Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det gør ikke noget, at du fejler, når du starter, men du skal bare have antennerne ude i forhold til det, du lærer. Det er vigtig lærdom at give videre, siger Anders Muusmann (th), der står bag Nabogo sammen med Kasper Dam Mikkelsen. Foto: Nabogo

Timingen var elendig for iværksætter-firma

Når du står med en virksomhed, der har samkørsel på tapetet, så er en pandemi med nedlukninger og restriktioner en seriøs udfordring. Det var nærmest komisk, fortæller Anders Muusmann i dagens nyhedsbrev.

Virksomheden Nabogo arbejder med at gøre samkørsel til en del af den offentlige transport, og selv om det i perioder så sort ud, så lykkedes det faktisk at indgå nye aftaler med kommuner under corona.

- Det kan nærmest ikke beskrives, hvor hårdt det var, og særligt de sidste seks måneder af pandemien. For hvornår får det en ende?

- Men vi har haft nogle gode investorer og lån i vækstfonden. Vi kom igennem det ved at investere i forretningen i stedet for bare at drosle ned. Det er derfor, at vi kan skabe de gode resultater, som vi har nu, siger Anders Muusmann, der også deler noget af det, han har lært efter, at han første gang sprang ud som iværksætter i 2017.

Erfaringerne herfra var vigtige for at starte op med Nabogo.

Du er som altid velkommen til at dele vores nyhedsbrev med andre, og nye læsere kan få nyhedsbrevet direkte i indbakken ved at tilmelde sig her.

Følg også gerne vores LinkedIn-side,  hvor vi løbende lægger historierne op.

Tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Charlotte Lynggaard fra Home Kolding Åpark kan nu tilbyde købere en overnatning i sælgers hjem, inden de tager den endelige beslutning om at købe. Foto: Søren Gylling

Nyt fra virksomhederne i Trekanten

Nu kan du prøvekøre din bolig, inden du køber den. Home-mægler laver "hotel-tilbud" fra sælgers hjem.

Store prisstigninger inden for byggeriet betyder, at hotel-planer i Fredericia bliver nøje overvejet.

Kontorhotel udvider med 1800 kvadratmeter. Færre og færre vil binde sig til eget domicil efter corona-perioden, fortæller direktøren for TradeCity i Kolding.

Her kommer vi rundt om virksomhederne i Trekanten.

Test drømmeboligen af inden du underskriver

Med et nyt koncept kan købere til boliger hos Home Kolding Åpark få mulighed for at overnatte i deres kommende hjem, inden de skriver under på en købskontrakt, skriver JydskeVestkysten.

Konceptet kommer til at fungere ved, at sælger og mægler bliver enige om, at de vil tilbyde den ekstraservice med overnatning. Tilbuddet er gratis og vil fungere lidt ligesom et hotelophold med klassiske hotelremedier som shampoo og slippers. Det kræver dog en meget seriøs og interesseret køber, før en overnatning vil komme på tale.

- Vi gør det, fordi boligmarkedet har været spændende de sidste par år, så derfor er det sjovt at prøve noget nyt. De fleste købere kan nok genkende, at man en gang i mellem står i en situation, hvor det er svært at vælge. Det kunne være også være, man havde flere huse, man overvejede. Køber er ofte kun i boligen i 30 minutter, og der kan man ikke nå at mærke, hvordan solen falder på terrassen om eftermiddag og mærke sjælen i huset, fortæller Charlotte Lynggaard, der er indehaver af Home Kolding Åpark.

Hotelplanen ramt af prisstigninger

Den franske hotelkæde B&B Hotels har fortsat planer om at bygge et hotel i Oldenborggade midt i Fredericia. Men den seneste tids krigs- og prisudvikling har forsinket planerne. Og hotelkæden har brug for at vende skråen i forsøget på at holde sig til den for længst godkendte plan, skriver Fredericia Dagblad.

- Priserne på alting er steget, og vi er ved at se på økonomien i projektet, siger Ole Mortensen til Fredericia Dagblad. Han er den franske kædes repræsentant i Danmark. Det er meget store beløb, der er tale om, forklarer Ole Mortensen. Et lignende projekt i Aalborg er således vokset fra planlagte 66 millioner kroner til 93 millioner.

- Prisstigningerne er i en størrelsesorden, som er svære at håndtere i forhold til økonomi, entreprenører, banken og meget andet. Og vi skal lige se på, hvad vi gør, siger Ole Mortensen.

