledere i slutningen af 2021.

Det er heller ikke udsigten til at sidde derhjemme hver dag, der skal lokke kandidaterne ind hos Bankdata.

Jeg har også hørt folk sige, at med mere hjemmearbejde kan vi også have ansætte fra København. Men det bliver ikke vores vej. Vi har brug for folk på kontoret,

Esben Kolind Laustrup, administrerende direktør i Bankdata

- Som alle andre it-virksomheder er det vigtigt for os, at der er mulighed for hjemmearbejde. Det er noget, der er kommet for at blive. Men helt grundlæggende tror jeg, at vi får et fattigere arbejdsliv, hvis vi sidder derhjemme hele tiden. Som arbejdsgiver er jeg ikke bekymret for produktiviteten. Men jeg tror, at medarbejderne vil mangle noget, når de ikke får samspillet med kollegaerne og mødes fysisk. Jeg tror, vi lander i en kombination. Det vil finde et naturligt niveau, siger Esben Kolind Laustrup.

- Jeg har også hørt folk sige, at med mere hjemmearbejde kan vi også ansætte fra København. Men det bliver ikke vores vej. Vi har brug for folk på kontoret, siger Esben Kolind Laustrup.

1. Vigtigt at arbejdet giver mening

- Det, vi arbejder med, er vigtigt.

Vi laver ikke apps til take away, vi laver samfundskritisk it-infrastruktur til Danmark.

Hvis en app til take away er nede, så er det ikke sådan, at folk ikke får aftensmad. Så ringer de til restauranten i stedet.

Men hvis vores it-infrastruktur eller software er nede, så er der en stor del af dagligdagen for Danmarks befolkning, der bliver ramt. Det tror jeg, er afgørende for mange af vores ansatte.

Det giver mening for dem at arbejde i Bankdata.

2. Opgaven skal være interessant

- Du skal tilbyde de ansatte nogle spændende opgaver, og de skal løse dem i samarbejde med dygtige kollegaer.

Dygtige folk tiltrækker dygtige folk. Og omvendt i øvrigt.

Det er også derfor, at vi er stolte over at have blandt andet Shawn Sørensen med i kåringen fra Version 2 over de største it-talenter.

3. Stor selvbestemmelse er en gevinst

- Den måde, vi arbejder på, betyder ret meget for vores medarbejdere.

Vi siger selv, at vi er en agil software-organisation. Vi har 100 agile software-teams, og skal du arbejde agilt, så har du selv en høj grad af medbestemmelse over, hvordan du løser og tilrettelægger opgaven.

Der er meget beslutningskraft ude i de enkelte teams. Det er vigtigt for den type medarbejdere, som vi har ansat. De vil have en høj grad af medbestemmelse.

4. Der er brug for en stærk kultur

- Vi havde 600 tilmeldinger til julefrokosten. Det er ret godt. Det er faktisk en KPI for mig. Det viser, at du har lyst til at være sammen med dine kollegaer, at vi har en stærk fællesskabsfølelse og en stærk kultur.

Dette bliver vigtigere og vigtigere - også i forhold til den type medarbejdere vi skal tiltrække i fremtiden, at du værner om kulturen og står fast på dine værdier.

Vi vil se nogle nye generationer, der kommer ud på arbejdsmarkedet, hvor det hele menneske er vigtigt. Du vil gerne både være familiemenneske og ambitiøs. Der skal være en balance.

Det halter, selv om der er fremskridt på klimafronten, lyder det fra administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn. Foto: Søren Gylling

Det er vist ok at råbe "OK boomer" efter mig

Ved festlige lejligheder er det nemt at sige det rigtige, når det gælder klimakampen. Men det afgørende er handling, og her er de unge foran.

For de unge handler, lyder det i klimaklummen fra Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør i Ewii.

- De kalder på handling og sætter økonomien i anden række. Det kom også stærkt til udtryk i den norske valgkamp, men det gør sig også gældende i Danmark. De unges frustrationer styrkes kun af en forældre-generation, som hverken er vokset op med en energikrise eller en klimakrise, skriver direktøren.

En af vores tålmodige kunder vil gerne have Gustav Winklers  "Jeg vil vente ved telefonen" på som ventetone i vores kundeservice.

