Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mobilhouse i Fredericia er efter påsken klar med deres første såkaldte tiny house, som er små bæredygtige modulopbyggede boliger. Modulerne bygges færdige under tag og kan i princippet sættes indflytningsklar på sokkel få dage efter modtagelsen af en byggetilladelse. Foto: Peter Leth-Larsen

Boligen skal på skrump

Der er et marked for at nedjustere, når det handler om størrelsen af huset. Det mener man hos Mobilhouse i Fredericia, der snart er klar med deres første udgave af et såkaldt tiny house.

Den gennemsnitlige størrelse på en dansk bolig var i 2021 på 112 kvadratmeter. Så det vil kræve lidt tilvænning, hvis vi alle skal rykke ind i et "lillebitte hus". Boligen fra Mobilhouse er på 48 kvadratmeter og er 97 procent færdigbygget, når den forlader fabrikken. Boligen kan dog udvides med op til to værelser og et orangeri.

Salgsargumentet er, at det er enkelt og bæredygtigt, og særligt det grønne element er en vigtig del af konceptet.

- Det er sådan set ikke raketvidenskab. Det skal vi ikke gøre det til, men det kræver, at der er nogle, der går forrest, siger Benny Møller, der er administrerende direktør i Mobilhouse.

Du skal være velkommen til at dele dagens nyhedsbrev i dit netværk, så vi får endnu flere læsere med. Nye læsere kan tilmelde sig lige her.

Tak fordi du følger med - og god fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Overskuddet er tredoblet hos Kolding Hotel Apartments i 2021, siger direktør Jeanette Therkildsen, der også fortæller, at i de sidste otte måneder af 2021 havde man ”sindssygt travlt”. Arkivfoto: Jonas Ahlstrøm

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Kolding Hotel Apartments tredobler overskuddet i en corona-ramt branche.

Jacob Thorhauge bliver ny direktør for Centrum Pæle, en tonstung Vejle-virksomhed.

Globalteam køber det blomstrende konsulenthus AM Consulting.

Her er tre udvalgte historier fra Trekantens erhvervsliv.

2021-regnskabet for Kolding Hotel Apartments, viser en tredobling af overskuddet i forhold til året før.  Så mens store dele af hotel- og restaurationsbranchen kæmper stadig med eftervirkninger af de seneste års restriktioner og nedlukninger, så har Kolding Hotel Apartments klaret sig godt igennem krisen, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

I 2021 blev det tredoblet til godt 1,1 millioner kroner. Det flotte resultat skyldes ifølge direktør Jeanette Therkildsen flere forskellige faktorer.

- I modsætning til andre, og til hvad mange tror, så har vi ikke været lukket ned på noget tidspunkt i løbet af pandemien. Der er ingen tvivl om, at vores koncept med hotellejligheder med egen indgang, eget køkken osv. har været en styrke med alle de forholdsregler, vi har skullet tage igennem de seneste par år, konstaterer direktøren.

De sidste otte måneder af 2021 havde Kolding Hotel Apartments med Jeanette Therkildsens egne ord "sindssygt travlt". Og kigger man i ledelsesberetningen i den nyligt offentliggjorte årsrapport, for det fondsejede hotel, er der ingen udsigt til, at det billede vil ændre sig foreløbig. Det bliver dog bemærket, at det er en forudsætning, at der fortsat er styr på corona-situationen.

Kolding Hotel Apartments har 73 hotellejligheder med blandt andet eget køkken og soveværelse.

Jacob Thorhauge (th) står nu i spidsen for Centrum Pæle på Grønlandsvej, hvor han afløser Lars Gøttrup Christensen (tv) som administrerende direktør. Arkivfoto: Mette Mørk

Ny chef for 250 ansatte

Den 50-årige Jacob Thorhauge fra Østbirk står nu i spidsen for Centrum Pæle på Grønlandsvej.

Han afløser Lars Gøttrup Christensen som administrerende direktør. Lars Gøttrup Christensen arbejdede 31 år i virksomheden, som producerer piloteringspæle til at holde fundamentet under bygninger. De seneste 10 år har han haft posten som administrerende direktør, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Lars Gøttrup Christensen bliver i familien. Han har fået stillingen som afdelingsdirektør for funderingssegmentet i Centrum Pæles moderselskab Per Aarsleff A/S. Han er desuden blevet ny bestyrelsesformand for Centrum Pæle.

I forbindelse med skiftet blev Jacob Thorhauge, der var salgsdirektør i Centrum Pæle, prikket på skulderen og spurgt til, om han havde lyst til at overtage ledelsen.

- Det var en stor mundfuld at blive spurgt, men på den anden side var det også meget naturligt, da jeg har været her i 10 år, og jeg har kendskab til de fleste hjørner og kroge af virksomheden. Så det er både en naturlig udvikling for Centrum Pæle og jeg, siger Jacob Thorhauge.

Virksomheden har omkring 70 ansatte i Vejle, og med fabrikkerne i udlandet er over 250 personer beskæftiget i virksomheden.

