Direktør har stor succes med bløde værdier i sin ledelse: - Folk vil ikke se ned på dig, hvis du er modig og sårbar
Det kan være sårbart at åbne op om, hvordan man egentlig har det, når man er leder og har ansatte under sig. Ikke desto mindre er der en bevægelse på vej i lederskab, hvor det at være sårbar og åben bliver set på som positivt. Det oplever i hvert fald Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for Marked og udvikling i Netselskabet N1.
Selv sørger han altid for at reflektere over, hvordan en samtale eller et møde er gået. Har han sagt tingene på den rigtige måde, har han været åben og ærlig, har han reageret hensigtsmæssigt på en dårlig nyhed? Daniel Skovsbo Erichsen oplever, at de bløde værdier i hans lederskab giver pote, og han håber på, at bevægelsen fortsætter.
- Vær tro mod dig selv - for der er altid noget, man gemmer på. Tag altid afsæt i dig selv. Og vær modig. Folk vil ikke se ned på en, hvis man er modig og sårbar. Til gengæld kan andre godt mærke, om man er ærlig eller ej. Er du ærlig og tør vise sårbarhed, skaber du tillid, respekt og følgeskab fra dem omkring dig - og det er kernen i ledelse.
LEDELSE: Åbenhed, sårbarhed og tillid. Det er alt sammen værdier, som Daniel Skovsbo Erichsen går meget op i som leder med omtrent 170 kvinder og mænd under sig som direktør for Marked og udvikling i Netselskabet N1.
Et af de værktøjer, der hver dag hjælper ham til at blive en bedre leder for sine ansatte, er, at han er opmærksom på sine egne reaktionsmønstre.
For år tilbage opsøgte han første gang psykoterapeuten Lotte Skouboe, der driver Psykovest.
- Det var faktisk, fordi jeg blev skilt - det havde jeg det virkelig, virkelig svært med, fordi jeg havde en forestilling om, hvordan tingene skulle være, og hvordan man var. Jeg kunne ikke helt genkende mig selv i det. Så det handlede faktisk om at få ryddet en lille smule op inde i mig selv, da jeg tog kontakt til hende, siger Daniel Skovsbo Erichsen.
- Dengang var terapien vigtigere for mig rent privat, for arbejdsmæssigt har jeg altid været ret dygtig til at være nærværende, oprigtig og interesseret. Men for mig har det måske også nogle gange i virkeligheden været en facade eller en hjælp for mig til at kunne glemme, når jeg selv faktisk havde et eller andet, jeg var ked af.
Arbejdspres skaber dominans
Gennem terapien lærte han at blive endnu mere opmærksom på sine reaktionsmønstre, i hvilke situationer han kunne komme til at reagere uhensigtsmæssigt, og hvorfor det af og til skete.
Et eksempel på et reaktionsmønster, han er blevet opmærksom på, er, at når han er meget presset af arbejdsopgaver, kommer det til udtryk i hans måde at tale og uddele opgaver på.
Hans DISC-profil viser normalt, at han er en kombination mellem grøn (stabilitet), gul (indflydelse) og rød (dominans). I pressede situationer bliver han meget mere "rød".
- I de situationer får jeg stort fokus på, at vi skal eksekvere. Beslutningerne bliver mere - jeg vil ikke sige i bydeform - men de bliver mere præcise. Selvfølgelig lytter jeg på inputs, men der er ikke en lang beslutningsproces og tingene kommer ikke i høring. Jeg ved, at jeg agerer sådan i de situationer, og det er jeg åben om og siger højt. For når man gør det, kan folk sige stop, hvis de synes, det bliver for meget.
Åbenhed giver pote
Selvom han altid har gået op i mental sundhed, er det om muligt blevet endnu vigtigere for ham i dag at være åben om, hvordan han selv har det - også når han går på arbejde. Noget, som han også sørger for at tale med sine medarbejdere om. Og åbenheden og sårbarheden giver pote.