Da jeg fortalte det til min kæreste, var den prompte reaktion "OK boomer" - og til dem, der ikke ved, hvad det betyder, men godt kender Gustav Winkler, hører udtrykket egentlig teenagere og unge til og udtrykker foragt for den generation, som voksede op i de glade årtier efter anden verdenskrig.

Det er ingen nyhed, at der er generationskonflikter, men generationernes syn på vores forbrug af energi er meget forskellig. Den generation, som fik de glade år efter krigen, kom også til at opleve energikrisen i 70erne.

For dem er energi en omkostning – noget, vi skal spare på for at få pengepungen til at række. Sådan ser energiens verden ikke ud for de unge.

For dem handler energi om en klimakrise og frygt for fremtiden. De kalder på handling og sætter økonomien i anden række.

Det kom også stærkt til udtryk i den norske valgkamp, men det gør sig også gældende i Danmark. De unges frustrationer styrkes kun af en forældregeneration, som hverken er vokset op med en energikrise eller en klimakrise.

Forældregenerationen er ikke dybtfølt engageret, selv om de ved middagsbordet sikkert medgiver, at det er nødvendigt at forholde sig til klimaudfordringen. Det afgørende er dog ikke samtalen ved middagsbordet, men den prioritering vi hver især gør, når vi går ud og tager handling.

Om lidt er der kommunalvalg, og som altid vil der være grupper af nye, unge vælgere at flokkes om. Virksomheder er nødt til at have en holdning til, hvordan deres produkter påvirker klimaet, og selv om mange endnu ikke har solidt styr på det, er marketingafdelingerne stærkt bevidste om nødvendigheden af budskabet.

Regeringen og Folketinget har for længst kaldet til klimakamp med 70 procent målsætningen. Og nogle af os taler om at blive vegetarer. 

Men igen er det afgørende ikke, hvad vi siger til festlige lejligheder og i marketingkampagner. Det afgørende er det, vi hver især gør, når vi tager handling.

Og her halter det, selv om der er fremskridt. Jeg spiser mere grønt end tidligere, men det er vist ok at råbe "OK boomer" efter mig – selv om jeg ikke er gammel nok til titlen. Og jeg gør endda ikke andet i min hverdag hos Ewii end at arbejde med klimaindsatser.

Regeringen og Trekantområdet kan måske også godt fortjene tilråbet? Og du kan måske spørge dig selv, om der er handling bag de ord, I sætter i jeres marketingreklamer?

Vi har diskuteret, om vi skulle sætte Gustav Winklers sang på eller bare forkorte ventetiden til handling? Beslutningen er truffet.

- Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening. Det er ikke altid, at chefen ved bedst, siger administrerende direktør David Skjødt. Foto: Henrik Kruse

Modekomet styrer mod omsætning på halv milliard: Det er ikke excel-arket, der sætter retningen

Voldsomme vækstrater har kendetegnet Mos Mosh. Millionerne er faktisk rullet ind. Over de seneste fem år er overskuddet samlet på mere end 450 millioner kroner før skat.

Det er ikke kommet af at stirre sig blind på excel-arket. Et af kodeordene er ”ordentlighed”, lyder det fra administrerende direktør David Skjødt, og alle ansatte bidrager med input.

- Alle har en stemme, og vi kommunikerer ordentligt. Du kan ikke undgå, at der opstår trælse ting. Men vi skal stræbe efter at kommunikere ordentligt. Og samtidig er det vigtigt for os, at alle kan ytre sig. Der er nogle ledere, der står med ansvaret i sidste ende, men vi kan godt lide ærlighed og åbenhed, siger David Skjødt.

Der bliver fortsat tænkt stort hos modefirmaet Mos Mosh, der blev etableret i 2010. Modebrandet til kvinder er udvidet med et herrebrand, og nu vil virksomheden i gang på det amerikanske marked, hvor man tager "ordentlighed" med i kufferten.

VÆKST: Et blik i ordrebøgerne viser, at 2022 kan blive – endnu - et godt år for modefirmaet Mos Mosh. Der er udsigt til, at modebrandet runder en halv milliard kroner i omsætning.

