Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagsordenen med bæredygtighed er vigtig for den fremtidige vækst hos Alfa Laval. - Vi hører hele tiden om bæredygtighed, men det er også det, som fylder, siger administrerende direktør i Alfa Laval Kolding, Ole Rudbeck Petersen. Arkivfoto: Søren Gylling 

Megatrends puster liv i kæmpeejendom

Det kom som et chok, da Danfoss for to år siden meddelte, at de lukkede fabrikken i Kolding. Koncernen ville i stedet bygge en ny fabrik i Polen. For de mange ansatte var det en sort dag, men her to år efter er der også grund til lidt optimisme. Det er ikke alt, der skal til Polen, Kina eller Indien.

Efter en lokal investor har købt fabrikken på samlet 17.000 kvadratmeter, så er nabovirksomheden Alfa Laval nu rykket ind på en lang lejekontrakt. De er i forvejen 800 ansatte i Kolding, og de får nu betydeligt bedre plads.

I dagens nyhedsbrev kan du læse om, hvilke perspektiver direktør Ole Rudbeck Petersen ser for Kolding-afdelingen og det at drive en produktionsvirksomhed i Kolding. De er gode. Det handler blandt andet om, at en makrodriver som bæredygtighed gør, at der er nok at lave i mange år.

Du får også et overblik over nogle af de interessante erhvervshistorier, der har set dagens lys de seneste uger i Trekanten.

Har du en god idé til emner, som du synes, Erhvervsliv Trekanten skal tage op, så er du meget velkommen til at skrive, og jeg kommer meget gerne forbi til en kop kaffe.

God læsning.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Oase Outdoors sælger telte, soveposer og andet udstyr til både camping og andet udeliv. Pressefoto

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Oase Outdoor fordobler overskuddet i forhold til sidste år: Virksomheden tjener millioner på salg af produkter til camping- og friluftsliv.

Fremgangen fortsætter hos globalt Erritsø-selskab: Monjasa har rundet milliarden i egenkapital trods stor usikkerhed i markederne.  

Danpo har været tvunget til at sige nej til kunder: Nu investerer den store fødevarevirksomhed tocifret millionbeløb i markant udvidelse.

Her er tre udvalgte historier fra Trekantens erhvervsliv.

Overskud næsten fordoblet hos Oase Outdoors

Den øgede trang til at campere eller opholde sig uden for under coronapandemien har sat et positivt præg på Oase Outdoors seneste regnskab. Give-virksomheden, der er blandt Europas største producenter af udstyr til camping- og udeliv, fik et overskud på 42,8 millioner kroner efter skat, viser det seneste regnskab. Dermed er overskuddet lige knap dobbelt så stort som i 2020, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Igen i år er fortsat fokus på innovation og produktudvikling blevet anerkendt gennem uddelingen af flere prestigefyldte industripriser. Det fortsatte fokus på at styrke markedspositionen har resulteret i en stærk vækst, som har haft en positiv effekt på både omsætning og resultat, skriver ledelsen i regnskabsrapporten.

Ledelsen betegner 2021-resultatet som tilfredsstillende, og både omsætningen og overskuddet er i overensstemmelse med forventningerne.

Monjasa fik et overskud på 140 millioner kroner

For femte år i træk oplevede olie- og shippingvirksomheden, Monjasa Holding A/S, en stigende global efterspørgsel og øgede salget af skibsbrændstof med en mio. ton på verdensplan. I et turbulent marked er Monjasa tilfreds med at levere en rekordhøj volumen på 5,7 mio. tons skibsbrændstof til rederier og operatører over hele verden, fremgår det af en pressemeddelelse.

Med den store omsætning noterer Monjasa Holding A/S sig et plus på 140 mio. kroner i 2021, og egenkapitalen voksede til en mia. kroner.

