Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Erhvervshus Sydjylland forventer, at der bliver rift om adgangen til seks succesfulde tilskudsprogrammer, som nu genåbnes, og hvor der i alt er 350 millioner kroner til danske virksomheder. Foto: Kristian Djurhuus Ritzau/Scanpix

Klar til en uafhængig håndsrækning?

Kan du bruge et sted mellem 50.000 og 250.000 kroner til at udvikle din forretning? Så er det nu, du skal søge om penge fra de såkaldte SMV-puljer. Der er selvfølgelig krav til dokumentation og deadlines, men til gengæld får du nogle uafhængige konsulenter til at se på din forretning udefra.

I dagens nyhedsbrev kan du få et overblik over de seks puljer, der dækker alt fra digitalisering til oprustning på det grønne område. Derudover kan du læse om, hvad Vejle-virksomheden Stock Group har fået ud af at deltage i programmet.

Den unge grossistvirksomhed fik hjælp til at digitalisere deres kommende lager, og måske kan historien inspirere din virksomhed til at søge om støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Du får også det både korte og ultrakorte overblik over erhvervslivet i Trekantområdet.

God fornøjelse.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
Stock Group har fået støtte fra SMW:Digital. - Det har været godt at få hjælp i starten, hvor vi kunne trække på nogle konsulenter, der har dyb erfaring med netop de udfordringer, som vi stod overfor, siger René Sønderby. PR-foto

Stock Group fik uvildig støtte til at digitalisere sit lager

Uvildige rådgivere - der samtidig kender sit stof. Det var to vigtige argumenter for, at Stock Group søgte og fik støtte gennem SMV:Digital, hvor virksomheden har fået hjælp til at digitalisere deres lagersystem.

Stock Group er en ung virksomhed, hvor det er nemt at bestille varer via deres app eller hjemmeside, men internt var der brug for at kigge på systemerne.

- Det har været godt at få hjælp i starten og kunne trække på konsulenternes viden. Der har det været afgørende for os, at de netop er uvildige, og de har egentlig ikke haft nogen præference i forhold til, hvad vi skulle vælge, siger forretningsudvikler René Sønderby, som sagtens kan forestille sig, at virksomheden en anden gang ville søge støtte.

- På nogle punkter er det trukket lidt længere ud, end vi selv havde valgt, og der skal man jo gøre op med sig selv, om man vil have støtten, og så må man styre i forhold til de deadlines, der kommer fra SMV:Digital. Men vi kunne sagtens finde på at gå ind i sådan en proces her i forhold til at få rådgivning. Eksempelvis når vi skal ud over landets grænser og erobre eksportmarkeder, siger René Sønderby.

Det kræver lige lidt træning at geare virksomheden til at få støtte fra det offentlige, men Stock Group kunne sagtens forestille sig, at de igen ville søge tilskud til blandt andet uvildig rådgivning gennem SMV-programmerne, hvis muligheden opstod, for eksempel når der skal prøves kræfter med eksportmarkederne inden for de kommende år.

PULJER: Stock Group havde nok under alle omstændigheder sat strøm til deres lager. Men processen med at digitalisere lagersystemet har fået et ”skud” erfaring, da Vejle-virksomheden fik del i midler fra SMV:Digital, fortæller René Sønderby, der er forretningsudvikler i Stock Group.

Stock Group er en grossistvirksomhed fra 2017, hvor blandt andet de store supermarkeder køber ind, når de skal have fat i de nyeste trends, særligt inden for nonfood.

- Det har været godt at få hjælp i starten, hvor vi kunne trække på nogle konsulenter, der har dyb erfaring med netop de udfordringer, som vi stod over for, siger René Sønderby.

Vi er en ung virksomhed, så der er ikke nogen, der har erfaring med at implementere et lagersystem eller et WMS-system fra bunden. Det har de konsulenter, vi har brugt, og det har givet en tryghed.