Her fortæller administrerende direktør David Skjødt om, hvilke ingredienser der skal til for at skabe et succesfuldt modebrand.

- Du skal selvfølgelig have styr på forretningen, og så skal du være ordentlig. Det har været ånden, siden Kim Hyldahl stiftede virksomheden. Jeg har været med i ni år, og det, som kendetegner os, er, at vi er ordentlige over for kunder og leverandører. Det har skabt forretningen for at sige det meget kort, og det skal vi selvfølgelig have med videre, siger David Skjødt.

- Selv når du ringer ned i vores reklamationsafdeling, så møder du søde medarbejdere, der leder efter løsninger, siger David Skjødt.

På fem år er omsætningen tredoblet fra 162 millioner kroner til 464 millioner kroner i 2021, og bundlinjen tredoblet til 99 millioner kroner før skat, viser det netop offentliggjorte regnskab for virksomheden, der samlet har 2500 forhandlere.

Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening.

David Skjødt, administrerende direktør i Mos Mosh

Dermed er man tilbage på vækstsporet. 2020 var første år med et lille dyk, og noget af det hænger sammen med, at man opførte sig ordentligt, da corona ramte.

- Dykket i 2020 skyldtes primært corona, og at vi gav en hjælpende hånd til vores europæiske kunder. Vi ville gerne vise solidaritet med dem i den værste krise i mange år, så vi gav dem betragtelige rabatter og forlængede kreditter. Det var vigtigt, for vi skulle gennem krisen sammen med vores kunder. De har jo bestilt lang tid inden, de kendte til corona, siger David Skjødt, der har været administrerende direktør i det fremadstormende modefirma i seks måneder.

Mange nye medarbejdere

Virksomheden har med hastige skridt øget omsætningen siden, den blev stiftet af Kim Hyldahl i 2010, og nu er der lidt over 40 ansatte i virksomheden, der har domicil med udsigt til Koldinghus.

Kollektionerne er løbende udvidet, og sidste år fik man også et mærke til herrer. Stifteren forlod direktørstolen ved årsskiftet sidste år for at bruge sine kreative kræfter på at bygge den del af forretningen op.

På kort tid har Mos Mosh Gallery opbygget et nyt netværk af over 300 forhandlere og oplevede en kraftig vækst i 2021. Forventningen er, at Gallery vil ramme en omsætning på 100 millioner kroner på to-tre år.

- Vi har ét fælles mål, og det er at styrke vores brand. Det er altid det vigtigste, siger administrerende direktør i Mos Mosh David Skjødt. Foto: Henrik Kruse

Virksomheden har løbende udvidet medarbejderstaben, men i 2021 tog man et større ryk. Her blev der ansat 12 nye i firmaet, så der i dag er lidt over 40 ansatte. Og det lille boost stiller nye krav til organisationen.

- Det er gået stærkt de seneste 12 måneder sammenlignet med tidligere år i forhold til nyansatte, men vi skal have styrket organisationen. Det er en udfordring med så mange nye medarbejdere, for de skal alle have en forståelse af, at vi løfter i flok. Vi vil ikke have siloer i de forskellige afdelinger. Vi har ét fælles mål, og det er at styrke vores brand. Det er altid det vigtigste, siger David Skjødt.

Kort om Mos Mosh

  • Kim Hyldahl etablerede i 2010 modefirmaet Mos Mosh sammen med en kompagnon.
  • I 2013 købte han kompagnonen ud af firmaet.
  • I de første år var der fokus på jeans til kvinder, men i dag dækker firmaet alle typer af tøj til kvinder, og i efteråret 2020 introducerede modefirmaet en kollektion til mænd.
  • Stifter og ejer Kim Hyldahl solgte i 2017 aktiemajoritet i Mos Mosh til den tyske kapitalfond Findos Investor. Stifteren ejer fortsat 29 procent af selskabet.
  • I december 2020 overlod stifteren direktørstolen til Thomas Schwartz, som stoppede i august 2021, hvor David Skjødt overtog posten som administrerende direktør. David Skjødt ejer to procent af virksomheden.

Man har derfor brugt en del krudt på at fortælle de nye kollegaer om, hvordan man gør tingene i Mos Mosh. Det handler blandt andet om at bevare den positive tilgang i stort og småt.