Lejere efterspørger fleksibilitet

Kontorhotellet TradeCity Kolding er i gang med en større udvidelse og mærker en klar efterspørgsel fra små og mellemstore virksomheder, som vælger kontorhotellet frem for selv at bygge domicil.

- Corona-perioden har virkelig fået mange til at kigge på og spørge sig selv om: Hvorfor skal vi egentlig betale for leje af eksempelvis en række mødelokaler eller konferencelokaler, som vi måske kun bruger sjældent? Og hvorfor stå med driften af kantine, rengøring og så videre selv? Det fravælger flere og lader nogle andre klare de opgaver, fortæller direktør Jens Henrik Lund.

Kontorhotellet står foran en udvidelse på 1800 kvadratmeter, som skal stå færdig 1. august 2022. Og der er allerede fundet lejere til kontorerne.

Det bliver it-virksomheden EG, som sætter sig på de nye kvadratmeter. De flytter fra eksisterende lokaler, ligeledes hos TradeCity, og derfor har Jens Henrik Lund travlt med at holde møder med nye lejere.

- Vi startede året med nærmest nul brugere på grund af corona, og nu vækster vi mellem 10 og 20 procent om ugen. Vi regner med at nå 60.000-80.000 samkørsler i år, siger Anders Muusmann, der er direktør i Nabogo, som tilbyder samkørsel. Foto: Nabogo

Startup med samkørsel fik hård opstart: Det var nærmest lidt komisk

Skal du tage bussen på arbejde? Eller skal du måske køre af sted sammen med din nabo?

Vejle-virksomheden Nabogo arbejder med samkørsel, der bliver integreret med den offentlige transport, og selv om opstarten var mærket af corona, så er der stor optimisme i virksomheden.

I dag har 26 kommuner lavet en aftale med Nabogo, og man forventer, at et sted mellem 65 og 85 danske kommuner vil hoppe med på vognen inden for de kommende år.

- Det går stærkt lige nu, og vi er særligt dygtige til at engagere de unge. Det er også dem, der har de største mobilitetsudfordringer. Vi er også begyndt at se nogle gode resultater med virksomheder. Vi lancerer tilbuddet med et event hos Lego i maj, og vi har allerede et samarbejde med Novo Nordisk i Hjørring og Kalundborg, siger Anders Muusmann.

Samtidig er virksomheden ved at etablere sig i udlandet, og man har store forventninger til Holland, der inden for halvandet år har potentiale til at blive det største marked.

Investorerne og iværksætterne rystede ikke på hånden, selv om samkørselstjenesten Nabogo fik en hård opstart under pandemien. - Vi kom igennem det ved at investere i forretningen i stedet for bare at drosle ned, fortæller iværksætter Anders Muusmann.

IVÆRKSÆTTERI: Det er aldrig rart, hvis du som iværksætter står med en nystartet virksomhed, og ordet "komisk" dukker op. Tilbage i efteråret 2019 etablerede Anders Muusmann og Kasper Dam Mikkelsen samkørselsvirksomheden Nabogo, der også er integreret med Rejseplanen.

- Det er nærmest komisk at stå med en samkørselsvirksomhed to år gennem en pandemi. Det kan næsten ikke blive dummere, siger Anders Muusmann, der direktør i Nabogo, der har base i Vejle.

Virksomheden arbejder for og med at gøre samkørsel til en del af den offentlige transport, og løsningen kan bruges gennem deres egen app og Rejseplanen.

Men muligheden for at køre med "naboen" blev irrelevant, da nedlukninger, mundbind og restriktioner tog al opmærksomhed. Det kunne faktisk næsten ikke blive en værre cocktail, lyder det fra iværksætteren.

- Vi har ligget stille i forhold til at skabe synlige resultater i de første to år. Det kan nærmest ikke beskrives, hvor hårdt det var, og særligt de sidste seks måneder af pandemien. For hvornår får det en ende? Men vi har haft nogle gode investorer og lån i vækstfonden. Vi kom igennem det ved at investere i forretningen i stedet for bare at drosle ned. Det er derfor, at vi kan skabe de gode resultater, som vi har nu, siger Anders Muusmann.

Nu ruller det

Selvom virksomheden gik i luften i efteråret 2019, så regner man starten af 2022 som år nul, og nu ruller tingene for alvor i den rigtige retning.

