Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Retvisende bogføring og et opdateret likviditetsoverblik er afgørende. Det gælder på kort sigt og på lidt længere sigt, siger Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, der hjælper kriseramte virksomheder med at komme tilbage på sporet. 

Undgå konkurs - se faresignalerne i øjnene

2022 slog rekord i antal konkurser. Ikke siden 2010 har der været så mange virksomheder, der knækkede nakken, og i januar fortsatte tendensen ifølge DR.

Udviklingen slår også tydeligt igennem hos Early Warning, som forsøger at hjælpe kriseramte virksomheder tilbage på sporet.

Erhvervsliv Trekanten har talt med den lokale mand i Syddanmark om, hvordan han ser situationen lige nu, og hvad virksomhederne, der balancerer på kanten, skal gøre for ikke at blive en del af statistikken.

Grundlæggende handler det om at gøre noget, før det er for sent. Det nytter ikke at stikke hovedet i busken.

- Det vigtige er selvfølgelig at se faresignalerne i tide og gøre noget, før det er for sent. Men er løbet kørt, så er det bedre at stoppe, inden gælden vokser mere, og at krisen går alt for hårdt ud over helbred og familien. Hvornår er det nok? Men det er aldrig for sent at kontakte Early Warning, lyder det Poul-Erik Jensen, der er konsulent i netop Early Warning.

God læselyst!

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Det er vigtigt, at du er åben omkring situationen, når du taler med banken og revisor. Det betyder også, at de kan hjælpe med at finde løsninger. Hvis relationen er dårlig, så risikerer du, at de får berøringsangst, siger Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, der hjælper kriseramte virksomheder. Foto: Erhvervshus Sydjylland

Start redningsaktionen før det er for sent: Erkendelsen kan være svær

Virksomheder, der er i krise, bør reagere tidligt for at forhindre en konkurs. Det er det korte budskab fra Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning - et landsdækkende tilbud til virksomheder i krise.

- Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer, jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent, siger Poul-Erik Jensen, der lige nu kigger ind i et år, hvor han får travlt med at hjælpe kriseramte virksomheder sammen med korpset af frivillige.

Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40. Han oplever, at det er svært for nogle ejere at se problemerne i øjnene.

- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstremt vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.

Antallet af konkurser tog et spring op i 2022, og 2023 ser også bekymrende ud. Selvom der sjældent er nogen lette løsninger, når krisen kradser, så er det nemmere, hvis man reagerer tidligt, lyder det fra Poul-Erik Jensen fra Early Warning, der forsøger at hjælpe virksomheder videre inden konkursen.

ØKONOMI: Jo tidligere man få hjælp, jo større er chancen for at det hele ikke kollapser. Det er beskeden fra Poul-Erik Jensen, der konsulent i Early Warning, der er et landsdækkende tilbud til virksomheder, der er i krise.

- Det, jeg oplever, er, at virksomhederne kommer sent ud af starthullerne for at få hjælp. Jeg vil også sige for sent nogle gange. Det er den grundlæggende udfordring, når vi taler om virksomheder i krise, siger Poul-Erik Jensen, og det hænger sammen med, at "erkendelsesfasen" trækker ud.

Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer jo større et sandsynligheden for, at du kan vende tingene før det er for sent.

Poul-Erik Jensen, konsulent i Early Warning

Han har selv tidligere drevet virksomhed, men i 2019 startede han som konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han har ansvaret for Early Warning i Syddanmark. Og lige nu har han travlt.

Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40.

- Der er flere ting, der giver modvind mange steder. Der er ikke en enkeltstående krise. Vi kommer fra en corona-krise, der er afløst af ”multikriser”. Der er noget med corona-lån, der skal betales tilbage efter en periode, hvor det ikke har været nemt at tjene penge. Der er noget med inflation og stigende renter. Og så at man måske samtidig har taget nogle beslutninger, der ikke var helt rigtige, siger Poul-Erik Jensen.

De mange forskellige udfordringer betyder, at mange virksomheder står i en svær situation, og 2022 blev året hvor flest virksomheder siden 2010 er gået konkurs, og det betyder altså, at Poul-Erik Jensen og det hold af frivillige rådgivere, der hjælper, har meget travlt.

Ærlighed betaler sig

Der sker ofte det, at det er svært for ejeren at erkende, hvor stort et problem virksomheden er havnet i. Det betyder, at ejeren knokler videre, og ejeren fortsat lægger utrolig mange timer i virksomheden uden, at de erkender, at forretningsmodellen ikke holder.

- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstrem vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.

Fakta Early Warning

  • Poul-Erik Jensen er konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han er tilknyttet Early Warning, der hjælper virksomheder, hvor forretningen ikke hænger sammen. Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til virksomheder, der oplever modgang. Tilbuddet finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
  • Når Poul-Erik Jensen har haft den indledende dialog med virksomheden, sætter han som regel virksomheden i kontakt med det korps af frivillige rådgiver, der er tilknyttet Early Warning i Sydjylland. Se mere på www.earlywarning.dk
  • Poul-Erik Jensen har mange års erfaring som selvstændig og ejerleder og har selv tidligere været blandt andet partner i et reklamebureau. Siden 2019 har han arbejdet i Erhvervshus Sydjylland.

