Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Jeg har brug for, at der flere i min position, der lægger sig fladt ned og siger, hvordan de har det, og at det er okay at have for eksempel ADHD, siger Søren Søltoft Holmboe. Foto: Henrik Kruse

Popcornhjernen skubber til status quo

Der er ikke grund til at gå stille med det, hvis du har fået diagnosen ADHD. Sådan lyder det fra Søren Søltoft Holmboe, der er direktør i UrHandleren & UrHandleren Invest. For et år siden fik han selv diagnosen af en psykiater.

Det kan være en mundfuld at holde styr på det, han selv kalder en popcornhjerne. Men der er også fordele ved at have folk med på holdet, der ikke tænker i de traditionelle baner, og ofte har de ikke problemer med at "plapre ud" med deres meninger.

- Det er vigtigt at sige, at du kan have ADHD på 100.000 forskellige måder. Men vi er ofte i stand til at spille djævlens advokat, fortæller Søren Søltoft Holmboe.

God læsning

Bliv abonnent på Erhvervsliv Trekanten

Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Trekanten, vil vi gerne have dig med på holdet.

Skriv til salg@erhvervslivtrekanten.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Vi er gode til at udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, der for et år siden fik diagnosen ADHD. Foto: Henrik Kruse

Direktøren har ADHD - og den er rablende

Det er bare helt okay, hvis du ikke passer ind i alle kasser. Det kan ligefrem være en fordel for virksomheder at ansætte folk, der tør og kan udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, der som 48-årig fik diagnosen ADHD. - Vi er sjældent blege for at plapre ud med vores mening, lyder det fra direktøren.

Det fleste har hørt om ADHD. Men RADHD? Den er ny.

Men det var diagnosen, som Søren Søltoft Holmboe fik for lidt over et år siden efter en udredning hos en psykiater.

R’et står for rablende, og efter at han havde tygget lidt på den besked, gav det egentlig meget god mening for hovedpersonen, der til daglig er driftsdirektør i UrHandleren & UrHandleren Invest.

Det er et par uger siden, at han på LinkedIn ærligt fortalte om, at han nu i et år har fået medicinsk behandling for diagnosen, og han håber, at han kan være med til at vise, at der også er en vej for dem, der falder lidt uden for kategori eller har fået en diagnose.

- Jeg veksler mellem at synes, at det er en velsignelse og en forbandelse at få diagnosen så sent i livet. Jeg var 48 år, da jeg fik diagnosen. Hvis jeg havde fået diagnosen tidligere, så kan jeg være bange for, at diagnosen også kunne være blevet min identitet. Det kunne blive en slags begrænsning. I stedet har jeg bare altid tænkt på den næste opgave, siger Søren Søltoft Holmboe.

Netop evnen til at fokusere fuldt ud på næste opgave har bragt ham langt omkring og højt op i hierarkierne, også selv om han har svært ved at sidde på en skolebænk. Og det er netop det budskab, han gerne vil give til andre, der måske ikke helt passer ind i de kasser, som rammer allerede fra folkeskolen.

Vi er sjældent blege for at plapre ud med vores mening, og det giver ofte en stor styrke.

Søren Søltoft Holmboe

- Det er vigtigt at sige, at du kan have ADHD på 100.000 forskellige måder. Men vi er ofte i stand til at spille djævlens advokat. Vi er sjældent blege for at plapre ud med vores mening, og det giver ofte en stor styrke i mange sammenhænge. Der kommer et andet perspektiv. Vi er gode til at udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, som særligt fremhæver hans egen evne til at zoome voldsomt ind, og så ser han muligheder i stedet for begrænsninger.

- Jeg kan levere en kæmpe indsats, både over en kort og lang periode. Jeg kan have et hyperfokus og nedbryde komplekse problemstillinger. Jeg kan finde nye perspektiver, der overrasker og inspirerer, siger Søren Søltoft Holmboe.

- Jeg har selv – lidt for forfejlet - sagt, at jeg kan levere en autistisk form for forretningsudvikling. Men jeg er god til at gennemskue komplekse strukturer. Udfordringen for mig er så, at jeg ikke kan lade være med at fokusere på opgaven. Det er gået ud over mange mennesker, mit sociale liv og familielivet. Når jeg er kommet hjem fra arbejde, så er "motoren" bare fortsat. Jeg kunne ikke stoppe mit hoved, siger Søren Søltoft Holmboe.

Kringlet karrierevej

Det høje aktivitetsniveau på øverste etage har bragt erhvervsmanden vidt omkring, og selve turen fortæller, at her er en erhvervsmand, der nærmest ikke kan stå stille.

Efter handelsskolen gjorde han karriere i Dansk Supermarked, hvor han prøvede stort set alt, og også var konstitueret varehuschef et kort øjeblik. Derefter var han i militæret i næsten tre år, hvor han blev sergent.

- Det meste af tiden var jeg dog på prøvetid. Det siger en del, siger Søren Søltoft Holmboe.

Derefter var han selvstændig, hvor han rensede møbler og tæpper, inden han vendte tilbage til Dansk Supermarked, og så var han et smut forbi Coop, hvor han deltog i processen med at ændre OBS til Kvickly Ekstra.

