Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Den fysiske og digitale verden vil smelte sammen i metaverset, og det vil skabe nogle helt nye muligheder for erhvervslivet, lyder det fra Anne Halskov og Hans Jørgen Nissen, som står bag XploR XR, der er eksperter i løsninger inden for extended reality. Foto: Henrik Kruse 

Den "rigtige" virkelighed får det digitale lag

Har du brug for en ny stol, og vil du se, hvordan den tager sig ud i din stue - uden du skal ud i møbelbutikken. Det er den slags scenarier, der om ganske kort tid vil være normalt, når metaverset extendet reality og augmented reality for alvor ruller afsted.

Kigger du længere ned i nyhedsbrevet finder du et link, så du kan se, hvordan man meget nemt kan lege indretningsarkitekt med mobiltelefonen i hånden. Det har altså lidt en wauw-effekt. Pludselig står der virkelig en stol i stuen.

Prøv at vise det til ungerne. De vil nok være knap så imponerede, og det er netop en af pointerne hos Anne Halskov og Hans Jørgen Nissen, der står bag virksomheden XploR XR. For de yngre vil det være helt naturligt, at den "rigtige" virkelighed og det digitale smelter sammen.

Teknologien har blandt andet betydet, at parret bag virksomheden kunne vise chefdesigneren hos VW en række modeller af en campingvogn fra Hobby, der vil passe godt til bilgigantens mærke. Det satte speed på beslutningsprocessen, at designeren med ipaden i hånden selv kunne se, hvordan "sneglehuset" så ud bag på hans egen bil.

God læselyst

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det bliver hverdag, at vi hver dag har fat i noget, der er virtuelt, og hvor det digitale og virkeligheden smelter sammen, siger Hans Jørgen Nissen, der sammen med Anne Halskov sidste år købte sig ind i XploR XR, der arbejder med at lægge et ekstra lag på virkeligheden. Foto: Anne Kring Fotografi

Virkeligheden får et ekstra lag - og det vil gå hurtigt

Vi er kun begyndt at snuse til det, men metaverset – der blander det digitale og den "rigtige" verden kommer rullende. - Det bliver en helt naturlig del af vores børns hverdag, lyder det fra medejerne af XploR XR.

Hvis du skal med på toget, der indeholder virtuel reality (VR) og augmentet reality (AR) og alle de andre fine forkortelser, så er det et fint tidspunkt at stige ombord, hvis du vil være blandt spydspidserne.

Toget er sat i bevægelse, og der går ikke mange år før, at sammenblandingen af den digitale og virkelige verden fylder markant mere i alle dele af erhvervslivet.

Det er Anne Halskov og Hans Jørn Nissen i hvert fald ikke et sekund i tvivl om, og det var derfor, at de for et år siden købte sig ind i virksomheden XploR XR, der som navnet indikerer, er specialiseret i arbejdet med extended reality, hvor de blander den "rigtige" og virtuelle verden.

- Tidligere var jeg selv i tvivl, om det her blev til noget. Men i dag er teknologien relativ tilgængelig og til at styre for dem, der er eksperter. Derfor bliver extended reality og virtuel reality en helt naturlig del af vores børns hverdag. De vil naturligt veksle mellem den fysiske og digitale verden, og de to ting vil smelte mere og mere sammen i metaverset, siger Anne Halskov.

Hun demonstrerer pointen ved at vise, hvordan hun kan sætte en "virtuel" stol, i stuen med mobiltelefonen. Det er lidt smart, synes de fleste, men når hendes børn får telefonen i hænderne, så er de ikke vildt imponeret. Prøve selv ved scanne denne QR-kode eller klikke på linket her.

- For dem er det helt naturligt at se verden gennem telefonen, og de synes ikke, at det er så vildt, at de kan tilføje et lag. Jeg synes fortsat, at det er lidt vildt, siger Anne Halskov.

Hurtigere proces

Parret har skabt en lille gruppe af virksomheder, der har base i Kolding. De har blandt andet et digitalt bureau, Winova og Penatos, der arbejder med rådgivning, transformationsprojekter og drift. For nylig har de købt Rose Cykler, og så er de medejere af XploR XR, der har kontor i Viborg.

Hvad er extended Reality?

  • Extended reality (XR) er paraplybegrebet for teknologierne VR, AR samt MR, som fusionerer den fysiske og virtuelle verden. 
  • Teknologierne udvider den virkelighed, som vi oplever ved enten at blande den "rigtige" og virtuelle verden eller ved at skabe en fordybende oplevelse. Alle begreber bliver ofte samlet under betegnelsen metaverset.

De har selv "udnyttet" værktøjerne i en række projekter, blandt andet i deres samarbejde med Hobby, der producerer campingvogne. Hobby skulle på et tidspunkt skabe en campingvogn i samarbejde med bilgiganten VW.

- Vi modellerede alle prototyperne og skabte en 3D-model af alle mulighederne. Det betød, at chefdesigneren hos VW med en iPad i hånden selv kunne teste, hvilken model der skulle sidde bag på den bil, han stod overfor. Det betød, at beslutningsprocessen blev speedet op, siger Anne Halskov.

