Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Trekanten i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

2023 bliver et data-år, lyder det fra Johannes Tange Jørgensen, der er CEO og partner i C2IT Digital. 

Viden er magt - få styr på data

2023 bliver året, hvor virksomheder tager beslutninger baseret på fakta. Helt så firkantet er konklusionen ikke i dagens klumme, men 2023 bliver året, hvor virksomheder i endnu højere grad får – eller burde få – øjnene op for, at digitalisering og data på stort set alt mellem himmel og jord kan bruges til at skabe en stærkere forretning. Og det handler ikke kun om at effektivisere og optimere på den korte bane.

Det er et af budskaberne fra dagens gæsteskribent Johannes Tange Jørgensen fra C2IT Digital, som sætter fokus på betydningen af at få styr på data. Det var også vigtigt i 2022, som vi lige er gået ud af, men betydningen bliver ikke mindre på et tidspunkt, hvor kurverne peger nedad.

For virksomhederne vil det styrke forretningen at få endnu mere styr på data, og det handler ikke kun om at sætte fingeren på de ømme punkter i forhold til omkostninger. Grundlæggende handler det om at tage beslutninger på et faktabaseret grundlag, lyder konklusionen. 

God læsning.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Trekanten

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Trekanten, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivtrekanten.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Henrik Kruse
Billede af skribentens underskrift Henrik Kruse Erhvervsjournalist
- 2023 vil blive året, hvor vi i højere grad vil udnytte vores data ved hjælp af små og overskuelige digitale ændringer, der vil give overblik og gevinst for virksomhederne i form af ikke bare besparelser, men også et faktabaseret beslutningsgrundlag, skriver Johannes Tange Jørgensen, der er CEO og partner i C2IT Digital. Pressefoto

2023 bliver et data-år: Fire nedslag omkring den digitale dagsorden

Når vi kigger tilbage på de "ting", der er blevet hevet ned fra digitaliseringshylderne i 2022 og sammenholder dem med den situation, verden befinder sig i nu, så er mit gæt, at mange forsat vil have et stort fokus på digitalisering her i disse krisetider.

Digitalisering er grundlæggende at sætte strøm til processer, og det er der mange værdiskabende effekter ved. En af dem er dataopsamling, og netop dataopsamling er afgørende for, at vi kan agere og træffe beslutninger med udgangspunkt i realtime data.

Mange virksomheder har i øjeblikket øget fokus på omkostninger. De bliver dissekeret og forsøgt reduceret. Men mange glemmer desværre at medregne den tid, der bruges på manuelle og langsommelige arbejdsgange og processer som en omkostning.

Nogle virksomheder vil stadig søsætte store projekter som for eksempel ERP, da organisationen bedre kan finde tiden til det nu i krisetiden, hvor organisationen ikke væltes over ende af ordretilgangen. Men jeg tror, at langt de fleste vil holde igen med større investeringer og projekter og derimod gå efter de lavthængende frugter, hvor der med garanti også er noget at hente for mange virksomheder.

For mange handler digitalisering om at optimere og effektivisere – altså at opnå en besparelse her og nu. Man glemmer let, at digitalisering også handler om at opnå indsigt og viden om sin forretning, sine kunder, leverandører, supply chain og meget andet – altså at opnå et langt bedre datagrundlag, der kan vise virksomhedens sundhedstilstand.

Jeg forventer især, at vi kommer til at se digitaliseringsprojekter inden for følgende områder i den kommende tid:

Økonomiafdelingen skriger på digitalisering

Der er ofte en del at hente i økonomiafdelingen med henblik på digitalisering. Her er mange repetitive opgaver; fakturaer der skal scannes og arkiveres, debitorer der skal overvåges, udeståender der skal indkræves og dokumenter, der skal godkendes.

Der vil med meget stor sandsynlighed blive sat strøm til mange af disse arbejdsgange. Netop økonomiafdelingen er sædvanligvis ret god til at udarbejde diverse analyser og rapporter. Men er de også gode til at kigge indad og måle på, hvad deres tid bliver brugt til?

Logistik- og indkøbsafdelingen vil med garanti få en opdatering

Nogle virksomheder har købt stort ind for at undgå forsyningsproblemer - måske for stort. Stram styring og overvågning af forsyningskæden bliver derfor fremadrettet et overlevelsesparameter. 

Mange virksomheder vil ønske at sikre optimal udnyttelse af deres data for at sikre, at de kan undgå for store lagerbeholdninger uden pludselig at stå med leveringsproblemer.

Men er dataene til rådighed, så der kan følges op på varelagerets omsætningshastighed, gennemsnitlig lagertid, lagerservicegrad, leveringsoverholdelse (både ind- og udgående), ordreomkostninger, gennemløbstid, returvarer, lageromkostning, sikkerhedslager, svind, og meget andet? Og hvad med udveksling af data med leverandørerne? Alt sammen noget, der har indflydelse på virksomhedens varestamdata, og som vil optimere dens disponering.

Salgsafdelingen kommer med på digitaliseringsbølgen

En del virksomheder vil i højere grad effektivisere udnyttelsen af deres salgsdata ved hjælp af digitalisering. Jeg forventer, at man hurtigt vil få øjnene op for de mange fordele, der ligger i de salgsdata, man får adgang til. 

Mange vil måske indgå aftaler om dataudveksling med deres kunder for på den måde at få bedre kendskab til kundernes fremtidige behov og fjerne usikkerheden fra forecasting. 

