Virksomheder vil tættere på kunden: Trekantområdet er indgangen til Skandinavien
Der er mindst tre gode grunde til, at konkurrencen om kvadratmeterne vokser i Trekantområdet.
1. Det er blevet sværere og sværere at finde ledige kvadratmeter til logistikejendomme syd for København, og det betyder, at udenlandske investorer har fået øjnene op for Trekanten.
2. Corona har samtidig gjort, at mange virksomheder gerne vil tættere på slutkunden, men den bevægelse var allerede i gang inden pandemien, lyder vurderingen fra Invest in Denmark, som hører under Udenrigsministeriet.
3. Generelt er der bare stor interesse efter logistikejendomme, og særligt moderne logistikejendomme, der sikrer virksomhederne et fintmasket netværk. Det behov betyder, at store udenlandske spillere har fået øjnene op for Trekantområdet som et godt alternativ til ejendomme omkring Storkøbenhavn.
LOGISTIK: Corona har skubbet på, men allerede inden pandemien var der en tendens imod, at logistikcentrene kom tættere på kunden. Sådan lyder vurderingen fra Björn Snorri Gudmundsson, som sidder i Invest in Denmark, der hører under Udenrigsministeriet.
Hans opgave er, groft sagt, at hjælpe udenlandske virksomheder med at etablere forretninger og lave investeringer i Danmark. Udover et fokus på bæredygtige investeringer arbejder Invest in Denmark med fokus-industrierne life science, fødevarer og cleantech, men som den eneste sidder han i en tværgående funktion, hvor han dækker alle produktions- og logistikrelaterede aktiviteter.
- Hvis vi starter i helikopteren, så er der stor interesse for logistikbranchen generelt. Sådan har det været i lang tid. Der er mange virksomheder, der arbejder for at gøre deres forsyningskæder mere robuste, kortere og måske også mere bæredygtige. Det er en supertrend, der gør, at der også er interesse for at investere i området, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.
Last mile logistics
Her er Hines Nordics, der vil bygge knap 130.000 kvadratmeter i Kolding et godt eksempel. Attraktionen er moderne logistikejendomme, såkaldte højlagre, hvor der er fokus på fleksible og automatiserede løsninger til lejerne.
Samtidig fylder et begreb som 'last mile logistics' meget. Det er den del af transporten, hvor du er tæt på slutkunden. Her er stigende internethandel en vigtig medspiller, men det er kun en del af forklaringen på, at der er efterspørgsel på logistikejendomme.
- Virksomheder vil gerne have et tæt og fintmasket netværk i Europa, men faktisk også globalt. Det gælder sådan set inden for alle kategorier. Virksomheder er meget optaget af at opbygge et sammenhængende regionalt distributionsnetværk. Det kan godt være, at du fortsat har en kompliceret forsyningskæde og fortsat får produceret i Østen, men produktet skal tættere på kunden, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.
Mulighederne er presset
Når udenlandske investorer har fået øjnene op for Trekantområdet, så handler det også om, at der er ved at være godt fyldt op syd for København i forhold til logistikcentre, og hvis man er en udenlandsk investor, der kigger på Danmark, så er netop Trekantområdet et godt alternativ.
- Der er ikke tvivl om, at de store udenlandske virksomheder gerne vil ligge syd for København, for så kan de også betjene det sydlige Sverige. Men priserne og mulighederne er også "presset" her, og så begynder de at lave en afvejning mellem Trekantområdet og København, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.
Ofte vælger de udenlandske spillere at starte ud i København, og hvis de så har succes, så går der ikke særlig længe før, at det så går op for dem, at de også skal have et setup i Jylland.
Bygger spekulativt
Ud over Hines Nordics er MG Park i Fredericia et godt eksempel, der ligeledes bygger spekulativt, altså uden at de har en lejer på plads inden byggestart.
- Hvis man ser på antallet af de her store investeringer i logistik, så er der nærmest flere investeringer fra udenlandske virksomheder end fra danske. Der er sket et markant skift i markedet på ganske få år, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.
Hvad har corona betydet for den her udvikling?
- Det er en trend, der har været i gang inden corona, men det er klart, at corona har jo skubbet på udviklingen, og udfordringer med forsyningskæder er jo ikke blevet mindre. Nu vil du gerne have varer tættere på markedet i stedet for på et stort centralt lager.
- Du vil gerne sprede varerne ud over et lidt mere finmasket logistiknetværk. Når man bestiller fra en stor tøjkæde, så vil de gerne have at tøjet ligger i Danmark og ikke skal fragtes fra Tyskland eller Holland, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.