Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi har tilladt os at tænke stort, og fra første dag sagde jeg, at den første butik i Vejle skulle være en del af en kæde, siger Lars Berggreen, der er idémanden bag The Buddha Bowl Project. Foto: Henrik Kruse  

Drøm stort fra start – få styr på alt

Overdrivelse fremmer forståelsen. For ved en nærmere gennemgang er der nok et par detaljer, som der ikke er helt styr på endnu i The Buddha Bowl Project. Der kan hele tiden optimeres i restaurant-koncepter.

Men selvom der foreløbig kun er åbnet to butikker, er der styr på det meste. Idémanden Lars Berggreen har nemlig skrevet alt ned i det, han kalder The Buddha Bibel.

Hvordan skal lyden være? Hvad med lyset? Hvordan kommer man dressing på bowlen? Er man i tvivl, kan man slå op i biblen.

Forbillederne er koncepter som Joe & The Juice og Lagkagehuset, og Lars Berggreen ved godt, at det kan lyde meget ambitiøst.

Men hvorfor ikke? Tiden er moden til sund mad. Foreløbig har han åbent butik midt i Vejle, og i sommer åbnede butik nummer to i Billund Lufthavn.

God læsning

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det er sundt og lækkert, og det ser godt ud, så jeg tænkte, at det her kan jeg bygge noget op omkring. Jeg plejer at sige, at vi ikke har opfundet den dybe bowle, men vi har stablet gode ting oven på hinanden og tilføjet en livsstil, siger Lars Berggreen, der står bag The Buddha Bowl Project. Foto: Henrik Kruse

Restaurant-koncept er klar til vokseværk: Alle detaljer nedfældet i The Buddha Bibel

Du er nødt til at være nede i detaljen, hvis du drømmer om at skabe en kæde. Det kan næsten ikke blive for småt, lyder det fra idémanden bag The Buddha Bowl Project.

Alt i forretningen skal kunne skaleres, og alt skal skrives ned, og den tilgang betyder, at Lars Berggreen og forretningskonceptet er blandt kandidaterne, når EY Entrepreneur Of The Year kårer en vinder i kategorien scale-up/startup torsdag 24. november ved landskåringen i København.

- Det er ikke raketvidenskab, men der skal være styr på alle detaljer, hvis du gerne vil være den næste Joe & The Juice eller Lagkagehuset, siger Lars Berggreen, der fik en ideen til konceptet tilbage i 2017 efter, at han havde solgt en virksomhed.

Han har i mange år drevet forretning inden for restaurationsverdenen og nattelivet, men det er første gang, at han prøver kræfter med at skabe et koncept.

- Jeg har altid været fascineret af franchisekoncepter. Jeg har flere gange selv overvejet, om jeg selv skulle tage et franchise. Hvorfor ikke gå ind i noget, hvor forarbejdet er gjort og nogle har taget en masse tæsk, siger Lars Berggreen.

Den første restaurant åbnede midt i Vejle. Den anden butik ligger i Billund Lufthavn. Nu er spørgsmålet, hvor tredje udgave af The Buddha Bowl Project dukker op. Alt andet i konceptet er på plads og beskrevet i The Buddha Bibel.

FRANCHISE: Ambitionerne er store, og helt fra start er restaurant-konceptet The Buddha Bowl Project bygget op, så forretningen kan vokse i takt med, at der kommer franchisetagere ombord.

Alt er gennemtænkt og samlet i The Buddha Bibel. Det er derfor ikke tilfældigt, hvordan dressingen kommer på, eller hvordan det lyder i restauranten.

Omdrejningspunktet er sund mad og så selvfølgelig buddha bowler, der også har lagt navn til konceptet. Det er et vegetarisk måltid, der serveres i en skål, som består af en variation af forskellige grøntsager.

- Vi har tilladt os at tænke stort, og fra første dag sagde jeg, at den første butik i Vejle skulle være en del af en kæde, siger idémanden Lars Berggreen. Den tilgang betød, at virksomheden er blandt kandidater i kategorien scale-up/startup, når EY Entrepreneur Of The Year uddeler prisen i landsfinalen.

Lars Berggreen har i 25 år bevæget sig rundt inden for restaurationsbranchen, og han står i dag også bag Lido Cafeen. I foråret fik han erhvervsmanden Hans Ole Poulsen med som investor i projektet, hvor de tænker stort.

- Rollemodellen er Joe & The Juice og Lagkagehuset. Det er ambitiøst. Men det var på et tidspunkt mantraet, at hvis de kan, så kan jeg også. Jeg ved udmærket, at det er vanvittigt svært. Men første milepæl var butik nummer et, så kom den svære toer, og nu må vi se, hvad der sker. Vi er ret sikre på konceptet. Men tiden er lidt svær. Det ved vi godt, siger Lars Berggreen.

