DI-branchedirektøren om Femern-forbindelsen: Letter presset på Trekantområdet
Når Femern-forbindelsen åbner i 2029, så vil noget af trafikken gå forbi Trekantområdet, og det er faktisk ikke så skidt. Det er vurderingen hos Karsten Lauritzen, der er direktør i DI Transport.
- Forbindelsen får betydning, men det burde ikke at give anledning til bekymring, hvis du ser det i forhold til, hvad der er i Trekantområdets interesse, siger Karsten Lauritzen, der efter 15 år i Folketinget for Venstre skiftede til DI Transport i februar 2021.
Han forventer, at flere virksomheder vil placere sig i nærheden af motorvejen, der går til Tyskland. Det betyder, at Trekantområdet får mere konkurrence. Men det er jo ikke så skidt.
- Den største trussel, der er imod i de mange virksomheder i Trekantområdet, og måske særligt de mange logistikvirksomheder, det er, at det går godt i området. Jeg vil ikke sige, at det er gået for godt, når det gælder i forhold til bosætning og erhvervsliv. Men det betyder, at du i løbet nogle år løber ind i problemstillinger fra en storby, hvor trængslen bliver en reel udfordring, og der vil Femern afhjælpe en lille smule for området, siger Karsten Lauritzen.
I 2029 får virksomheder lettere ved at komme frem og tilbage mellem Sjælland og Danmarks største eksportmarked, Tyskland, når Femern-forbindelsen åbner.
Det vil også kunne mærkes i Trekantområdet, hvor der er en massiv koncentration af virksomheder inden for transport og logistik.
Men lidt konkurrence er altid godt, og forbindelsen kan være med til at lette presset på vejene i Trekantområdet, lyder det fra Karsten Lauritzen, der er direktør i DI Transport.
- Forbindelsen får betydning, men det burde ikke at give anledning til bekymring, hvis du ser det i forhold til, hvad der er i Trekantområdets interesse, siger Karsten Lauritzen, der efter 15 år i Folketinget for Venstre skiftede til DI Transport i februar 2021.
Karsten Lauritzen, direktør i DI TransportDer er nogle, der italesætter, at det får en negativ betydning for Jylland. Men det tror jeg ikke på. Det afhjælper i stedet nogle problemer set med min øjnene.
- Uden Femern vil vi se, at der vil komme langt mere voldsomme længselsudfordringer, end vi allerede ser i dag. Det betyder, at Femern vil aflaste noget af den øvrige transport, det gælder over Storebælt og noget af det, der går op gennem Jylland. Men det vil mest aflaste biltrafikken og transport af varer hen over Storebælt, siger Karsten Lauritzen.
Det er da også mest sandsynligt, at der er virksomheder, der efter 2029 vil overveje at placere sig tæt på Femern-forbindelsen, og at det vil betyde mere konkurrence på logistikområdet.
- Men det er som udgangspunkt ikke skidt. Fair og rimelig konkurrence er godt for alle. Så jo, det kan betyde at konkurrence bliver skærpet. Men samlet set er det min bedste vurdering, at det ikke skal give anledning til bekymring, hvis man vil investere i eller drive virksomheder i Trekantområdet, tværtimod, siger Karsten Lauritzen.
Entydig fordel for Danmark
Virksomheder i Trekantområdet behøver derfor ikke frygte, at Femern-forbindelsen vil trække aktivitet ud af området. Forbindelsen kan derimod gøre det lidt nemmere at drive virksomhed i området, lyder argumentet.
- Den største trussel, der er mod de mange virksomheder i Trekantområdet, og måske særligt de mange logistikvirksomheder, det er, at det går godt i området. Jeg vil ikke sige, at det er gået for godt, når det gælder i forhold til bosætning og erhvervsliv. Men det betyder, at du i løbet af nogle år løber ind i problemstillinger fra en storby, hvor trængslen bliver en reel udfordring, og der vil Femern afhjælpe en lille smule for området, siger Karsten Lauritzen.
Derimod kan Femern vise sig at få større betydning for Fyn end for Trekantområdet. Øen i midten kan blive yderligere udfordret i forhold til kapaciteten på vejene, mens Trekantområdet får lidt hjælp af Femern. Det betyder, at det er nemmere at forudsige og planlægge for virksomheder, der kan styre ”uden om” Fyn.
- Samlet set er der ikke tvivl om, at Femern er en entydig fordel for Danmark, fordi vi bliver forbundet med vores største eksportmarked med en ekstra forbindelse. Der er nogle, der italesætter, at det får en negativ betydning for Jylland. Men det tror jeg ikke på. Det afhjælper i stedet nogle problemer set med min øjnene, siger Karsten Lauritzen.
Direktøren henviser blandt andet til tal fra 2015, hvor man forsøgte at beregne, hvor mange biler Storebæltsbroen ville miste, når Femern-forbindelsen åbner.
- Dengang regnede man med, at Femern ville flytte hver 12. bil væk fra Storebælt. Siden har vi fået flere biler og mere trængsel. Men det er cirka otte procent. Derfor er min påstand, at Femern vil tage toppen af trafikpresset. Det skal vi være glade for, siger Karsten Lauritzen.