- Når vi vokser så meget, kræver det, at vi er bevidste om, at vi skal være ordentlige. Når du kigger i regnskabet, er det tydeligt, at der er styr på den finansielle forretning og den strategiske retning. Men det er ikke excel-arket, der sætter retningen for forretningen. Og sådan må det aldrig blive, siger David Skjødt.

Alle skal bidrage

Mos Mosh forventer at øge antallet af medarbejdere med 30 procent i løbet af de næste to-tre år, så opgaven med at bevare det, som har skabt succesen, skal fortsat dyrkes.

- Det handler om, at vi hele tiden skal have nerven med i alt det, vi gør. Og det skal vi mærke og dyrke i dagligdagen. Det er mennesker, der skaber det her. Vi skal ikke være sådan et firma, der kun læner sig op ad en strategi. Det er i dagligdagen, hvor vi er sammen, hvor vi skaber Mos Mosh. Vi er et modefirma, og derfor er det vigtigt, at vi aldrig bliver for tunge. Men helt grundlæggende synes vi, at det skal være sjovt at komme på arbejde, og du skal blive udfordret. De to ting skal gå hånd i hånd. Det kræver en del at holde fast i det, når du hele tiden vokser.

Kort om David Skjødt

  • David Skjødt, har været administrerende direktør i seks måneder, og han kommer fra en stilling som salgsdirektør i firmaet.
  • Han været mere end 20 år i modebranchen.
  • Han stødte første gang på stifter Kim Hyldahl for 20 år siden i Bestseller- koncernen. Han er gift, bor i Vejle med sin kone og deres døtre på 9 og 12 år. 

Lidt af hemmeligheden er, at tingene bliver sagt lige ud, og at alle bidrager med deres input.

- Alle har en stemme, og vi kommunikerer ordentligt. Du kan ikke undgå, at der opstår trælse ting. Men vi skal stræbe efter at kommunikere ordentligt. Og samtidig er det vigtigt for os, at alle kan ytre sig. Der er nogle ledere, der står med ansvaret i sidste ende, men vi kan godt lide ærlighed og åbenhed, siger David Skjødt, der heller ikke altid har været 100 procent enig med stifter Kim Hyldahl.

- Vi har brug for, at der er højt til loftet. Vi er en kreativ virksomhed, og vi bliver kun stærkere ved at sige vores ærlige mening. Det er ikke altid, at chefen ved bedst, siger David Skjødt.

Kæmpe potentiale i USA

Der er fortsat store muligheder for at vokse i Europa, hvor man fortsætter med at udvide antallet af butikker, hvor man kan finde tøj fra Mos Mosh, men nu kigger man også over Atlanterhavet.

- Der er ikke ret mange danske modebrands, der kigger over Atlanten. Projektet blev også udskudt på grund af corona. Men det er et meget stort marked, og for at lykkes skal vi have de rigtige partnere. Det er et projekt, der kommer til koste lidt, men på den lange bane bliver det en god forretning, siger David Skødt.

Netop blikket for det lidt længere perspektiv har været afgørende for virksomhedens voldsomme vækst, ifølge direktøren. I starten var jeans til kvinder kerneforretningen, men stille og roligt har man udvidet kollektionerne i takt med, man opdagede, at brandet kunne mere.

- Vi har formået at vokse stabilt, og vi har udviklet os inden for vores eget dna. Det, tror jeg, har medvirket til, at vi har haft modet til at udfordre os selv ved at gå ind i markeder, hvor resten af branchen sagde, at det skulle vi ikke. Det gælder blandt andet Frankrig. Det er nemmere at gå ind på nærmarkederne i Skandinavien og Tyskland. Men der er ikke mange, der har haft succes i Frankrig. I hvert fald ikke i vores prisniveau, siger David Skjødt.

I dag står de tysktalende lande for cirka 45 procent af omsætningen, man henter 30 procent i Skandinavien og derefter kommer Benelux-landene.