- Vi startede året med nærmest nul brugere på grund af corona, og nu vækster vi mellem 10 og 20 procent om ugen. Vi regner med at nå 60.000-80.000 samkørsler i år. Vi kan levere mobilitet, der supplerer den offentlige transport og leverer noget, der er meget billigere end flextrafik, siger Anders Muusmann, der forventer, at Nabogo mangedobler antallet af samkørsler de kommende år.

Kort om Nabogo

  • Nabogo gør det let at finde andre at dele en køretur med, og løsningen er integreret med Rejseplanen. Der er ti fuldtidsansatte og lige så mange studerende.
  • Virksomheden er stiftet af Anders Muusmann og Kasper Dam Mikkelsen. Anders Muusmann har tidligere arbejdet med forretningsudvikling og ledelse i blandt andet Vestas og Lego, og Kasper Dam Mikkelsen har blandt andet arbejdet med den grønne dagsorden i Niras. 
  • Nabogo fik i 2020 den lokale Hands-On Mikrofond med som investor.
  • Læs mere på www.nabogo.dk 

Der findes andre løsninger inden for samkørsel, men Nabogo skiller sig ud, fordi de gør samkørsel til en del af den offentlige transport. Forretningsmodellen er baseret på, at kommunerne og trafikselskaber betaler for, at passagererne stiger ind i bilen.

Chaufføren, der samler en passager op, får 0,75 kroner pr. kilometer for ulejligheden. Det betaler brugeren selv eller kommunerne, der er med i løsningen. Det er blandt andet tilfældet i hele Nordjylland, hvor alle kommuner er med.

- Det går stærkt lige nu, og vi er særligt dygtige til at engagere de unge. Det er også dem, der har de største mobilitetsudfordringer. Vi er også begyndt at se nogle gode resultater med virksomheder. Vi lancerer tilbuddet med en event hos Lego i maj, og vi har allerede et samarbejde med Novo Nordisk i Hjørring og Kalundborg, siger Anders Muusmann.

Forventer stor vækst

Lige nu har virksomheden aftaler med 26 danske kommuner, fem svenske og fire hollandske kommuner, og ambitionerne er fortsat store.

- Vi forventer at ramme mellem 65 og 85 af de danske kommuner inden for de næste par år. Der er bykommuner, hvor vi er mindre relevante. Men to tredjedel af alle kommuner har en udfordring i forhold til landdistrikterne og udfordringer med busser, der koster rigtig meget pr. passager, fordi der er meget få passagerer. Så kommunerne leder med lys og lygte efter alternativer til det mobilitetstilbud, de har i dag uden for de store byer, siger Anders Muusman.

Ud over at kommunerne kan hjælpe borgerne med at komme rundt, så leverer løsninger også på den grønne dagsorden, og samtidig er der penge af spare. Det afspejler sig også i, hvor kommunerne henter pengene til at lave en aftale med Nabogo.

- Nogle gange kommer finansieringen til vores løsning fra kollektiv transport. Noget kommer fra deres klimabudgetter og endelig til udvikling af landdistrikterne. Vi rammer noget i forhold til bosætning, vi rammer CO2 og noget erhvervsfremme, hvis folk er mere mobile. Og så handler det om kollektiv transport. Det er fire vigtige områder for alle kommuner, siger Anders Muusmann, der forventer at vokse de kommende år, blandt andet på grund af vækst i udlandet.

Selskabet har allerede fået en fod inden for i Holland, hvor virksomheden har store ambitioner.

- Vi bygger organisationen i Holland lige nu. Holland er bare mere parat til at tænke alternativt, og vi tror, at Holland bliver vore største marked inden for 12-18 måneder, siger Anders Muusmann.

Som iværksætter er du nødt til at holde hovedet højt. - Det bliver nemmere, fordi både Kasper (Dam Mikkelsen red.) og jeg er to meget positive mennesker, der gerne vil prøve tingene af, siger Anders Muusmann (th). Foto. Nabogo

Nabogo: Vi har lavet mange fejl - men vi har været gode til at lære af dem

Hvis du tror, at du er fejlfri, så skal du overveje, om det er sagen at blive iværksætter. For livet som iværksætter er fyldt med fejl, lyder det fra Anders Muusmann, der startede med virksomheden NaboTrailer.

Forretningsmodellen var ikke bæredygtig, men erfaringerne har været guld værd, da han sammen med sin kompagnon startede Nabogo.

- Hvis du er meget ærekær om ikke at lave fejl, så har du ikke en chance, når du starter op. Jeg har næsten lyst til at sige, at vores virksomhed er bygget på fejl, siger Anders Muusmann.