Det er både banken, revisor, familie, venner, forretningsforbindelse og netværk, der kan hjælpe med at se tingene klart. Men det er særligt vigtigt, at virksomheden har et tillidsfuldt samarbejde med banken og revisor.

- Det er vigtigt, at du er åben omkring situationen, når du taler med banken og revisor. Det betyder også, at de kan hjælpe med at finde løsninger. Hvis relationen er dårlig, så risikerer du, at de får berøringsangst. Hverken bank eller revisor får stillet de rigtige spørgsmål, og det er rigtig skidt, når du står midt i en krise, siger Poul-Erik Jensen.

Tid til at stoppe?

Når han får en opringning, så har virksomheden som regel kæmpet i lang tid. Typisk ved ejeren jo godt, at tingene bevæger sig i den forkerte retning. Men det er ofte svært at erkende dybden af problemerne.

- I de lidt større virksomheder er der typisk en økonomiafdeling, der meget hurtigt får øje på, at tingene går skævt. Men selv her kan man godt overse ting, og hvis man ikke erkender problemerne, så kan det hurtigt blive til meget alvorlige problemer selv for større virksomheder, siger Poul-Erik Jensen.

Det bliver bare sværere og sværere at træffe gode beslutninger, når tingene strammer til. Han har eksempler på virksomheder, hvor det hele ramler, men hvor ejeren står på lagret, og ordner nogen helt ligegyldige ting for at holde sig i gang.

- Vi står nogle gange nogen steder, hvor tingene ser meget svære ud, og hvor det menneskeligt er meget alvorligt, fordi ejeren står i meget svær situation. Det er mennesker, der er presset til det yderste. Det er meget ulykkeligt. Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent, siger Poul-Erik Jensen.

- Banker bryder sig - heller - ikke om ubehagelige overraskelser. Og husk hele tiden likviditeten, lyder et af rådene fra Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, der hjælper virksomheder, der er i krise. Illustration

Tjekliste til når krisen kradser: 7 punkter du skal holde øje med

Store udsving i energi- og varmepriser, inflation, renter og en usikker verdensøkonomi. Udfordringerne står i kø, men udfordringerne rammer samtidig meget forskelligt. De usikre tider presser mange små og mellemstore virksomheder, men hvis man reagerer på krisen, så er der måske en vej ud, lyder det fra Early Warning, der hjælper virksomheder med at finde en vej frem.

Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til virksomheder, der oplever modgang i virksomheden og gerne vil gøre noget for at vriste sig fri af krisen. Tilbuddet er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og her i regionen har de base i Erhvervshus Sydjylland, hvor konsulent Poul-Erik Jensen sidder.

Her er en redigeret "tjekliste", som Poul-Erik Jensen bruger i sit arbejde med virksomheder, der rækker hånden ud for at få hjælp.

1. Hvad kan jeg selv gøre nu?

Når krisen kradser er det vigtigt, at du kigger grundigt på forretningskoncept, kunderelationer, driften og gør organisationen klar til nye tider. Forsøg derfor at skabe et overblik og en plan for, hvad der kan og skal gøres.

2. Har du en ajourført bogføring og overblik over likviditeten?

Retvisende bogføring og et opdateret likviditetsoverblik er afgørende. Det gælder på kort sigt og på lidt længere sigt. Likviditet giver handlemuligheder. Det kan være svært at få et overblik, så er du i tvivl, så kontakt din revisor eller anden rådgiver. Alternativt kan man hente et forenklet likviditetsbudget på Virksomhedsguiden.dk.

Kan dine fordringer betales efterhånden, som de forfalder? Ellers kan situationen være omfattet af reglerne om insolvens, og så skal du række ud til en revisor, advokat eller kontakte Early Warning.

3. Skal du have hjælp ude fra?

For mange virksomhedsejere kan det være en stor hjælp at få sparring fra en, der kommer udefra. Her kan en mulighed være uvildig, fortrolig og gratis sparring fra en forretningsudvikler fra for eksempel Erhvervshus Sydjylland.

4. Hvad er det, som presser mest lige nu?

Hvad er de grundlæggende årsager til, at forretningen er udfordret, og hvor længe har der været krise. Var der også krise før corona-perioden og den aktuelle situation? Hvilke barrierer er der lige nu? Og er det muligt at ændre på situationen?

5. Har du styr på de vigtigste opgaver?

Det er vigtigt, at du får en handleplan. Hvad er det næste, der skal gøres? Lav en liste over forbedringstiltag.

Det er vigtigt med en tidsplan, og så skal der prioriteres. Det kan ske efter sparring med andre, både eksternt og i virksomheden. Og husk at spareøvelser er ikke nok. Der skal også arbejdes med mulighederne, hvis der er ressourcer til det.

6. Holder du banken opdateret?

Det er vigtigt, at du holder fast i et godt samarbejde med banken. Du skal være åben og ærlig og komme med realistiske drifts-, status- og likviditetsbudgetter. Banker bryder sig - heller - ikke om ubehagelige overraskelser. Og husk hele tiden likviditeten. 

