Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi har et stort netværk i Europa, og der kan vi se og høre, at der er et behov for logistikejendomme i Skandinavien, og der fungerer Kolding og Danmark som en port til Skandinavien, siger Karen Egede Nielsen, der er udviklingsdirektør i Hines Nordics. Foto: Henrik Kruse

Udlandet har fået øje på porten til Norden

Trekantområdet ligger centralt i Danmark. Men det ligger også rigtig fint, hvis du kigger på hele Skandinavien. Det har udlandet også fået øje på.

En hurtig gennemgang af overskrifter de seneste år viser, at udenlandske investorer, der opererer inden for logistik, har set sig lun på Trekantområdet. Her et lille udpluk af overskrifterne.

Engelsk ejendomsudvikler klar til at købe kæmpe lagerbygning i Vejle

Hollændere køber 100.000 kvadratmeter og bygger kæmpe logistikcenter

Belgisk ejet virksomhed opfører 80.000 kvadratmeter logistikcenter

Senest har Hines Nordic fortalt, at de vil opføre 130.000 kvadratmeter i Kolding. En del af forklaringen på, at de udenlandske investorer kigger mod Trekantområdet handler om nethandel. Men det handler i lige så høj grad om, at virksomhederne vil tættere på slutkunden.

- Hvis man ser på antallet af de store investeringer i logistik, så er der nærmest flere investeringer fra udenlandske virksomheder end fra danske. Der er sket et markant skift i markedet på ganske få år, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg, der sidder i Invest in Denmark.

God fornøjelse

Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- Virksomheder vil gerne have et tæt og fintmasket netværket i Europa, men faktisk også globalt. Det gælder sådan set inden for alle kategorier, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg, der er specialkonsulent hos Invest in Denmark. Pressefoto

Virksomheder vil tættere på kunden: Trekantområdet er indgangen til Skandinavien

Der er mindst tre gode grunde til, at konkurrencen om kvadratmeterne vokser i Trekantområdet.

1. Det er blevet sværere og sværere at finde ledige kvadratmeter til logistikejendomme syd for København, og det betyder, at udenlandske investorer har fået øjnene op for Trekanten.

2. Corona har samtidig gjort, at mange virksomheder gerne vil tættere på slutkunden, men den bevægelse var allerede i gang inden pandemien, lyder vurderingen fra Invest in Denmark, som hører under Udenrigsministeriet.

3. Generelt er der bare stor interesse efter logistikejendomme, og særligt moderne logistikejendomme, der sikrer virksomhederne et fintmasket netværk. Det behov betyder, at store udenlandske spillere har fået øjnene op for Trekantområdet som et godt alternativ til ejendomme omkring Storkøbenhavn.

Det er svært at finde flere ledige kvadratmeter til logistikejendomme syd for København, og det er medvirkende til, at udenlandske investorer har fået øjnene op for Trekantområdet, lyder vurdering fra Björn Snorri Gudmundsson Bøg, der er specialkonsulent hos Invest in Denmark, der hører under Udenrigsministeriet.

LOGISTIK: Corona har skubbet på, men allerede inden pandemien var der en tendens imod, at logistikcentrene kom tættere på kunden. Sådan lyder vurderingen fra Björn Snorri Gudmundsson, som sidder i Invest in Denmark, der hører under Udenrigsministeriet.

Hans opgave er, groft sagt, at hjælpe udenlandske virksomheder med at etablere forretninger og lave investeringer i Danmark. Udover et fokus på bæredygtige investeringer arbejder Invest in Denmark med fokus-industrierne life science, fødevarer og cleantech, men som den eneste sidder han i en tværgående funktion, hvor han dækker alle produktions- og logistikrelaterede aktiviteter.

- Hvis vi starter i helikopteren, så er der stor interesse for logistikbranchen generelt. Sådan har det været i lang tid. Der er mange virksomheder, der arbejder for at gøre deres forsyningskæder mere robuste, kortere og måske også mere bæredygtige. Det er en supertrend, der gør, at der også er interesse for at investere i området, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.

Last mile logistics

Her er Hines Nordics, der vil bygge knap 130.000 kvadratmeter i Kolding et godt eksempel. Attraktionen er moderne logistikejendomme, såkaldte højlagre, hvor der er fokus på fleksible og automatiserede løsninger til lejerne.

Samtidig fylder et begreb som 'last mile logistics' meget. Det er den del af transporten, hvor du er tæt på slutkunden. Her er stigende internethandel en vigtig medspiller, men det er kun en del af forklaringen på, at der er efterspørgsel på logistikejendomme.

