9 hurtige til succesfuld øl-iværksætter: - Helt ærligt så er det svært at navigere lige nu
Der er ikke udsigt til, at vi vender tilbage til noget normalt. Først vendte corona op og ned på det meste, og nu har efterveerne og effekterne af krigen i Ukraine skabt stor usikkerhed. For stifteren og direktøren i bryggeriet Åben, Philip Hulgaard, betyder det, at han skal have fuld fokus på økonomien.
Derudover fortæller han om, hvad der er det bedste ved at være leder, den mest afgørende ledelsesbeslutning, og hvem han sparrer med, når han skal styre bryggeriet gennem en turbulent tid. Her henter han hjælp fra et bredt felt, forklarer han.
- Helt ærligt så er det svært at navigere lige nu. Det er ikke piece of cake. Der er så mange faktorer i spil lige nu, at du næsten taber overblikket, når du skal prøve at forstå tingene. Der er ikke noget business as usual.
- Corona skubbede til verden, og vi forventede, at vi vendte tilbage til noget normalt. Men efterdønninger efter corona og krigen betyder, at der er opstået en masse tvivl og usikkerhed, siger Philip Hulgaard og fortsætter:
- Det betyder, at der ikke er en hverdag at falde tilbage på. Der er ikke noget plejer. Derfor er jeg nødt til at søge hjælp meget bredt. Nogle gange kunne jeg godt ønske, at jeg havde haft en mentor tidligere, men nu har jeg fået en bestyrelse, som jeg arbejder tæt sammen med, siger Philip Hulgaard.
Den første bryg kom ud af hanerne tilbage i 2017 i det lille mikrobryggeri i Kolding. Men nu runder bryggeriet Åben en milepæl, når der i dag er officiel åbning af bryggeriets store satsning, der er et bryggeri i Kødbyen i København med "indbygget" tankbar.
Erhvervsliv Trekanten stiller her stifter og direktør Philip Hulgaard 'ni hurtige', hvor han blandt andet fortæller om, at han skal huske ikke at arbejde hele tiden, og at intet er normalt på bagkant af corona og krigen i Ukraine.
1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Lige nu er den største udfordring likviditet, og det er det, som tager det meste at min tid. Vi er færdige med at bygge det nye bryggeri, og nu skal de sidste regninger betales, og det vil sige, at vi er spidsbelastet økonomisk. Det er én ting.
- Dertil skal du lægge, at vi er i en vild tid, hvor priserne på alt stiger. Vi bruger en del energi og råvarer, og krigen i Ukraine har betydet, at prisen på malt er steget betydeligt. Derudover har vi fået fustager fra Ukraine, og de er steget med 50 procent. Der er et stort supply-pres, og inflationen betyder, at folk bruger færre penge på barer.
- Det betyder, at man skal have styr på det, man laver, og jeg bruger meget energi på likviditetsstyring lige nu. Vi skal sikre, at vi får varer, men det betyder også, at vi binder penge i varelageret. Det er en balancegang. Vi skal tænke på, hvordan vi køber ind, og det handler også om, at vi er blevet store. Det vigtigste er lige nu at have styr på økonomien.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Jeg har fået en professionel bestyrelse, og det er rigtig positivt. Den bruger jeg mere og mere, og vi er komfortable med hinanden. Men jeg er også så heldig, at jeg har mange begavede mennesker i min omgangskreds. Jeg interagerer også med Vækstfonden, banken og min far, der er advokat. Så jeg får gode input fra folk, der har en ærlig interesse i at hjælpe os.
- Det gælder dem, der har lånt os penge. De arbejder også med andre virksomheder, der også har udfordringer. De har et andet perspektiv på tingene, end jeg selv har. Internt bruger jeg også meget vores COO.
- Helt ærligt så er det svært at navigere lige nu. Det er ikke piece of cake. Der er så mange faktorer i spil lige nu, at du næsten taber overblikket, når du skal prøve at forstå tingene. Der er ikke noget business as usual. Corona skubbede til verden, og vi forventede, at vi vendte tilbage til noget normalt. Men efterdønninger efter corona og krigen betyder, at der er opstået en masse tvivl og usikkerhed. Hvilke lande skal vi for eksempel operere i?
- Derudover åbner vi nu et stort bryggeri. Det betyder, at der ikke er en hverdag at falde tilbage på. Der er ikke noget plejer. Derfor er jeg nødt til at søge hjælp meget bredt.
- Nogle gange kunne jeg godt ønske, at jeg havde haft en mentor tidligere, men nu har jeg fået en bestyrelse, som jeg arbejder tæt sammen med.
3. Hvad er det bedste ved at være leder?
- Det fedeste er, når du kan inspirere folk. Det er fantastisk at sætte en retning. I starten havde jeg jo hænderne med i det meste, men i dag handler det mere om at tage en beslutning og lægge en linje, og så er der nogen, der løber med opgaven.