Globeteam vil styrke paletten

Konsulenthuset Globeteam, der har kontorer i Virum og Vejle, har opkøbt selskabet AM Consulting, som siden 2008 har bygget et blomstrende konsulenthus op, skriver Globalteam i en pressemeddelelse.

AM Consulting har specialiseret sig i løsninger til statslige og selvejende institutioner inden for økonomi, HR og IT-systemer

AM Consultings stiftere Martin V. Olsen og Arne E. Jensen ses her flankeret af Globeteams to stiftere, Morten Strunge Nielsen til venstre og Claus Moldow til højre. PR-foto

Globeteam er et specialiseret konsulenthus, som hjælper med at optimere IT- og forretningspotentialer, og ifølge CEO i Globeteam, Claus Moldow, er opkøbet et perfekt supplement til Globeteams eksisterende forretning.

- Vi har længe haft et ønske om at styrke vores ydelsespalette inden for de områder, hvor AM Consulting er stærke - altså løsninger inden for økonomi- og HR-styring til statslige og selvejende institutioner. Samtidig får vi nu nogle ombord med solid erfaring og indsigt i økonomi- og HR-styring i den statslige sektor, herunder universiteter, professionshøjskoler og øvrige selvejende institutioner. AM Consulting har allerede bevist styrken i det danske marked, og som vi nu har en ambition om at brede ud i hele Norden og som dermed kan styrke den vækstrejse, vi allerede har sat gang i, udtaler Claus Moldow.

Mobilhouse bygger fem bæredygtige tiny houses til det første projekt i Tørring. - Jeg er slet ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver noget forbrugerne vil efterspørge, siger direktør i Mobilhouse Benny Møller. Foto: Peter Leth-Larsen

Den første lillebitte bolig er snart klar til indflytning

Når vi skal leve mere bæredygtigt, så er vi nødt til også at kigge på, hvor mange kvadratmeter bolig vi har brug for. Og hos Mobilhouse i Fredericia er svaret, at vi sagtens kan klare os med mindre plads.

- Den første bolig er klar til at komme op efter påske, og i første omgang skal vi op på fem huse. For os er det "proof of concept", siger Benny Møller, der er administrerende direktør i Mobilhouse.

- Jeg synes, at det er meget tydeligt, at vi skal være mere bæredygtige, og selvom der er mange, der gør en indsats, så er der fortsat mange, der ikke gør noget, og det er uforståeligt for nu at sige det lige ud, siger Benny Møller.

Det første tiny house fra Mobilhouse i Fredericia bliver snart løftet på plads. Direktøren er overbevist om, at der er et marked for bittesmå og bæredygtige hjem. - Vi kommer alle til at forholde os til bæredygtighed langt mere, end vi gør i dag, lyder det fra Benny Møller.

Bæredygtighed: Der er mulighed for at slå ud med armene i de danske hjem, der bare bliver større og større. Men måske har tendensen toppet? Kan mindre være mere?

Hos Mobilhouse, der har base i Fredericia, er de på vej med det første såkaldte tiny house. Det handler om at leve mere bæredygtigt, fleksibelt og enkelt, fortæller direktøren hos Mobilhouse Benny Møller.

Virksomheden har udviklet modulopbyggede mini-boliger, hvor grundstammen er på 48 kvadratmeter, og derudover kan der tilføjes to værelser på hver 14 kvadratmeter eller et orangeri. Virksomheden har en udstillingsmodel i Fredericia, og efter påske kommer det første hus op i Tørring.

Jeg synes, at det er meget tydeligt, at vi skal være mere bæredygtige, og selvom der er mange, der gør en indsats, så er der fortsat mange, der ikke gør noget, og det er uforståeligt for nu at sige det lige ud.

Benny Møller, direktør i Mobilhouse

Direktøren peger på tre faktorer, der har gjort, at virksomheden er gået ind i projektet, hvor 97 procent af boligen bliver bygget færdig på fabrikken.

- Vi kommer alle til at forhold os til bæredygtighed, også langt mere end vi gør i dag. Samtidig ser du en tendens imod, at less is more. Mange vil gerne bor i noget mindre, og så ser vi samtidig, at flere kommuner vil udstykke områder til tiny houses. Det tæller også på plussiden, siger Benny Møller, der understreger, at der fortsat er tale om et nicheprodukt.

Det er ikke raketvidenskab

Kernen i forretningen hos Mobilhouse er fortsat skurvogne, pavilloner og midlertidige bygninger. Hver dag går flere tusind håndværkere og byggefolk ind i vogne fra Mobilhouse, eller modulbyggeri til institutioner, skoler, kontor. Og virksomheden står også klar med midlertidige boliger efter for eksempel en forsikringssag.

Det nye ”niche-ben” handler for første gang om at skabe en permanent bolig, og ideen udspringer af, at virksomheden har arbejdet målrettet med bæredygtighed.