Der er styr på alt

Restaurant-konceptet er udviklet i 2017. Han stod ved en skillevej efter, han havde solgt en virksomhed. Efter 25 år med restauranter og virksomheder inden for nattelivet skulle der ske noget nyt.

- Jeg har altid været fascineret af franchisekoncepter. Jeg har flere gange selv overvejet, om jeg selv skulle tage et franchise. Hvorfor ikke gå ind i noget, hvor forarbejdet er gjort, og nogle har taget en masse tæsk? siger Lars Berggreen.

- Rollemodellen er Joe & The Juice og Lagkagehuset. Det er ambitiøst. Men det var på et tidspunkt mantraet, at hvis de kan, så kan jeg også. Jeg ved udmærket, at det er vanvittigt svært, siger Lars Berggreen. Foto: Mette Mørk

Tanken om at købe sig ind i blandt andet McDonald’s har strejfet ham flere gange. Det er verdens ”sejeste franchise-business”, lyder det, og han har læst på lektien i forhold til andre kæder.

- McDonald’s har jo styr på alt. Alt. Er der en dørpumpe på døren, så må det vist tage cirka otte sekunder at åbne og lukke. Det er noget med indeklimaet og udsugning. De er nede i detaljen. Og pludselig fik jeg så selv den vanvittige og meget ambitiøse idé om, at jeg selv kunne skabe et koncept, der var så interessant, at nogle ville investere i det, bidrage med kompetencer, og nogle ville franchise det, siger Lars Berggreen.

Det tyder på, at han nu har samlet konceptet i det, han kalder The Buddha Bibel, der er på knap 80 sider. Her er konceptet beskrevet i detaljer, så dem, der vil være med, kan se konceptet efter i sømmene.

Alt skal være skalerbart

Det har været en krævende proces at skrive alt ned, men her fik idémanden "hjælp" af pandemien, der ramte samtidig med, at han åbnede restauranten midt i Vejle. Der var god tid til at skrive under nedlukningerne.

- Hvis du har en drøm om at skabe en kæde, så skal du fra start tænke på alt. Du starter jo med det bedste personale i hele verden. Men du kan jo ikke dele dem. De kan kun være et sted. Så konceptet skal være så stærkt, at andre hurtigt og nemt kan blive sat ind i tingen, siger Lars Berggreen

Det stiller nogle andre krav til dit mindset, at du hele tiden skal være opmærksom på at alt skal være skalerbart.

- Alt skal skrives ned. Det handler om alt fra lyd, toiletpapir og lyset og alt omkring maden. Alt er noteret ned og for alle koncepter. Det er ikke raketvidenskab, men der skal være styr på alle detaljer, hvis du gerne vil være den næste Joe & The Juice eller Lagkagehuset.

Mere end bare mad

Ideen til et sundt madkoncept fik han på en tur til København, hvor han var taget på tur for at finde inspiration. Her kom han forbi Olioli, hvor han bestilte en poké bowl, der er en hawaiiansk ret bestående af rå fisk, sushiris og forskelligt grønt.

- Jeg smilte over hele hovedet efter, jeg havde spist den. Jeg vidste, at det var den vej, jeg skulle gå, siger Lars Berggreen.

Hjemme i Vejle har han så rettet konceptet til. I stedet for en poké bowle, så er han gået efter en buddha bowler, der er vegetarisk. Men her er konceptet ikke mere stift, end der også er kød i nogle af retterne.

- Det er sundt og lækkert, og det ser godt ud, så jeg tænkte, at det her kan jeg bygge noget op omkring. Jeg plejer at sige, at vi ikke har opfundet den dybe bowle, men vi har stablet gode ting oven på hinanden og tilføjet en livsstil, siger Lars Berggreen.

For ud over maden så sælger de også bæredygtigt tøj, drikkedunke, bøger om bowler, madbeholdere, og der er løbende foredrag. Det skal hjælpe med at skabe et community omkring The Buddha Bowl Project, så det for nogle bliver mere end bare mad og drikke, siger Lars Berggreen.

Ingen normale måneder endnu

I dag er han ikke i tvivl om, at restaurant-konceptet holder. Der er basis for et franchisekoncept med sund mad. Men timingen har ikke været lige i øjet.

- Havde jeg haft mulighed for at kigge i den berømte spåkugle, havde jeg ventet et par år med det her projekt, siger Lars Berggreen.

Pandemien ramte næsten samtidig med, at butikken åbnede, og da covid-19 ikke længere var en samfundskritisk sygdom, gik der kort tid, og så invaderede Putin Ukraine, og inflationen fik fat.

- Igen gik det hårdt ud over vores branche. Vi skal bruge energi og fødevarer, og begge dele er vokset voldsomt. Så vi har faktisk ikke haft en ”normal” måned. Men vi tror på det, siger Lars Berggreen, der allerede har udvidet forretningen med firmaordninger.