- Det gør ikke noget, at du fejler, når du starter, men du skal bare have antennerne ude i forhold til det, du lærer. Det er vigtig lærdom at give videre, tilføjer han.

Det er - næsten - umuligt som iværksætter at ramme rigtigt i første forsøg. Derfor er det vigtigste, at du lærer af fejlene, lyder det fra iværksætter Anders Muusmann. – Jeg har næsten lyst til at sige, at vores virksomhed er bygget på fejl.

LÆRING: Fold alle antenner ud og lyt. Hvad er det markedet fortæller, og hvad kan man lære af det? Det har iværksætter Anders Muusmann lært, siden han i 2017 sprang ud som iværksætter. Første forsøg var med NaboTrailer, og det har nu banet vejen for Nabogo.

- Når du starter noget op, så står du sjældent med den færdige idé, der bare holder. Derfor skal du være fleksibel i forhold til, hvad markedet fortæller dig. Hvad fortæller kunder og brugere, og så skal du justere, siger Anders Muusmann og fortsætter:

- Noget der kan afholde folk fra at starte, er jo tit, at de ikke har den gode idé. Vi havde heller ikke den gode idé, da vi startede NaboTrailer, kan vi nu konstatere, men vi brugte den viden, vi fik fra at arbejde med NaboTrailer til at få en bedre idé. Det gør ikke noget, at du fejler, når du starter, men du skal bare have antennerne ude i forhold til det, du lærer. Det er vigtig lærdom at give videre, siger Anders Muusmann.

Hvis du er meget ærekær om ikke at lave fejl, så har du ikke en chance, når du starter op.

Iværksætter Anders Muusmann, der er direktør i Nabogo

Selvfølgelig vil der være tilfælde, hvor forretningen bare sidder i skabet. Men det er ikke hverdagskost, lyder vurderingen.

- Der er enkelte, der bare får en god idé. Selvfølgelig. Og hvis du starter op inden for en branche, hvor du har et dybt branchekendskab, så kan du måske bedre regne ud, hvad der sker. Men får du en idé, der ligger uden for dit felt, så skal forvente, at du ikke har regnet det hele ud, og du skal justere. Det kræver, at du er åben og villige til at smadre det, som står, og du så bygger noget endnu bedre op. Hvis du er meget ærekær om ikke at lave fejl, så har du ikke en chance, når du starter op. Jeg har næsten lyst til at sige, at vores virksomhed er bygget på fejl. Vi har lavet mange fejl. Men vi har været gode til at lære at dem, siger Anders Muusmann.

Hold humøret højt

I 2017 så han og kompagnonen Kasper Dam Mikkelsen en forretning i at udvikle en app, hvor trailerejere nemt og billigt kunne leje naboens trailer. Trailerejeren fik noget ekstra ud af deres trailer. Og naboen fik en nem og billig løsning. Men udfordringen var at få nok kunder i butikken.

- Det er en stor udfordring for forretningsmodeller, der har afsæt i deleøkonomi, at du tager en lille smule fra hver transaktion. Det gør, at virksomheden er nødt til at stå med en stor portion penge for at få noget op at stå, siger Anders Muusmann.

Det lykkedes faktisk at få kunder i butikken, når de skruede op for markedsføringen

- Kastede vi 30.000 kroner i markedsføring, så fik vi relativt meget aktivitet ud af det. Men det var millioner og atter millioner, vi skulle poste i det, før vi fik en effekt. Det fik os til at kigge efter en anden deleøkonomisk model. Kan vi få nogle andre til at betale for "brugerrekruttering"? Det er det, vi gør nu, hvor kommunerne betaler for vores brugerrekruttering på vores løsning til samkørsel, siger Anders Muusmann.

Evnen til at justere og se nye muligheder blev afgørende for, at Anders Muusmann kunne videreudvikle NaboTrailer til samkørselsvirksomheden Nabogo. Og så er det altid en god idé at holde humøret højt.

- Du kan vælge at se på tallene og så lukke det ned. Okay, vi gjorde et forsøg, og det var sjovt. Men hvad var det egentlig, at vi fik ud af det? Hvordan kan vi bruge det aktivt? Det bliver nemmere, fordi både Kasper (Dam Mikkelsen red.) og jeg er to meget positive mennesker, der gerne vil prøve tingene af. Endelig så har vi også været heldige, at vi blandt andet fik nogle penge fra EU til udvikling af appen. Det har skabt medfinansiering. Du er også nødt til at være heldig med nogle ting som iværksætter, siger Anders Muusmann.