- Virksomheder vil gerne have et tæt og fintmasket netværk i Europa, men faktisk også globalt. Det gælder sådan set inden for alle kategorier. Virksomheder er meget optaget af at opbygge et sammenhængende regionalt distributionsnetværk. Det kan godt være, at du fortsat har en kompliceret forsyningskæde og fortsat får produceret i Østen, men produktet skal tættere på kunden, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.

Mulighederne er presset

Når udenlandske investorer har fået øjnene op for Trekantområdet, så handler det også om, at der er ved at være godt fyldt op syd for København i forhold til logistikcentre, og hvis man er en udenlandsk investor, der kigger på Danmark, så er netop Trekantområdet et godt alternativ.

- Der er ikke tvivl om, at de store udenlandske virksomheder gerne vil ligge syd for København, for så kan de også betjene det sydlige Sverige. Men priserne og mulighederne er også "presset" her, og så begynder de at lave en afvejning mellem Trekantområdet og København, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.

Ofte vælger de udenlandske spillere at starte ud i København, og hvis de så har succes, så går der ikke særlig længe før, at det så går op for dem, at de også skal have et setup i Jylland.

Bygger spekulativt

Ud over Hines Nordics er MG Park i Fredericia et godt eksempel, der ligeledes bygger spekulativt, altså uden at de har en lejer på plads inden byggestart.

- Hvis man ser på antallet af de her store investeringer i logistik, så er der nærmest flere investeringer fra udenlandske virksomheder end fra danske. Der er sket et markant skift i markedet på ganske få år, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.

Hvad har corona betydet for den her udvikling?

- Det er en trend, der har været i gang inden corona, men det er klart, at corona har jo skubbet på udviklingen, og udfordringer med forsyningskæder er jo ikke blevet mindre. Nu vil du gerne have varer tættere på markedet i stedet for på et stort centralt lager.

- Du vil gerne sprede varerne ud over et lidt mere finmasket logistiknetværk. Når man bestiller fra en stor tøjkæde, så vil de gerne have at tøjet ligger i Danmark og ikke skal fragtes fra Tyskland eller Holland, siger Björn Snorri Gudmundsson Bøg.

- Det er første gang, at vi bygger på en bar mark i Norden, og det er også første gang, at vi hopper fra Sjælland. Men generelt set kan du sige, at vi kun går efter prime locations, siger Karen Egede Nielsen, der er udviklingsdirektør i Hines Nordics. Foto: Henrik Kruse

Endnu et kæmpe logistikcenter på vej: Nethandel er kun en del af forklaringen

Hines Nordics er den seneste store, udenlandske aktør, der har fået øje på Trekantområdet på grund af den gode beliggenhed i forhold til slutkunderne i Norden.

Det er de gode forbindelser til Tyskland, Norge, Sverige, og at du er tæt på både E45 og E20, der trækker. Når Hines Nordics investerer i en kæmpe logistikejendom, skyldes det blandt andet væksten i nethandel generelt, men også at mange virksomheder efterspørger et mere fintmasket distributionsnet.

- Dertil skal du lægge, at Skandinavien er et stabilt sted at arbejde med udvikling. Der er store logistikcentre i det nordlige Europa, for eksempel Tyskland og Holland, men nu vil virksomhederne gerne endnu tættere på kunderne, siger Karen Egede Nielsen, der er udviklingsdirektør i Hines Nordics.

Kortere afstande til slutkunden. Det er et af de vigtigste argumenter, når Hines Nordics på en bar mark bygger et stort logistikcenter i Kolding. - Danmark er bare et godt sted, fordi det er så godt et knudepunkt i forhold til både Norden og Europa, lyder det fra udviklingschefen i Hines Nordic.

LOGISTIK: Beliggenheden og infrastrukturen bliver ikke bedre. Det er vurderingen fra Hines Nordics, der netop har købt et kæmpe grundstykke på 500.000 kvadratmeter ved Kolding syd, hvor byggeriet af første etape på cirka 50.000 kvadratmeter forhåbentlig kan gå i gang i 2023, hvis alt flasker sig.

- Vi har et stort netværk i Europa, og der kan vi se og høre, at der er et behov for logistikejendomme i Skandinavien, og der fungerer Kolding og Danmark som en port til Skandinavien, siger Karen Egede Nielsen, der er udviklingsdirektør i Hines Nordics.

