Container-koncept klar til at rulle sig ud: Vi gør tingene anderledes
BYGGERI: Når beboerne låser sig ind, skal de have telefonen op af lommen, og navneskiltet på postkassen bliver automatisk opdateret. Det er nogle af de små detaljer, der viser, at Container Living går nye veje, når de over de kommende fem år håber at bygge 5000 boliger med udgangspunkt i containere.
Første udgave af byggeriet blev opført i Kanalbyen i Fredericia, og siden er der kommet 30 boliger til i Roskilde, og derudover er der opstillet en ”klynge” til erhverv ved Spinderihallerne i Vejle, hvor Container Living også selv har til huse. Men det er kun de første spæde skridt, og nu er fokus på at bygge boliger på 30 eller 60 kvadratmeter.
Brian Gade, direktør i Container LivingJeg er nået dertil, at jeg sjældent siger noget om målgrupper. Da vi åbnede i Roskilde, der tænkte jeg, at det var til unge mennesker. Men efter 25 år i ejendomsbranchen har jeg aldrig set noget så "blandet".
- Forretningen er udsprunget af, at vi vil gøre tingene anderledes. I byggebranchen kan vi godt lide at sige, at alt er planlagt, og der er et stramt roadmap. Det er der ikke. Sådan er det bare. Det må jeg godt sige. Jeg har selv været en del af det. Men i det her koncept har vi styr på det meste, siger Brian Gade.
Kæmpe spænd i aldersgrupper
Over de næste år skal byggerierne op i tempo. Byggetilladelsen, der skal bane vej for 106 boliger i Randers, er på vej, og derudover er lokalplanen for 136 boliger i Slagelse i støbeskeen.
- Vi vil faktisk gerne skubbe til dagsordenen inden for byggeri, og der har vi valgt containere som den grundlæggende arkitektur. Først og fremmest synes jeg, at det ser fedt ud. Containere har et meget tydeligt DNA, og derudover kommer fordelen ved, at vi kan bygge i moduler, siger Brian Gade.
Fakta
- Container Living er stiftet i 2015 af Brian Gade og Bo Høivang, der begge har mange års erfaring i bygge- og ejendomsbranchen. I dag ejer blandt andet Thylander Gruppen en del af Container Living. Virksomheden beskæftiger i dag 10 medarbejdere, der sidder i deres eget containerbyggeri ved Spinderihallerne i Vejle.
- Container Living har som ambition at skabe ”unikke arkitektoniske boliger i containermoduler der skiller sig ud i bybilledet”, og som samtidig favner hverdagens ”mangfoldighed og fremmer bæredygtighed og vi har fokus på at understøtte fællesskabet”.
Prisen "Årets Innovation" blev begrundet med, at man har skabt en visionær virksomhed, der har udvidet forståelsen af ejendomsbranchen via container-formatets funktionalitet og flytbarhed. Sidste punkt handler om, at ”boligen” i teorien kan flyttes væk og genbruges, og i forhold til funktionalitet så har containerne viste sig at skabe nogle andre fællesskaber end i traditionelt byggeri.
- Jeg er nået dertil, at jeg sjældent siger noget om målgrupper. Da vi åbnede i Roskilde, der tænkte jeg, at det var til unge mennesker. Men efter 25 år i ejendomsbranchen har jeg aldrig set noget så "blandet", siger Brian Gade.
- Der er studerende, og flere der nærmer sig 80 år. Så der er stor spredning, men grundlæggende er det folk, der har taget stilling til, hvad de bor i. De vil noget andet. De vil bo i noget andet arkitektur. Og i al beskedenhed synes jeg, at vi lykkedes med at gøre noget andet, og det bliver lidt nemmere at sige efter, at vi har fået den her pris fra EjendomDanmark. Det er virkelig en pris, vi gerne ville vinde, siger Brian Gade.
Nye fællesskaber
En del af det "nye" der opstår i containerne udspringer af, at Container Living anvender en app, hvor man blandt andet kan kommunikere med de øvrige beboere.
- Du kan arrangere ting og række ud for at få hjælp via appen. Du kan læse vejledninger. Jeg er overrasket over, hvor meget folk engagerer sig i ejendommen i Roskilde. Det er interessant. Der er også noget økonomi i det for os, fordi folk passer på tingene og tager ansvar for stedet. Jeg er oprigtig overrasket over, hvor godt det fungerer, siger Brian Gade.
- Her handler det om at sætte kunden i centrum. I dag bygger du tit noget, som man mener er fint, og så kommer der lejere eller købere. Men du interesserer dig meget lidt for kunden. Du gætter på, hvad de vil have. Men heldigvis er der en bevægelse i gang, siger Brian Gade.