- Det var ikke nemt de første to år i Frankrig, men vi er meget selektive i forhold til, hvor vi skal ligge. Det skal være de rigtige butikker. Vi har tænkt langsigtet. Vi bygger et brand op. Omsætningen må aldrig få overtaget i forhold til vores brand. Det er brandet, der styrer retningen. Vi vil hellere ligge i fem gode butikker frem for 15 middelmådige butikker. Det er det samme i Danmark. Vi kunne også være i flere butikker i Danmark. Men vi skal ikke være på hvert gadehjørne. Vi sælger et premium-produkt, så vi skal være de rigtige steder, siger David Skødt.

- Skulle du skrive om det om et år, så er der kommet endnu mere fart på, og mikroinfluenterne ved, hvad de er værd, siger Sejer Aagaard, der er head of partnerships hos Ecooking. Foto: Ecooking

Mikro-influentere er big business for Ecooking: Du vil jo gerne have et fif af en "veninde"

Når der skal trækkes kunder ind på de digitale kanaler, så behøver du ikke et kendt ansigt. Det kan virke lige så stærkt, hvis det er et velkendt ansigt fra lokalområdet. Ecooking var meget tidligt med på bølgen med mikroinfluentere, der kunne bruges til at markedsføre deres produkter.

Det var på et tidspunkt, hvor de små influentere blev betalt med at få produkterne gratis. Så kunne de lægge noget op, hvis de havde lyst og kunne stå inde for produktet. I dag bliver mikroinfluenterne også betalt. For det virker, lyder det fra Ecooking.

- Særligt inden for de seneste år har vi kunne se en ændring, så influenterne ved godt, hvilken værdi de skaber kommercielt, og hvor meget omsætning de kan flytte via deres kanaler. Der er også kommet mange bureauer, der hjælper influenterne med at sætte en pris på deres arbejde, så det er blevet en industri. Det er blevet et erhverv at være influenter og for nogle et meget godt erhverv, siger Sejer Aagaard, der er head of partnership hos Ecooking.

Ecooking var hurtigt med på vognen, da mikroinfluentere blev en faktor, som kunne bruges til markedsføring, og de er fortsat et stærkt kort. - Det er troværdigheden, der gør forskellen, siger Sejer Aagaard, der er head of partnerships hos Ecooking.

MIKKROINFLUENTER: Virksomheden kan ramme stort set alle målgrupper, og de kan hurtigt se, om det virker. Ecooking har i en årrække arbejdet strategisk med mikroinfluentere, når de skulle ud på markedet med deres skønhedsprodukter.

Virksomheden, der er fra 2015, var tidligt med på bølgen, hvor de små influentere fik gratis samples, og i dag er arbejdet med mikroinfluenterne en vigtig del af den samlede markedsføring, når det gælder e-handlen. Mens de kendte – makroinfluenterne - kommer med et navn, så kommer mikroinfluenterne med troværdighed.

- Folk skal se os som et troværdigt brand, og mikroinfluenterne kommer netop med troværdighed. Derfor har markedet med mikroinfluentere i lang tid været interessant for os. Vi kan se, at vi bliver en mund-til-mund fortælling digitalt. Du vil jo gerne have et fif af en "veninde", der ikke er blevet betalt et stort beløb for at tale om produkterne, siger Sejer Aagaard, der er head of partnerships i Ecooking.

Her har han ansvaret for de kommercielle kontrakter, partnerskaber med blandt andet Smukfest og FC Midtjylland, sponsorater og aftalerne med influentere, både de store, der har flere end 150.000 følgere, og de helt små, der har mellem 5000 og 15.000 følgere. Den sidste gruppe har fået mere selvtillid.

Ecooking

  • Ecooking er stiftet af Tina Søgaard i 2015. Ecooking og søsterselskabet House of Cosmetics fik i foråret 2021 en ny strategisk partner, da stifteren solgte 70 procent af selskaberne til den britiske kapitalfond Bluegem Capital Partners.
  • Tina Søgaard ejer fortsat 30 procent, og hun har ansvaret for brandets DNA og produktets indhold samt en bestyrelsespost.
  • Læs mere om Ecooking her.

- Skulle du skrive om det om et år, så er der kommet endnu mere fart på, og mikroinfluenterne ved, hvad de er værd, siger Sejer Aagaard.

Men også virksomheden ved præcis, hvad de får for pengene.