- Det er så fedt at opleve og se folk vokse i at tage og få mere ansvar. Vi er jo en ung virksomhed med mange unge, så der er stor energi.
4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?
- Jeg er ikke god til at sige nej, og for et års tid siden gik vi med en tanke om at åbne en restaurant mere. Vi var i dialog med en udlejer, og vi havde en indretningsarkitekt på. Vi trak stikket i ellevte time. Det var det helt rigtige at gøre. Teamet var presset, og det havde skubbet os ud over kanten, hvis vi var gået videre med ideen. Det var en vigtig og rigtig beslutning.
- Generelt har vi en meget flad struktur, men det er også blevet klart for mig, at der skal være en leder, der går forrest og tager teten. Det gik for alvor op for mig for et års tid siden. Du er nødt til at sætte dig selv i ledelsesrollen, så folk ved, hvor vi skal hen, og hvordan vi agerer.
5. Hvor meget arbejder du?
- Jeg arbejder meget. Nu har jeg godt nok lige været væk en måned og været i New York. Der begynder at komme balance i det, og jeg arbejder vel 50-60 timer om ugen. Men når jeg væk, så trækker jeg stikket. Vi har et team, der tør tage ansvar.
- Men jo, jeg arbejder meget og står til rådighed, men jeg har også en stor frihed. Når telefonen ikke ringer, så er det fordi, at tingene kører, og når den så ringer, så skal du pludselig arbejde på nogle obskure tidspunkter. Jeg er meget tilfreds, men jeg er også bevidst om, at jeg har arbejdet for meget tidligere.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Det bedste er at være kreativ og skabe noget. Jeg elsker, når vi sætter os ned, og vi skal drive noget nyt fremad. Det kan være en event, festival eller en ny bar. Det er ubetinget det fedeste. Det med at brainstorme, og når der ikke er begrænsninger, er så fedt, og det værste er, når du skal finde ud af, hvad der er realistisk.
- Men det er fedt, når alt er muligt. Hvad med at bygge en bar på månen? Hvad skal der til? Den proces er så fed. Men nu er vi en virksomhed med 60 ansatte, der alle skal betale deres regninger, så jeg ved godt, at vi skal holde fokus.
- Vi skal have fokus på kernen lige nu og sælge endnu mere øl i Danmark og Europa, før vi skal lave flere spændende ting.
- Jeg glæder mig til den dag, hvor der er råd til at ansætte en kommerciel direktør, der kan drive forretningen, og jeg kan stå for det kreative.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Det sværeste er at stoppe med at arbejde. Jeg er nødt til at være meget bevidst om, at jeg skal gå fra arbejdet. Jeg kan lave en to do-liste, som aldrig bliver ryddet. Der er altid noget, der skal laves, og det er jeg først begyndt at forstå.
- Der er altid noget, du kan lave. Derfor er jeg nødt til at tage den fritid, som jeg har brug for, ellers bliver arbejdet mit liv. Og så mister du livsglæden. Det har været meget svært. Pludselig arbejder du også i weekenden.
- Nu har jeg hverken kæreste eller børn, så jeg kan hurtigt komme til at arbejde dag og nat. Men det gør ikke noget godt for mig, og særligt i foråret var der tryk på, og der var dage, hvor jeg ikke glædede mig til at komme på arbejde. Det dur ikke.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Du skal eksekvere. Du skal ikke hovedløst kaste dig ud i alt. Men mange stopper og bruger for meget tankevirksomhed på at beslutte sig. Skal de tage orlov? Skal de købe en ny maskine til forretningen? Man skal få tingene gjort. Du skal ikke tænke for meget. Du skal kunne eksekvere.
- Jeg er selv god til det. For mig handler det om, at jeg ikke eksekverer på alt samtidig. Men jeg synes selv, at jeg kan se, at det virker, når folk får tingene skudt af sted. Min far kalder det 80-20 reglen. Du behøver ikke at gøre alt 100 procent. 80 procent kan være fint, og det tager måske kun 20 procent af din tid. Så kan du nå virkelig meget.
- Du skal selvfølgelig ikke være sløset. Tingene skal være i orden. Men du kan bruge for lang tid på at gå efter det rigtige resultat, men nogle gange er der bare ikke et rigtigt resultat.
9. Hvad er det næste mål for dig eller virksomheden?
- For første gang siden 2017, hvor vi startede, handler det om at få ro på. Det har altid været fremad. Nu er formålet at få ro på bagsmækken, struktur og nogle gode processer, til vi skal videre. Men lige nu skal vi geare os til næste eventyr, og det betyder, at vi skal have styr på processerne.
- Nu står vi nok også foran en recession, og der skal vi se, hvad det betyder for vores verden. Skal vi til at sadle om? Vi er i hvert fald nødt til at se på, om vi skal rebe sejlene og tænke os godt om.
- Vi har blandt andet besluttet at fokusere på vores nøglekunder i ind- og udland. Det er dem, der giver os smør på brødet. Det betyder, at der ikke kommer så mange nye kunder i butikken.