Kort om Søren Søltoft Holmboe

  • Bosiddende i Vejle. Har tidligere været kædedirektør i Only, der er en del af Bestseller-koncernen.
  • Han har været hoteldirektør, hvor han var meget synlig under coronanedlukningerne.
  • Han sidder med i panelet hos News & Co. hos TV2 News og skriver klummer i JP. 
  • Han har i mange år været en ur-nørd og er i dag driftsdirektør hos UrHandleren & UrHandleren Invest, der har base i Aarhus.
  • Forretningen består af traditionel urbutik og en investeringsforretning, hvor et tocifret antal investorer har investeret i spændet mellem halvanden til otte millioner kroner i urer.

- Det var et selvmål at skifte til Coop. Der var alt for meget bureaukrati til mit temperament. Der var for meget, der skulle godkendes på alt for mange niveauer. I Dansk Supermarked besluttede vi noget fredag, og gjorde det mandag. Det var lige mig, siger Søren Søltoft Holmboe.

Han blev leder i Bestseller, hvor han var med til at bygge Bestseller Academy op fra bunden som uddannelseschef, og kom derefter videre til Bestseller-mærket Only som kædedirektør.

- Jeg tog turen helt uden officielle kvalifikationer, og jeg havde en fest som kædedirektør, men der ramte jeg en mur, jeg ikke havde set. Der var fuld blæs på. Jeg rejste, var politisk aktiv i hovedbestyrelsen LA, havde tre børn og spillede i et band, der ofte spillede ude. Jeg oplevede egentlig ikke et pres, men pludselig kortsluttede hovedet, og det blev meget tydeligt for mig, at jeg skal lægge pauser ind. Jeg gik helt ned, siger Søren Søltoft Holmboe.

Derefter har han været selvstændig indenfor forretningsudvikling, hoteldirektør og nu er han driftsdirektør i UrHandleren & UrHandleren Invest.

Karrierevejen har været kringlet, og det understreger, at der ikke er risiko for, at han gror fast. Men det viser samtidig, at han har klaret op- og nedture uden at "støtte" sig til en diagnose.

Det var også den private del i Søren Søltoft Holmboe, der fik ham til at opsøge i første omgang en psykolog, der ret hurtigt sendte ham videre til en psykiater for at blive udredt.

- Begge mine forældre døde med kort mellemrum, og jeg oplevede begge min brødre sørge. Jeg gik i praksis-mode, men kom aldrig ind i sorgen, og det slog mig, at det gør jeg ikke. Jeg dvæler ikke ved følelserne. Det er ikke fordi, at jeg ikke er følsom. Men jeg har svært ved at komme ned i det. Jeg ville gerne ned og være ked af det. Jeg kunne bare ikke. Jeg har altid tusind andre tanker, siger Søren Søltoft Holmboe.

Det skal frem i lyset

Med hjælp fra medicin og pauser er det i dag lykkes at komme til et godt sted, hvor der er mere balance i tingene.

Der er fortsat fuld knald på. Men det er på et niveau, hvor hjerne og hjerte kan følge med hinanden, og det, han kalder popcornhjernen, er fortsat et aktiv for ham, ligesom andre popcornhjerner kan være en gave i andre virksomheder.

- Jeg er fortsat ret hurtig til at knuse en problemstilling, og dele den op i små enheder, som man kan operere i forhold til. Ejeren af UrHandleren & UrHandleren har også selv en popcornhjerne, og det betyder, at jeg er god til at forstå, hvad han mener, siger Søren Søltoft Holmboe.

Han håber, at endnu flere virksomheder ville få øjnene op for, at man sagtens kan ansætte folk med diagnoser, og det ofte vil være en kæmpe gevinst, at der er nogen, der tør og kan tænke ud af den berømte kasse.

- Det er også derfor, at jeg går ud og siger det åbent og ærligt. Jeg har brug for, at der er flere i min position, der lægger sig fladt ned og siger, hvordan de har det, og at det er okay at have for eksempel ADHD. Jeg kunne godt tænke mig, at flere siger det lige ud, og vi blev bedre til at integrere folk som mig med ADHD og folk med psykiske lidelser. Jeg kan jo se, at når jeg møder unge mennesker, der har det lidt ligesom mig, at det er en lille gave for dem. Det åbner nogle muligheder for dem, siger Søren Søltoft Holmboe.

Bil-søstre klædt på til bestyrelsen, stor interesse for at blive smagsdirektør, og "Årets rummelige virksomhed" er kåret

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Entreprenør-virksomheder siger farvel til Fredericia

Afdelingen tæller 55 håndværkere og 35 funktionærer. Af de 90 ansatte er det dog kun seks-otte, der har haft fast base på kontoret i Port House i Fredericia, fortæller Palle Priska, der er afdelingschef hos A. Enggaard A/S. Foto: Morten Knudsen, Kompress

De seneste år har opgaverne ligget tæt i Fredericia. Men nu er det tyndet ud. Til gengæld ligger der en stribe store, langvarige opgaver og venter i Odense.