Det er de gode forbindelser til Tyskland, Norge og Sverige, og placeringen tæt på motorvejene E45 og E20, der tæller på plussiden i forhold til projektet i Kolding. Du er hurtigt i Esbjerg, og fra Kolding kan du nå 41 procent af den danske befolkning inden for en times transport.

Når Hines Nordics slår til nu, så skyldes det blandt andet, at der i en længere periode har været stor efterspørgsel på logistikejendomme generelt, og det hænger blandt andet sammen med væksten inden for nethandel. Men det er ikke den eneste forklaring.

- Det er selvfølgelig en del af forklaringen, at vi handler mere på nettet, men det hænger også sammen med, at mange virksomheder vil være mere lokale. De vil tættere på kunden. Dertil skal du lægge, at Skandinavien er et stabilt sted at arbejde med udvikling. Der er store logistikcentre i det nordlige Europa, for eksempel Tyskland og Holland, men nu vil virksomhederne gerne endnu tættere på kunderne, siger Karen Egede Nielsen.

Bygger uden en lejeaftale

Hines Nordics, der er ejet af amerikanske Hines, opererer inden for alle typer af ejendomme, men det er første gang, at virksomheden bevæger sig vest for Storebælt, når det gælder logistikejendomme. Man har i forvejen en logistikejendom på 60.000 kvadratmeter i Greve.

- Det er første gang, at vi bygger på en bar mark i Norden, og det er også første gang, at vi hopper fra Sjælland. Men generelt set kan du sige, at vi kun går efter prime locations. Det er også derfor, at vi går ind i det her projekt i Kolding, siger Karen Egede Nielsen.

Den gode placering er medvirkende til, at virksomheden tør bygge spekulativt, altså uden at have en underskrevet lejeaftale inden de går i gang med projektet.

Hines Nordics

  • Hines Nordic har sammen med en institutionel investeringspartner købt en erhvervsgrund på 502.800 kvadratmeter i Kolding, hvor Hines skal udvikle en logistikpark under navnet Hub 65. Samlet kan der bygges 130.000 kvadratmeter.
  • Stender Innovation har været Hines' udviklingspartner. Stender har sammen med Hines ført projektet gennem den kommunale planlægningsproces. Projektet forventes at være afsluttet i løbet af 2028.
  • Hines har omfattende international erfaring inden for logistik og har i 2022 gennemført logistiktransaktioner over hele Europa til en værdi af 797 millioner euro.
  • Hines administrerer allerede en række logistikfaciliteter i Europa til en samlet værdi på 3 milliarder euro.


- Beliggenheden er god. Danmark er bare et godt sted, fordi det er så godt et knudepunkt i forhold til både Norden og Europa. Derfor er vi også sikre på, at det vi hører i markedet betyder, at vi vil få nogle gode lejere. Derfor tør vi godt gå i gang med at bygge, uden at vi har lejer til det hele, siger Karen Egede Nielsen, der samtidig pointerer, at fordi man bygger på en bar mark, så kan byggeriet justeres til løbende, og lejemålene inddeles i forskellige enheder.

Bæredygtighed er en del af regnestykket

Når Hines Nordics skal ud at "sælge" projektet, så er det placeringen, der er det bedste argument, men bæredygtighed bliver også en del af salgstalen. Præcis hvor barren skal sættes, det sidder man og kigger på nu. Men alt er med i overvejelserne.

- Men vi sidder faktisk og regner på en modelbygning i træ, en bygning i stål og en bygning i beton. Den endelige bygning bliver sikkert en kombination. Og så skal vi så til at lægge det samlede puslespil, hvor CO2-aftrykket bliver en vigtig del af regnestykket, siger Karen Egede Nielsen og fortsætter:

- Der skal selvfølgelig være råd til at bygge det, så lejrene har råd til at bo der. Men vi har aldrig startet et projekt på den her måde, hvor vi de første måneder er meget fokuseret på bæredygtighed, og jeg kan bare konstatere, at når vi taler om bæredygtighed, så er det meget kompliceret. Du kan ikke sige, at en facade i træ er bæredygtig bare fordi, du har brugt træ. Du er nødt til at se tingene et i større og længere perspektiv, siger Karen Egede Nielsen.