René Sønderby, forretningsudvikler i Stock Group

Både virksomhed og team er ungt, og de har skabt en vækstvirksomhed, hvor det er nemt og simpelt at bestille varer gennem deres app eller hjemmeside.

- Vi har gjort det nemt for vores kunder at handle hos os. Vi har kigget meget på måden, man handler som onlineforbruger B2C, og taget det med ind i en B2B-verden. Vi har dog været mere udfordret i forhold til vores lagersystem og de interne processer, for meget af vores ”viden” om lagerdrift var mest baseret på den viden, der var hos medarbejderne, siger René Sønderby.

Uvildige rådgivere er en fordel

Virksomheden søgte derfor om tilskud til at hyre digitaliseringskonsulenter, der kunne hjælpe med en lageroptimering og derefter i forhold til implementering af et WMS-system (lagersystem, red.), der kunne hjælpe med at tage virksomheden til næste niveau i forbindelse med etableringen af deres nye domicil.

- Det har været godt at få hjælp i starten og kunne trække på konsulenternes viden. Der har det været afgørende for os, at de netop er uvildige, og de har egentlig ikke haft nogen præference i forhold til, hvad vi skulle vælge, siger René Sønderby, der fremhæver, at det netop var alfa og omega, at de fik fat i konsulenter, der ikke kom ind ad døren med en særlig agenda og var gift med nogle bestemte systemer.

På plussiden tæller også, at de kunne tage fat i konsulenter, der har erfaringer, som de har brug for.

- Vi er en ung virksomhed, så der er ikke nogen, der har erfaring med at implementere et lagersystem eller et WMS-system fra bunden. Det har de konsulenter, vi har brugt, og det har givet en tryghed, siger René Sønderby.

Kunne gøre det igen

Forretningsudvikleren i Stock Group kan sagtens forestille sig, at virksomheden en anden gang kunne finde på at søge støtte, især efter at have prøvet kræfter med at få støtte fra en offentlig pulje, hvor der er krav til ansøgningen og dokumentationen.

- Bagdelen er, at det kræver noget i forhold til det administrative. Du kan ikke bare køre frem i dit eget tempo, og der er noget i forhold til dokumentationen, som man skal vænne sig til, siger René Sønderby, men samlet set kan han godt anbefale andre virksomheder at række ud efter tilskud til at få en hjælpende hånd.

- På nogle punkter er det trukket lidt længere ud, end vi selv havde valgt, og der skal man jo gøre op med sig selv, om man vil have støtten, og så må man styre i forhold til de deadlines, der kommer fra SMV:Digital. Men vi kunne sagtens finde på at gå ind i sådan en proces her i forhold til at få rådgivning. Eksempelvis når vi skal ud over landets grænser og erobre eksportmarkeder, siger René Sønderby.

Erhvervshus Sydjylland forventer, at der bliver rift om penge i de seks tilskudsprogrammer, fortæller Jacob Chr. Nielsen, der er direktør i Erhvervshus Sydjylland. Foto: Erhvervshus Sydjylland

Cool cash er klar til at komme ud og arbejde

Erhvervshus Sydjylland forventer, at der bliver rift om adgangen til seks tilskudsprogrammer, som nu genåbnes, og hvor der samlet er 350 millioner kroner til de danske virksomheder, der kan bruge en økonomisk håndsrækning til at skrue op for eksempel digitalisering eller eksporten.

De første puljer, hvor virksomheder kan hente økonomisk støtte og rådgivning til deres udvikling, er allerede åbnet, og de næste måneder åbner de næste programmer. Startskuddet gik med SMV:Digital, der som navnet antyder er en håndsrækning til digitaliseringen. Derefter følger en række af andre programmer.

- Der bliver uden tvivl rift om dem, og jeg kan kun opfordre sydjyske virksomheder til at holde øje med mulighederne. Det er en chance for at styrke sin konkurrenceevne, hvad enten man vil have hjælp til at blive grøn, få automatisering eller få fat om eksporten, udtaler Jacob Chr. Nielsen, der er direktør i Erhvervshus Sydjylland.