- Vi kan måle det ret præcist, hvis vi giver en rabatkode til en influent, som deres følgere kan bruge. Vi kan jo se, hvor mange der har benyttet den rabatkode. Salget er meget tydeligt. Vi kan også se, hvordan de interagerer med den case, som vi gerne vil præsentere. Så vi vurderer hele tiden influenterne i forhold til vores DNA. Vi laver jo også nogle gange et fejlskud. Det gælder også, hvis der er et godt salg, men de ikke passer ind i vores værdisæt, siger Sejer Aagaard.

Det er blevet en industri

Arbejdet med mikroinfluenterne kom hurtigt i gang, efter virksomheden blev stiftet i 2015. Ecooking teamede op med tv-vært Sarah Grünewald, der i dag er deres mest kendte ansigt udadtil, og i dag det man vil kalde en makro-influenter.

- Samarbejdet betød blandt andet, at andre kendte og semikendte tog kontakt for at høre, om de måtte modtage nogle af vores produkter mod, at de slog noget op på sociale medier. Vi betalte altså ikke influenterne, men gav produkterne væk, siger Sejer Aagaard.

Det var meget bevidst, at man ikke ville købe influenter. Folk skulle selv afgøre, om de ville lægge noget op. Det var ikke pengene, der skulle afgøre, om de lagde noget op. Det var strategien i lang tid.

Jeg er sikker på, at det virker i mange brancher, hvis der er en mikroinfluent, der taler til dit publikum og i et sprog, der er til at forstå.

Sejer Aagaard, head of partnerships i Ecooking

I dag er tiden en anden. Hvis du skal samarbejde med nogle, der kan rykke noget, så skal du betale dem. Alt andet er naivt, siger Sejer Aagaard.

- Særligt inden for de seneste år har vi kunne se en ændring, så influenterne ved godt, hvilken værdi de skaber kommercielt, og hvor meget omsætning de kan flytte via deres kanaler. Der er også kommet mange bureauer, der hjælper influenterne med at sætte en pris på deres arbejde. Det er blevet en "industri". Det er også blevet et erhverv at være influenter og for nogle et meget godt erhverv, siger Sejer Aagaard.

Et meget stærkt værktøj

I dag kører Ecooking med to spor. De uddeles samples og typisk i forbindelse med events. Mikroinfluenterne får en oplevelse og en goodiebag, og så kan de selv bestemme, om de vil lægger noget op.

- Der kommer vi virkelig langt ud. Vi får en masse omtale. Det havde været meget dyrere at få samme reach, hvis vi selv skulle betale, siger Sejer Aagaard. Den del får de ofte hjælp til fra bureauer, der hjælper influenterne.

Den anden del handler om at betale influenterne for at reklamere for deres produkter. Her styrer Ecooking selv indsatsen fra basen i Bjert ved Kolding gennem en datadrevet platform, der er sat op til mikroinfluentere. Her kan influenterne selv byde ind på kampagner, som de vil deltage i.

- Vi fortæller lidt om kampagnen, og om hvordan vi gerne vil fremstå. Så kan den enkelte influent selv byde ind, og så tilbyder vi en kickback på det, som de omsætter for. Det er et meget stærkt værktøj. Her kan mikroinfluenten selv "styre", hvad vedkommende vil tjene på kampagnen. De får en vis procentdel af salget. Det er rigtig interessant for os. Vi har en meget præcis ROA (return on ad spend, red.). Det er tydeligt, hvad vi får tilbage for hver krone, siger Sejer Aagaard.

Stor troværdighed

Det er kommunikation i øjenhøjde, der gør, at det virker, og klik på Instagram konverterer.

- Mikroinfluentere er dybest set helt almindelige mennesker, der har opbygget en følgebase på typisk Instagram. Typisk har de en passion. Det kan være mad, rejser, mode eller skincare som er vores felt. Det betyder, at du får en stor troværdighed fra personen, og det er ofte nemmere at relatere sig til. Det minder lidt om en veninde eller en god ven, siger Sejer Aagaard.

Det virker anderledes end de gamle supermodeller og Hollywoodstjerner, der tidligere var blikfang. Forbrugerne kan godt gennemskue, at "stjernen" ikke nødvendigvis bruger produktet.