Lene Bach Jørler, der er chef hos Business Fredericia, skal nu være erhvervschef i Kalundborg. Foto: Søren Gylling 

Chefkonsulent bliver erhvervschef, husfirma fik underskud og ejendomsfirma fik et plus på 180 mio. kroner

Her får du udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Husfirma går fra plus til minus

Husfirmaet Hansen Huse har lavet et underskud på over 14 millioner kroner. På biledet ses direktør David A. Brandt Klug (i midten) og de øvrige er medejere, Steffen Højer Hansen og Mark Højer Hansen (th). Foto: Søren Gylling

Virksomheden Hansen Huse, der har base i Kolding, måtte indkassere et stort millionunderskud i seneste regnskab og har dertil syv igangværende retssager og negativ egenkapital, som alt sammen skaber usikkerhed om husfirmaets videre eksistens.

Underskuddet står i skærende kontrast til de seneste mange regnskaber fra husfirmaet, der alle har vist overskud og en voksende egenkapital, skriver JydskeVestkysten

Chefkonsulent bliver erhvervschef på Sjælland

Chefkonsulent i Business Fredericia, 56-årige Lene Bach Jørler, skal nu være erhvervschef i Kalundborg Kommune. Foto: Søren Gylling 

Chefkonsulent hos Business Fredericia, Lene Bach Jørler, skal stå i spidsen for udviklingen af erhvervslivet i Kalundborg. Et tilvalg af nye udfordringer - ikke et fravalg af fødeegnen, understreger hun overfor Fredericia Dagblad.

- Beslutningen har ikke været svær, men dog med en vis vemod, fordi Business Fredericia har været en del af mig og mit liv siden etableringen i 2015. Som jeg skrev til Kristian Bendix Drejer (erhvervsdirektør, red.) i min opsigelse, så skal han være stolt over, at han på sin helt egen vis sender mig videre som erhvervschef, lyder det fra Lene Bach Jørler.

Ejendomsselskab tjente 179,7 millioner kroner før skat

I 2022 købte det vejlensiske ejendomsselskab, Bo-To Ejendomme ind for 130 millioner kroner, og selskabet kom ud af det seneste regnskabsår med et overskud på 179,7 millioner kroner. Foto: Flemming Larsen

Det vejlensiske ejendomsselskab Bo-To Ejendomme har netop præsenteret sit årsregnskab for 2022 og kan i det konstatere, at det trods et vanskeligt år lykkedes at lande et overskud på 179,7 millioner kroner før skat.

Det skal ses i lyset af, at selskabet i det forløbne regnskabsår var mere konservativt med værdisætningen af ejendomme end tidligere, hvilket har givet en forholdsmæssig mindre værdiregulering, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Erhvervslivet i overskrifter

Ta' med en hurtig tur rundt til Trekantområdets virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.
  • Burgerkæden Burger Shack har valgt at lukke sin restaurant ved motorvejen i Vejle. Det sker efter flere års forsøg på at vende restauranten til en økonomisk sund forretning, siden burgerkæden fik nye ejere i 2021, skriver Vejle Amts Folkeblad. Kæden lukker også deres restauranter i Kolding og Horsens.
  • Trods samfundets udfordringer viste 2022 sig at blive et nyt rekordår for pakkedistributøren GLS Denmark, der har hovedkontor i Kolding. I perioden uge 47 til uge 52 blev der sorteret fem procent flere pakker på de ni depoter end i 2021, som ellers var et rekordår, skriver virksomheden i pressemeddelelse.
  • Trods forstyrrelser i forsyningskæderne, uforudsigeligheder ude i verden og stigende priser blev 2022 et stærkt år for modefirmaet Mos Mosh, der kan notere sig sit hidtil bedste resultat, siden virksomheden blev grundlagt af Kim Hyldahl i 2010. Overskud på 89,7 millioner kroner efter skat, skriver JydskeVestkysten
  • Business Fredericia indstiftede i 2022 Iværksætterprisen og uddelte den for første gang i 2022. Nu er der frem til 28. februar mulighed for indstille kandidater. Den første vinder blev Michella Meyer, som er indehaver af Respirationsvagten ApS og SoSu Vikaren ApS, skriver DanmarkC TV.
  • De økonomiske kvaler i Skare-koncernen og medfølgende konkursbegæringer indbefatter ikke pålægselskabet Skare Food, der ligger i Christiansfeld. Fra detailbranchen meldes der om interesse for at handle med selskabet, erfarer Fødevarewatch.
  • Malou Traberg tiltræder 15. februar 2023 som ny Medie- og Eventmanager hos Experience Fredericia som er en del af Business Fredericia, skriver Fredericia Avisen