Virksomheden har også brugt XR-teknologien til blandt andet at hjælpe efterskoler med at komme ud over rampen. Da landet lukkede under pandemien, fik skolerne brug for at vise sig frem digitalt.

- For de første manglede de elever under corona, men det er altså noget, de fortsat kan bruge, at de kan vise deres digitale tvilling frem. Det et værktøj, der hjælper med til, at de får "de rigtige" elever ind ad døren, siger Hans Jørgen Nissen, og sidste eksempel er fra et museum, hvor gæsterne inden besøget kan tage en virtuel tur rundt. Se turen her.

Du kan tage på besøg på Camping Outdoor Museum - Egeskov Slot, inden du har købt billet til stedet ved hjælp af en digital tvilling.

- Det er vores oplevelse, at den virtuelle tur ikke mætter de fysiske behov. Du bliver snarere mere sulten. Det er ikke for sjov, at Porsche har pumpet mange millioner i virtuelle oplevelser med deres biler, så du kan se, hvordan det er at have en Porsche i din egen indkørsel. Det gør kunden sulten, siger Hans Jørgen.

Niveau 1 af 100

XploR XR har fortsat en opgave med at forklare – særligt de lidt mindre - virksomheder, hvad metaverset åbner af muligheder. Men fordi mulighederne er så store, har XploR XR også selv været nødt til at skære forretningen til.

XploR XR har fokus på det, de kalder "expo", hvor man kan vise en messestand eller showroom digitalt. Den digitale udgave kan bruges i lang tid, og her gælder det om at eksponere sine produkter på en ny måde.

Jeg tror, at vi er på niveau et. Men det er på en skala, der ikke går til 10 men 100. Den her verden bliver stor, siger Hans Jørgen Nissen. Foto: Henrik Kruse

Andet ben går under betegnelsen "estate", som handler om at scanne et område, som du kan opleve digitalt, og hvor man derefter kan tilføje nogle ekstra lag til virkeligheden. Endelig har XploR XR udpeget uddannelse som et indsatsområde. Virksomheden er overbevist om, at børn vil møde XR mange gange de kommende år.

På en skala fra et til ti, hvor står vi i forhold til at bruge teknologien?

- Vi er forbi det sted, hvor det bliver en døgnflue. Mark Zuckerberg og Facebook har meget tydeligt signaleret, at det er den vej, det går, og fortæller også, at de store spillere går den her vej. Jeg tror, at vi er på niveau et. Men det er på en skala, der ikke går til 10 men 100. Den her verden bliver stor. Det bliver hverdag, at vi hver dag har fat i noget, der er virtuelt, og hvor det digitale og virkeligheden smelter sammen, siger Hans Jørgen Nissen.

Rokade i omstridt transportfirma, grønt nybyggeri skal vise vejen og Bilka genåbner

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Omstridt transportfirma bytter rundt i toppen

Contrans’ bestyrelsesformand Karsten Klitmøller (tv) og virksomhedens adm. direktør og grundlægger Henrik Holger Hansen bytter roller. Foto: Lasse Lagoni

Efter 18 år som adm. direktør i transportvirksomheden Contrans forlader stifteren Henrik Holger Hansen nu posten for i stedet at blive bestyrelsesformand. Den nuværende formand indsættes som ny direktør i virksomheden, som for nylig blev ransaget af politiet efter mistanke om svindel. Hvad der blev resultatet af ransagningen har politiet foreløbigt ikke villet ud med. Læs mere i JydskeVestkysten.

Nybyggeri skal vise den grønne vej

Mandag 14. november tages første af mange spadestik til et af de udviklingsbyggerier Realdania By & Byg vil opføre i Kanalbyen de kommende år.  Visualisering: JAJA Architects, ONV Arkitekter, MOE Ingeniører

De kommende år vil Realdania By & Byg opføre en række boligbyggerier i fem etager til udlejning i Kongensstræde i Fredericia. Fælles for byggerierne er, at de skal vise, hvordan man kan gøre nybyggeri så klimavenligt som muligt.

Den 4. november tages første af mange spadestik til det første udviklingsbyggeri. Boligbyggeriet kalder bygherren MiniCO2 etagehus Træ, da mest muligt skal bygges af træ. Samtidig skal CO2-udledningen reduceres til et minimum. Læs mere i Fredericia Dagblad.

Bilka Vejle klar til genåbning efter storbrand

Sådan ser brandtomten ud efter branden i Bilka natten til søndag. Torsdag morgen kan kunderne igen komme til. Dronefoto: Gustav Skjærbæk Kristiansen

Få dage efter at Bilka Vejles lagerbygning stod i flammer, melder varehuset sig atter klar til at byde kunderne indenfor. Det sker torsdag den 3. november efter en ekstraordinær holdindsats, der har stået på i døgndrift siden søndag. Det meddeler Bilka Vejle i en pressemeddelelse.

Gennem de seneste dage har hundredvis af medarbejdere i samarbejde med professionelt rengøringspersonale, håndværkere, politi, Bilka-kollegaer fra hele landet og mange andre knoklet for at gøre varehuset klar til genåbning efter den voldsomme brand natten til søndag, som raserede store dele af husets lager med omfattende røg- og vandskader til følge. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.