- Den første bolig er klar til at komme op efter påske, og i første omgang skal vi op på fem huse. For os er det "proof of concept", siger administrerende direktør i Mobilhouse, Benny Møller. Foto: Jonas Waagner Mikkelsen 

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at bæredygtighed bliver noget forbrugerne vil efterspørge. Samtidig ved vi, at der kommer et nyt bygningsreglement, som vi skal efterleve fra 2023, hvor du skal aflevere en LCA-analyse (life cycle assessment red.) for hvert eneste byggeri. Det vil skubbe i retning af mere bæredygtighed, og her er tiny houses bare et bud, siger Benny Møller.

De små boliger kan nemt leve op til kravene i bygningsreglementet, og det gælder også de stramninger, man forventer vil komme i fremtiden til at bygge mere bæredygtigt.

Tiny houses

Mobilhouse er i dialog med flere kommuner, der overvejer at etablere boligområder, hvor der gives tilladelse til etablering af nye former for bebyggelse. Vejle Kommune besluttede i 2021 at undersøge muligheden for at etablere et område med tiny houses.

Læs mere om løsninger fra Mobilhouse her. Tiny Houses fra Mobilhouse kan leveres med en række bæredygtige løsninger, blandt andet:

  • Solcelleanlæg fremstillet af genbrugsmaterialer fra mobiltelefoner.
  • Regnvandstank til forbrugsvand.
  • Gaskogeplader med 43 procent mindre klimabelastning end traditionelle kogeplader.
  • Brusebad der sparer op til 85 procent vand og 75 procent energi.

- Vi er langt under de værdier, der er på vej, når vi ser på vores tiny houses. Det som tæller tungest er, at vi bygger i træ. Det er suverænt det bedste materiale, når vi taler bæredygtighed, siger Benny Møller.

- Det er sådan set ikke raketvidenskab. Det skal vi ikke gøre det til, men det kræver, at der er nogle, der går forrest, siger Benny Møller.

Småt er godt 

I Trekantområdet er der planer om at skabe et område for de små huse i Vejle Kommune, og Mobilhouse får debut med deres hus i Tørring.

Her deltager virksomheden i et projekt med udviklingsselskabet Egholm Park, der ejer et 85.000 kvadratmeter stort område ned til Gudenåen.

- Den første bolig er klar til at komme op efter påske, og i første omgang skal vi op på fem huse. For os er det "proof of concept", siger Benny Møller, men han er ret sikker på, at der et marked for bittesmå huse, hvor der er fokus på det enkle og bæredygtige.

- Samtidig kan vi konstatere, at folk egentlig ikke synes, at det er så småt, når de først kommer ind i huset. Det er den oplevelse, mange har fået, når de besøger vores udstillingshus. Er det virkelig kun 48 kvadratmeter, siger Benny Møller og fortsætter:

- Tiny house skal for os have de samme funktioner som i et almindeligt hus. Du skal ikke trække skufferne ud, og bruge dem som en stige til alkoven. Det er ikke vores koncept, siger Benny Møller, der oplyser, at prisen på luksusudgaven af minihuset på 48 kvadratmeter lå på 850.000 kroner før krigen i Ukraine brød ud.

- Når du har betalt det ud, så kan du i princippet flytte dit hus lige derhen, hvor du vil, når du har fået en byggetilladelse, siger Benny Møller.

Markant besparelse på CO2-regnskabet

Grundlaget for at gå ind i en forretning med fokus på bæredygtige og små huse kommer fra kerneforretningen, hvor man i håndfuld år har arbejdet strategisk med bæredygtighed.

- Vi satte os for at udvikle de mest bæredygtige byggepladsfaciliteter, og her taler vi om både kontor- og omklædningsmoduler til byggepladsen. Der udviklede vi en serie, hvor du sparer 68 procent CO2-udledning i forhold til traditionelle skurvogne, siger Benny Møller.

Den første "bæredygtige" vogn kom op i 2020 ved det kæmpestore byggeri ved Postgrunden midt i København, og nu er der 50 bæredygtige moduler på byggepladsen, og det hjælper bygherre med at reducere i det samlede CO2-regnskab.

- Jeg synes ikke, at vi kunne være bekendt at producere nye byggepladsskurer, med meget lidt isolering og meget lidt fokus på energiforbruget. Vi vidste godt nok, at vi skulle have en meget, meget højere lejepris per måned for vores vogne, men det har vist sig, at der er et marked, siger Benny Møller.

Virksomheden gik i første omgang ud til interessenterne, blandt andet pensionsselskaberne og spurgte, om de kunne være bekendt at tale om bæredygtighed og CSR, når dem på byggepladsen ikke skulle bidrage.

- De byggepladsmoduler vi arbejder med er kun en lille ting i det store perspektiv, men hvis vi ikke gør noget, så skubber vi ikke til udviklingen. Så vi har lavet en løsning, der er markant dyrere. Men der er kunder til det, og det samme er tilfældet i forhold til tiny houses, siger Benny Møller

- Jeg synes, at det er meget tydeligt, at vi skal være mere bæredygtige, og selvom der er mange, der gør en indsats, så er der fortsat mange, der ikke gør noget, og det er uforståeligt for nu at sige det lige ud, siger Benny Møller.