- Frem for alt er vi meget tilfredse med vores fortsatte positive resultater, også i betragtning af de seneste års usikkerhed omkring udviklingen i verdenshandlen. Vores stabile resultater giver os mulighed for at fortsætte med at udvikle vores forretning og gøre det, vi er bedst til, som er at levere maritim logistik og opbygge stærke personlige relationer på tværs af olie- og shippingindustrien. I fremtiden vil Monjasa fortsætte med at følge udviklingen i den globale handel tæt og bruge vores erfaring til at matche udbud og efterspørgsel gennem turbulente perioder og markeder, udtaler Anders Østergaard, stifter og CEO.


Der skal i fremtiden produceres endnu flere nuggets fra Danpos forædlingsfabrik i Farre. Arkivfoto: Torben Glyum

Danpo udvider produktionen markant

Stigende efterspørgsel og manglende produktionskapacitet får Danpo til at investere flere millioner i en udvidelse af produktionsfaciliteterne på fabrikken i Farre.

Faktisk har Danpo de seneste måneder været nødsaget til at sige nej til ordreforespørgsler fra deres og ejerselskabet Scandi Standards kunder, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Vi har haft en klar strategi om at tilbyde kyllingeprodukter under vores brand "The Happy Chicken Project" og "De Danske Familiegårde", hvor forbrugerne altid kan være sikre på at få kylling af bedste dansk kvalitet, udklækket og opdrættet i de samme danske stalde og uden brug af antibiotika. Og det er blevet så stor en succes, at vi skal udvide vores produktionsanlæg ganske betragteligt, fortæller Rene Tryk, der er fabrikschef hos Danpo i Farre, i en pressemeddelelse.

Danpo fremhæver selv, at efterspørgslen gælder "convenience-produkter" som nuggets, kyllingekebab og kyllingeburgere. Selve udvidelsen sker med en investering på et ikke nævnt tocifret millionbeløb. Den skal sikre, at der i fremtiden kan produceres 20 procent mere på forædlingsfabrikken i Farre.

- Vores timelønnede kan sagtens klare sig i konkurrencen med Indien og Kina, hvis vi har automationen med, siger Ole Rudbeck Petersen, der er administrerende direktør i Alfa Laval Kolding. Foto: Henrik Kruse

Virksomhed vokser med 17.000 kvadratmeter: Hvorfor skulle vi ikke udvide i Danmark?

Flere plantebaserede produkter dukker op på menukortet og i køledisken. Men vi har kun set begyndelsen, og det er blandt andet forventningen om en massiv vækst på det felt, der gør, at Alfa Laval nu har udvidet med 17. 000 kvadratmeter. Virksomheden har lejet sig ind i en kæmpebygning efter en lokal investor købte ejendommen af Danfoss.

- Rent strategisk er det fordi, at vi tror på fremtiden. Der er så mange makrodrivere og trends, der driver vores vækst fremad, hvis vi er med, hvor det sker, siger Ole Rudbeck Petersen, der er administrerende direktør i Alfa Laval Kolding.

- Bæredygtige fødevarer fylder ikke voldsomt meget lige nu, men det vil helt sikkert vokse markant. Det handler blandt andet om, at vi vil se flere plantebaserede fødevarer og erstatninger for mælkeprodukter. Projekterne er derude. Tingene findes. Nu handler det om at skalere det op, og det kræver, at vi tænker langsigtet for at komme med på det tog, siger Ole Rudbeck Petersen.

Der er fortsat stille i de knap 17.000 "nye" kvadratmeter, som Alfa Laval nu råder over. Erhvervsliv Trekanten har besøgt fabrikken med knap 800 ansatte for at høre, hvorfor den globale virksomhed fortsat tror på produktion i Danmark.

Udvidelse: Alfa Laval har budt velkommen til omkring 130 nyansatte det seneste år, og den store vækst har været med medvirkende til, at virksomheden netop har udvidet med 17.000 kvadratmeter i den gamle Danfoss-fabrik.

Der er de lavpraktiske argumenter som pladsmangel, og så er der de mere langsigtede argumenter for at udvide tilstedeværelsen i Trekantområdet.

Når det gælder det lange perspektiv, så er argumenterne blandt andet timelønnede, der vil finde løsninger, robotter og bæredygtighed.

