Restaurant-koncept er klar til vokseværk: Alle detaljer nedfældet i The Buddha Bibel
Du er nødt til at være nede i detaljen, hvis du drømmer om at skabe en kæde. Det kan næsten ikke blive for småt, lyder det fra idémanden bag The Buddha Bowl Project.
Alt i forretningen skal kunne skaleres, og alt skal skrives ned, og den tilgang betyder, at Lars Berggreen og forretningskonceptet er blandt kandidaterne, når EY Entrepreneur Of The Year kårer en vinder i kategorien scale-up/startup torsdag 24. november ved landskåringen i København.
- Det er ikke raketvidenskab, men der skal være styr på alle detaljer, hvis du gerne vil være den næste Joe & The Juice eller Lagkagehuset, siger Lars Berggreen, der fik en ideen til konceptet tilbage i 2017 efter, at han havde solgt en virksomhed.
Han har i mange år drevet forretning inden for restaurationsverdenen og nattelivet, men det er første gang, at han prøver kræfter med at skabe et koncept.
- Jeg har altid været fascineret af franchisekoncepter. Jeg har flere gange selv overvejet, om jeg selv skulle tage et franchise. Hvorfor ikke gå ind i noget, hvor forarbejdet er gjort og nogle har taget en masse tæsk, siger Lars Berggreen.
FRANCHISE: Ambitionerne er store, og helt fra start er restaurant-konceptet The Buddha Bowl Project bygget op, så forretningen kan vokse i takt med, at der kommer franchisetagere ombord.
Alt er gennemtænkt og samlet i The Buddha Bibel. Det er derfor ikke tilfældigt, hvordan dressingen kommer på, eller hvordan det lyder i restauranten.
Omdrejningspunktet er sund mad og så selvfølgelig buddha bowler, der også har lagt navn til konceptet. Det er et vegetarisk måltid, der serveres i en skål, som består af en variation af forskellige grøntsager.
- Vi har tilladt os at tænke stort, og fra første dag sagde jeg, at den første butik i Vejle skulle være en del af en kæde, siger idémanden Lars Berggreen. Den tilgang betød, at virksomheden er blandt kandidater i kategorien scale-up/startup, når EY Entrepreneur Of The Year uddeler prisen i landsfinalen.
Lars Berggreen har i 25 år bevæget sig rundt inden for restaurationsbranchen, og han står i dag også bag Lido Cafeen. I foråret fik han erhvervsmanden Hans Ole Poulsen med som investor i projektet, hvor de tænker stort.
- Rollemodellen er Joe & The Juice og Lagkagehuset. Det er ambitiøst. Men det var på et tidspunkt mantraet, at hvis de kan, så kan jeg også. Jeg ved udmærket, at det er vanvittigt svært. Men første milepæl var butik nummer et, så kom den svære toer, og nu må vi se, hvad der sker. Vi er ret sikre på konceptet. Men tiden er lidt svær. Det ved vi godt, siger Lars Berggreen.
Der er styr på alt
Restaurant-konceptet er udviklet i 2017. Han stod ved en skillevej efter, han havde solgt en virksomhed. Efter 25 år med restauranter og virksomheder inden for nattelivet skulle der ske noget nyt.
- Jeg har altid været fascineret af franchisekoncepter. Jeg har flere gange selv overvejet, om jeg selv skulle tage et franchise. Hvorfor ikke gå ind i noget, hvor forarbejdet er gjort, og nogle har taget en masse tæsk? siger Lars Berggreen.
Tanken om at købe sig ind i blandt andet McDonald’s har strejfet ham flere gange. Det er verdens ”sejeste franchise-business”, lyder det, og han har læst på lektien i forhold til andre kæder.
- McDonald’s har jo styr på alt. Alt. Er der en dørpumpe på døren, så må det vist tage cirka otte sekunder at åbne og lukke. Det er noget med indeklimaet og udsugning. De er nede i detaljen. Og pludselig fik jeg så selv den vanvittige og meget ambitiøse idé om, at jeg selv kunne skabe et koncept, der var så interessant, at nogle ville investere i det, bidrage med kompetencer, og nogle ville franchise det, siger Lars Berggreen.
Det tyder på, at han nu har samlet konceptet i det, han kalder The Buddha Bibel, der er på knap 80 sider. Her er konceptet beskrevet i detaljer, så dem, der vil være med, kan se konceptet efter i sømmene.
Alt skal være skalerbart
Det har været en krævende proces at skrive alt ned, men her fik idémanden "hjælp" af pandemien, der ramte samtidig med, at han åbnede restauranten midt i Vejle. Der var god tid til at skrive under nedlukningerne.
- Hvis du har en drøm om at skabe en kæde, så skal du fra start tænke på alt. Du starter jo med det bedste personale i hele verden. Men du kan jo ikke dele dem. De kan kun være et sted. Så konceptet skal være så stærkt, at andre hurtigt og nemt kan blive sat ind i tingen, siger Lars Berggreen
Det stiller nogle andre krav til dit mindset, at du hele tiden skal være opmærksom på at alt skal være skalerbart.
- Alt skal skrives ned. Det handler om alt fra lyd, toiletpapir og lyset og alt omkring maden. Alt er noteret ned og for alle koncepter. Det er ikke raketvidenskab, men der skal være styr på alle detaljer, hvis du gerne vil være den næste Joe & The Juice eller Lagkagehuset.
Mere end bare mad
Ideen til et sundt madkoncept fik han på en tur til København, hvor han var taget på tur for at finde inspiration. Her kom han forbi Olioli, hvor han bestilte en poké bowl, der er en hawaiiansk ret bestående af rå fisk, sushiris og forskelligt grønt.
- Jeg smilte over hele hovedet efter, jeg havde spist den. Jeg vidste, at det var den vej, jeg skulle gå, siger Lars Berggreen.
Hjemme i Vejle har han så rettet konceptet til. I stedet for en poké bowle, så er han gået efter en buddha bowler, der er vegetarisk. Men her er konceptet ikke mere stift, end der også er kød i nogle af retterne.
- Det er sundt og lækkert, og det ser godt ud, så jeg tænkte, at det her kan jeg bygge noget op omkring. Jeg plejer at sige, at vi ikke har opfundet den dybe bowle, men vi har stablet gode ting oven på hinanden og tilføjet en livsstil, siger Lars Berggreen.
For ud over maden så sælger de også bæredygtigt tøj, drikkedunke, bøger om bowler, madbeholdere, og der er løbende foredrag. Det skal hjælpe med at skabe et community omkring The Buddha Bowl Project, så det for nogle bliver mere end bare mad og drikke, siger Lars Berggreen.
Ingen normale måneder endnu
I dag er han ikke i tvivl om, at restaurant-konceptet holder. Der er basis for et franchisekoncept med sund mad. Men timingen har ikke været lige i øjet.
- Havde jeg haft mulighed for at kigge i den berømte spåkugle, havde jeg ventet et par år med det her projekt, siger Lars Berggreen.
Pandemien ramte næsten samtidig med, at butikken åbnede, og da covid-19 ikke længere var en samfundskritisk sygdom, gik der kort tid, og så invaderede Putin Ukraine, og inflationen fik fat.
- Igen gik det hårdt ud over vores branche. Vi skal bruge energi og fødevarer, og begge dele er vokset voldsomt. Så vi har faktisk ikke haft en ”normal” måned. Men vi tror på det, siger Lars Berggreen, der allerede har udvidet forretningen med firmaordninger.
Derudover er man på vej med en foodtruck, og når Vejle Padelcenter åbner, er det The Buddha Bowl Project, der leverer maden.