Det er oftest likviditeten, der mangler og som lukker en virksomhed. Det kan være nødvendigt at arbejde med flere scenarier, og se hvad de medfører af økonomiske konsekvenser.

7. Er det for sent at gøre noget?

Det vigtige er selvfølgelig at se faresignalerne i tide og gøre noget, før det er for sent. Men er løbet kørt, så er det bedre at stoppe, inden gælden vokser mere, og at krisen går alt for hårdt ud over helbred og familien. Hvornår er det nok?

Men det er aldrig for sent at kontakte Early Warning og Poul-Erik Jensen.

Den belgiske offshore-koncern Deme Group er kommet et skridt nærmere at kunne flytte ind i ny kontorbygning. Foto: Søren Gylling

Transportfirma går konkurs, offshore-firma flytter i mindre lokaler og Vejle-firma bidrager til højt træhus

Her får du udvalgte nyheder fra virksomheder i Fredericia, Kolding og Vejle.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Transportfirma med 30 ansatte er begæret konkurs

Retten i Kolding tog den 16. februar 2023 transportselskabet under konkursbegæring. Ifølge virksomhedens regnskab har der været over 30 ansatte i selskabet. Foto: Søren Gylling

Svigtende indtjening og for store gældsposter har betydet, at AM Transport ApS med over 30 ansatte er taget under konkursbehandling. Kolding-virksomheden har senest haft Charlotte Madsen som direktør, men det er Allan Frank Madsen, der har lagt bogstaver til virksomheden.

AM Transport ApS har kørt med spinkle overskud de senere år, og i seneste regnskab er det da også klart, at forholdet mellem bundlinjen og selskabets gældsforpligtelser er kørt skævt. Læs mere i JydskeVestkysten.

Offshore-virksomhed flytter i nyt domicil

Direktør i Deme, Marro Vreys, glæder sig over, at man fremover får til huse i et byggeri, der passer bedre til antallet af medarbejdere. Foto: Søren Gylling

Offshore-virksomheden Deme flytter om et år ind i et nybygget domicil på nabogrunden i Fredericia. Flytningen fra det nuværende domicil på nabogrunden har været på tale længe.

- Vi er 45 ansatte, der bor i et hus, der er bygget til 150. Det har vi længe ønsket at gøre noget ved, så vi er glade for, at vi om et år kan rykke i et byggeri, der passer præcis til vores behov, siger direktøren for den danske afdeling Marro Vreys, der deler sin arbejdstid mellem Fredericia og Belgien. Læs mere i Fredericia Dagblad.

Vejle-firmaer har stor rolle i højt træhus

Over 800 søjler af limtræ skal udstyres med over 1600 beslag til byggeriet af Danmarks højeste træhus. Den opgave har Byggefirmaet Ove Jensen A/S og Ødsted Tømrer- og Snedkerforretning A/S delt imellem sig. Foto: Mads Dalegaard

Byggefirmaet Ove Jensen og Ødsted Tømrer- og Snedkerforretning skal montere 1600 beslag på 800 søjler til PFA-byggeri til 371 millioner kroner i Aarhus. Vejle-firmaerne får dermed en afgørende rolle i byggeriet af landets højeste træhus. 

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus "Træ" i Aarhus Danmarks højeste træhus. Højhuset opføres af pensionsselskabet PFA. Læs mere i Vejle Amts Folkeblad.

Seest Bageri, der laver Danmarks bedste romkugler, overtager Centerkrummerne i Kolding Storcenter fra 1. marts. Foto: Søren Gylling

Rundt i Trekantområdet

Ta' med en hurtig tur rundt til Trekantområdets virksomheder. Her er, hvad vi i øvrigt har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.
  • Transport- og logistikvirksomheden ØSG A/S kunne mærke stor interesse for virksomheden på dette års DM i Skills, og Fredericia-virksomheden fik endda en kvindelig praktikant, der håber at blive chauffør inden for vejtransport, skriver DI
  • Ruth Axø tiltræder 1. marts i en ny rolle som erhvervsplaymaker ved Business Fredericia, og skal være med til at binde ungeenheden i Fredericia Kommune og virksomhederne i Business Fredericia endnu tættere sammen, skriver Avisen.nu
  • Med en målrettet indsats er det lykkes Kolding Kommune at få 71 procent af de ukrainske flygtninge i job. En indsats der placerer kommunen langt over landsgennemsnittet og viser vejen for, hvordan den fremtidige flygtningeindsats kan udvikles, skriver kommunen på sin hjemmeside.
  • Seest Bageri, der laver Danmarks bedste romkugler, udvider nu. Bageriet overtager Centerkrummerne i Kolding Storcenter. Forud venter en gennemgribende renovering af lokalerne, inden man nu også i storcentret kan købe Danmarks bedste romkugle, skriver JydskeVestkysten.
  • Det bliver Jysk Tagpap, der ligger i Kolding, der skal hjælpe med at rydde op på skandalebyggeriet af det nye supersygehus i Odense, som, allerede inden det er taget i brug, er ramt af skimmelsvamp i 600 rum, skriver JydskeVestkysten