- Vi foretager jo målinger af arbejdsglæde og den slags. Der kan jeg se, at vi får rigtig god feedback. Jeg er også heldig selv at få rigtig god feedback, og det er jeg taknemmelig for. Og jeg kan se, at vi har en adfærd, hvor vi hjælper hinanden, sætter holdet først og finder løsninger. Jeg kan se, at det også er noget, der spreder sig ned til medarbejderne.
Daniel Skovsbo Erichsen
- Direktør for Marked og udvikling i Netselskabet N1 siden 2019
- 41 år gammel
- Bosat i Vejle
- Altså når der er to medarbejdere, der vælger at stille en ko ind på mit kontor, så er det jo også, fordi der er noget omkring humøret og kulturen her på stedet, for det kan man ikke nødvendigvis gøre på alle arbejdspladser, siger han og henviser til den store sortbrogede plastikko i størrelsesforhold omtrent 1:2, der står lige midt på direktørens kontor - en ko, som ovenikøbet har fået røde julekugler i ørerne i anledning af julemåneden.
Erfaringen siger ham, at hans egen åbenhed som leder er med til at skabe respekt og tillid mellem ham og medarbejderne. Men netop det gode humør er endnu en væsentlig faktor for ham - og når medarbejdere og ledere har tillid til hinanden, bliver humøret sjældent dårligere. Dertil er det drivende for stærkere performance og bedre resultater.
Trafiklys til mandagsmødet
Helt fra begyndelsen i sin rolle som direktør i N1 har han haft stort fokus på de bløde værdier. Det viser sig helt konkret til møder i hans ledergruppe, hvor et af emnerne mandag efter mandag er at tale om, hvordan man har det - blandt andet med udgangspunkt i trafiklys.
- På et tidspunkt talte vi om på møderne hver mandag morgen, om vi var røde, gule eller grønne for ugen, der lige var begyndt. Det var ligesom der, vi kom i gang med de snakke, siger Daniel Skovsbo Erichsen.
Om man var sprudlende af energi, drænet på forhånd eller et sted midt imellem, hjalp farverne de andre i lokalet til at forstå. På den måde kunne man i ledergruppen nemmere holde hinanden oppe, hvis nogle var mere udfordrede med ugens opgaver end andre.
Udover at kende hinandens humør, hjalp trafiklys-samtalerne også med at skabe overblik for lederne over, hvad der var på dagsordenen den kommende uges tid.
Paradigmeskifte i ledelse
Tidligere har N1-direktøren mødt flere holdninger imod de blødere værdier i ledelse. Hans oplevelse er dog, at de ikke er så udbredte længere, men at flere og flere tværtimod kan se meningen med også som leder at vise en mere sårbar side.
- Noget af det, der begynder at blive talt meget om i ledelse, er at vise sårbarhed. Det er meget banebrydende forstået på den måde, at vi kommer fra den klassiske mandemand, som var en eller anden figur, der var tegnet på en bestemt måde - til i virkeligheden at have meget diversitet i dag. Jeg synes, der har været kaldt mere på nogle af de mere klassiske feminine kompetencer, som man i øvrigt ikke behøver at være kvinde for at besidde.
Men det kræver også mod at være sårbar som leder.
- For mig er det med mod ekstremt vigtigt. Nogle gange koster det dig noget at være modig. Du får måske nogle tæsk - men du flytter også noget for nogle andre, siger Daniel Skovsbo Erichsen.
Derfor er hans opfordring ganske klar til andre ledere, der måske gerne vil være bedre til nogle gange at vise en mindre hård side af sig selv over for deres medarbejdere:
- Vær tro mod dig selv - for der er altid noget, man gemmer på. Tag altid afsæt i dig selv. Og vær modig. Folk vil ikke se ned på en, hvis man er modig og sårbar. Til gengæld kan andre godt mærke, om man er ærlig eller ej. Er du ærlig og tør vise sårbarhed, skaber du tillid, respekt og følgeskab fra dem omkring dig - og det er kernen i ledelse.