Start redningsaktionen før det er for sent: Erkendelsen kan være svær
Virksomheder, der er i krise, bør reagere tidligt for at forhindre en konkurs. Det er det korte budskab fra Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning - et landsdækkende tilbud til virksomheder i krise.
- Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer, jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent, siger Poul-Erik Jensen, der lige nu kigger ind i et år, hvor han får travlt med at hjælpe kriseramte virksomheder sammen med korpset af frivillige.
Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40. Han oplever, at det er svært for nogle ejere at se problemerne i øjnene.
- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstremt vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.
ØKONOMI: Jo tidligere man få hjælp, jo større er chancen for at det hele ikke kollapser. Det er beskeden fra Poul-Erik Jensen, der konsulent i Early Warning, der er et landsdækkende tilbud til virksomheder, der er i krise.
- Det, jeg oplever, er, at virksomhederne kommer sent ud af starthullerne for at få hjælp. Jeg vil også sige for sent nogle gange. Det er den grundlæggende udfordring, når vi taler om virksomheder i krise, siger Poul-Erik Jensen, og det hænger sammen med, at "erkendelsesfasen" trækker ud.
Poul-Erik Jensen, konsulent i Early WarningJeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer jo større et sandsynligheden for, at du kan vende tingene før det er for sent.
Han har selv tidligere drevet virksomhed, men i 2019 startede han som konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han har ansvaret for Early Warning i Syddanmark. Og lige nu har han travlt.
Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40.
- Der er flere ting, der giver modvind mange steder. Der er ikke en enkeltstående krise. Vi kommer fra en corona-krise, der er afløst af ”multikriser”. Der er noget med corona-lån, der skal betales tilbage efter en periode, hvor det ikke har været nemt at tjene penge. Der er noget med inflation og stigende renter. Og så at man måske samtidig har taget nogle beslutninger, der ikke var helt rigtige, siger Poul-Erik Jensen.
De mange forskellige udfordringer betyder, at mange virksomheder står i en svær situation, og 2022 blev året hvor flest virksomheder siden 2010 er gået konkurs, og det betyder altså, at Poul-Erik Jensen og det hold af frivillige rådgivere, der hjælper, har meget travlt.
Ærlighed betaler sig
Der sker ofte det, at det er svært for ejeren at erkende, hvor stort et problem virksomheden er havnet i. Det betyder, at ejeren knokler videre, og ejeren fortsat lægger utrolig mange timer i virksomheden uden, at de erkender, at forretningsmodellen ikke holder.
- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstrem vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.
Fakta Early Warning
- Poul-Erik Jensen er konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han er tilknyttet Early Warning, der hjælper virksomheder, hvor forretningen ikke hænger sammen. Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til virksomheder, der oplever modgang. Tilbuddet finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
- Når Poul-Erik Jensen har haft den indledende dialog med virksomheden, sætter han som regel virksomheden i kontakt med det korps af frivillige rådgiver, der er tilknyttet Early Warning i Sydjylland. Se mere på www.earlywarning.dk
- Poul-Erik Jensen har mange års erfaring som selvstændig og ejerleder og har selv tidligere været blandt andet partner i et reklamebureau. Siden 2019 har han arbejdet i Erhvervshus Sydjylland.
Det er både banken, revisor, familie, venner, forretningsforbindelse og netværk, der kan hjælpe med at se tingene klart. Men det er særligt vigtigt, at virksomheden har et tillidsfuldt samarbejde med banken og revisor.
- Det er vigtigt, at du er åben omkring situationen, når du taler med banken og revisor. Det betyder også, at de kan hjælpe med at finde løsninger. Hvis relationen er dårlig, så risikerer du, at de får berøringsangst. Hverken bank eller revisor får stillet de rigtige spørgsmål, og det er rigtig skidt, når du står midt i en krise, siger Poul-Erik Jensen.
Tid til at stoppe?
Når han får en opringning, så har virksomheden som regel kæmpet i lang tid. Typisk ved ejeren jo godt, at tingene bevæger sig i den forkerte retning. Men det er ofte svært at erkende dybden af problemerne.
- I de lidt større virksomheder er der typisk en økonomiafdeling, der meget hurtigt får øje på, at tingene går skævt. Men selv her kan man godt overse ting, og hvis man ikke erkender problemerne, så kan det hurtigt blive til meget alvorlige problemer selv for større virksomheder, siger Poul-Erik Jensen.
Det bliver bare sværere og sværere at træffe gode beslutninger, når tingene strammer til. Han har eksempler på virksomheder, hvor det hele ramler, men hvor ejeren står på lagret, og ordner nogen helt ligegyldige ting for at holde sig i gang.
- Vi står nogle gange nogen steder, hvor tingene ser meget svære ud, og hvor det menneskeligt er meget alvorligt, fordi ejeren står i meget svær situation. Det er mennesker, der er presset til det yderste. Det er meget ulykkeligt. Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før, at man reagerer jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent, siger Poul-Erik Jensen.