Kig tilbage på halvfemserne hvor alle kørte "Claudia Schiffer"-modellen. Alle skulle have en fotomodel som ansigt udadtil. Det var lidt et glansbillede.

Sejer Aagaard, head of partnerships i Ecooking

- Men hvis du følger en, som du kender fra nærområdet, og vedkommende har nogle værdier, du deler, så er du mere tilbøjelig til at købe samme produkt. Det virker troværdigt, og forbrugerens parader er ikke oppe. Det er troværdigheden, der gør forskellen, siger Sejer Aagaard.

I den sammenhæng handler det ikke altid om antallet af følgere. Det handler om at have de rigtige følgere, og at de interagerer med indholdet. Samtidig taler det at bruge mikroinfluenter godt ind i tiden, hvor der er fokus på mangfoldighed og forskellighed.

- Kig tilbage på 1990'erne, hvor alle kørte "Claudia Schiffer"-modellen. Alle skulle have en supermodel som ansigt udadtil. Det var lidt et glansbillede. Den hopper folk ikke på længere. Vi følger det, som er ægte, og som gør noget for dig, og med mikroinfluenterne kan du ramme meget bredt og meget mangfoldigt, siger Sejer Aagaard, der er helt sikker på, at mikroinfluentere kan bruges i mange flere brancher end i dag.

- Det kan bruges, hvis du skal fortælle en troværdig historie om produktet. Jeg er sikker på, at det virker i mange brancher, hvis der er en mikroinfluent, der taler til dit publikum og i et sprog, der er til at forstå. Det betyder, at dit opslag får et par ekstra sekunder og i sidste ende et salg, siger Sejer Aagaard.

- I dag er det ikke et mål at have mange ansatte. Det er ikke et mål af vinde priser og at nå nogle flotte tal. Det handler om at få noget positiv energi i det, du laver, siger Morten Waltorp Knudsen, der nu har sin egen konsulentvirksomhed. Foto: Henrik Kruse

Morten skabte virksomhed med 70 ansatte -  men er nu tilbage i spisestuen

- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen.

Fra 2003 til 2016 stod han bag it-virksomheden Mindzet, der var oppe at runde 70 ansatte. I dag er han tilbage i rollen som it-konsulent, og her får han god energi.  
 
- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen.

På toppen var der 70 ansatte i it-virksomheden Mindzet. I dag er Morten Waltorp Knudsen kun sig selv efter, at han i 2016 solgte sin "baby". Kunne han tage rejsen igen? Han vil ikke afvise det, men i dag er der fokus på en ting: Den positive energi.

IVÆRKSÆTTER: Der var gang i den, da Mindzet var på toppen. Virksomheden var vokset til 70 ansatte i 2014. Der var fem kontorer, blandt andet ét i Hong Kong.

Virksomheden fik et hav af priser. Gazelle-priserne nærmest løb ind ad døren, og man var nomineret til Årets Ejerleder. Man fik en andenplads i Great Place to Work, og en høj kundetilfredshed sendte bunker af Microsoft-priser til it-virksomheden i Kolding.

- Der var knald på. Vi havde også nogle gode tal, og jeg kunne også godt lide energien. Vi fik en masse priser. Der var masser af ansatte, og vi skabte en god kultur og stor kundetilfredshed. Kunne jeg gør det igen? Jeg vil i hvert fald ikke afvise det. Men i dag er det ikke et mål at have mange ansatte. Det er ikke et mål af vinde priser og at nå nogle flotte tal. Det handler om at få noget positiv energi i det, du laver, siger Morten Waltorp Knudsen.

Iværksætterrejsen startede i 2003, hvor han arbejdede som it-konsulent i en større it-virksomhed, men han var ikke begejstret for den måde, virksomheden behandlede kunderne. Der var mere fokus på ordren end kunden.

- Jeg får energi ude ved kunden. Sådan har det nok altid været, siger Morten Waltorp Knudsen, der startede op sammen med en håndfuld konsulenter i privaten med udsigt over Koldingfjord. Det er i samme spisestue, hvor han i dag arbejder som it-konsulent i sit eget 2Linkit.