Der er i alt seks programmer, og de tre nye programmer er en videreudvikling af gamle kendinge fra de seneste år som SMV:Digital, SMV:Grøn og SMV:Eksport. Siden 2021 har 7000 virksomheder landet over benyttet sig af tilbuddene, og interessen gør, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu sender 350 nye millioner i virksomhedernes retning gennem de seks programmer de næste tre år.

Programmerne har forskellige størrelser i tilskud med alt fra 50.000-250.000 kroner. Pengene kan virksomheden blandt andet bruge til at købe en privat rådgiver ind, som er ekspert inden for det felt, hvor de vil udvikle sig. Bag Virksomhedsprogrammet står Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. I Sydjylland kører de seks programmer gennem Erhvervshus Sydjylland.

1. SMV:Digital

Indeholder tilskudsvouchers til køb af privat rådgivning og omfatter digitalisering på tværs af virksomheden eller om anvendelse af nye digitale teknologier.

Åbnede for ansøgning 6. marts 2023. Puljen kører efter først til mølle-princippet. Der forventes stor efterspørgsel.

2. SMV:Vækstpilot

Indeholder mulighed for at virksomheder kan få 50 procent i tilskud til lønomkostninger til ansættelse af en vækstpilot i op til seks måneder (max. 15.000 kr. pr. måned). Vækstpiloten ansættes på ordinære vilkår og skal inden ansættelsesstart være registreret ledig og have en erhvervs- eller videregående uddannelse.

Åbner for ansøgning 13. marts kl. 12.00. Puljen udmøntes efter først til mølle-princippet. Ansøgningerne behandles løbende.

3. SMV:Pro

Indeholder mulighed for indkøb af privat rådgivning for eksempel i forhold til strategi, ledelse, finansiering til dine planer og idéer, om teknologi og viden, der styrker din virksomheds udvikling, salg af din virksomhed eller generationsskifte.

Åbner for ansøgning 15. marts. Der er løbende optag i dette spor, så interesserede virksomheder kan løbende indsende ansøgninger.

4. SMV:Grøn

Indeholder tilskudsvouchers til privat rådgivning og investeringer med det formål at reducere virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder. 

Åbner for ansøgning 26. april 2023 – 10. maj 2023, og derefter åbnes for et ansøgningsvindue i efteråret 2023.

5. SMV:Grønne Kompetencer

Indeholder kollektive workshops og tilskudsvouchers til kompetenceudvikling af medarbejdere, ledelse og bestyrelse inden for det grønne område. 

Åbner for ansøgning 10.-24. maj 2023. Derefter vil næste ansøgningsrunde være i efteråret 2023. Der forventes stor efterspørgsel.

6. SMV:Eksport

Indeholder tilskud til privat rådgivning for eksempel til markedsanalyser og udarbejdelse af salgsmateriale. Desuden giver SMV:Eksport mulighed for at deltage gratis i én eller flere workshops, der giver inspiration og værktøjer til alt fra markedsindsigt, over kulturforståelse og salgsagenter til pitch træning. 

Åbner for ansøgning 19. til 26. april 2023. Ansøgninger tildeles point, så de bedste ansøgninger får tilsagn først.

Havne får støtte fra staten, Ewii siger farvel til prisaftale, og lokale købmænd kan søge støtte

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomheder i Fredericia, Kolding og Vejle.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Staten støtter projekter på havnene

Ved kajanlægget skal etableres landstrøm i Fredericia, som skibene kan koble sig på. Det vil betyde mindre støj og mindre CO2-udledning. Illustration: ADP A/S

Fredericia Havn får nu statens støtte til at etablere landstrøm, der bruges i forbindelse med den såkaldte ro/ro-terminal.  Terminalen håndterer skibe med lastbiler og gods, der kører ombord i den ene ende og fra borde i den anden ende, og ombygningen er en del af den store havneudvidelse, som netop nu myndighedsbehandles.