- Ja, det er billigt at producere i Asien, når vi ser på lønnen. Men det koster også på andre kontoer. Der er meget opfølgning, og så er der også noget med bæredygtighed. Vi kan ikke tale om bæredygtighed den ene dag, og så flyve frem og tilbage og sende tingene afsted med luftfragt. Det dur ikke, siger Ole Rud Petersen, der er administrerende direktør i Alfa Laval Kolding.

Bæredygtige fødevarer fylder ikke voldsomt meget lige nu, men det vil helt sikkert vokse markant.

Ole Rudbeck Petersen, administrerende direktør i Alfa Laval

Virksomheden er gået i gang med at indrette den nye fabrik, der blev købt af en lokal investor i marts, og derefter har Alfa Laval indgået en langvarig lejekontrakt. Og hvis ikke muligheden for at udvide var kommet, så var Alfa Laval blevet nødt til at bygge nyt, fortæller direktøren, der har tre grunde til at udvide: Den operationelle, taktiske og strategiske.

På det operationelle plan handler det om, at virksomheden mangler plads. Man har i forvejen flere lagerfaciliteter i byen. Taktisk handler det om, at Alfa Laval lukker en fabrik i England, som flytter til Kolding.

- Rent strategisk er det fordi, at vi tror på fremtiden. Der er så mange makrodrivere og trends, der driver vores vækst fremad, hvis vi er med, hvor det sker. Her er perspektivet fire til otte år, siger Ole Rudbeck Petersen.

Meget mere bæredygtighed

Den helt store "driver" for afdelingen i Kolding handler om bæredygtighed. Kloden har kurs mod 10 milliarder, men jorden bliver ikke større, så vi kan ikke fortsætte i samme stil, lyder det fra direktøren.

- Vi hører hele tiden om bæredygtighed, men det er også det, som fylder. Der er en industri derude, som skal spare vand, den skal spare strøm og den skal have mere ud af råvarerne. Der er mange andre ting, der spiller ind på dagsordenen med bæredygtighed, men det er vores tre fokusområder lige nu, siger Ole Rudbeck Petersen.

Alfa Laval

Alfa Laval Kolding er Alfa Laval-koncernens globale videncenter for væskehåndteringsudstyr.

Lige nu er der knap 800 ansatte på fabrikken i Kolding, og det tal vil vokse med omkring 50 ansatte over de kommende år. Virksomhedens primære forretningsområder er produktudvikling, produktion, distribution og salg af pumper, ventiler og tankudstyr til fødevareindustrien og den farmaceutiske industri.

Alfa Lavals danske selskaber er ejet af Alfa Laval Corporate AB, der er børsnoteret på Nasdaq OMX og har hovedsæde i Lund. Alfa Lavals produkter sælges i over 100 lande.

Alfa Laval beskæftiger omkring 16.700 ansatte på verdensplan med hovedvægt i Sverige, Danmark, Kina, Indien og Nordamerika. Koncernen omsatte i 2020 for 41,5 milliarder svenske kroner.

- Vi er markedsleder i hele verden inden for fluid-handling. Det kræver også, at vi er med til at sætte agendaen og er firstmover. Det kræver innovation og nytænkning, og der står vi stærkt i Danmark, siger Ole Rudbeck Petersen.

- Bæredygtige fødevarer fylder ikke voldsomt meget lige nu, men det vil helt sikkert vokse markant. Det handler blandt andet om, at vi vil se flere plantebaserede fødevarer og erstatninger for mælkeprodukter. Projekterne er derude. Tingene findes. Nu handler det om at skalere det op, og det kræver, at vi tænker langsigtet for at komme med på det tog, siger Ole Rudbeck Petersen.

Samtidig står virksomheden godt rustet til at møde den digitale transformation. Virksomheden har længe arbejdet på at gøre ventiler og pumper mere digitale.

- Der er ikke tvivl om, at der i langt højere grad skal sættes strøm til vores produkter. Når bilen fortæller, at den skal til service, så får du det at vide. Det har du kunnet i 20 år. Det kommer også ind i vores industri. Vi arbejder med at overvåge produkterne, så du kan forudsige, hvornår en pumpe skal serviceres. Det kommer der meget mere af, siger Ole Rudbeck Petersen.

