Byggefirma slår modvind tilbage ved at se på mulighederne
De læser også overskrifterne hos Jensen & Nielsen Gruppen, og i forhold til byggeriet, så har de noteret, at pilen peger nedad. Men så skal – og må - det heller ikke fylder mere.
- Vi ved godt, hvad der står i medierne. Men vi læser ikke alt, for så kan du næsten ikke undgå at gå i sort, siger Henrik Nielsen, der er salgs- og udviklingsdirektør i byggefirmaet, der bygger og udvikler boligkomplekser og erhvervsejendomme i hele Danmark.
Virksomheden på knap 20 ansatte, der har kontorer i Kolding og København, har valgt at fokusere på de nye muligheder frem for begrænsninger, som den nuværende markedssituation har skabt, og et af redskaberne er at skrue op for den bæredygtige dagsorden, men grundlæggende handler det om at have det rigtige mindset.
- Det handler om at finde muligheder. Forskellen på et firma og et godt firma, det er, at i et rigtig godt firma forstår de altså at levere varen - også selv om der er lidt modvind, siger Henrik Nielsen, der ikke er fan af det gamle ordsprog, at efter syv gode år, kommer syv dårlige.
- Undskyld mig, men jeg synes, at det er et gyseligt udtryk, der ofte bliver brugt i vores branche. Det er for passivt, siger Henrik Nielsen, der fremhæver evnen til at lytte til kunderne som helt afgørende i den nuværende situation og samtidig justere strategien, så den imødekommer den nye situation.
- Man skal altid huske, at man er født med to ører, og kun én mund, og det gælder specielt i en tid, hvor alting er svært. Hvor er dine kunder henne lige nu? Når du forstår den bekymring, så kan du jo begynde at arbejde med tingene, siger Henrik Nielsen.
Kommer fra tosset marked
Virksomheden har ikke lettet på speederen, men haft fokus på ikke at tage flere opgaver ind, end at de er helt sikre på, at de kan leve op til deres egne kvalitetskrav – deraf firmamottoet ”Tid til kvalitet”. De har derfor tænkt sig godt om, inden de sagde ja, og stille og roligt har de taget projekter ind, så de også nu har en ordrebog, der er godt fyldt.
- Det vil være forkert at tale om, at vi gik på lavt blus. Men vi har ikke turde at tage mere ind, fordi vi ikke har kunnet få den rigtige bemanding. Det har simpelthen været et helt tosset marked. Og vi kommer aldrig til gå på kompromis med den kvalitet, vi leverer. Og hvis ikke vi har de rigtige ressourcer i butikken, så kan vi ikke levere den rigtige kvalitet, siger Henrik Nielsen.
Trods en anelse forsigtighed har resultaterne i virksomheden været særdeles gode i en periode, hvor de enkelte projekter er vokset i størrelse, men hvor der er skåret i antallet. Det betyder, at fremtidsperspektiverne ser gode ud.
Thomas Linneberg.Vi vil gerne vækste, men det skal være en profitabel vækst, og det at lave en profitabel forretning og bæredygtighed hænger mere og mere sammen.
- Ja, det er det rigtigt, at det er sværere at få tingene til at lykkes. Og der skal ydes noget mere for at få tingene til at hænge sammen. Men det er jo også nu, man kan begynde at skille sig ud. Det betyder, at man bliver skarp på, hvad man kan, og hvad man kan gøre anderledes i forhold til konkurrenterne, siger Henrik Nielsen.
Bæredygtig vækst
Et af de steder hvor forretningen vil skille sig ud, er i forhold til bæredygtighed, og det er blandt andet derfor, virksomheden har ansat Thomas Linneberg, der inden for kort tid sætter sig i direktørstolen.
Han kommer fra Danfoss, men efter 27 år i ledende stillinger i Danfoss vil han nu i stedet prøve kræfter med en helt anden branche. Det er blandt andet en stærk forståelse og baggrund inden for bæredygtighed, som han tager med ind i virksomhedens arbejde med den nye strategi.
- For os handler succes ikke om omsætning. Det handler om, at vi gerne vil lave nogle projekter, som vi vil lægge navn til. Vi vil gerne vækste, men det skal være en profitabel vækst, og det at lave en profitabel forretning og bæredygtighed hænger mere og mere sammen. Det handler blandt andet om at se et projekt over den samlede levetid, siger Thomas Linneberg, der også er hentet ind for at skabe mere diversitet.
- Det lyder moderne, men det er også nødvendigt og det udmønter sig også i den nye strategi, som vi kigger på. Det handler blandt andet om at finansiere tingene på en sund og bæredygtig måde, siger Thomas Linneberg.
Der er ro på i butikken
På kontoret i Kolding ved de godt, at bredt set er branchen ramt, og at der er mange steder, hvor diskussionen om bæredygtighed i byggeriet ikke fylder, fordi de har fokus rettet mod driften.
- Lige nu er der en stor del af vores branche, der udelukkende tænker på overlevelse. De står med vand op til næsen. Vi ser derimod muligheder. Vi er ikke jubeloptimister, men vi har armene oppe over hovedet og smiler, siger Henrik Nielsen.
Og en del af forklaringen skyldes blandt andet, at virksomheden ikke trykkede speederen i bund, da det hele buldrede afsted.
- Vi har ro på i vores butik, og det betyder, at vi nu har tid til og mulighed for at kigge længere frem og blandt andet kigge på bæredygtighed. Det betyder, at vi har mulighed for at hjælpe andre med dokumentation i forhold til bæredygtighed, som vil blive en stor ting de kommende år.
- Vi er simpelthen nødt til at afsætte ressourcer i vores butik til den del og hele tiden sørge for, at vores personale har den nødvendige viden og knowhow, og jeg tror også, at vi skal hjælpe vores underleverandører. Vi er nødt til at påtage os et ansvar for at hjælpe dem i mål og sørge for, at også deres butik bliver bæredygtig, siger Henrik Nielsen.