- Du skal gøre det, som gør dig glad. Man skal være ærlig overfor sig selv. Det var en svær dag, da jeg sendte min opsigelse til den virksomhed, som jeg havde skabt. Men jeg kunne mærke, at der manglede noget i min hverdag, siger Morten Waltorp Knudsen.  Han skulle ud til kunderne igen

Flere interesserede købere

Iværksætterrejsen tog et stort skridt frem, da Mindzet fik Pandora ind som kunde i 2010. Fra at være en konsulentvirksomhed skulle Mindzet også styre smykkevirksomhedens it. Det var en stor ting for virksomheden, der voksede markant.

I 2014 var der cirka 70 ansatte, og det var på det tidspunkt, at der var et kontor i Hong Kong, så der var en Mindzet-ansat til at tage telefonen hele døgnet.

- Det kørte. Vi var glade. Kunderne var glade. Men på et tidspunkt blev der skiftet ud på centrale poster i Pandora. De skulle skabe nogle andre tal på Børsen og spares penge. Og de kiggede også på it-omkostninger, og der må vi bare sige, at vi ikke kunne matche lønninger fra Indien og Kina. Så vi havde en udfasningsperiode, og på det tidspunkt var vi vel 30-35 ansatte koblet op på Pandora. Så vi havde en periode, hvor vi skulle skære ned, fortæller Morten Waltorp Knudsen.

Nogle år senere vælger iværksætteren så at sælge Mindzet. I den proces er han tæt på at sælge til en stor international it-virksomhed, der er interesseret i de løsninger, som Mindzet har udviklet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at de sidste par år i Mindzet var hårdere end de første, hvor det gik fremad. Der var en rigtig god energi i starten. Der var en iværksætterånd. Vi voksede og fik Pandora med. De kunne godt lide vores tilgang, hvor alle ansatte tog ansvar, siger Morten Waltorp Knudsen, og fortsætter:

Der er ikke tvivl om, at der, hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne,

Morten Waltorp Knudsen.

- I dag vil jeg ikke afvise, at jeg kunne opbygge noget igen. Men det er også hårdt arbejde, og jeg er blevet meget mere opmærksom på, hvad der giver mig positiv energi. Men hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg mere en iværksætter og starter. Jeg er grundlæggende ikke så god til det, når der går regneark og drift i tingene. Jeg kan godt lide at være med til at starte noget op og se, det vokser og lykkes. Og det er det, jeg oplever ude ved mine kunder i dag, siger Morten Waltorp Knudsen.

Nyder livet som freelancer

I perioden med Pandora opbyggede Mindzet deres eget framework, og blandt andet en stor international it-virksomhed gik i forhandlinger om at købe Mindzet og ikke mindst deres framework.

Forhandlingerne var langt fremme, men mavefornemmelsen var ikke rigtig, selv om der også var internationale muligheder, og til sidst valgte han i stedet at sælge til det daværende Outforce.

- Jeg fortsatte som salgsdirektør i det nye setup, og jeg var igen ude ved kunder. Men jeg var ikke nok ude ved kunderne, fandt jeg ud af. Og i tilbageblikket kan se, at du gennemgår forskellige faser, hvor du får energi fra forskellige kilder. Som iværksætter fik jeg energi af det nye og spændende og af at få tingene til at ske, og du sender din første faktura. I næste fase handler det om vækst, og du skal stå på ølkassen og vise en retning og tage nogle chancer. Det er noget helt andet. Og pludselig har du mellemledere, beløbene er store, og du har ansvaret for strategien. Men der er ikke tvivl om, at der hvor jeg henter den positive energi, det er ude ved kunderne, når vi sammen skaber noget, siger Morten Waltorp Knudsen, der i dag nyder livet som freelancer.

Det gik stærkt i Mindzet i flere år, og it-virksomheden fik et hav af priser, der i dag står i kælderen hjemme hos Morten Waltorp Knudsen. Foto: Henrik Kruse 

- Jeg nyder rigtig meget at være freelancer, og det kan jeg se, at der er mange i branchen, der også nyder. Personligt er jeg begyndt at gå sindssygt meget op i dykning. Jeg og hele familie bruger rigtig meget tid på dykning. Vi har lige været på dyrkerferie, og de næste ferier i december og februar er planlagt. Det kan kun lade sig gøre, fordi jeg er freelancer, siger Morten Waltorp Knudsen.