Landstrømsanlægget koster knap 16 millioner kroner at etablere, og havneselskabet ADP A/S har netop fået godkendt en ansøgning om halvdelen af anlægsmidlerne fra statens såkaldte havnepulje, der er en del af den store infrastrukturplan for 2035, skriver Fredericia Dagblad

Staten støtter også en udvidelse med et ekstra jernbanespor i Vejle. Udvidelsen vil koste 10 millioner kroner, og havnen i Vejle har fået halvdelen af pengene, skriver Vejle Amts Folkeblad

Elselskab har skrottet fastpris-aftale

Ewii-kunder, der lige nu har elaftalen Grøn Standard, vil blive flyttet over til Grøn Prisloft. Foto: Ewii.

En ny type elaftale har set dagens lys, efter Ewii i stilhed lancerede Grøn Prisloft 1. marts. Her følger prisen den variable markedspris samtidig med, at der er indsat et prisloft. Fastpris-aftalen Grøn Standard udfases til gengæld, skriver JydskeVestkysten

- Med Grøn Prisloft sætter vi kvartalsvist en pris for, hvor høj elprisen kan blive. Så prisen kan ikke overskride det her prisloft, men når strømmen så falder i pris - hvis den altså havde ramt prisloftet - så følger elprisen med ned efterfølgende. På den måde får man mulighed for at udnytte strømmen, når den er billigst og grønnest, siger Tommy Sørensen, der er kundeservicechef ved Ewii.

Millioner skal holde hånden under lokale købmænd

Erna Storgaard, der er formand for Min Købmand i Vonge, fik under efterårets valgkamp mulighed for at fortælle SF'erne Karina Lorentzen Dehnhardt og Pia Olsen Dyhr om forretningens økonomiske udfordringer. Arkivfoto: Thomas Nedergaard Rasmussen 

Der er en hjælpende hånd på vej til flere lokale købmænd. Stigende energipriser og en række andre økonomiske faktorer har presset flere dagligvareforretninger til at finde hver en krone i kampen for overlevelse. Det har betydet, at flere lokale købmænd har måttet dreje nøglen om, som det blandt andet skete med Dagli’Brugsen i Ågård i efteråret, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Men nu kan der altså være hjælp på vej fra politikerne på Christiansborg. Her har et flertal vedtaget en støtte på 75 millioner kroner, der skal hjælpe mindre købmandsbutikker samt andre fødevareforretninger som eksempelvis bagere og slagtere.

Rundt i Trekantområdet

Ta' med en hurtig tur rundt til byens virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.

Danæg-koncernen, der har hovedkontor i Christiansfeld, hævede i 2022 sin omsætning, men bundlinjen er ikke fulgt med på grund af stigende produktionsomkostninger, skriver Landbrugsavisen. Overskuddet landede på 14,3 millioner kroner, ud af en omsætning på 1,8 milliarder kroner.

Den koldingensiske elektrolyseproducent Green Hydrogen Systems levede op til egne forventninger trods et år, der om noget gav bump på vejen. Nu vil selskabet hente 650 millioner kroner til den videre udvikling af det børsnoterede selskab, skriver EnergiWatch.

Byggematador Pierre Legarth, der har sin egen helikopter, ser et forretningspotentiale i flere helikopterflyvninger fra den lille lufthavn ved Vamdrup. Nu venter han blot på godkendelse fra kommunen til at bygge en hangar, skriver JydskeVestkysten.

Lidl skal længere ud i landet og hurtigt nå 200 butikker, lyder det fra topchefen i discountbutikken Jens Stratmann. Den tyskejede discountgigant Lidl, der har hovedkontor i Kolding, vil inden for få år åbne flere end 60 nye butikker rundt om i Danmark.