Så nu har entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard A/S flyttet sit syddanske hovedkontor fra Fredericia til Odense. Og de vender næppe tilbage igen, fortæller afdelingschef Palle Priska.

- Vi har været superglade for vores tid i Fredericia. Men nu, hvor de sidste punkthuse i området er sat lidt på stand by, og vi samtidig har flere meget store projekter på vej i Odense, som vil vare 15-20 år, giver det mening at flytte vores syddanske afdeling til Odense, siger Palle Priska. Læs mere i Fredericia Dagblad.

Stor interesse for ekstremt tidsbegrænset stilling

Ansøgninger vælter ind på stilling som "smagsdirektør" for fastfood-kæde, skriver Mediet Markedsføring.

Har du stærke holdninger til smagen i din burger? Kan du lide at møde til direktørtid? Så er du måske den, vi leder efter.

Sunset Boulevard søger smagsdirektør til en ekstremt tidsbegrænset stilling. Det er overskriften på et jobopslag hos Sunset Boulevard, og det har givet mange ansøgninger, skriver Mediet Markedsføring.

Stillingen beskrives som "ekstremt tidsbegrænset", og om selve opgaven hedder det: "Som Smagsdirektør vil du skulle smage to varianter af vores næste Hereford limited edition. Efterfølgende skal du vælge, hvilken smagsvariant, vi skal lancere".​

Og det job er der tilsyneladende mange, der gerne vil have. Inden for den første time efter opslaget var kommet op, var der landet 55 ansøgninger – nu er tallet næsten 200, oplyser kæden til Mediet Markedsføring.

Bil-søstre har været på skolebænken

- Vi har fået ansvaret for at passe på en virksomhed, som vi har til låns. Det er vi meget bevidste om, forklarer Camilla og Carina Avlbjerg Christiansen, medejere, tredje generation og bestyrelsesmedlemmer i bilkoncernen Nic Christiansen Gruppen. Pressefoto

Efter søstrene Camilla og Carina Avlbjerg Christiansen indtrådte i bestyrelsen hos familievirksomheden Nic. Christiansen Gruppen, valgte de sammen at tage en bestyrelsesuddannelse for at være klædt bedre på til den nye rolle.

- Til at begynde med var vi uerfarne i bestyrelsesarbejdet og havde brug for en fælles forståelse af vores nye roller og ansvar, fortæller Camilla Avlbjerg Christiansen, som følte, at hun "manglede noget" for at leve op til ansvaret.

Sammen tog de to søstre derfor en bestyrelsesuddannelse på Aarhus BSS, som Camilla Avlbjerg Christiansen siden supplerede med en cand.merc.

- For at have den rette ballast og være i stand til at udfordre de andre medlemmer af bestyrelsen, forklarer hun. Læs mere i JydskeVestkysten.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du ugens anbefalinger fra Erhvervsliv-universet. Alle links er låst op, så du som abonnent på et af vores nyhedsbreve, kan læse med.

Softwarevirksomheden Abtion var firstmover, da de for mere end fire år siden lagde arbejdsugen om og gav medarbejderne fri om fredagen. Nu er arbejdsugen blot på fire dage, og arbejdstiden er nedsat til 30 timer, men omsætningen er steget markant.

- Medarbejderne er glade for det, og tallene viser, at det går den rigtige vej, siger Bo Kønskov, partner i Abtion og leder af kontoret i Odense.

Martin Heinze og Lasse Nielsen har spillet sammen i mange år. Først som fodboldspillere i Esbjerg fB og siden har de to esbjergensere skabt interiør-virksomheden Rackbuddy. Det har de gjort så godt, at de i begyndelsen af året blev kåret som Årets Nye Erhvervsnavn i Esbjerg, og i 2021 blev nomineret til Årets Ejerleder i Sydjylland af PwC.

Her giver den ene halvdel af makkerparret, Martin Heinze, tre gode råd til andre ledere.

Henrik Berg står bag undertøjs-brandet Basic+Ally, men det er han ikke længere ene om. Iværksætteren fra Kolding har nemlig valgt at dele ejerskabet af virksomheden ud til flere forretningspartnere. Idéen fik Henrik Berg, da han havde brug for hjælp til markedsføringen.

- Du vil det lidt mere, og det er også nemmere at skabe en teamånd, når du ved, at andre har hånden på kogepladen, siger Henrik Berg

Innovationskraften kan være en besværlig muskel at træne i en virksomheder, men det har Randers Gears vundet en løsning på. Tandhjulsfabrikken deltager i flere innovationsprojekter under produktionsklyngen MADE, og det er med et godt udbytte ifølge administrerende direktør, Lau Akstrup Jensen.

- Det betyder meget at få adgang til viden, som vi ikke har. 1+1 giver mere end 2, forklarer direktøren her.

Aros Forsikring med base i Aarhus er danmaksmester i kundeservice i forsikringsbranchen. Men andre bør kopiere idéerne, mener CEO Morten Dissing, fordi de ressourcer, som god personlig service koster, hurtigt er tjent hjem i loyalitet og høj tilfredshed hos kunderne.

Her deler han sine fem bedste tip til at få flere tilfredse kunder.