Flere robotter

Noget af det første man går i gang med at producere på den nye fabrik i Kolding, er en kæmpeordre på til stort, nyt amerikansk bryggeri. Det er en ordre på over 450 millioner danske kroner, som Alfa Laval Food Systems har vundet, hvor alle pumper og ventiler skal laves i Kolding. Så spørgsmålet om, hvorfor det giver mening at udvide i Danmark, bliver vendt om hos direktøren.

- Hvorfor skulle vi ikke udvide i Danmark? Vi flyttede ligesom mange andre til Kina og Indien i slutningen af halvfemserne, og det gjorde vi fordi, at det var billigt. Lønningerne i Kina og Indien var og er stadigvæk lavere. Og selv om lønnen stiger med seks og otte procent, så går der mange år før, de skal have samme løn som i Danmark. Men hvis vi kombinerer automation, og at vi har dygtige folk i fabrikken, så har vi i Danmark meget at komme med, siger Ole Rudbeck Petersen, der ser investeringer i robotter som en forudsætning for at beholde arbejdspladser i Danmark.

Tilbage i 2017 overvejede Alfa Laval at flytte lageret til Polen, men i stedet investerede man i et fuldautomatisk lager.

- Før var der 35 mand, der gik og plukkede. Der er i dag nul. Men i stedet for at flytte det til Polen, så sikrede vi 35-40 arbejdspladser, fordi vil kunne lave et fuldautomatisk lager. Automationen har betydet, at vi har sikret job i Kolding. Kunne vi ikke have automatiseret i den grad, så var lageret ikke blevet her i Kolding, siger Ole Rudbeck Petersen, der på plussiden også fremhæver, at funktionærer og timelønnede går efter at finde løsninger.

- Vi har en flad struktur i Danmark og Skandinavien. Når vi løber ind i et problem, så løser vi det. Man venter ikke på, at der kommer en afdelingsleder. Vi er meget effektive og vi finder løsninger. Og kombinerer du det med automation, hvor du flytter de tunge ting, så kan vi sagtens klare os. Vores timelønnede kan sagtens klare sig i konkurrencen med Indien og Kina, hvis vi har automationen med, siger Ole Rudbeck Petersen, der samtidig forudser, at virksomheden i fremtiden dækker markederne i Kina og Indien fra fabrikker, der ligger i nærområdet.

- Du er nødt til at være tæt på. Det der med at vi som danskere fløj ud og var en uge i Kina, og så kendte vi Kina, den holder ikke mere. Du er nødt til at være på stedet og både Kina og Indien skal selv ”bruge” deres vækst, siger Ole Rudbeck Petersen.

Kamp om medarbejdere 

Samlet har Alfa Laval gennem en årrække investeret mere end 300 millioner kroner i sine faciliteter i Kolding, og forudsætningen er – naturligvis - at man kan få de rigtige medarbejdere, og lige nu kan man godt mærke, at der er kamp om de dygtigste.

- Vi kan se på vores adresser, at vores funktionærer kommer længere væk fra end tidligere. Der er flere fra Vejle, Odense, Aarhus og Flensborg. Så vi kan godt mærke, at der er pres på, og vi har en større ”omsætning” af ansatte. Det er et varmt arbejdsmarked, siger Ole Rudbeck Petersen.

Han er derimod mere optimistisk, når det handler om at tiltrække timelønnede til produktionen.

- Vi skal nok oplære folk lidt mere, men her kan vi godt få folk. Det er på kontorsiden, at det bøvler. Det er svært at finde den rigtige kvalitet. Nu har der været en diskussion af, hvor der skulle placeres en ny uddannelse til ingeniører i Trekantområdet. Her, synes jeg, Trekantområdet skulle stå sammen. Vi skal ikke konkurrere med hinanden. Vores største konkurrent er Odense og Aarhus, når vi ser på, om vi kan få medarbejdere, siger Ole Rudbeck Petersen.