Verdensstjerne inden for sin niche: Nærvær er altafgørende
Det lyder som en kliche. Husk at være nærværende. Men skal tingene bevæge sig fremad, så er du nødt til at være nærværende i dine relationer, lyder det fra Thomas Grønnemark, der i dag er blevet lidt af en stjerne inden for sin niche som indkasttræner.
- Det er nemt at sige, at du skal være nærværende. Der kan være så mange konkrete udfordringer, der hober sig op. Som leder kan du have meget travlt, fordi du har så mange opgaver, og der kan du jo godt glemme at være nærværende og huske at skabe de gode relationer. Det er bare helt centralt, siger Thomas Grønnemark
Han blev et kendt navn inden for sit felt, da han i 2018 blev hyret af Liverpool FC til at forbedre deres indkast, og i dag er han tilknyttet 11 professionelle klubber i hele verden.
- Er det ikke bare noget blødt noget det der med relationer? Er det ikke sådan noget lidt hyggeligt? Nej, det er helt centralt, at du kan skabe tillid mellem folk, siger Thomas Grønnemark.
- Det gælder også for mig selv. Hvis jeg er benovet over at træne verdensstjerner og arbejde med Jürgen Klopp, så kan jeg ikke levere den viden, som jeg gerne vil. Jeg har ikke det nærvær og den intensitet, som skal være der, siger Thomas Grønnemark.
Ledelse: Thomas Grønnemark var lidt starstruck, da han første gang blev ringet op af Jürgen Klopp. I 2018 var han indkasttræner for flere danske superligaklubber, så at blive ringet op af træneren for Liverpool FC var stort.
Men det der med at være starstruck er pakket væk. Du kan ikke levere, hvis du står med himmelfaldne øjne på træningsbanen, fortæller specialisten, der i dag hjælper topklubber over hele verden med at fintune indkastet i alle facetter af fodboldspillet.
Erhvervsliv Trekanten har talt med indkasttræneren om hjælpekultur, relationer og hvordan du ”leder” store fodboldstjerner, som i forvejen godt kan tage et indkast.
- Jeg mener faktisk, at det centrale er, at du er nærværende, og så er det underordnet, om du er leder i en stor virksomhed, skal lede en fodboldstjerne, du står i min position eller du fejer gulvet i virksomheden. Evnen til at være nærværende er afgørende, siger Thomas Grønnemark, der netop er flyttet til Kolding, blandt andet for at være tættere på lufthavnen i Billund, så han hurtigt kan komme ud i hele verden.
Grønnemark
Thomas Grønnemark er specialist i indkast og er i dag tilknyttet 11 forskellige fodboldklubber i hele verden, hvor han i kortere og længere perioder hjælper med at finpudse alle aspekter af indkastet.
Derudover holder han mange foredrag om arbejdsglæde, motivation og innovation. Han har skrevet bogen "Doven Energi", der er solgt i 4000 eksemplarer, som også har været afsæt for flere hundrede foredrag. Han har to børn på 17 og 20 år og er netop flyttet til Kolding med sin kone. Læs mere om Thomas Grønnemark på hans hjemmeside.
- Det er nemt at sige, at du skal være nærværende. Der kan være så mange konkrete udfordringer, der hober sig op. Som leder kan du have meget travlt, fordi du har så mange opgaver, og der kan du jo godt glemme at være nærværende og huske at skabe de gode relationer. Det er bare helt centralt, siger Thomas Grønnemark.
Relationer er afgørende
Nogle af hans tanker om, hvordan du lykkes, har han nedfældet i bogen ”Doven Energi”. Og det kan jo lyde lidt slapt, men specialisten har en lang række af præstationer med i bagagen, der sætter bogtitlen lidt i relief.
Han har været på det danske atletiklandshold og bobslædelandsholdet. Han har rekorden for verdens længste indkast. Og nu har han en internationale karriere i topklubber over hele verden.
Thomas Grønnemark, indkasttræner i blandt andet LiverpoolDet kræver noget som leder at sige, at man ikke er perfekt. Jeg har brug for noget ekstra hjælp.
- Det er afgørende, at du lykkes med at skabe relationer i de teams og virksomheder, du er en del af. Det kan du hurtigt glemme. Er det ikke bare noget blødt noget det der med relationer? Er det ikke sådan noget lidt hyggeligt? Nej, det er helt centralt, at du kan skabe tillid mellem folk, siger Thomas Grønnemark.
- Det gælder også for mig selv. Hvis jeg er benovet over at træne verdensstjerner og arbejde med Jürgen Klopp, så kan jeg ikke levere den viden, som jeg gerne vil. Jeg har ikke det nærvær og den intensitet, som skal være der, siger Thomas Grønnemark.
Skab en hjælpekultur
For indkasttræneren handler det om at skabe et miljø, hvor man tør hjælpe hinanden. Det gælder i fodboldklubben, og det gælder i virksomheder. Nogle af erfaringerne fra fodboldbaner og sit professionelle virke deler han blandt andet ud af i de foredrag, han kan presse ind mellem udlandsturene.
- Hvis der er tillid i en gruppe, så er det nemmere at sige ”hey, kan du hjælpe?” Når du lige har fået en snak om stort og småt, så er det nemmere at spørge om noget fagligt. Det er også nemmere for dig at dele dine guldkorn. Har du derimod et konkurrenceforhold til andre i teamet, så er du naturligt mere tilbageholdende. Så relationsarbejdet er basis for al faglighed og vidensdeling, siger Thomas Grønnemark.
Ifølge Thomas Grønnemark må ambitionen derfor være at skabe det, han kalder en "hjælpekultur", hvor det er lovligt at spørge, når man har en udfordring, og det gælder også selv om du er i et meget konkurrencepræget miljø.
- Der er et konkurrencemiljø, hvor det handler om, at vi løfter hinanden og gør hinanden så gode som muligt, og så er der et konkurrencemiljø, hvor du er en del af et team, men det er dig, der vil være bedst. Du giver ikke viden fra dig, for så afslører du dine hemmeligheder. Du vil helst ikke hjælpe nogen, og de gode ideer holder du for dig selv. Som leder skal du skabe en kultur, hvor folk hjælper hinanden, og det ikke er flovt at spørge om hjælp, siger Thomas Grønnemark.
Ingen ved alt - heller ikke chefen
Et godt bud på en leder, der tør vise sin svaghed, er netop trænerne i Liverpool, lyder det fra indkasttræneren. Jürgen Klopp har skabt en kultur, hvor man gerne må række ud, som han selv gjorde, da han fik fat i Thomas Grønnemarks telefonnummer.
- Jürgen Klopp er et af de mennesker, der ved mest om fodbold helt generelt. Men han kunne se, at der var problemer med deres indkast, og han kunne nemt have sagt, at der er ikke nogen, der skal lære mig noget. "Jeg finder selv en løsning". Men han erkendte, at han ikke var dygtig nok, og havde brug for noget hjælp, så han ringede til mig i juli 2018. Det kræver noget som leder at sige, at man ikke er perfekt. Jeg har brug for noget ekstra hjælp. Det viser en menneskelig leder. Der er ikke nogen, der kan alt, og det er stærkt at vise som leder, siger Thomas Grønnemark.