Derudover er man på vej med en foodtruck, og når Vejle Padelcenter åbner, er det The Buddha Bowl Project, der leverer maden.

Kirk Stay er ikke noget traditionelt hotel med værelser. Her kan du booke fuldt møblerede luksuslejligheder, og interessen for det nye hotel er ifølge Kirk Property nået helt til Hollywood. Foto: Kirk Stay

Solcellevirksomhed er eksploderet, book en butler på hotellet, plante-ekspert vokser, og Lidl giver vintergave

Her får du fire udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Solcellevirksomhed i voldsom vækst

KlimaEnergi A/S har fuld vind i sejlene og vækster så kraftigt, at de to indehavere Charlotte og Alex Pedersen netop har ansat Jørgen Peter Todsen (i midten) som ny administrerende direktør. PR-foto: KlimaEnergi A/S

KlimaEnergi A/S, der forhandler og opsætter solceller til både private og virksomheder, har haft rygende travlt de sidste to år. Faktisk så travlt, at virksomheden, der ligger i Egtved, på godt to år er vokset fra at tælle 12 medarbejdere til nu at tælle 60. Derudover beskæftiger virksomheden i øjeblikket 30 eksterne, kørende montører.

- Vi havde allerede rigtig meget fart på i både 2020 og 2021, og vi havde regnet med de samme vækstforudsætninger for i år, og det gik også fuldstændig efter planen - lige indtil krigen i Ukraine brød ud. Det fik efterspørgslen til at eksplodere, siger Alex Pedersen, der ejer virksomheden KlimaEnergi A/S sammen med sin hustru Charlotte Pedersen. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Få din egen butler på nyt luksushotel

Du kan booke din helt egen lukus-lejlighed hos Kirt Stay. Lejligheden er udstyret med designermøbler og indrettet i en stil, som skal få gæsterne til at føle sig hjemme i en eksklusiv ramme. Foto: Kirk Stay

Vejles nye luksushotel Kirk Stay på Havneøen er nu officielt åbnet for gæster. Hotellet, der rummer lejligheder og ikke enkeltværelser, åbnede uofficielt i forbindelse med Vejles Tour de France-start i juli, hvor værelserne stod klar til de gæster, Havneøens udviklere - familien Kirk Johansen - havde inviteret til Tour-starten.

Men først nu i forbindelse med nabohotellet Zleeps åbning er Kirk Stay officielt åbnet for booking. Kirk Stay består af 16 luksuslejligheder, der varierer i størrelse fra 45 til 230 kvadratmeter, som alle er fuldt møblerede.

Hver lejlighed har eget køkken og stue, egen private altan og et til tre soveværelser med dobbeltseng og mulighed for ekstra opredninger. Alle gæster hos Kirk Stay kan også få morgenmad, frokost og aftensmad, fuld roomservice og egen butler - alt efter ønsker og behov, hvis man er klar til at betale for det. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Stor plante-ekspert slår igen rekord

Direktør Jørgen Lund startede Jydsk Planteservice i 1989 - ene mand. I dag er der omkring 200 ansatte i virksomheden med kunder i hele landet. Foto: Søren Gylling

Det er ikke kun de mange grønne planter, der har vokseværk hos Jydsk Planteservice i Kolding. Det har selve virksomheden i den grad også.

Jydsk Planteservice, der har 33 år på bagen og hele vejen igennem har haft grundlægger og direktør Jørgen Lund i spidsen, er vokset gennem i flere år - og det seneste regnskabsår er ingen undtagelse. Det er nemlig endnu et rekord-regnskab, virksomheden netop har fremlagt, og det er endda et, som overgår ledelsens egne forventninger. Læs mere i JydskeVestkysten.

Lidl giver vintergave til 3600 medarbejdere

Hauke Daene og resten af Lidls direktion giver alle medarbejdere i dagligvarekæden en vinterrabat på 20 procent på udvalgte dage. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Med en ekstraordinær rabat på 20 procent over udvalgte dage i november, over jul og nytår, og i januar og februar giver dagligvarekæden Lidl alle medarbejdere en håndsrækning.

- I Lidl har vi valgt at give alle medarbejdere en ekstra økonomisk hjælp. En hjælp, der kan være med til at få husholdningsbudgettet til at række lidt længere - især i denne dyre vintertid, hvor mange står i en økonomisk trængt situation. Vi forventer at give en samlet rabat på halvanden million kroner, fortæller HR-direktøren i Lidl, Hauke Daene i en pressemeddelelse.

Rabatten kan benyttes både omkring jul og nytår, og så kan den benyttes de sidste to dage i slutningen af november, januar og februar. Medarbejderrabatten gælder alle dagligvarekædens flere end 3600 ansatte i Danmark.