Den større viden om kunderne vil blive starten på en positiv udvikling for virksomheden; den større viden vil give øget mulighed for at yde bedre service, hvilket igen kan føre til mersalg og som rosinen i pølseenden til større kundetilfredshed.

Grøn omstilling og digitalisering

Grøn omstilling er på alles læber, og grøn omstilling kræver data. Eller rettere det er ikke et krav, men vi når lettest i mål, hvis vi ved, hvad vi gør. Mange har allerede fået øjnene op for smarte apps, der kan hjælpe med at spare på strømmen eller beregne den korteste rute. 

Som så mange andre tendenser er også denne startet blandt forbrugerne. Men hvis det virkelig skal nytte noget, skal erhvervslivet også med, og det er her, jeg håber og tror, at 2023 bliver året, hvor virksomhederne for alvor begynder at digitalisere sig til viden om deres klimaaftryk. Så de ved præcis, hvor de skal sætte ind for at opnå den største, hurtigste og måske økonomiske besparelse.

At viden er magt, er en gammel sandhed. Det er naturligvis heller ikke nogen nyhed, at viden og fakta giver et bedre beslutningsgrundlag. 2023 vil blive året, hvor vi i højere grad vil udnytte vores data ved hjælp af små og overskuelige digitale ændringer, der vil give overblik og gevinst for virksomhederne i form af ikke bare besparelser, men også et faktabaseret beslutningsgrundlag.

Virksomheden C. L. Seifert, der blandt andet sælger studenterhuer, har haft lokationer i både København og Kolding. Nu er selskabet solgt til en svensk kapitalfond. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Torvehallerne fik rekordresultat, havn fik ja til at kaste slam, og firma med studenterhuer solgt til kapitalfond

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Trekantområdet.

Torvehallerne præsenterer bedste regnskab nogensinde

- Det ser fornuftigt ud, lyder det fra Terje Hounsvad Thesbjerg, ejer og direktør af Torvehallerne, om årets resultat. Arkivfoto: Mette Mørk

Torvehallerne i Fiskergade i hjertet af Vejle kom ud af regnskabsåret 2021/22 med det bedste resultat i hotel- og restaurationsvirksomhedens historie.

6,1 millioner kroner lød overskuddet før skat på i året, hvor corona-restriktionerne blev løftet, og danskerne igen kunne gå på restaurant, samles til konferencer og booke hotelsenge. Medejer og direktør Terje Thesbjerg er derfor godt tilfreds.

- Dels fik vi bygget om for 10 millioner kroner lige før corona, hvor vi var klar med et nyt stort konference- og festlokale på anden sal, ligesom vi flyttede køkkenet og Bisteca. Samtidigt solgte vi vores andet hotel, Kryb-i-Ly Kro, hvilket gav os mulighed for at fokusere fuldstændigt på Torvehallerne. Det har også spillet ind, men det var åbningen af det nye store konference- og festlokale og restauranten Bistecca, der har betydet mest. Det gjorde, at vi kom igennem corona-årene uden røde tal, fortæller Terje Thesbjerg til Vejle Amts Folkeblad.

Vejle Havn får ja til at kaste slam ved Trelde Næs

Vejle Havn har ventet i flere år på tilladelse til at dumpe materiale fra uddybning af sejlrenden. Havnen søgte om at klappe materialet på klappladsen ved Trelde Næs, og det har Miljøstyrelsen efterkommet. Arkivfoto: Søren Gylling

Miljøstyrelsen har givet Vejle Havn tilladelse til at dumpe 64.000 kubikmeter slam på klappladsen ved Trelde Næs. Det har fået amatørfiskere og nabopolitikere i Fredericia op i det røde felt, og det forstår Vejles havneformand sådan set godt. Han går i front for at finde en alternativ løsning hurtigst muligt.

Formanden for Vejle Havn - det radikale byrådsmedlem i Vejle Torben Elsig-Pedersen - forstår godt frustrationen hos naboen og fiskerne.

- Det er fair nok, og jeg så meget gerne, at vi hurtigt finder en alternativ løsning på at klappe. Vi har allerede drøftet en løsning, hvor vi deponerer materialet på land, indtil det måske kan genanvendes. Det projekt vil vi gå videre med nu, men vi vil nok blive nødt til at udnytte klaptilladelsen indtil videre, for vores sejlrende er tæt på at sande til, siger Torben Elsig til Fredericia Dagblad

Fætre fra Kolding sælger million-firma bag studenterhuer

Langt de fleste studenterhuer er produceret af C. L. Seifert, som har de to fætre, Anders og Jens Eriksen fra Kolding, i spidsen. Nu er firmaet solgt til kapitalfond. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Millionvirksomheden C. L. Seifert, der er allermest kendt for at producere studenterhuer, og som siden 2004 har været ejet og drevet af to koldingensere, er blevet solgt til en svensk kapitalfond.

Virksomheden, som fætrene fra Kolding har ejet siden 2004, er blevet solgt til den svenske kapitalfond Röku, skriver Børsen.

- Vi synes, at Röku ved at være en nordisk ejer med en langsigtet ejerhorisont sikrer kontinuitet for vores kunder, leverandører og ansatte, skriver Anders Eriksen i et skriftligt svar til Børsen.

Prisen er dog ikke nævnt. Til gengæld skønner Børsen baseret på det seneste regnskab, at prisen formentlig ligger omkring 500 millioner kroner. Læs mere i JydskeVestkysten